Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pancserlama.
pancserlama. 2019. 04. 12. 02:28
Előzmény: #90738  watson
#90740
Pár  közgyűlési észrevétel.
Középtávú tervek:
1. További akvizíció (!)
2. További rekonstrukció,fejlesztés (!)
3. További HM felfutás (!)
4. Privatizáció (?)
5. Részvényesi aktivizálódás (pl.Generali ..) (!)
6. Közgyűlési összhang az OTP elemzés hiteltelenségéről (!)
7. Rába “roadshow”(!)
8. MNV simulékonyság, konstruktivitás szerep csökkenés (!!)
Minősítés:
a, Hepatitis: C
b, AaB +++   fektetésre ajánlott 
Zsimo
Zsimo 2019. 04. 11. 22:07
Előzmény: #90738  watson
#90739
1,5 hektárra felveszeik az állami támogatást! Vesznek még hozzá és régi jó Rába Steigerekkel demo szántásba kezdenek! Több pénzt szednének így be :))))
watson
watson 2019. 04. 11. 22:02
Előzmény: #90737  watson
#90738
Ja és az akvizíció keretében vásárolt egyik leány ingatlankezeléssel foglalkozik, és a vásárolt cégek rendelkeznek további talán 1,5 hektár ingatlanterülettel :)
watson
watson 2019. 04. 11. 21:57
Előzmény: törölt hozzászólás
#90737
A telekkel kapcsolatban pozitívnak gondolom azt is hogy tettek utalásokat arra hogy a telek másik végén épülő híd felértékelő hatásának beépítésével számolnak. A telek értéke emelkedni fog.
Az új igazgatóság kompetenciái is arra utalnak hogy foglalkozni akarnak a telekkérdések megoldásával. 
Szó esett arról is hogy a város területfejlesztési törekvéseiben más területek elsőbbséget élveztek és jeleket vélnek látni a társaság részéről arra, hogy ennek a területnek a fejlesztése is látótérbe kerül a közeljövőben.
Járható útnak gondolom egyébként hogy a telket a város illetve a város számára az állam vásárolja meg egy adott városfejlesztési koncepció továbbvitelére..
balentum 2019. 04. 11. 21:30
Törölt hozzászólás
#90736
balentum 2019. 04. 11. 21:28
Törölt hozzászólás
#90735
Törölt felhasználó 2019. 04. 11. 21:26
Előzmény: törölt hozzászólás
#90734
Ez nem volt kérdés. :) Az osztalék ÉS srv viszont igen.
Bekes 2019. 04. 11. 21:25
Törölt hozzászólás
#90733
Törölt felhasználó 2019. 04. 11. 21:16
Előzmény: törölt hozzászólás
#90732

Milyen értelemben? A mérlegben szerepeltetési és az (át)értékelési vetülete kérdésekben explicit szerepelt több embertől is. Volt olyan kérés, hogy 2006-tól kezdve minden értékbecslét tegyenek nyilvánossá. Hasznosítási oldalról burkolt célzás is volt rá, hogy történjen ezzel is valami, de projektterv szintű kérdés/javaslat/ígéret egyáltalán nem hangzott el. Vagy lemaradtam róla.
balentum 2019. 04. 11. 21:08
Törölt hozzászólás
#90731
Törölt felhasználó 2019. 04. 11. 20:54
Előzmény: törölt hozzászólás
#90730
Egyrészt volt a meghirdetett program, az előre borítékolható végeredményekkel. Ez gondolom nem szorul sok magyarázatra.
A szubjektív részét tekintve pedig a témákat kísérő észrevételek nyomán egy a korábbi éveknél némileg nyugodtabb, már-már családias légkörű beszélgetés volt, elég hosszan, ahol a befektetők sokmindent kértek és kérdeztek, a megszólítottak vegyes részletességű válaszokat adtak. A korábbi fórumon is megjelenő témákból úgy tűnik, hogy továbbra sem akarják sem publikálni, sem módosítani az osztalékpolitikát, a saját részvény kérdését továbbra is a tulajdonosokra hárítják, hogy nem adnak rá felhatalmazást, a számviteli politika változatlansága mellett is kitartottak. Felmerült a Felelős Társaság irányítási jelentésben hivatkozott 4 éves stratégiai üzleti terv publikálásának igénye, ami elől elzárkóztak. kb. 3 hónapos elmaradásban van az óriáskalapács. Ezek tulajdonképpen rossz hírek. A pozitívumok talán ezek voltak: tavalyi siralmas futómű eredmény kapcsán jelezték, hogy tárgyalásban vannak az alapanyag alapárak áthárítására is a szerződésmódosítások céljából. (Ennek kimenetele szerintem kétséges, de legalább megpróbálják.) A céltartalékolásban elképzelhető feloldás idén. Esetleg csökkenhet az árbevételre vett fajlagos értékesítési költség szint (fuvarozás okán). Továbbra is a 10%-os EBITDA arányt célozza a menedzsment, de üzemi eredményre, vagy minimum osztalékra továbbra sem látszott vállalási hajlandóság..
Személy szerint nekem pozitívum még és tárgyalási alapot jelentő az újonnan megjelent IG tagok bemutatkozása, szakterületi allokációja. Viszont nagy kérdés, hogy ez milyen tempóban és mértékben tud megjelenni a gyakorlatban. Ha elkezdenek bürokráciát játszani, és mellébeszélni, akkor nagyon gyorsan Game Over következik. Ha jól reagálnak a közgyűlési kritikákra, és előállnak egy megoldási javaslattal, vagy legalább is nyitottak egy rövid távon megvalósuló tulajdonosi egyeztetésre, akkor még bármi lehet, akár az évtized sikere is. Mindenesetre az IG váltás konkrét okának, céljainak és sikerkritériumainak a megjelölése sajnos többszöri (alapkezelői) kérdésre sem nyert megválaszolást. Ezt egyesek sérelmezik, mások furcsának találták, szerintem szimplán az időzítés körvetkezménye. Nem várható az MNV-től, hogy beleálljon egyéb minisztériumok, magas szintről delegált korábbi emberek ekézésébe. Épp elég trauma lehetett nekik a tömeges visszahívás, és ezt rendben levezényelték. És egyértelműen jobb is, hogy nem mondtak átgondolatlanul semmit, mint ha beleálltak volna a korábbi kincstári álláspont erőltetésébe. Így van tere, hogy tárgyaljunk.
Olyan ez mint egy betegség. Talán megtörtént a belátása annak, hogy az eddigi út tovább nem járható tovább. Innen elvileg jöhetne a gyógyulás folyamata, ha nem patkol el a beteg, amíg az orvosok tanakodnak a kezelésen. :)
Tehát rövid távon 1-2 hónap dagonya még elképzelhető, de utána fel fognak gyorsulni az események. Ebbe pl. simán bejöhet Láma (szokásos ;)) negyedéves jelentésre várakozása, és az ahhoz kapcsolódó kommunikáció.
pancserlama.
pancserlama. 2019. 04. 11. 18:50
#90729
Mára még egy apró megjegyzés 
Lett egy hibátlan 21.századi kalapács üzem  !
1-2 éven bellül még egy 5-15 millárdos fejlesztés kell,szükséges s várható 
A gyár az iparágban a régió meghatározó multija !
Persze ha a kormánytól megkapja azt a támogatást amit a többi idegen tőke is megkapott.
Akvizíció hibátlan döntés, beilleszkedik a cégbe és ár alatt.
Generáli aktivizálódik, értelmes magvas érvekel  hatásos kommunikációba kezdett
OTP elemzés felületes elhamarkodott és körbe járatlan 
Egy gondolat
Ha nincs információja kérdezzen !
Rába vétel 
pancserlama.
pancserlama. 2019. 04. 11. 17:05
#90728
Egyértelmű konszenzus volt
(kis-nagy részvényesek,menedzsment,..részéről) hogy az ominózus OTP cégelemzés nagy mértékű hozzá nem értést takar.
Akvizíció történelmű pillanat stb 
Korcsma:
Mondhatni butaság .
pancserlama.
pancserlama. 2019. 04. 11. 16:45
Előzmény: #90726  pancserlama.
#90727
Sőt cefetül érdekes 
pancserlama.
pancserlama. 2019. 04. 11. 14:57
Előzmény: törölt hozzászólás
#90726
Érdekes lehet Q1
balentum 2019. 04. 11. 14:05
Törölt hozzászólás
#90725
sokmani
sokmani 2019. 04. 10. 19:03
Előzmény: #90723  pancserlama.
#90724
Érdekes,azt már tudjuk hogy újraválasztották Netanjahut,de azt nem tudjuk mi történt ma a Rábánál!?
pancserlama.
pancserlama. 2019. 04. 10. 18:24
Előzmény: #90722  eredmeny
#90723
Inflációt figyelembe véve  - kamatra 
eredmeny 2019. 04. 10. 16:54
#90722
Igen szinte 0% os kamatra hitelezzuk!!!
eredmeny 2019. 04. 10. 16:53
#90721
Nagyot kaszál AZ állam a tozsdei cegeken--
igen szen