Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pancserlama.
pancserlama. 2012. 02. 15. 16:43
Előzmény: #54018  cree1
hogy az államnak az ultraliberális logika szerint kellene a vagyonával bánnia. Ez túl sokba került nekünk is,

Ne haragudj érte, de ijesztő, amit írsz!
Mi került túl sokba „nektek”?
Én úgy érzékeltem, hogy az országnak az elmúlt év került iszonyatosan sokba, leértékelődés, finanszírozás…vállalkozások tömege ment tönkre….(és én nem veszem be a külső hatásokat magyarázatott ! Ez itt történt MO n)
Ami az ijesztő az egészben, hogy még tovább szeretnéd, ha visszamennénk az időben!
Amit te favorizálsz az az államkapitalizmus, ami soha nem volt átlátható és eredményes gazdasági rendszer.
Nem vitatom, hogy néha „belekényszerül„ az állam, hogy piaci szereplővé váljon,de elfogadott mértékben, ha pedig ezt túllépi vagy tisztességet sértő (nem kell a törvényi rések lehetöségek hablatya maradjunk a tisztességnél) módon cselekszi, akkor nagy a baj.
Az hogy egy ilyen vagy olyan logikával elfogadhatónak látszó formában államosít senkinek nem jó.
Lépj eggyel tovább, rendben ? Rába esetében elismered hogy anyagi előnyt szerzett, mi lesz a vagyonnal?
Emelkedni fog a cég értéke? Mennyi lesz a Rába árfolyama? Miért menekülnek egyes befektetők?
Buta a piac??? stb stb Az állam „hitelből” vesz MOL t Rábát……stb miért jó ez ?!
Lépjünk egy lépéssel tovább !
Miért volt rendszerváltás?
Mert az állami vállalatok hatékonyatlanul sorvadtak, igazam van?
Tehát ragadjunk le a Rábánál.
Győzködsz mindenkit, hogy jól és tisztességesen járt el az állam.
Ok.
Kérlek, érvelj tovább, mi lesz a Rábával?! Miért jó, ha állami kézben van?
var-jozsi 2012. 02. 15. 16:25
Előzmény: #54018  cree1
Tegnap 16 órától nem voltam fenn a topikon most hogy rámentem 6 teljes oldalt kellet elolvasnom! Hogy meg nőtt a forgalom!!! Bár az árfolyamunk emelkedne igy mint a beirások száma!!! No de bizzunk benne. Azért az kevés ember mondhatja el magáról, hogy egy tőzsdei cégben ORBÁN Vitya a cégtársa. Mégha erre nem is vagyok büszke!!!
cree1 2012. 02. 15. 16:14
Előzmény: #53984  tigus7313
Kedves Tigus!

Nem értek egyet, nem hiszem, hgy az államnak az ultraliberális logika szerint kellene a vagyonával bánnia. Ez túl sokba került nekünk is, és nézd meg a ma sikeres gazdaságokban az állam józan szereplőként maga is részese hasonló tranzakcióknak. Nekem például nagyon tetszenek a norvég, vagy az öböl menti állami alapok :)...
cree1 2012. 02. 15. 16:09
Előzmény: #53981  Törölt felhasználó
kedves nantal,

Azt próbáltam a számrendszeri hasonlattal válaszolni (talán túlzottan is árnyaltan), hogy ami az egyik esetben 7, az a másik esetben 12, és mindkét megoldás helyes.
Te egyféleképpen számolsz, az állam, és a tanácsadói meg egy másik szabály szerint.
És az, hogy ambrika is beállt a politikai harcosok sorába, és érvek helyett becsmérel, az még nem jelenti azt, hogy közűletek bárki is a független bíróság rangjára emelkedne, és dönthetne abban az ügyben, hogy melyik számrendszer alkalmazandó most.
Ennyi, de tényleg felesleges bármit is írni, mert hiába jutunk nyugvópontra a vitában valakivel, kultúráltan elfogadva, hogy a másiknak más az álláspontja, valaki a túloldalról mindíg előugrik a sötétből, és politikai ösztön által vezérelve fröcsögni kezd...
Törölt felhasználó 2012. 02. 15. 15:07
Előzmény: #54015  Törölt felhasználó
Ha "holnap" lehívják a 2. tranchet, akkor konzisztenssé válna a menedzsment álláspontja: megadták a királynak,ami a királyé, de igaz a szlogen, amit a stabilizáló szerep ösztönzővé válásáról nyomatnak. Aki nem bízott a cégben, vagy beijedt az államtól, az kiszállt, viszlát, a többiek robognak a céggel előre, és lehet bízni a jövőben, nyárra 1.5k.
Viszont ha okunk van félni a kisemmizéstől (közgép tesók az nfm-ből, simicska stb.), akkor most kell visszalőni az mnv-t a startvonalra, és lesz egy 5%-os menedzsment részesedés, és a korábbi alapkezelők ismét képbe kerülnek.
Törölt felhasználó 2012. 02. 15. 15:00
Előzmény: #54014  pancserlama.
A kép viszonylag egyszerű: volt 3 tranche a már leírt célárakkal. Ebből kettőt teljesítettek a válság előtt, és a harmadikat meghosszabbították: időben kitolták, de az egyéb feltételek változatlanok.
Azaz, a menedzsmentnek az ajánlat pillanatában joga volt 10% lehívására. 5% 600-as, 5% 1000 lehívási árral. Erős fejszámolás után látták, hogy ha fel kell ajánlaniuk, akkor az első tranche-al még nyerőben vannak, így ezt megtették.
Most van még joguk az 1000-es csomagot lehívni, ha megéri, illetve lehetőségük még 5%-ra (ha az árfolyam eléri a 2k-t a leírt feltételekkel.).
Az 1000-es csomagra nincs meg a kellő fedezet a cégnél papírban (lásd saját rv.állomány), így ha lehívnák, akkor előtte a cégnek vásárolnia kell 1,x%-ot. Nyilván az 1000-es csomag 815-ös kiszorításnál bukóban van. 1200-asnál, vagy tőzsdén maradásnál szép, vagy brutális nyerőben.
A harmadik tranche meg magáért beszél(ne).
pancserlama.
pancserlama. 2012. 02. 15. 14:29
Előzmény: #54013  Törölt felhasználó
Bevallom őszintén nagyon már nem értem én ezt.))
Van annyi, hogy lehívhassa a másodikat is?
Sőt a harmadik mennyiségileg, hogy áll?
Kell még venniük?!
Szóval, ha kályhától valaki rendbe tudná tenni, akkor megköszönném.
Talán a múltbeliek nagyon nem is érdekesek.
Ami idén indult az viszont érdekes lehet. Én azért nem vesztettem el teljesen Pintérékbe vetett bizalmamat.
Jól dolgoztak a cégben!
Még ha a teleknyilvántartását el is baltázták!
Kicsit zavar, hogy most nem tették egyértelművé.
Törölt felhasználó 2012. 02. 15. 14:14
Előzmény: #54012  pancserlama.
Amit írásban üzen annak lehetne örülni, ha bárki elhinné. Ha nem adta volna oda az első tranchet a menedzsment, akkor még hiteles is lenne. Így viszont le kellene hívniuk a másodikat is, hogy visszanyerje a piac a hitét. Akkor akár a harmadik is meglehetne.
pancserlama.
pancserlama. 2012. 02. 15. 13:57
Előzmény: #54011  zsosz
Pintér vez.ig....
Nem tudom mit „üzen” lehet, hogy belekavarodtam csak a lehívásokba.
No és azóta változtak is a kilátások..stb
zsosz
zsosz 2012. 02. 15. 13:42
Előzmény: #54010  pancserlama.
Mi van?
Pintér azt mondta oda kell adni mindent a felkínált "csodálatos" 815 Ft-on!
Akkor milyen 2000? "Milyen" Pintér?
pancserlama.
pancserlama. 2012. 02. 15. 13:30
Előzmény: #54009  Törölt felhasználó
Na majd tigust szépen megkérjuk segítsen a szerencsétlen Rába kisrészvényeseknek ))
Amúgy szerintem 2000 !
Pintér a 2000 ben bízik !
Törölt felhasználó 2012. 02. 15. 13:19
Előzmény: #54008  pancserlama.
Ezt kellene kimatekozni.

Rába részvények tőzsdei forgalommal súlyozott átlagárfolyama a potenciális legkésőbbi megnyílást megelőző 6 naptári hónapban bármely egymást követő húsz tőzsdei kereskedési napon elérje vagy meghaladja a tranche-hoz tartozó célárat. A célár az egyes tranche-ok esetén 1000 Ft, 1500 Ft, illetve 2000 Ft

És persze azt sem tudom, hogy az 1.tranche milyen árfolyammal hívták le.

Lehet,hogy abból okosabbak lennék.
pancserlama.
pancserlama. 2012. 02. 15. 13:15
Előzmény: #54007  Törölt felhasználó

Én is bele kavarodtam.
De ezt írja !
3. tranche változatlan feltételekkel újraindul 2012. január 1-től.
Törölt felhasználó 2012. 02. 15. 13:12
Előzmény: #54006  pancserlama.
Szerintem nem.

Hiszen a 2.tranche 600Ft/rv áron hívták le.
E szerint a célárfolyam 1500Ft/rv kellett volna, hogy legyen( ami nem volt).

De már teljesen belekavarodtam.
pancserlama.
pancserlama. 2012. 02. 15. 13:09
Előzmény: #54005  Törölt felhasználó
Tehát a harmadik tranche 2000 ft/db ?!
Törölt felhasználó 2012. 02. 15. 12:57
Előzmény: #54002  Törölt felhasználó
A Rába Nyrt. tájékoztatása részvényopció nyújtásáról
2006. augusztus 01., kedd, 06:00
A Rába Nyrt. tájékoztatása részvényopció nyújtásáról
A Rába Nyrt. 2006. 07. 28-án 1,9 millió db részvényopciót adott ki a társaság mintegy 50 vezető munkatársa számára a 16/2006.04.25. sz. közgyűlési határozatnak megfelelően, és az ehhez szükséges szerződéseket a jogosultakkal aláírta.
Az opciók a kibocsátástól számított fél évig nem hívhatók le, majd ezt követően három részletben, 1/3-1/3-1/3 részük nyílik meg lehívásra a lehívási feltételek teljesülése esetén, legkorábban minden év - 2007/2008/2009 - február, legkésőbb július hónapjaiban. A lehívási feltétel minden egyes tranche esetén annak bekövetkezése, hogy a Rába részvények tőzsdei forgalommal súlyozott átlagárfolyama a potenciális legkésőbbi megnyílást megelőző 6 naptári hónapban bármely egymást követő húsz tőzsdei kereskedési napon elérje vagy meghaladja a tranche-hoz tartozó célárat. A célár az egyes tranche-ok esetén 1000 Ft, 1500 Ft, illetve 2000 Ft. Amennyiben az adott megnyílási időszak alatt a lehívási feltétel nem teljesül, az adott tranche nem nyílik meg.
Az opciók gyakorlásához szükséges befektetési szolgáltatásokat a CIB Bank Zrt. nyújtja megbízás alapján.
pancserlama.
pancserlama. 2012. 02. 15. 12:56
Előzmény: #54003  pancserlama.
hogy a harmadik tranche
megnyílási feltételei nem teljesültek a Rába részvények árfolyama, illetve a tőzsdei forgalommal
súlyozott átlagárfolyama alapján a harmadik tranche 2009. január 1.- 2009. szeptember 30.
közötti megnyílási időszaka alatt.

Milyen árfolyam és forgalom kell, hogy teljesüljön?
pancserlama.
pancserlama. 2012. 02. 15. 12:55
Előzmény: #54002  Törölt felhasználó
3. tranche változatlan feltételekkel újraindul 2012. január 1-től.
Ok. de mik ezek a feltételek ?
Törölt felhasználó 2012. 02. 15. 12:43
Előzmény: #54001  pancserlama.
3.3. Részvényopciós tartalék
A Rába tulajdonosai és a Csoport vezetősége közötti érdekközösség megteremtése, valamint a
társaság értékének további növelése céljából a Rába Igazgatósága úgy döntött, hogy a felső és
középszintű vezetők számára elindítja a Menedzsment Részvényopciós Ösztönző Program
elnevezésű ötéves vezetői részvényopciós programot. A programban a Rába részvényei
vesznek részt. Az opciók nyújtásának időpontja 2006. július 1. A program záró dátuma 2011.
december 31., amely az utolsó opciólehívási dátum. Valamennyi felkínált opció azonos
feltételekkel rendelkezik.
A program ötéves időtartamán belül három önálló opciólehívási szakaszra került volna sor,
amelyek egyedi megvalósítása egymástól független előfeltételektől függ.
A Rába Nyrt. Igazgatósága 2009. július 2-i ülésén megállapította, hogy a harmadik tranche
megnyílási feltételei nem teljesültek a Rába részvények árfolyama, illetve a tőzsdei forgalommal
súlyozott átlagárfolyama alapján a harmadik tranche 2009. január 1.- 2009. szeptember 30.
közötti megnyílási időszaka alatt.
Azonban a Közgyűlés felhatalmazására az 5/2010.04.29. sz. közgyűlési határozatnak megfelelően a 2006. július 1-től indított MRÖP futamideje 2014. szeptember 30-ig meghosszabbításra
került és a 3. tranche változatlan feltételekkel újraindul 2012. január 1-től.
A 3. tranche tőkeelőírásaként, tőkeinstrumentumban teljesített részvény alapú kifizetési ügyletként 5.833 ezer forint, a részvény alapú kifizetési ügyletekre vonatkozó bérjárulékok fedezetére,
pénzeszközben teljesített részvény alapú kifizetési ügyletként 24.060 ezer forint került elszámolásra.
A közgyűlés által jóváhagyott, az opcióra vonatkozó szabályok módosításának hatása az IFRS
szerinti értékelésre folyamatban van.
pancserlama.
pancserlama. 2012. 02. 15. 12:29
Előzmény: #53988  pancserlama.
Nincs itt valaki aki tudna segíteni ?

Az ösztönző programról hol található forrás esetleg link… vagy idézet.
„3. tranche változatlan feltételekkel újraindul 2012. január 1-től.”

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek