Szerintem meg jelenleg azon vannak, hogy a lehetőségeikhez mérten minél több részvényt vegyenek.
Korábbi években mindig volt valami beruházás, cégrészesedés vásárlás, ami nagyobb kiadással járt. Én abból, hogy idén már augusztusban elkezdtek nagyobb napi adagokban saját részvényt venni arra következtetek, hogy most áprilisig nem lesz ilyen kiadás. A kp most srv-re megy.
Szerintem kizárt, hogy ápr. végéig vásároljanak napi 7000db részvényt. Ennyi erővel 500Ft-nál akár dupla adagot is vásárolhattak volna. Szerintem kb. 400-500M Ft-ot fordíthatnak srv-re.
Magánszemélyként sajnos nem, az nem minősül ellenőrzött tőkepiaci ügylet (ETÜ). Leegyszerűsítve: csak az minősül ETÜ-nek, amit a tőzsdei online felületen (magad vagy bróker útján) kötsz. És csak az így le is zárt ügylet után tudod a veszteséget a nyereséggel szembe állítani.
A veszteséget persze OTC-n (tőzsdén kívüli ügyletben) is tudod realizálni, csak magánszemélyként azt nem tudod a nyereséggel szembe állítani.
Igencsak durva. Ha végig viszik, akkor áprilisig kb. a teljes részvénymennyiség 6%-át, a még nem saját tulajdonban lévő részvények 7%-át vehetik meg. Ennél durvábban az elmúlt években talán csak a Plotinus meg az Enefi vette magát.
Valahol megértem ezt a hozzáállást, mert sokkal egyszerűbb a TBSZ féle adózást kezelni. Plusz költséget nem okoz, ha újabb 5 éves TBSZ-re szerződik az ember. Ha viszont ezt az első 3 évben mégis feltöri, akkor az adót egyszerűbben meg tudja határozni (nem mintha amúgy bonyolult lenne, de sokaknak az). Ha meg mégse töri fel az első 3 évben, és nyereséges a számla, akkor nyert vele.
A TBSZ akkor nem szerencsés, ha adókiegyenlítéssel akarnál élni. De ez meg utólag derül ki. Pl. fel kell törd a 2018-as és 2019-es TBSZ-ed, amiken részvényekkel kereskedtél, egyiken nyereség van, másikon veszteség, ezeket nem tudod egymással szembe állítani, lévén a TBSZ időszak alatt a TBSZ szabályai szerint kell adózz, külön a 2018-ason, külön a 2019-esen.
Azt nézd meg, hogy ha a korábbi TBSZ-ed tovább ment, akkor a még korábban vásárolt részvényeidnél stimmel-e a "bekerülési" ár. Annak a - tényleges vételi ár, valamint - a TBSZ lejárat évének utolsó kereskedési napján a záróár közül a magasabbnak kell lennie. Ez fontos, mert ha az újabb 5 éves TBSZ-ed (meghosszabbított) mégis feltörnéd, akkor az eredményt e szerint határozzák meg.
Minden egyes értékpapírra külön kell nézni, azaz ha van 100 Pannergy részvényed, az 100 értékpapírt jelent. Nem értékpapírfajtánként kell átlagot nézni, stb., minden egyes értékpapírt külön kell vizsgálni.
Itt nyilvánvalóan hiányos a jogszabály, ugyanis valóban az történik, hogy vett valaki a tőzsdén egy részvényt, amit aztán kivezetnek, és ezek után nem tudja a veszteség-szembeállítást alkalmazni. Úgy lenne szükséges módosítani, hogy a kivezetést ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek kellene minősíteni a legutolsó árfolyamon, amin kereskedtek vele. A tőzsdei léte ezen az árfolyamon szűnne meg, és innen indulnának a későbbi számítások.
Én úgy tudom, hogy nem. Miután kivezették a tőzsdéről a rv.-t utána a vele kapcsolatos adás-vételek már nem ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek minősülnek, így nem is állítható szembe a tőzsdén elért nyereséggel. . Ha egy részvényt kivezetnek a tőzsdéről, és szeretnéd még a veszteség egy részét elszámoltatni, de a részvényt meg akarod tartani, akkor át kell kötni. .
Bocs még egy kérdés a veszteséggel kapcsolatban,ha van úgynevezett csontváz részvényed (pl keg,Genesis stb)akkor àtkerülés utàn tudod realizàlni a veszteséget?
Köszönöm ez tényleg hasznos volt, nekem több ilyen szàmlàm volt és csak simán tovàbb ment egy nyilatkozatattal ahogy irtàk lejjebb,csak az a furcsa, hogy adtam el egy màsik szàmlàról és ott a rendszer àrfolyamnyereségként jelzi, köszi mégegyszer szerintem ez màsnak is hasznos..
PANNERGY