Nem az év végi árral, és főleg nem a jövő év eleji árakkal van gondom. Azok rendben vannak 20k fölött. A novemberi gyj lokális csúcsocskájával van gondom. Szerintem az nem lesz 18 600 fölött. Az persze belefér, hogy ez a novemberi gyj csúcs már a 2025-ig tartó emelkedés szerves része lesz. Feltehetem a kérdést úgy is, hogy mi lesz az az alj és az mikor alakul ki ami alá már nem megyünk a következő fél-egy évben. Nem igazán számítok rá, hogy az aug eleji alj (16 850) alá mennénk. Az viszont kőkeményen benne van, hogy a tegnapi 18 050 alá menjünk még a novemberi gyj előtt. Valahol 17 200-800. . Miért a göngyölítettel számolok? Év közben hogyan lehet másképp vizsgálni a fundás paraméterek (roe, p/e, p/bv stb) alakulását?
"Visszatért a mozgóátlagok fölé az OTP árfolyama. Tegnap kisebb emelkedéssel zárt a BUX index, nagy elmozdulásokra ma sem kell készülni a nap első felében, de délután jöhetnek izgalmak az amerikai munkaerőpiaci adatsor miatt. A vezető részvények közül az OTP visszatért a 30 és az 50 napos mozgóátlagok fölé, melyek 18 200 forint közelében képeznek támaszt, míg erős ellenállás 18 770 forintnál húzódik." Equilor hírlevél
Maci, kérdés, mert egy valamit nem értek. Miért mindig csak y/y eredményt nézed amikor gondolkozol az árfolyamra való hatásról? Szerintem nem helyes így nézni. Mondom az érveket: A bank nem fizet osztalékot így az eredmény halmozódik az eredmény tartalékban és így a saját tőkében. Az eredménytartalékról tudjuk ugye, hogy jövőbeli osztalékfizetés forrása lehet (ha az adott évi eredmény nem szolgáltatna megfelelő mértékig profitot) Egy szó mint száz az eredménytartalék növekményt (adott évi profit) és a felhalmozódott eredmény tartalékot ugyanúgy figyelembe venném. Nyilván más lenne a helyzet abban az esetben ha fizetne jelentősebb osztalékot. Abban az esetben jelentősebben csökkenne az ET. És ez okoz ellent mondást amit szerintem többen nem értenek. Annak ellenére hogy nem vagy csak kis mértékben nő a profit, az árfolyamnak nőnie kell, tükrözve a saját tőke növekedését. Nyilván egy olyan cég esetében mint pl a MOL máshogy megy, a profit nagyobb részét fizetik ki osztalékként így ott ez nem játszik szerepet, osztalékfizetéskor beesik az árfolyam majd szépen visszaépül az év során (nyilván mozgásokkal tarkítva) Szóval a szokásos hasonlattal élve a fák nem nőnek az égig..... ebben az esetben amig változatlan a politika igenis nőhetne az árfolyam a meglátásom szerint. De ha Sanyibácsi úgy dönt hogy kifizetne jóval magasabb osztalékot az átmenetileg meglökné az árfolyamot, de nem biztosítana talajt az árfolyam növekedésének hosszabb távon.A növekedési stratégia viszont tőkevisszaforgatással jár együtt. Ha belegondolunk ott a saját tőke a leányokban is , ami egykor profit volt ugye. Szóval akkor nem érnek azok semmit? Nincs így. Én továbbra is azt mondom év végét 20 fölött fogjuk zárni, de kíváncsi lennék a meglátásodra ha van.
A hétre megcsinálta amit meg kellett, nézzünk kicsit messzebb, november 8-ra, a Q3 gyj idejére. Elvileg november 8-án 18 600 alatt kellene legyen az árfolyam. A négy negyedéves göngyölített eredménynek májusban volt egy lokális maximuma amit 18 595-ös lokális gyj csúccsal honorált a piac és novemberben lesz az így számolt eredménynek egy lokális minimuma. Ezért illene arra számítani, hogy november 8-án az árfolyam elmarad a májusitól. Azt is tudjuk, hogy a gyj előtt mindig megindul fölfele és a gyj után mindig visszajön valamennyit. Ezért alakul ki a gyj idejének környékén (5-10 napos idősáv) egy lokális gyj csúcs. Természetesen előtte lehet magasabban az árfolyam. A piaci szereplők majd észreveszik, hogy kicsit túlhúzták és visszaejtik azt. . Nézegetem az idén kialakult valamit. Van neki egy baromi longos verziója, ami még most ősszel bőven 19,5k fölé vinne és van egy shortos aminek alsó hangon is 17 200 körül van az alja. (aug eleji szakadás miatt lehet csak 17 7-800) Eredmény alapján nekem nem jön ki a longos verzió. Persze ez nem jelent semmit. A piaci szereplők láthatják, dönthetnek máshogyan. Én inkább a továbbra is stagnáló, kicsit lefelé hajló mozgásra számítok novemberig. https://invst.ly/16de6j Ez a várakozás nem zárja ki, hogy a következő napokban ne menjünk fölfelé. Mehetünk. Belefér.
Igen, a világ nem tökéletes, nem is kérdés. DE! Attól még működhet, mert a lényeg számít. Ha mindent tickre elvárnák, hogy kijöjjön, ad1 akkor se biztos, hogy működne, ad2 sose lépnék poziba. :)
RULES: 1/ Wave 2 may never move beyond the origin of wave 1 (retrace more than 100% of wave 1). 2/ Wave 4 may never enter the
price territory of wave 1. 3/ Wave 3 may never be the
shortest wave.
https://www.tradingview.com/x/P0V0Cebm/ Nem megmondtam, megmondtam ! :) A támasznál megvesznek mindent, most újra az ellenállás jön! Valaki majd csak nyer ! (egyszer)
Nagyon jó! De én leegyszerűsítem a példát. Van két fodrász. Az egyik Ausztriában dolgozik a másik Magyarországon. Az Osztrák fodrász bemegy dolgozni reggel 9-re majd délben Mahlzeit ebédszünet utána még délután megcsinál 3-4 frizurát. Kap a munkáért napi pl. 500 eurót. - A Magyar fodrász reggel 7-kor nyit sebtiben vágja a frizurákat majd ebédre bekap munka közben egy szendvicset és zár este 18 órakor. Napi bevétele 300 euró. . Ki volt a hatékonyabb? . Sokan a magyar munkaerő hatékonyságát összekeverik az elvégzett munka teljesítményével!!! Itt messze nem arról van szó, hogy a magyar lusta, csak egységnyi elvégzett munka után kevesebb profitot tud előállítani!! . Hatékonyság = ki tud egységnyi idő és vagy munkával nagyobb hasznot előállítani. . Mindaddig míg a hazai kereslet, fogyasztás büntetve van pl. világbajnok fogyasztási adókkal soha nem leszünk hatékonyak! Ezt a bajt csak tetézi, hogy más országoknak dolgozunk be ilyen szinten, amit jól ki is használnak. Magunkból csináltunk hatékonytalan, kiszolgáltatott országot.
Kicsit félve írom már be, mivel sokan tutira veszik már az összeomlást, de ránézve a chartra nekem nagyon adná magát a következő long szcenárió. Napos strukturában mintha egy öt hullámos (citromsárga nyilak) szerkezet utolsó hulláma indulna, ami ha validálódna ebben a hullámban napokon belül új lokális csúcsot is jelentene... Egyebekben a fő irány jelenleg nálam az oldalazás, nagyobb eséllyel long irányú kitörésre. https://ibb.co/0jwZJSG
Úgy lesz mint a Richter .. Elengedik azt 19 K fölé megy .. Most az idő az OTPnek dolgozik.. Holnap még bízhatnak / vagy péntek lévén tévútra léphetnek a shortosok .. Esetleg egy USA adat .. de inkább néz ez ki már longnak .. A magyar helyzetet hagyjuk .. Nem oszt nem szoroz itt már .. Senki nem zsákba macskát vesz..
Előttem szólóval összhangban eladtam az OTP-ket, és veszem a TS58-at elsősorban. Valami nem stimmel a világban... Erre jön rá, hogy a hazai makrók katasztrofálisak.
18330on zártam a longot ami 17220ról és 17660ról volt összesen 450db rv formájában. Ugyan innen indult a short de az már certi alaku. Ha akkor nem tettem volna meg, ma léptem volna. Egyenlőre nem bánom, de persze ez megváltozhat még. A tegnap előtti fél adag short egy újabb fél adaggal bővült, eddig gyakorlatilag szemmel látható eredménye nincs, de lagalább nem is rombolt :) 17100nál bent állok fizikai rv vételen.
"záró: 18300" Most, hogy a héten sikeresen kiráztak Téged a longodból, úgy látszik ennyi nem volt elég nekik és feltett szándékuk, hogy kiráznak a shortodból is. Úgy tűnik ezek becélozták a 18575-öt! Vajon jön-e rá megerősítés holnap, vagy vissza 215 alá? Mindenesetre USA egyelőre elég csúnyán néz ki. Az otp-t megmentette ma a zárás.
OTP részvényesek ide!