Topiknyitó: saru 2007. 02. 03. 08:30

Mi lesz veled Magyarország?  

a tegnapi falbontó események is végképp feltették bennem a kérdést, hogy mi lesz az országgal?, mert véleményeket hallani a FIDESZ-ről, Gyurcsányról, holott a kérdés az, hogy mi lesz veled Magyarország?, erre kell a választ keresni!
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2007. 03. 22. 18:46
Előzmény: #1519  Törölt felhasználó
Még néhány gondolat.

A strat tárolót a földgáz árában fogjuk megfizetni (mint a kőolaj és termék a benzin gázolajban, ha jól emlékszem 0,5%), tehát a költsége nem versenyez az alternatív erőművekkel.

Nem csak az oroszok ellen használható a tároló, hanem mondjuk egy rendkívüli erős tél, vagy szabdpiaci körülmények között a a spekulatív áremelkedések ellen (ilyet amik csináltak benzinnel néhány éve).
Törölt felhasználó 2007. 03. 22. 18:30
Előzmény: #1514  Törölt felhasználó
fretek!

Én minden alternatív erőművel egyet értek, de az kiegészítő és nem helyettesítő.
Ha leviszed a gázerőműveket a felére megspórolsz 1 mrd m3-t. nem oszt nem szoroz mikor azt jósolják, hogy 2010-re a lakosság + 1 Mrd m3-t fog felhasználni. Ráadásul a villamos áram csak korlátozottan alternatívája a gáznak. Fűtésben alig, iparban 0. Tehát ha valaki fél akkor kell tároló.

Magam azt hiszem itt nincs itt semmifél határhaszon, egyszerűen a félelelm és a gázlobbi bére a tároló. Olyan mint egy kocsiban mondjuk a függönylégzsák. 99,9% hogy nem kell semmire, az emberek többsége nem is igényli, én viszont megveszem mert szeretem a biztonságot.

Az elemzést pedig nagyon várom. Eddig azt hittem az atom a legoptimálisabb alternatíva.
Törölt felhasználó 2007. 03. 22. 10:34
Előzmény: #1517  saru
Korrekt vagy Saru, díjazzuk! Mármint én!

Felvettem a hozzászólásod magnóra is :o))
saru 2007. 03. 22. 10:30
Előzmény: #1515  Törölt felhasználó
el kell ismerni, ilyen eddig nem volt!,
és ahogy hallom a hírekben magyar agrár- élelmiszertermékek is terítéken vannak,
ez nagy szó!;

azt is el kell ismerni, hogy hasonlóra Orbán, vagy Dávid I. képtelen lenne...;

csak azt tudom modani, hogy e téren így tovább !
Törölt felhasználó 2007. 03. 22. 10:28
Kanyisz és fretek, köszönöm a színvonalas eszmecserének köszönhető tájékozódásom.

Várom én is freteket az atomról (ahhoz nekem is több közöm van mint a gázhoz).

Nem egyszerű a kérdés, ha jobban beleugrik az ember - még jó hogy erről nem tartanak népszavazást.

(Tölgyessy írta, pár napja, hogy a népszavazás ahogy megvalósul csak árt a demokráciáknak)
Törölt felhasználó 2007. 03. 22. 10:11
Végre egy miniszterelnök aki a nemzeti érdekeinket védi az unio bürokratáival szemben...
Törölt felhasználó 2007. 03. 22. 09:48
Előzmény: #1512  saru
bakker.

Stirlic kutyafasza hozzátok képest :))

Kurvák, gondolta Stirlic

Stirlic, gondolták a kurvák

kanyisz,

nem felejtettem el az ígért anyagot. dógozom rajt.

amit írtál, az érthető és logikus. azonban én arra gondoltam, hogy 1 MDm3 tároló 150MDFt beruházási összeggel rablás, ráadásul semmi stratégiai értéke nincsen. Ha műszaki probléma miatt esik ki a szállítás, akkor igen kicsi a valószínűsége annak, hogy a jelenlegi tároló kapacitás nem elég, de ezzel a további kapacitással már biztosított az ellátás, ha pedig Putyin előveszi a "gázfegyvert", akkor szvsz tényleg arról van szó, hogy néhány héttel tovább tudunk alkudozni (amit ezzel kapcsolatban az időtávokról írtál, azt elfogadom). Összefoglalva: szvsz erősen negatív a határhaszna a tároló kapacitás ilyen bővítésének. Ezt a pénzt jobb lenne más, nem (főleg nem orosz) importra alapozott tüzelőanyagot felhasználó erőművek építésére fordítani. Pl. szélerőműveket, pelletizáló üzemeket lehetne építeni vagy energiatakarékosságra lehetne költeni.

Törölt felhasználó 2007. 03. 22. 09:31
Előzmény: #1510  Törölt felhasználó
Sajnos van hova osztogatni.

link

Ráadásul nem is volt tél.
saru 2007. 03. 22. 09:24
Előzmény: #1511  saru
Egynapos látogatást tesz Moszkvában Gyurcsány Ferenc kormányfő
2007. március 22. 07:15

Rövid látogatást tesz csütörtökön Moszkvában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, hogy találkozzék Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Mint az MTI-nek elmondta, mindenekelőtt élelmiszeripari kérdésekről fog tárgyalni vendéglátóival. A két ország közötti együttműködés fejlődésének példájaként említette, hogy 2002-től évente átlag 30-40%-kal nőtt a magyar export, tavaly pedig mintegy 70%-kal. A miniszterelnök másfelől határozottan cáfolta, hogy létezne bármiféle "Gyurcsány-Putyin-paktum". "Nincsen olyan szóbeli vagy írásbeli megállapodásom Oroszországgal, amelyet a közvélemény ne ismerne" - szögezte le, és hangsúlyozta, hogy az együttműködés nagyon pragmatikus és a kölcsönös érdekekből indul ki.

Mint mondta, a kormány nem döntött és nem is kell döntenie abban a kérdésben, hogy Magyarország a Nabucco vagy a Kék áramlat gázvezetéket választja-e. Az ország mindkét gázvezetékben részt vesz.

A budapesti kormány pragmatizmusát dicsérte az orosz diplomácia a miniszterelnöki munkalátogatás előtt. Az orosz-magyar kapcsolatok folyamatosan fejlődnek a pragmatizmus és egymás érdekeinek tiszteletben tartása alapján - állapította meg az orosz külügyi szóvivő. Mihail Kaminyin egyben méltányolta a magyar kormány konstruktív álláspontját az EU és a NATO Oroszországhoz fűződő partnerségének fejlesztésével kapcsolatban.
(MTI)
saru 2007. 03. 22. 08:45
Előzmény: #1510  Törölt felhasználó
Gyurcsány már Moszkvában van !
Törölt felhasználó 2007. 03. 22. 08:37
Előzmény: #1509  Törölt felhasználó
Kóka osztja a pénzt az ATV-n! Kapcsoljatok oda!
Törölt felhasználó 2007. 03. 21. 23:29
Előzmény: #1508  saru
Többletforrás???

"Hét és félmilliárd forint többletforrást biztosít az Egészségügyi Minisztérium kórház-átalakításra - közölte Horváth Ágnes, a szaktárca államtitkára szerdán Budapesten.

Mikola István: arról nem beszélt az államtitkár, hogy 41,5 százalékkal csökkentik 2007. második félévében az aktív kórházi ágyon ellátható betegek számát, s ennek következtében további 18 milliárd forintot vonnak ki a kórházi ellátás finanszírozásából."
saru 2007. 03. 21. 22:20
Előzmény: #1506  saru
szerintem alapos a gyanúm, hogy ez egy országosan küldözgetett anyagról van szó, majd kiderül, különbenis egy "újszülöttnek minden vicc új !"
tokos. 2007. 03. 21. 22:12
Előzmény: #1506  saru
Én nem tudom, hogy ismerem-e, mert nem olvasom a szigethalmi demokratát.
saru 2007. 03. 21. 22:07
Előzmény: #1505  Törölt felhasználó
A szigethalmi, - itt szoktam horgászni, - helyi hírharsonában, címe: KisDEMOKRATA

"Fecseg a felszín és hallgat a mély . . ."

címmel, egy hosszú cikk tudósít a makói gázvagyonról, ha érdeklődésre tart számot ide beollózhatom az írást, feltéve, ha nem ismeritek, mert látszik rajta, hogy átvett anyagról van szó !
Törölt felhasználó 2007. 03. 21. 21:54
Előzmény: #1504  Törölt felhasználó
Tisztára a pár évvel ezelőtti (1999) ciprusi brutál bull jut eszembe erről, ahol először próbálkoztak a tőzsde bezárásával, korlátozták a tőzsde nyitvatartását, korlátozták a napi kötésszámot (!) , a bankoknak megtiltották a hitelezést, hogy ne fújódjon nagyobb buborék, az eredmény még eszetlenebb tépés lett, na még szép, tiltják és megy, akkor vegyünk ezerrel, Bank of Cyprus 70-es P/E-vel is ócsó volt -aztán persze az is kidurrant, csak jóval feljebbről, mint ahol a hatóság hűteni próbálta a mániát. Semmi új nincs a nap alatt, úgyse lehet az emberek józan eszére hatni, ezért kár is megpróbálni. :-) Vakmajom sorai választ adnak hazánk jövőjére.
Törölt felhasználó 2007. 03. 21. 21:50
Előzmény: #1487  csuloktata
csuloktata!

Milyen ellátás biztonságra vársz?
Rövud távú? Ahhoz gáztároló nem vezeték kell.

Hosszú távú? Minek? Mi történne ha mondjuk orosz polgálháború miatt leállna az orosz gáz EU felé egy évre? (persze ilyen estben az orosz olaj is megszünne)
Olaj ár 3-500 $ jó kis világgazdasági válság, és mi a biztonságunkkal kitörölhetnénk.

Nem ez nem ellátásbiztonsági kérdés. Az EU gázpiacot akar, versenyeztetni akarja az eladókat, be akarja cserkészni az arab és volt szovjet államak gázát., hogy kinálati piac alakulhasson ki. Ez is fontos szempont, csak ne keverjük bele az ellátás biztonságot.
Törölt felhasználó 2007. 03. 21. 20:49
Előzmény: #1502  Törölt felhasználó
Előre is jelzem, hogy nem lesz nagyon szakszerű, de megpróbálom érzékeltetni miért nincs igazad.
1. az 1 mrd m3 tároló az csak téli csúcsnál 10 nap (idén ilyen tuti nem volt). átlagos fűtési szezonban ez kb 15-20 nap, nyáron 40-60 nap. Átlagosan 25-30 nap.
2. ez az 1 mrd m3 tároló csak a stratégiai. Ma is van tároló a nyár és tél áthidalására 3,5-4 mrd m3 kapacitással.
Az 1 mrd m3 ezt növeli meg 25-30%-kal. Ez hatalmas ugrás!
a kettőt együtt figyelembe véve, a teli tárolókból kiindúlva 50-80 napig tárolóból fedzhető a földgáz szükséglet.
3.Ehhez egyelőre még hozzá jön a hazai termelés is, ami részben szintén szezonálisan működtetetett (és kritikus időszakban - igaz rablógazdálkodással - még meg is hajtható) Ez a rész ma kb 1-1,5 mrd m3. ez további 15-30 nap.
4. A fűtő/gázolajra átállítható gázerőműveknek a MOL 2005-ben 2 mrd m3-t adott el ez 30-40 nap éves átlagban, has alapján ez is kb. 15-20 nap lehet téli időszakban. Persze ekkor biztos hozzá kellene nyulni a kőolaj és termék készletekhez, dehát az azért van.

Mindez összesen azt jelenti, hogy fűtési szezonban kb 60-100 napig fogjuk 0 földgáz importtal bírni, anélkül hogy akár fűtést akár ipart le kellene állítani! Tehát senki sem érzi! (átlagos télben, nem -25 C!). És ebből a 60-100 napból 15-20 az új tárolóé. A biztonságot tehát 15-30%-kal növeli!

5. Valójában ha valaki ellátás biztonságra törekszik akkor a stratégiai tárolói kapacitást kellene először az 1 mrd m3-n felül további 1-2 mrd m3-rel megnövelni, majd a hazai termelés megszünésével párhuzamosan tovább fejleszteni (+ 2-3 mrd m3)

6. bármilyen paradox, de egy tartós több hónapos gázcsap elzárás nem télen a legveszélyesebb, hanem tavasszal-nyáron, amikor még "üresek", illetve félig "üresek a tárolók. Mert utána hiába indúl be a gáz kapacitás korlátok miatt a tárolók már nembiztos, hogy feltölthetőek, tehát a téli ellátás kockázatosabbá válna (vagy ellehetetlenülne!).
A strat. tároló pont erre van, abból csak vész esetén vehetnek ki (+ technológia, de azt azonnal vissza is nyomják), bármikor leáll a gáz van tárolt készlet.
Törölt felhasználó 2007. 03. 21. 19:01
Előzmény: #1501  Törölt felhasználó
dolgozom rajta. várom a cáfolatot.
Törölt felhasználó 2007. 03. 21. 18:45
Előzmény: #1500  Törölt felhasználó
Fretek
engem érdekel.
Cserébe egy kicsit megcáfolom majd a gáztárolóról alkotott nézeted.:o)

Topik gazda

saru
3 3 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek