Ja igen, PMÁP-ról alig írtam. 2025 április 22-ig 7,9%-ot ad időarányosan. tehát kb. 1 évig még, így ez az év 7,9%. Utána infla+0,5% ha 4,5%-ra felkúszik az infla "átlag" év végére, akkor is csak 5%. 2025április22 - 2026április22 időszakra. voltak olyan cikkek, hogy 6-7% lehet az éves átlag...hát az szinte lehetetlen. akkor év végére a 10%-ot kell karistolnunk. ha 2 évre terveznék, a fenti példával: PMÁP 7,9+5 = 12,9 vs. FIXMÁP 2x7=14, még visszaváltva is 13%. matek alapján a fixmáp a jobb. BMÁP-ban nem gondolkodtál? ugyanúgy 3 havonta fizet, mint a FIXMÁP.
https://www.akk.hu/akk-kiadvanyok/sajtokozlemenyek Itt megtalálod az utóbbi hetek értékesítési adatait. Ez alapján átlagban 1,5x annyi FIXMÁP fogy, mint BMÁP, az utóbbi néhány hétben, előtte 3x annyi fogyott, tehát kb. a 17.héttől figyelhető meg, hogy közeledik a BMÁP a FIXMÁP-hoz.
Az ÁKK aktuális értékesítési adatai alapján az alábbi a sorrend. FIXMÁP BMÁP PMÁP Itt a fórumon többen úgy látják, hogy a BMÁP jobb lehet hosszabb távon, mint a FIXMÁP. (az 5éves BMÁP 1,5-2,5% kamatprémiuma miatt, a 3 éves végig 1,5%-ot ad). Ennek szimplán az az oka, hogy a FED nem csökkent előbb, mint várták, így az MNB-nek tartania kell a kamatelőnyt, tehát nincs túl nagy "tér" már lefele, inkább stagnálás. Jelenleg a BMÁP 8-8,1%-ot ad. FIXMÁP 7% Az, hogy 1 év múlva mi lesz, senki nem tudja. Bár néhányan meg "úgy látják", hogy visszatérhet az infláció, ennek egyre kisebb az esélye, egyelőre (szerintem). KSH megoldja.
És hogy a topik témájánál is maradjunk, a példámban írt arany alapok alapja befektetési jegyet a teljesen buta magyar PMÁP simán verte 10 év alatt. Annak a befjegynek a tulajdonosa erre nem is jön rá, mert módszeresen és lassan kopasztották meg.
2% az éves alapkezelői díja, logikus, hogy ajánlja neked, abból fizetik. TER mutatója 2,13%. Az arany ETC-mnél ez a díj 0,12%, azt a 2%-ot megtartanám inkább magamnak. De ha nézem a teljesen tisztán arannyal foglalkozó Budapest Arany Alapok Alapja, annak az alapkezelői díja 1,88%, TER mutató 2,58%. Mindenki azt vesz, amit akar, a befektetési alap kaszinónak extra díja van, aztán vagy bejön vagy nem.
remek.. nekem is van, az elmúlt 1 évben tök jól hozott, meglepődtem én is ezen a nagy visszaesésen.. valószínűleg eladom a fenébe, ettől a short pozitól nem lettem boldog..
Amikor legutóbb a PMÁP-okat áttranszferáltattam az OTP-ből a MÁK-hoz, az OTP-s ügyintéző hölgy kedves volt és nagyon ajánlgatta ezt a "Föld Kincsei" dolgot, hogy "hosszútávon", nagyon jó. Meg a nyugdíjmegtakarításukat. Ha hosszútávon shortolják az emelkedő aranyat, ezüstöt, brutál "jó" :D. A föld kincsei...nem túl jó befektetés. Ebből kiindulva, az "álompapír" még mindig a legjobb kamatmentes befektetés, mert csak hozamot termel, bukót nem. (értem, hogy "reál" értéken bukik az ember, de a föld kincsein ha még bukik is valaki?? ) Egyáltalán nem azt mondom, hogy "mindenki vegyen állampapírt", mindenki döntse el maga. Én spec. örülök, hogy akkor ilyen baromságokba nem raktam pénzt, mint a Föld Kincsei.
Ránéztem mi lehet a baj. A válasz a havi tájékoztatóban szerepel (2024.04.30.) 10%-nál nagyobb kitettségek: HUF short, Réz short, Arany Short, Ezüst short, WTI short, búza long. https://imgur.com/a/kSiUejs Ehhez képest az arany, ezüst, réz májusban új csúcsra ment. Rossz lóra tettek, nem találták el az irányt. Más: Azt esetleg tudja valaki, hogy mikorra várható az új 12 hónapos DKJ?
Magyar Állampapír tulajok