Ha eleve lakásáresést vársz vagy nagyon tartasz tőle, de költözni meg nagyon szeretnél, akkor miért nem likvidálsz és bérelsz átmenetileg legalább a kamatokból? Mennyit, mondtál 60m tudnál kimenteni? Az kockázatmentesen mondjuk 4%-t hoz (mert map+-ban 5 évig kéne egyébként a pénzt bent hagyni a 4,95% kamatért), azaz havi 200e-ért tudnál bérelni. Ennyiért azért már lehet jobb lakást is megcsípni külső részeken és van egy olyan trükk is, hogy szeretik a bérbeadók, ha mondjuk egy összegben leraksz neki féléves, pláne ha éves díjat. Olyankor nagyon jelentős alkura is van lehetőség, mert a pszichológia miatt egy összegben meglobogtatsz neki 2-2,4m-t (az éves kamattal csökkentve, hogy kijöjjön a matek) és lehet, hogy odaadnak egy olyan lakást egy évre, amit egyébként 250-270e lehetne csak havonta kibérelni. Ez komolyan mondom, hogy működik, mert ismerek ilyen bérlőt.
Közben meg vadászol valamire és kitalálod, hogy mi is lenne a jó neked. Ez úgy műdödik, hogy ha tényleg elkezdesz keresni akkor egyszer csak jönnek az alkalmi vételek. Nincs erre nyilván szabály, de mindig így történik. Megrezegteted a kapcsolati hálód, lebratyizol ingatlanosakkal, ha van időd járod a tereped és szembe fog jönni a lehetőség egyszer csak. Az adózás része lehet ilyenkor problémás lehet, de a fene se tudja ezt, mert ha meg tényleg ki tudsz fogni egy jobb vételt, akkor az adónak a sokszorosa visszajön. Ráadásul ha nem friss vétel az aglós ház, akkor már csak minimális az adóvonzata.
Én 2008-ban szerettem volna ezt megcsinálni, hogy a kp-t megtartom és bérlek a kamatokból, de nem tudtam a nejemmel megegyezni ebben, pedig így utólag nagyon nagyon súlyos milliókkal jobban jártam volna, nem is beszélve a kínálatról. A nejem mostanra belátta, hogy milyen hülyeséget csináltunk akkoriban. Ezért is volt abban partner, hogy a lakást szépen megtartjuk a gyerekeknek, mert az a helyes döntés, ugyanis így egy hatalmas teher lekerült a vállamról, a gyerekek megkapják, hozzá kapnak egy jelentős kp-t életkezdésnek és ennyi. Tervezhető és nyugdíj előtt nem fogok úgy járni, mint sokan, hogy azt se tudják, hogyan és miből támogassák az eladósodott gyereküket.
A piac hasonlóan volt 2008-ban a mostani helyzethez. Beszűkült akkor is, tehát még ha az áresés nem is jött volna el gyorsan, mert 5 évig csorogtak lefele az árak a 2013-as mélyponthoz, de sokkal több időm lett volna kitalálni, hogy mit akarok és bizony voltak nagyon jó vételek, amikkel sokkal de sokkal jártam volna.
Ha egy depresszív, oldalazó, esetleg lecsorgó piacra számítasz, akkor tuti biztosan lesznek nagyon jó vételek. A jövőbe senki nem lát, de az is biztos. hogy a jelenlegi árszinttől felfel már elég szűk a tér és csak nagyon lassú emelkedés lehet, ha lesz is valami. Ezt meg simán ellensúlyozhatja, ha rátalálsz egy alkalmi vételre, sőt nagyon durván ellensúlyozza.
Én tutira ezt csinálnám, eladni és a kamatokból bérelni. Beszéld meg a nejeddel, mert együtt kell dönteni és sajnos a nők eléggé tudnak problémázni, ha nem saját házban laknak, de racionálisan és a hosszútávú érdekek miatt simán megléphető. Most olyant nem is mondok, de tudok ilyenről is, hogy van aki 3 évre kibérelt egy lakást, olyan méretű kaucióval, hogy a tulaj ha szeretné se tudná eladni viszont belement, mert hoppá több millát a kezecskéjébe kapott. Én is ezt javasoltam a nejemnek, hogy hosszú távra béreljünk egy kéglit, ha pár hónap bérlés után tetszik. Utólag nagy hiba volt, hogy nem ezt csináltuk 2008-ban. Ennyit tudok neked segíteni, más hibájából tanulhatsz :)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link