Mason

Regisztráció: 2018-10-08 22:20:26

Hozzászólások száma: 84

Utolsó hozzászólás: 2020-03-14 17:22


Tapasztalat: 1
Aktivitás: 3
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 03. 14. 17:22
Koszi! És akkor még arrol nem is beszeltem, hogy lehet pár hét mulva se egy ugyvedhez se egy kozjegyzohoz se egy bankfiokba nem fogok tudni bemenni. Attol nem felek, hogy most a kiszemelt lakasokat barki elvinne elolunk amig nem normalizalodik a helyzet. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 03. 14. 17:19
Koszi!
Minimum önerő, a JTM-el mai állás szerint nincs gond, persze ha egyikünk repülne az más. 
Ha a kamatemelkedés beárazódik a lakásárba, akkor nekem teljesen mind1 hogy tőkében vagy kamatban fizetem ki a banknak, sőt ha alacsomyabb a tőke akkor nekem még jobb is ha kevesebb önerőt kell belerakni. 
Attol viszont tartok, hogy egy kamatemeles nem árazódik be egzakt módon a lakásárakba, és ugye emellett fizetem a bérleti díjat amit 1 éves időtávban 2 millio forintos árcsokkenés dolgozna le. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 03. 14. 16:52
Sziasztok, sokan vagytok itt sokféle élettapasztalattal ezert a véleményetekre vagyok kiváncsi: Lakásvásárlási projektben vagyunk, van is egy pár konkrét elképzelés. Eddig abban a kényelmes helyzetben voltunk, hogy csak azon kellett dilemmázni, hogy melyik lakást és melyik hitelajánlatot válasszuk. Aztán az utóbbi napokban elfajult a helyzet a vírus okán. Alapvetően sem a páromnak sem nekem nincs veszélyben az állása, legalábbis nem első vonalasok vagyunk (turizmus, szallitmanyozas, szerviz, stb). Nyilvan egy elmelyulo es elhuzodo valsag eseten nem elkepzelhetetlen hogy mi is erintettek leszunk. A lakast kimaxolt hitelarannyal vennenk es itt merulnek fel a kerdesek. Ebben a honapban még nagyon jok a kondiciok, de a referencia hozamok kilottek a napokban és a bankok likviditasa csokkeni fog mert elkezdik az emberek parnacihaba meg lisztre kolteni a penzuket. :) Az emelkedo referencia hozamokaz es a szukulo likviditast (hacsak a jegybank nem kezdi el onteni az ingyenpenzt) biztosan bearazzak a bankok a hosszu kamatperiodusu hitelekbe is. Tehát ha várunk akkor drágábban fogjuk megkapni a hitelt. De ilyen helyzetben amikor barmikor megjobban leallhat az elet (mint olaszban) es nem latni meg a gazdasagi hatasokat ugy erzem merész lenne belevágni egy lakásvásárlásba., mert ha esetleg egyikunk bére kiesne akkor jonne a centizés minden honapban. Arra nem spekulálok, hogy egy recesszio eseten akkorát essenek a lakasarak, hogy az addig kifizetett lakbért (berlemenyben lakunk) es egy esetleges kamatemelkedest ellensulyozni tudjon, bár némi lakasarcsokkenesre en szamitok, csak tul sok van a merleg masik serpenyojeben. Elore is koszi! 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 02. 17. 19:13
Maximum azoknál a rovid kamatperiodusu hiteleknél, amiknek a referencia hozama a BUBOR-hoz van kotve...
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 02. 03. 23:36
Igazad van, hogy ennek a topicnak nem erről a témáról kellene szólnia, de mióta én követem a kommentek 90%-a csak erről szól. Így bátorkodtam reagálni rá.
Viszont abban nem tudok igazat adni, hogy másokat köztük engem beskatulyázol minden alap nélkül, szimplán azért mert nem tetszik a téma.. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 02. 03. 23:13
1. eleve te álltál belém, holott csak egy olyan kommentre reagáltam amiben azt állítják, ha elmész szellemi sormunkát csinálni egy multihoz már meg is van oldva az életed, ami nettó hazugság.
2. Nálad biztosan jobb volt és jobb is lesz, nekem nincs szükségem arra, hogy egy fórumon fényezzem az egómat. Menj és tolj le egy kör LOL-t hátha lehiggadsz. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 02. 03. 23:02
Gyomorforgató az aroganciad, nekem az a tapasztalatom, ha valakinek ennyire jol megy és amögött komoly munka van, az nem kerkedik vele hanem bolcsen a hatterben marad. Sok programozot ismerek aki sajat vallalkozasba tolja, 20 alkalmazottal, de még ők se szedtek ki 1-2 év után 30-40 milliókat. Az meg egyenesen vicc, hogy egy kezdő embernek 2 millió nettót adjanak, pedig máshogy nem jön ki a matek. Igaz monitor mögül sok mindent lehet írni...
Azzal meg ne gyere hogy 5 éve Te még 17 millióért vetted a lakásod, mert pont azon volt a lényeg, hogy mára mennyire megváltoztak, ellehetetlenedtek a körülmények. 
A személyeskedésedet meg nem is kommentálom, általánosságról, jelenlegi tényekről beszéltem nem a saját általad vélt nyomoromról. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 02. 03. 21:26
Ja igen, azt nem tettem hozzá, hogy ez lenne az optimista verzió. Persze lehet azzal jönni, hogy én vagy az egyik haverom 28 évesen nettó 1 mihályt keres, de ez ezerből egy, vagy annyi se. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 02. 03. 20:58
Látom a szövegértelmezéssel komoly gondjaid vannak, de akkor elmagyarázom újra. Mondjuk 23 évesen munkába állsz, a pályakezdő fizuk nem szoktak túl izmosak lenni, vidéki vagy és Budapesten dolgozol. Bérelsz egy lakást vagy roszabb esetben egy szobát. A kezdő fizudat elviszik a fix kiadásaid. El tellik egy két év, mész előre, emelgetik a fizudat, ami még mindig csak arra elég, hogy végre elmenj nyaralni, szórakozni és  nem a kínaiból veszel új cuccokat, ezek mind olyan fogyasztások amiket korábbi éveidben elhalasztottál mert nem volt rá pénzed. Megint eltelik egy két év és elkezdesz félretenni az önerőre. Nem 50%-ra, hanem csak 20%-ra!! Ügyes vagy és szerencséd is van és közel a 30hoz előléptetnek és végre olyan fizut kapsz amiből már látható összeg is megtakarítható. Tegyuk fel kapsz cca br 1 millas fizetest ami 2,5* az atlagnak. Ebből mar félre tudsz tenni évi 3 millió forintot, ekkor kezdődik el érdemben a megtakarítás az önrészre. Ami valóban " csak" 3 év, de már ledolgoztál lassan 10 évet és túl vagy a 30on. És végre vehetsz egy  50 nm-es lyukat 40 millióért, és lesz 30 millio hiteled éppen azelőtt hogy mondjuk 5 éven belül családot alapítanál. Hiába vagy sikeres szülői segítség nélkül ma qrva nehéz és ezt nem látják itt sokan. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 02. 03. 16:37
Azért azt tegyük gyorsan hozzá, hogy mai árszínvonalon multis fizetéssel se olyan egyszerű megvenni az első lakást, ha 0 segítséget kapsz otthonról. 2 kiló elmegy csak arra h fedél legyen a fejed felett és akkor még nem ettél egy szelet zsíros kenyeret sem. Havi 300 alatt nem áll meg a fix kiadásod ha egyedűl élsz. Ha keresel nettó 6 k-t akkor is évente félre tudsz rakni 3 millió forintot. Ez így is 3 év mire összejön az önerőd és pályakezdőként nem nagyon szoktak az emberek fél milliókat hazavinni...
Tehát akárhogy nézem, mire eljutsz addig hogy jó kereseted legyen és össze tudod rakni az önerődet elmúltál 30 éves, mert az első pár munkában töltött év fizetését elviszik a fix kiadásaid. És akkor még nem mentél nyaralni nem mentél szórakozni a barátaiddal akik megtehetik mert megkapták otthonról a kezdő lökést. Úgy könnyű pofázni akik kaptak egy lakást és konkrétan csak költőpénzért dolgoznak. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 10. 26. 15:21
Egy szóval sem állítottam azt hogy a MÁP+  önmagában jó befektetés lenne. Lombard hitellel megspekelve viszont jó buli, mondjuk ne az index/portfolio cikkéből indulj ki. Az ingatlanos része sem vélemény, hanem a piac mostani állapotáról beszélek. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 10. 26. 12:08
Amúgy javítsatok ki ha tévedek, de tipikusan azt a pszichológiát látom most az ingatlan piac körül, mint amit egy opus topicban látok. Vannak a felbeszélők, akik vagy ingatlanfejlesztők, vagy közvetítők, vagy az árak csúcsán beszállók és vannak a legrosszabbak akik hitvallása az h a fák az égig érnek... Ebben a topicban az utóbbiakbol van a legtöbb. Mindenki a 27%-os áfával riogat. Csak azt felejtik el, hogy a vételi erő elérte a határait. Akinek volt cash a zsebében már rég megvette a magáét és ha még volt pénze elment lombardozni MÁPpluszt. Hiába fogja megemelni a kivitelező 22%kal az árakat (már most benyelte ezt az arrest), a kutyának nem fog kelleni annyiért, Max a kinainak. Nem véletlen hirdeti magát orrba szájba a cordia sem, fél éve még sorban álltak az emberek a lakasokert, most meg kell a reklám? Ha a kormány megdobja a népet újabb ingyen milliokkal talán még mozdulat felfelé, amúgy meg ennyi volt. Nincs az embereknek sem 200 ezruk bérleti díjra havonta és nem is akarnak eladosodni ekkora bér mellett 30 évre 20-40 milliokkal. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 09. 26. 17:46
A Cordiaval? Érdekes. Én is beszéltem a zöldségessel a minap. Azt mondta vigyem a dinnyét, mert idén ilyen finom még nem volt... Ennyire érdemes komolyan venni azt az infót.. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 09. 18. 14:29
Azért ez így eléggé lesarkítás. Ha a magyar rv piacból indulsz ki, akkor a blue chipek mint kevésbé kockázatos rv-k fizetnek pár % osztalékot. Vegyük az OTP-t példának. Aki idén szállt be 12-13 ezren idén kapott utána 220 Ft osztalékot ami nincs 2% osztalékhozam. Ha történetesen az OTP részvény ára bezuhanna 8000 ftra akkor az árfolyam veszteség akkora lenne amit osztalékbol kB 20 év alatt nyerne vissza. Most ne menjünk bele, hogy mitől tudna beszakadni az árfolyam, vagy abba hogy a következő 20 évben milyen osztalékhozam lesznek, mert nem ez a lényeg. Szerintem egy tudatos befekteto nem csak hozam maximalizalasra hanem veszteség minimalizalasra is törekszik és ez az ingatlanpiacon sincs másképp.
Az tény, hogy arra utaló jel meg nincs hogy jonnek panikeladasok, de az áremelkedés megallni látszik. Bpen a lakás vásárlások 30%a befektetési célú volt az elmúlt években. Most nagyon úgy tűnik hogy ez a kereslet ataramlott MAP pluszba vagy egyéb eszközökbe. 30%os kereslet csökkenés nálam minden csak nem arfelhajto hatás. Persze most sokan ingatlangurunak hiszik magukat mert örököltek egy lakást meg pont abban a korban es anyagi helyzetben voltak amikor alularazottan tudtak venni még egy lakást. Aki 10-20 lakást vett 2-3 éve, az nem fogja megvarni amíg elől ad az árfolyam nyeresége mert keres magának jobb hozamú eszközt. Persze aki még tud venni 10 ingatlant az nem is írogat ide. Dettó olyan mint mészi papírok forumaiban. 10szereztek a mészi papirokon és most hirtelen hedge fun lett mindegyik. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 09. 16. 07:52
25 évig éltem ott, tavaly költöztem el, de ne zavarjon...
Más: csúcs időben 7-8 között tényleg van 30 perc a Móricz, de 8 után simán élhető. Most a 13-bol se érek be hamarabb a Lehel térre. Egyetemre, vagy pontosítok az egyetemi bulikbbol volt szar hazajárni, de ennyi. 
12. Kerület felső része szebb, de egyáltalán nincs közelebb a városhoz és min. dupla annyiba kerül, Sas-hegy és Gellért-hegy meg zsúfolt és szmogos, de bent van a városban. 
Mindegyiknek van előnye-hátránya. Kinek milyen igényei vannak... 
Aki túlárazott házakról beszél, annak javaslok egy hétvégi könnyed sétát. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 09. 15. 21:25
Tetszik, hogy tényként közölnek saját vélemyéket olyan emberek a 22. Kerületből, akik a leírtak alapján kB. Egyszer elmentek kocsival a Campona előtt. 
Az egyik legnagyobb kontraszttal rendelkező kerület. A hajléktalan teleptől a luxus negyedig van ott minden, de nem vegyül a két környezet. 
Valaki írta Rózsavölgyet. Az egyik legszebb fekvésű része Budapestnek. Az északi hegyoldalból rálátsz a fél városra. Csöndes környék. Kocsival 5 perc, busszal 10 perc a 4es metró végállomása, 20 perc alatt kálvinon vagy. Minden az csak nem a világvége... 
4IG részvény 2019. 07. 30. 13:55
Persze ez alól kivételt jelent ha egymást túl licitálva pályáznak a munkákra. Mindig elmondható lesz, hogy az olcsóbb nyerte, igaz, hogy duplán felülárazva a piacot. 
4IG részvény 2019. 07. 30. 13:49
Melbamrol tudni kell, hogy a blue chipeken kívül minden likvidebb részvénynel rendszeresen az alján vesz és a tetején ad. És a 8 számjegyű tőkét amin prosperál 8 éve építi egy fekete Péter kártyából. Legalábbis az egyes rvk topikjaibol ez derűl ki. Ritka az ilyen szakértelem. Becsüljétek meg! 
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 07. 26. 08:26
Te nem tudom, hogy melyik országban élsz, de biztos nem abban, ahol magyarul beszélnek. Sok mindent akarhat az egyetem padjából kieső fiatal, csak nem lesz rá pénze. Egyedűl albérlet? 150k-s bérleti díjak mellett? És akkor még egy pohár vizet sem ivott. Saját lakás? Mikor min. 10 Mihály önrésszel kell a zsebedben futkároznod? A családok kis része engedheti meg magának, hogy lakást vegyen a gyerekének, vagy hogy az önrészt biztosítsa. Ha egy fiatal teljesen egyedül akar 30 éves korára egy saját lakást, akkor már a 20as éveiben a felső fizetési kőrbe kell tartozzon, pláne ha nem mamahotelban lakik. Szóval a mamahotel minden a mai Magyarországon csak nem sikk.... 
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 07. 26. 08:15
Ezt a folyamatot majd valamelyest ellensúlyozni fogja a városokba vándorlás és a vidék elneptelenedese. De amúgy érdekes felvetes.
 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek