Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2019. 09. 08. 23:50
Előzmény: #48397  sakal83

Ha tripláztak a lakásárak  2004 óta, akkor a nettó bérek attól tényleg lemaradtak, mert azok "csak" 2,35-2,4 szeresére nőttek. https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli042.html
93e vs 219e, bár Budapest lehet mást mutatna, meg specifikusan a kezdő béreket kéne nézni, de ilyent nem találtam. Érdekes, hogy a kezdő diplomás bérem nagyjából az átlagbérnek felelt meg akkoriban. Hm.
Ez egy jó kérdés. A hitelezés viszont most biztosan liberálisabb, mint akkoriban volt, mert mondom, hogy kb a lakás árának a felét kellett összeszednem önerőnek. A bank be is akart húzni a csőbe, hogy a különbözetet vegyem fel magas kamatú személyi hitelként, meg a jó francokat. A kamat meg csak követő lehetett, rögzített kamatú szerintem nem volt, legalábbis egyik banknál se említették meg. Azon csúnyán elúszhatott azért később, aki 2004-ben forint hitelbe belevágott.
sakal83 2019. 09. 08. 23:36
Előzmény: #48398  Törölt felhasználó
Es sokan nem nezik most sem. Pedig 20 eveket lehet veszteni penzugyileg... de az fontos hogy legyen redony... a rovarhalo lehagyasa a tetorol a kedvencem:) meg a terasz alol a vizszigetelo lefelejtese 100kert. 5 ev es 1 milla buko
Törölt felhasználó 2019. 09. 08. 23:30
Előzmény: #48396  sakal83

Vigyázni kell egyébként nagyon mert a keresgélés során én is belefutottam olyan házakba, amit kalákában a folyamatosan tajrészeg haverokkal húzott fel az ezermester tulaj és a kőműves csak a rizikósabb nyílászárókat meg teherhordó falakat rakta, de állítólag megdícsérte, hogy milyen szép munkát végzett a jóember. Az összes belső 10-es falat ez a jóember rakta. Még az én nem építész szememnek is feltűnt, hogy milyen egyenetlen a fal amit ő rakott.
Mondjuk amiket meg eladásra építettek, azokon meg mindent kispóroltak, amit lehetett. Volt egy szemét, aki a födémre előírt 7cm nikecellt nem rakta be, mert hogy úgysem látszik, a paraszt vevő meg néz, hogy milyen jégvermet vett.
Az alapon is szeretnek spórolni és rövidre venni lefele, amennyire csak lehet.
Én egy ismerős kőművesnek fizettem, aki átnézte alaposan a házakat, amiket a szűk listára válogattam. Nekem pöpecnek kinéző házon felsorolt egy oldalnyi hibát. Simán megmondta, ha sz.r volt az alap például olyan jelekből, hogy én soha nem vettem volna észre. A kopogtatás hangjából meg a tényleg minimálisan más színből megmondta, hogy vizesedett előtte a fal én meg csak néztem, hogy ez hogyan. A tulaj simán elhallgatott egy beázást a fürdőnél például.
Sokat spóroltam ezzel a köművessel, nagyon megérte őt hívnom és nem is kért sokat, mert amikor leraktam a hibalistát a tulaj elé, csak hápogni tudott, nyilván meglepte, hogy szinte minden simlisséget megtalált a kőműves, de az alkunál nagyon is jól jött.
sakal83 2019. 09. 08. 23:15
Előzmény: #48395  Törölt felhasználó
De rosszabbak az eselyek. A berek azota 140%al valtoztak az adott lakase 200%al. A kamatszint kb ugyanaz. Es 2004bem csucs volt az ar a berekhez kepest. Az az 5-6m a felularazas sajnos. Olyan 30-35%. 
sakal83 2019. 09. 08. 23:10
Előzmény: #48394  sakal83
Persze a gerendanal az elettrartamot a szokasos " minosegi" kivitelezesnel es a szokasos magyar "gondozasnal" ertem
Törölt felhasználó 2019. 09. 08. 22:58
Előzmény: #48391  sakal83

Azt a rohadt, nem ismerem a mostani Dunakeszis árakat, de 20-22m? Az nagyon duurva egy 28nm szoba-konyha minden egybe lakásért + kocsibeállóval, de akkor is. Helyette vettünk egy olcsóbb panelgarzont Pest szélén, amit gyakorlatilag ugyanannyiért tudtam csak eladni, mint amennyiért vettem. Ami pénz visszajött a lakásból meg ráköltöttem a ház felújítására, de nem szükség felújítás volt, inkább presztízsnek mondanám vagy kinézeti felújítás.
Ha egy kicsit is láttam volna a jövőt akkoriban, akkor valahogy összekaparom a pénz a Dunakeszis lakásra vagy nem adom a panelgarzont :(
Érdekes egyébként, mert nekem akkoriban az a 6-7m körüli összeg elég soknak tűnt és akkor nem is beszélve később a ház áráról, bár ott már jött a szülői segítség mindkét részről.
Nem volt könnyű összekaparni az önerőt akkoriban 2003-4 körül ilyen kb 150 bruttós kezdő fizetésekből és a hitelek is elég rosszak voltak, mert a kedvezményes kamatozású már meg is szűnt ha jól emlékszem de előtte is csak házaspárnak adtak. Magas kamatra adták és nagyon keveset a lakás árához képest. Majdnem a felét össze kellett kaparnunk.
Okés hogy ma is brutál magasak a lakás árak, de ismerek olyan infost aki 400e feletti bruttóval kezdett nemrégen és az adózás is egy fokkal talán kedvezőbb mostanában. Hát nem vagyok biztos abban, hogy ma rosszabbak az esélyek, mint voltak 2003-4-ben így visszagondolva.
sakal83 2019. 09. 08. 22:52
Előzmény: #48390  Törölt felhasználó
Gondolj csak bele abba hogy egy mai hazat amit 75-80mert adnak 250-300ert lehet kiadni. Az nettoban 3m egy ev alatt 25-28 ev a megterulese. Ha meg feljebb megy egy 20ast 33-35 ev lesz a megterules. 50 evnel pedig sanszos egy totalis felujitas ami majdnem az epulet erteke.  Nem is ertem hogy van arca valakinek egy lassan 40+ eves hazat sokszor a telek ar felett 20-30mert adni. Most lattam peremben 120as 1970ben epult hazat 60mert ugy hogy telket lehet venni 20mert. Az 50 eves teglajat es gerendajat akarja eladni 40mert:) egy jo minosegu kezelt fagerenda ideje 50 ev... a mai sorhazaknal kepesek 30 evig jo kezeletlen gerendakat rakni...
impudent 2019. 09. 08. 22:49
Persze az is igaz hogy eddig lehetett igen nagyokat kaszalni a hitelekkel.
De mar azok is minimalis szinten vannak es a lakasarak se tudnak mar extra jovedelmezo berleti dijakat hozni.
Ha ezek meg fokozhatok tovabbi hitelkamatcsokkenessel illetve a berlok zsebeben tobb lesz es tovabbra is hulyek lesznek es berelnek magasabb arakon akkor a lakasok ara megy tovabb felfele.
impudent 2019. 09. 08. 22:44
Előzmény: #48390  Törölt felhasználó
De benne laktal a hazban.
Azt is bele kell szamolni ha berelned kellett volna helyette.
Igy mar biztos jobb a kep.
Ahol most lakom azt kb. 400 ezer havidij alatt nem kapnam berbe.
En ezt is szamolom.
Ha egy 1 milliosba laknek azt se kieseskent elnem meg mert jol ereznem magam egy luxuskastelyban.
sakal83 2019. 09. 08. 22:40
Előzmény: #48388  Törölt felhasználó
20-22m erhet a piacon. A berek alapjan a "realis ar" 15-16m kellene hogy legyen. Olyan 5-6m felaras:) es ne felejtsuk. 2004ben volt valojaban a legdragabb a lakas a 2000es evekben. Utana mar realarcsokkenes volt.
Törölt felhasználó 2019. 09. 08. 22:34
Előzmény: #48389  impudent

Na igen, de az akkori árak miatt kijjebb kellett jönnünk az aglóban csak az a gond, hogy amennyit elköltöttem erre a mostani házamra, ez nem ér még most sem annyit, mint amennyit beleraktam összesen. Dunakeszin drágábbak voltak ugyan a lakások és házak, de legalábbis most simán érnek annyit vagy még többet is, mint amennyit beleraktam volna, mert egyébként az építkezés, ráépítés, felújítás nagyjából ugyanazon az áron megy az egész aglóban.
Szívás ez valahol nekem, mert van egy házam, de jóval többet beleraktam és a kamatokat nem is számolom, mint amennyit most ér, de nem volt elég pénzem akkoriban egy házra ott. Dunakeszin meg simán érne annyit, na mindegy is. Mondjuk a jó oldala meg az, hogy így a maradék pénzemből meg kiegészítésekből vettem egy pesti lakást azon a környéken, amit gyerekként jól megismertem. Na az viszont durva nyereséget hozott :)
impudent 2019. 09. 08. 22:15
Előzmény: #48388  Törölt felhasználó
A fel eletedet a kocsiba tolthetted volna es ma a hiteladosok bortonebe lennel.
Törölt felhasználó 2019. 09. 08. 22:11
Előzmény: #48385  Homoktövis
Mi majdnem vettünk Dunakeszin a duna felé egy 28nm-es új építésű odút :) kocsibeállóval 2003-ban vagy 4-ben, már nem is emlékszem pontosan. 7,3m volt akkor, de nem tudtuk összeszedni rá a pénzt, mert nem adtak elég hitelt. Néha még visszagondolok rá, hogy mennyi érhet most.
impudent 2019. 09. 08. 22:06
Előzmény: #48385  Homoktövis
Errol beszeltem hogy ezeknek a valos erteke ma is csak tiz millio korul van de ez a hitel speka olyan uzlet hogy a kabitoszerkereskedelem is kezd smafu lenni ehhez kepest.
3 eve beszallt a paraszt 2 millio onerovel most kiszall 16 millio plusszal.
Meg nyolszorozta a penzet.
De lehet ki se szall mert kiadja valami negernek.
impudent 2019. 09. 08. 22:01
Előzmény: #48381  Homoktövis
Ez igy igaz.
Ezek a lakasok egy finomabb embernek lakhatatlanok kiveve ha nagyon csondes rendes szomszedai vannak es nem parasztok.
Homoktövis 2019. 09. 08. 22:01
Előzmény: #48379  impudent
Van nalunk olyan régi 10emeletes panelsor, hogy furtak a konyhában es atszakadt a szomszédos fürdőszoba fala, tele vannak csotannyal a lakasok, az athallas ugyanolyan mint nálam volt es 30millio egy lakás. En mondjuk 3eve nem gondoltam volna, hogy ez a kategória is 3x annyiba fog kerülni. Inkább ezeknek a felujitasat kellene tamogatni, a panelprogram is eltűnt jo pár éve, par hazat megcsinaltak és ennyi volt. 
berlini
berlini 2019. 09. 08. 21:53
Előzmény: #48383  berlini
Bocs! Ezt az OTP topicba szántam. :)
berlini
berlini 2019. 09. 08. 21:52
A múlt hét nagyjából a várakozásomnak megfelelően alakult.  (Jó, meggyőzőbb lett volna ha 600 fölött zár pénteken.)
Kérdés, hogy mi lesz holnap.
Véleményetek?
MrLajos 2019. 09. 08. 21:51
Törölt hozzászólás
Homoktövis 2019. 09. 08. 21:49
Előzmény: #48379  impudent
Kiadasra oké, amugy nem tudom más panelek milyenek, de amiben én laktam konkrétan hallottam hogy a szomszéd kis vagy nagy wczik, mindent tudtam róluk, mert minden athallatszott, ha megnyitottak a vizet fent vagy lent olyan volt, mintha egy erőmű indult volna be, a felső szomszéd kisgyereke ha rohangalt olyan volt, mintha foldrenges lenne....pedig 1992-ben épült, nem régi ház. Az én idegrendszeremnek ez sok volt, 7evig bírtam, lehet, hogy csak nekem van radar fulem nem tudom, de ez a fajta egyutteles a szomszedokkal szerintem kikesziti az embert hosszútávon. Mondjuk sok ujepitesu pont ugyanilyen. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek