Topiknyitó: kuliominer 2024. 04. 30. 09:07

Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)  

A portfólió összetevői hamarosan feltöltésre kerülnek.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szieszta 2024. 07. 14. 10:25
Előzmény: #176  Freszelés

Én amióta neki álltam pénzt keresni, mindig azt számolgattam, hogy mennyit kellene összekuporgatnom, hogy "nyugdíjba" mehessek. Amikor vért izzadva elértem a célárat, már régen nem volt aktuális, mert az infláció mindig felül írta ezt. Nem beszélve arról, hogy ezt úgy gondoltam el, hogy az összegyűlt pénzt lekötöm a bankban és aztán csak  a kamatokból élek. Erre a kamatok meg szinte lenullázódtak.
Így most, már 50 év felett, még mindig gyűjtögetek, mert nem tudom mit hoz a jövő. Szerencsére már nem kell vért izzadnom, jócskán visszavettem a tempóból, meg a befektetések is hoznak úgymond ingyenpénzt a konyhára.
Oda jutottam, hogy kis városunkban mindhárom gyerkőcömnek van egy ingatlanja (öregebb családi ház, nagy telken), igaz még az én nevemen. Nem tudom, mennyire jó ez, hogy nem kell megdolgozniuk érte. Persze nem kacsalábon forgó kastélyokról van szó, ha valamit kezdeni akarnának vele, igényeik szerint kellene felújítani, de 30 millióért egy perc alatt elvinnék.(kisvárosunkban most 40 millió alatt nincs ilyen). Két gyerkőcöm a nagybetűs élet kapujában van, még 2 év egyetem, aztán majd eldől a sorsuk. A kisebbik 10 névvel fiatalabb.
Az is nagy kérdés, hogy velük mi lesz, mert nem vagyok biztos, hogy itt akarnak majd karriert építeni.
Abban teljesen biztos vagyok, hogy én+feleségem gond nélkül eléldegélnék a vagyonkámból, nem vagyok nagy igényű. Esetleg valami komoly betegség csinálhatna zavart az anyagiakban.
Már korábban leírtam, hogy a 22 évvel ezelőtti tervemmel hogyan jártam. Akkor születtek a "nagyok" és jöttek, kössek rájuk spórolós biztosítást. Mi legyen a célár?? Hát egy lakás + autó és még egy kis indulótőke, tehát legyen 5 millió . Ugyanis 2002-ben ezek nálunk ennyibe kerültek. Most, 22 év után megkapták ezt az összeget. Még egy pici telek is ennek az összegnek a háromszorosába kerül. :-)
Így tervezzen az ember! :-)
net91 2024. 07. 14. 10:16
Előzmény: #167  Stayerke
"26 év munkaviszony után már kb 60%-os nyugdíj kapható, ha elérjük a korhatárt. "
Jó lenne, ha így lenne. 
A nyugdíj kiszámítása sokkal bonyoltabb. NEM a fizeteséd 60 szazalékát kapod meg 26 év után, hanem a lecsupaszított minden évre nettósított és évenként valozirált éves kereset 60 %-át. 
Ég és föld a különbség a két összeg között. 
Ne tévesszük meg az olvasót hamis adatokkal.
Freszelés 2024. 07. 14. 10:03
Előzmény: #177  szieszta
Miért raknák rendben? A nyomdákból a papír nem fog kifogyni. Pár egyszerű mondatban, leegyszerűsítve kérem a választ, mert nem vagyok szakember, de örülnék a válasznak.
szieszta 2024. 07. 14. 09:51
Előzmény: #175  kuliominer

Egy valamit elfelejtünk. Ilyen környezet a tőzsde életében soha nem volt, mikor a központi bankok manipulálják  a piacot, óriási összeget beletolva, hogy csak növekedhessen. Aki 2008 óta tőzsdézik, gyakorlatilag nem veszíthetett, mert  mindig meg volt támogatva.
Korábban a nagy befektetők a címlapra kerültek, ha sikerült év végére 10%-os pluszban zárni, manapság meg szinte bosszankodnak, ha naponta nem tudnak duplázni.
Szerintem ezt nem lehet örökké fenntartani és lehet már el is indult a folyamat, hogy ezt rendberakják.
Az ingatlan piaca is nagyon érdekes, mikor a bérbeadás alulmúlja még a lekötött betétek kamatát is. De  a szántóföld is alig termel hasznot, mégsem csökken az ára. Mindenki az ár emelkedésére spekulál, de van egy pont, mikor már ez megreked. Elvégre a fák sem nőnek az égig.
A korlátlan hiteleket lassan el kell kezdeni törleszteni, azért hívják kölcsönnek.
Freszelés 2024. 07. 14. 09:11
Előzmény: #175  kuliominer
A második bekezdés nagyon fontos részleteket tartalmaz.
Nem tartozik rám, de azért mégis: pont a gyerek(ek) hordoznak sok bizonytalansági faktort és ezért lövöm talán egy kicsit túl a kilépési pontomat. Ebben az egész témában olyanok is vannak, hogy akarok-e magániskolát neki(k)? Nyelvórák? Jogosítvány? Ha szeretne továbbtanulni, akkor tegye azt valami külföldi egyetemen? Akarjam-e az életkezdését segíteni mondjuk egy negyed lakással mondjuk 2X éves korában? Amit mondjuk akkor kap meg, ha egy negyedet összeszedett maga, onnantól meg 50% hitel van. Nyilván ezek a számok hasraütésszerűek, de mégis.
Azt is tudnom kéne, hogy lesz-e még újabb gyerek vagy sem, mert az könnyen kitolhatja még 1-2 évvel a dolgokat.
Ha Te ezeket a dolgokat már ~bizonytalanság nélkül és tisztán látod, akkor jó helyzetben vagy.
kuliominer
kuliominer 2024. 07. 13. 22:52
Előzmény: #158  Freszelés
Igen, mindenkinek máshol van a kilépési pont, viszont fontos leszögezni, hogy az alkalmazotti munkaviszonyból lép ki az ember, és nem attól vágja el magát, hogy a megteremtett vagyonát éves szinten akár az infláció két-háromszorosa feletti hozamban vigye. Na ez az, amit majd utólag igazolnak az évek......Kinek megy, kinek men megy.......
------
Szerencsére nem pesti viszonylatban kell gondolkodnom, utálom a nagyvárosokat, békés, nyugodt környéken egy kisváros szélén élek, nagy telekkel, kerttel. Szeretem a természetet, kertészkedek, megtermelem amit lehet. Nem vagyok mesteremberekre szorulva, mindent magamnak vitelezek ki, így nem ér csalódás és nem utolsó sorban rengeteg pénzt spórolok ezzel is. 
kuliominer
kuliominer 2024. 07. 13. 22:41
Előzmény: #157  Stayerke
Az sincs már túl messze :)
kuliominer
kuliominer 2024. 07. 13. 22:41
Előzmény: #156  Freszelés
Van család is :)
Zanza2 2024. 07. 12. 16:47
Előzmény: #171  thinkpositive
Egyéniek a preferenciák. Nekem pl. a szabadság nagyon fontos, cserébe megelégszem - ha nem is minimál - de szerény életmóddal. Akinek fontosabb a luxus, annak nem való a FIRE, hacsak nem beleszületik, örököl vagy nyer a lottón. Aztán ott a felelősség, a külső keretek/tàmaszok hiiánya - ez sem való mindenkinek. Aki meg szereti a munkáját, meg sem fordul a fejében a visszavonulás.
thinkpositive
thinkpositive 2024. 07. 12. 16:13
Előzmény: #167  Stayerke
A Retire Early éppen arról szól, hogy a korhatár előtt hagyod abba a munkát, tehát addig külső forrásból nincs tőkeutánpótlás. Ha a felhalmozott tőkét kockázatmentesen tartod, akkor a megélhetés biztosan elvisz belőle. Ha csak egy részét tartod úgy, akkor a fennmaradóra kell extrém hozamokat hoznod. A kockázatos befektetés pedig éppen azért kockázatos, mert nem lehet tudni mennyit hoz, sőt azt sem, hogy hoz-e egyáltalán. Az, hogy ki mit néz ki magából nem garancia semmire, bár ha mondjuk az elmúlt 20 évben rendre hozza a számait, akkor arra már lehet építeni. Abban viszont igazad van, hogy a tényleges nyugdíjas korra már nem feltétlenül kell csak erre a tőkére számítani, de a 60% nyugdíj azért úgysem lesz túlságosan sok.
100-200M likvid tőke igen kellemes támaszt tud nyújtani a mindennapokhoz, olyan szabadságot biztosíthat, amit egy átlagember nem tapasztal meg, de 20-30-40 éves teljes függetlenedéshez szerintem csak minimál életszínvonalon vagy felélés esetén vagy külső segítség mellett lehet elég.
riskmanagementisnice 2024. 07. 12. 14:39
Előzmény: #169  Tibi0002
Igen, ha az a cél, hogy a tőke megmaradjon és generációkon átívelően gondolkozol befektetésben, akkor már hasonló a kettő, csak ebben az esetben egy sokkal nagyobb összegből indulsz ki és a 200 mio erre (sajnos) kevés. A 200 mio akkor elég, ha a tőkét feléled a köv. 30 évben.
Tibi0002 2024. 07. 12. 14:24
Előzmény: #168  riskmanagementisnice
Szerintem nem hosszabb az időtáv. Az itt fórumozók portfólióinak java öröklődni fog, és az örökösök egy része megfelelően gazdálkodik majd vele, és majd ők is tovább örökítik, és így tovább. 
A nyugdíjalapnál is remélhetőleg eljön az a méret, ahol már képes lesz bepumpálás nélkül, fenntarthatóan ellátni, akiket kell.  
Nekem úgy tűnik, hogy nem a hasonlat rossz, csak más elképzeléseink vannak arról, hogy melyikünk mit is vár el a portfóliójától. 
riskmanagementisnice 2024. 07. 12. 13:33
Előzmény: #164  Tibi0002

2 nagy különbség van:
A nyugdíjalap időhorizontja sokkal hosszabb, mint egy egyéni FIRE portfolióé.
Valamint ideális esetben oda érkeznek is befektetésre pénzek és nem csak run-off portfolioról van szó.
Ezért nem jó a hasonlat, ha arról gondolkozunk, hogy mennyi az ideális kockázatos portfolió rész egy fire portfolióban.
Stayerke
Stayerke 2024. 07. 12. 13:32
Előzmény: #161  thinkpositive
26 év munkaviszony után már kb 60%-os nyugdíj kapható, ha elérjük a korhatárt. Ezt kiegészítve a reálkamattal/hozammal talán nem is olyan rossz. Tőke nem fogy. A 6%-ot csak egy példaként írtam a 200millióhoz, mint kiindulási pont. Azt gondolom, hogy aki eléri a Fire-t, az többet néz ki magából, mint 6%! 
N0MAD 2024. 07. 12. 12:53
Előzmény: #165  Tibi0002
Igen egyetértek.
ökölszabálynak igy, az összegek meg egyén és helyzetfüggőek. Aztán sabbatical year(s) is nagy dolog, onnan meg van is visszaút
Tibi0002 2024. 07. 12. 12:45
Előzmény: #162  N0MAD
Az általad írt pufferrel egyetértek, saját szavaimmal az a likviditási keret. Van a befektetési keret magas kockázatú eszközökben, és a recessziók áthidalására szolgál a likviditási keret, 3-5 évre elegendő tőkével, és azt alacsony kockázatú eszközökben, pl. állampapírban lehet tartani.
Tibi0002 2024. 07. 12. 12:21
Előzmény: #159  Stayerke
A probléma ott van, hogy senki nem 6%-os állampapírral építette fel és tartotta meg a vagyonát. Az arra elég, hogy az inflációt többé-kevésbé kövessük, és ha ebből még fogyasztásra is költünk, akkor a vagyonalap reálértéke egy idő után semmire sem lesz elég. A világ egyik legnagyobb nyugdíjalapja, a felelőtlennek egyáltalán nem nevezhető Norvég Nyugdíjalapnak (pár éve néztem utoljára, talán változott az arány) például 65%-a volt részvényben, a maradék 35% pedig állampapírban és ingatlanban. 
A "megélek a kamatokból" kifejezés valószínű a szocializmusból ragadt ránk, valószínű annak hatása, hogy sokan még mindig a bankbetétet és az állampapírt tartják a legjobb befektetésnek. Félreértés ne essék, senkire sem akarok részvényt tukmálni, csak arra felhívni a figyelmet, hogy érdemes ezt átgondolni. 
riskmanagementisnice 2024. 07. 12. 12:16
Előzmény: #161  thinkpositive

Hosszútávra szerintem az infláció felett 1-1.5%-os hozam, ami reálisan tervezhető.
Az elmúlt évek tőzsdei szárnyalása nem tud örökké tartani és ha van pár komolyan minuszos év, akkor az nagyon bele tud enni a tőkébe, éppen ezért ilyen FIRE portfólióba nem gyűjtős hanem 'felélős' szakaszban reálisan 25-30% részvénynél több nem lehet. Akkor viszont nem tudsz infla + 4-5%-kal tervezni, mert fixed income-ból olyan nincs.
N0MAD 2024. 07. 12. 11:23
Csatlakozva az elöttem szólókhoz 200 befektetve a minimum, egyéb adottságoktól függően. 
Mindjuk csak apró megjegyzés hogy inkább félmillió eurónak hívnám, kevésbé csap be az infláció. Illetve persze az időtáv is számít. Valamint higy akarjuk e a tőkét örököltetni, baj e az elinflálódása.  Van e értelmezhető nyugdíjkilátás. Plusz örökség, valami. Gyerekek kilátásban, nekik oktatás, ingatlan. Lesz e errefele értelmezhető egészségügy vagy az is kiadás lesz öregkorra. Nem lesz e jobb menni ha úgy alakul és más helyen kell megélhetés, más adó és sziciális viszonyokkal. Tbsz nélkül
Is elegendő e az összeg?
Illetve kérdés hogy ha az ath tőzsde beszkad nem drágább e a felélése. Van e visszaút lfogadható munkakörbe. 
Szóval én betervezék a félmillión felül egy puffert hogy ne a tőkét kelljen felélni egy medve piacon pár évig. 
Úgyhogy ez alapnak jó, de ráhagynék egy páréves megélhetést puffernek. 
De ez csak az én gondolkozásom. Minden másért respect, az irány jó!
thinkpositive
thinkpositive 2024. 07. 12. 10:30
Előzmény: #159  Stayerke
Ha a vagyon reálértékéd fenn akarod tartani, akkor az infláción felül lenne szükséged ugyanennyi hozamra, ráadásul ha a tőke nagy része állampapírban van, amiről jóindulatúan feltételezzük, hogy az inflációs veszteséget kompenzálja, akkor a tőke kis részéből kell jóval magasabb hozamot elérni.
A fő kérdés az, hogy mekkora az éves kiadás átlaga hosszabb távon (kaja, rezsi, közlekedés (pl: autó fenntartás+csere), egészségügy, szórakozás (pl: nyaralás), családtagok támogatása, váratlan vagy életszínvonal növelő kiadások). Ez szerintem minimum 5-10M között van még kis igények esetén is. Tehát a példánál maradva nagyjából 30%-ot plusz inflációt kellene kitermelni a tőke kisebb részéből éves átlagban.
Ha a vagyon vagy annak egy része felélhető, mert mondjuk nincs kire hagyni, akkor ennél azért könnyebb a helyzet, de nehéz lehet a hátralévő idő meghatározása. Ha teszem azt 50 évesen kivonulsz a munkaerő piacról és 10 év múlva kiderül, hogy nem lesz fenntartható, akkor már elég nehéz lesz újra visszajönni, pedig onnan is lehet még hátra akár 20-30 éved is.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek