Sziasztok
Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy aki szivesen mesélne külföldi élettapasztalatairól, az itt (is) meg tudja tenni. Több topicban is az ilyen téren tapasztaltabbak megosztották tapasztalataikat, de talán jobb lenne itt egybe gyüjteni ezeket, mert ekkor a topicok homogénebbek maradnak.
Fico még nem tudja, hogy a magyarok egy hosszadalmas, de nagyon alapos agymosáson mentek, mennek keresztül. Ráadásul az ellenzék is aktívan közreműködik, hogy még véletlenül se csírázhasson ki semmilyen őszinte kezdeményezés, Orbán teljhatalmát bebetonozva. Orbán úgy tette rabszolgájává a népét, hogy az még tapsol is neki, egy egy zsák krumpliért cserébe. Ha befagyna a Duna, biztosan megkoronáztatná magát a jegén, valamilyen szinten jogosan, mert övé az ország és övé a hatalom Úgy mint ebben a mesében: https://www.youtube.com/watch?v=sNd_SegHHvE
A szlovákok is tüntetnek, mert a korábban elkergetett politikusok lecserélése nem vált be, így még erősebben visszajöttek. Az nem volt benne a választási kampányukban, hogy a legelső lépésük az lesz, hogy azonnal kiszabadítják a gazember társaikat és megválasztják a saját Polt Péterüket, megnyitva a kaput a törvények sárba tiprása felé. Kíváncsi vagyok, meddig bírják. A diákok álltak az élre, mint anno ´89-ben, csak most nem tudnak rendszert dönteni. Maximum a kapitalizmust dönthetnék meg szocializmusra. :-) Fico szalad is Orbánhoz tanácsért, mert amit Magyarországon összehoztak, az példa nélküli.
Tudod ez úgy van, hogy nyugaton elég nagy az összefogás és kisebb az irigység. Amikor nálunk volt gazdafelvonulás, volt, hogy a kamionos kerékkulccsal ment neki a traktoristának, mert ő siet és elveszíti a munkáját. A politikusok ezt nagyon jól tudják, ezért nem kell engedniük. Például, mikor trágyát borítottak a parlament elé, megfenyegették őket, hogy még a többi támogatást is elvonják. Aztán 2 nap után ki kellett menni a földekre dolgozni, így szépen elsomfordáltak.
Szerintem generacio kulonbseg. Nyilvan itthon tobb olyan hely is van akik videojatekos osszejoveteleket tartanak, vannak olyan helyek Budapesten ahol mas nemzetisegek (pl. franciak) is eljonnek, kb. 20-30 evesek is. Beszelik az angolt, igaz nem a sajat hazajukban vannak de talan a fiatalabbaknak mas lehet a mentalitasuk.
Mi a helyzet egyébként angol- német nyelv mint talán az EU-ban 2 legtöbbet tanult nyelv használhatóságával ? Én Francia pékségben egyikkel se mentem sokra... tudom tudom büszke nép a Francia, de ezekszerin büdös nekik még az EUR -om is... Munka szempontjából ami nem szigorúan IT (tudom hogy ott angol az isten) van lehetősége az embernek nem natívként normálisan elhelyezkedni ?
Azért ez a tegnapi "kis" traktoros felvonulás nem volt semmi a németeknél.. Autópályák tömegét vagy teljesen lezárták 1-1-traktor a felhajtókon, vagy 5-10km/h ra lassították. Én is késtem miattuk 20 percet, de megértem, hogy miért is tüntetnek. Sokan csatlakoztak hozzájuk a vonatvezetőktől, teherfuvarozóktól.
szociális háló, család, barátok, honvágy, nagyjából ezeket tudom elképzelni, az hogy elkótyavetyélte az "első" kényelmetlenségkor a gyermeke oktatását az valószínűleg nem volt szempont, nekem ami nagyon fura, hogy sokan magyarországról azt hiszik, hogy a német és az osztrák ~ugyanaz.. Hát az ilyennek kívánom hogy dolgozzon pár évet itt is ott is . Én megtettem, és a német nem hasonlítható az osztrákhoz. A németek, ha használható tudással érkezel, és látják rajtad, hogy akart akkor segítenek mindenben, az osztráktól ezt elvárni lehet, de nagyon ne lepődj meg, ha nem lesz. Ausztriában nagyon lenézik a magyart, némelyik esetben joggal, de a mentalitás különbséget zongorázni lehet. Illetve vedd bele, pl ha kis gyerekkel ment ki, hogy lehet a családban egyedüli kereső volt, a feleség otthon a gyerekekkel és így ő a beilleszkedésből ki is maradt -->lehet Ő volt az egyik döntő ok, hogy haza mentek. közbiztonságot szerintem felesleges felhozni, szerintem még minidig németben a jobb, egyes nagyon elzüllöt területhez, de ilyet magyarországon is bőven találni.
Értelek. Akkor felreértettem, viszont reagálok erre is: Ilyen nincs az én környezetemben, de igaz hogy főleg high tech szektorokbol van az ismerőseim többsége. Én kerülöm a magyar fodrász, magyar autószerelő, magyar dizsi háromszöget. Ami van és mérik is különböző expat szervezetek kérdőívekkel az az, hogy nehezebben alakítanak ki barátságokat az expatek német nyelvterületen. Ezt nagy számban jelölik meg problémának, vagy távozási oknak.
Közeli ismerős nekem nagyon kevés van, aki kiment, ők viszont maradtak is. Ellenben kolléga rengeteg, aki 2021-2023 között jött haza. Nem vagyok egyelőre olyan viszonyban velük, hogy őszintén válaszoljanak a hazatérés okára, így csak találgatni tudok... először én is arra gondoltam, hogy beleüktöztek az irodai "üvegplafonba", tehát elérték a legmagasabb állást, amit évtizedes helyi kapcsolatrendszer és anyanyelvi nyelvtudás nélkül reálisan el lehet, hazatérve viszont komolyabb vezetői pozíciók is megnyílhatnak előttük. Egyikük viszont azt mondta, neki anyagilag egyértelműen megérte volna maradni, de "vannak más, fontosabb szemontok is az életben"... nyilván, de mi lehet az? Különösen úgy, hogy 2 kisgyerekkel jöttek haza... ők milyen oktatást fognak itt kapni? Egészségügy? Jogbiztonság? Nem értem, mi lehet az a nem anyagi szempont, ami miatt az életszínvonalból leadva is megérte nekik visszajönni... mégis nagyon sokan vannak, nem csak a saját környezetemben, hanem a magyar és a német statisztikai hivatalok szerint is.
Rokon szerint általában eladják az otthoni házukat (indok: "élhetetlen lett a környék"), és állandóra terveznek itt. De feltehetően az alsó-középosztály jöhet ide, akik kint olcsó környéken (nagyváros pereme, vidéki kisváros) lakhattak, ahova a migránsok segélyes-bűnöző része költözik. Hamburgban járva én pl. semmi olyat nem láttam, ami Budapesten ne lenne, sőt! Jobbnak éreztem a közbiztonságot. Sötétebb bőrszínű ember sok van, de dolgoznak, sokan "ügyfeles" munkakörben is, kiváló némettudással. Viszont a helyi Kispestnek vagy Havanna-lakótelepnek megfelelő várorészeken, vagy Ózd/Mátészalka szerű kisvárosokban nem jártam, ilyen helyekről el tudom képzelni, hogy elindult egy gettósodás és menekülni kezdtek a csóróbb tősgyökeres németek.
Külföldi tapasztalatok
Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy aki szivesen mesélne külföldi élettapasztalatairól, az itt (is) meg tudja tenni. Több topicban is az ilyen téren tapasztaltabbak megosztották tapasztalataikat, de talán jobb lenne itt egybe gyüjteni ezeket, mert ekkor a topicok homogénebbek maradnak.