Topiknyitó: FeherTibi 2023. 07. 27. 09:33

Külföldi tapasztalatok  

Sziasztok
Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy aki szivesen mesélne külföldi élettapasztalatairól, az itt (is) meg tudja tenni. Több topicban is az ilyen téren tapasztaltabbak megosztották tapasztalataikat, de talán jobb lenne itt egybe gyüjteni ezeket, mert ekkor a topicok homogénebbek maradnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
EURHUF_goes_to_haven 2024. 02. 09. 07:18
Előzmény: #754  N0MAD
Nekem az a fura, hogy cincognak, és nyelvtanilag szarul, de legalább krva gyorsan beszél... mintha a nyelvtudás hiányát a hadarással próbálná kompenzálni, többször mondtam, nyugi figyu ráérünk, 2 téma van mára, lefoglaltam a tárgyalót elég időre, nem kell kapkodni meg hadarni. (Ez kínaival ha nem 4 szem közt mondod neki sértés, mert nálunk minden ilyen "arcvesztés") ott még csak meg se dorgálhatsz senkit nyilvánossan vagy tárgyalóban, azt mindig előtte, utána, úgy hogy 4x kihangsúlyozod neki, hogy nem vele van bajod hanem azzal ahogy beszél :D. Komolyan rohadt nagy ming-vázák.... Lehet hogy ebbőla  szempontból a diáklányok jobbak azok még tanulhanek globálisabb angolt :D
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 02. 09. 06:53
Előzmény: #753  FeherTibi
Teny, hogy sok mindent konstansnak tekintek, viszont azt is tudni kell, hogy legyen szo Amerikarol, Ausztraliarol, Kanadarol, Uj-Zelandrol mindegyik letelepedesi vizumhoz (ez a legnehezebb mindegyik orszagban/konteninsen) a legnehezebb bejutni de ez biztositja neked a legtobb jogot. Szaktarsam pl. ezt fogja csinalni, amit leirtal (ugyan azon diplomai vannak, mint nekem) de 5 evvel fiatalabb es most egy angol nyelvu diplomat/kepzest csinal amit pont UK/Irben elfogadnak, igy nyelvvizsga sem fog kelleni neki. Bizom benne, hogy neki is sikerulni fog amit szeretne, hasonloan gondolkodva ahogy Te leirtad.
Nalam ez nem jatszik, mert van hitelem, nincsen 9M forintom (ami 2 ev 4 honap mulva sem lesz csak segitenek rokonaim “felmutatni a bankszamlamon”, igazolva honnan van az a penz) es hat nyelvvizsga, ez a legelso lepes de ugy erzem jo uton vagyok.
Mar reges-regen elore gondolkodtam, mar az elozo munkahelyemnel is (2021), szerintem meg van egy opciom, cegen belul kimenni de azt szeretnem utolso lehetosegnek hagyni, mert nincs rosszabb a kiszolgaltatottsagnal.
N0MAD 2024. 02. 08. 14:34
Előzmény: #757  Vodafonelive
Ok, biztos jó vizsgafelkészülés, de a valós helyzetekről beszéltem, hosszabb elmondandók, mesélni, kifejtenivalók. Az meg élő partner, szerintem.
Plusz szokni a szereplést, hogy ne csak gép előtt.
Illetve rámennék az akcentusos filmekre, sorozatokra. Netflixen néztem valami indiai női standupshow-t, valamin a still game skót sorozatot, dallamos texasi nyelvjárás mint a Buster Scrugs baladájában, ilyesmi. Improvizációs podcast ahol öten beszélnek egyszerre, az egyik robothangon a másik hadar, a harmadik selypít nem tudom, apple podcaston voyage to the stars, orbiting human circus(francia akcentust utánozva) Mire a vicceket és szituációs humort, szójátékokat is érteni fogod az már valami. 
Bár az nem tudom két évbe belefér e B1 környékéről.
De mindegy is, tolnám helyedben a nyelvértést, mert azt csak elmondod mit akarsz de a ki tudja milyen akcentusba futsz bele egy interjún ahol magabiztos kommunikációt és mosolygást várnak.
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 02. 08. 14:02
Előzmény: #755  N0MAD
Pont egy ilyen pakkot vettem ami leir mindent angolul, egy-ket szo kivetelevel eddig majdnem az egeszet megertettem amit leirnak benne. 20 temakor van, mindegyik temakor az altalad is felsorolt 4-bol 1 vagy 2 esetleg 3 dolgot ertekel.
Itt nincsen partnerrel valo bohockodas, mint ami a telc-en volt kb. 15 percig. Itt szamitogep elott, a szamitogepnek felolvasva, valaszolva kell, beszelgetve kommunikalni. Nagyon sok kerdescsoport es kerdes van, ha azokat vegigtolom magukon a feladatokon nem erhet megbeszeles de az biztos, hogy van elemzes, szovegiras, szovegertes, olvasas stb.
N0MAD 2024. 02. 08. 13:50
Előzmény: #755  N0MAD
ui:
ha ment volna mert született nyelvtehetség lennél már nem lenne kérdés.
N0MAD 2024. 02. 08. 13:49
"Manga angolul, anime japanul+angol felirat.
Sohasem olvastam, sohasem olvasok,"
Azon kívül hogy könyvbuzi vagyok és erre inkább nem reagálnék, egy dolgot mindenképp fontolj meg:
Egy nyelvtudás az nem egy skill hanem: írás, olvasás, beszéd, szövegértés mintha négy független dolog lenne. Én már rengeteg könyvet olvastam el angolul amikor még nem tudtam megszólalni és a filmekhez/számszövegekhez hozzá se tudtam szagolni. Míg amúgy a szókincsemen pislogott egyet a tanár, regények ugye. (mentségem hogy ez a múlt évezredben volt.)
Ha azt várod hogy a nyelvkönyvtől, mangaolvasástól a beszédértésed és beszédképességed is fejlődni fog akkor majd a jövő évezredben erre térjünk vissza. :D
Még a beszéltetős nyelviskola is csak bemelegítésnek jó, magántanár és kész. (vagy bármi aki nem tud magyarul.)
Nem is beszélve arról hogy a komplett nyelvtudás is témakörökből áll, simán van olyan hogy bizonyos témákat jobban tudsz mint az anyanyelveden, mert azon foglalkoztál vele, más témában meg kakukk. 
Nem tudom mit izzadnék ha nemtudom divatról meg sminkelésről kellene beszélnem férfiként. :D magyarul még valamit bullshitelnék de angolul...
Szóval nem vedd sértésnek, biztos nem az uborkafán nőtt a diplomád, de a nyelvtanulás az nem olyan mint a szakirányú. Nem fogsz önállóan megtanulni.
Ebook, ha a nyelvtan megvan akkor már csak a szavakra kell bökdösnöd a szótárazáshoz. Na akkor egy skilled már meglesz a négyből. POnt nem az ami az állásinterjúhoz kell.
Két év magántanár elég lehet, heti kétszer egy óra egy használható szinthez. Önállóan nem fog menni.
N0MAD 2024. 02. 08. 13:36
" aztán a cégnél mikor meglátogatott a kínai leányvállalat az egészet a hajamra kenhettem."
Kb évtizedig adtam ki lakásomat kínai diáklányoknak. A végére egész belejöttem.
Azért amikor  T-nél együtt intéztünk netkapcsolat módosítást és az ügyintézőnek angolról angolra tolmácsoltam az kemény volt :D
Tök jól beszélt különben de a kínai angol énekelve az csúnyán kifogott rajta :D Amíg meg nem szoktam időnként azon járt az agyam vajon még angolul beszél e vagy már váltott véletlen.... Nem csak az hogy nem érted mit mond, hanem már a nyelvet se tudod megtippelni :D
FeherTibi 2024. 02. 08. 13:17
Nem értem ezt a felhajtást a nyelvvizsga körül. Amerikába kellhet, de Európában a műszaki területen nem nézik annyira. Tudj a munkáról beszélni, ennyi kell. 2 évre előre tervezni nagy idő. Ha mindenáron mehetnekem lenne, de Amerika időbe telik, ideális egy Anglia vagy Irorszag. Ott nem kíváncsiak a nyelvvizsgára, viszont nyílvanvaloan jól meg lehet tanulni angolul. Ha valakinek nem alakul jól a munka kezdés Amerikában, akkor nagyot lehet ott bukni. Nem voltam ott, de igy gondolom. Olvasom pl. A Facebook kanadai magyar topikjat. Ott se könnyű az élet. Az olvasottak alapján ha kínálnanak kanadai munkát, akkor se biztos hogy mennék. Amerikába inkább, de ott is úgy, hogy most mennék, de 2 évet erre nem varnek. @Vodafonelive túl sok körülményt tekintet konstansnak 2 évre előre. Lehet, 1 év múlva jön egy törvény, hogy nem lehet munkát vállalni, vagy még nehezebb
sityaki 2024. 02. 08. 12:58
Előzmény: #751  Vodafonelive
Hát csak rajta. Egy-két dolgot csak át kéne azért gondolni ("Sohasem olvastam, sohasem olvasok, 1 kezemen meg tudom szamolni mennyi mindent olvastam el osszesen.").
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 02. 08. 12:30
Előzmény: #749  sityaki
Meglatjuk, eddig kivetel nelkul mindent megcsinaltam amit elhataroztam. ;) soroljam? ;)
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 02. 08. 12:29
Előzmény: #748  EURHUF_goes_to_haven
Maradjunk ugy, hogy megvan de rengeteget felejtettem (nyelvtan, tipikus szovegirasi mondatok, beszed) es a mostani szintem egy eros B1, mint B2, legalabb is amit lattam a mostani nyelvvizsga pontozorendszeren, az a nyelvtan, szo amit hasznalok egy eros B1.
Manga angolul, anime japanul+angol felirat.
Sohasem olvastam, sohasem olvasok, 1 kezemen meg tudom szamolni mennyi mindent olvastam el osszesen. Egyszeruen ez a baj, hogy nem erdekel, nem kot le, nem tudom azt mondani, hogy tokre jo lenne. A mangaknak, kepregenyeknek is van ugynevezett “light novel” resze ami csak szoveg de az sem erdekel, nincs benne kep, nem tudom elkepzelni, tobbszor ujra kellene olvasnom a mondatokat, hogy megertsem.
Hat nem tudom, a tanacsado rengeteg vizumkt intezett es mondta, hogy egy IELTS nyelvvizsga 3 evig ervenyes de nem magyon fogadjak el a biralaton azt ami beadasnal 2 evvel regebbi.
Gondolkodtam mar az omegl alkalmazason ami random webcamerazos beszelgetos de ritka, hogy valaki normalis emberrel dobjon ossze es ott sem menne mas a hetkoznapi beszelgeteseken. Tudomanyosabb temakrol nem egyszeru beszelgetni.
sityaki 2024. 02. 08. 11:44
Előzmény: #747  Vodafonelive
Hát..., ne bántódj meg, de az az érzesem ennxi szöveg után, sose fogsz menni.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 02. 08. 11:43
Előzmény: #747  Vodafonelive
Akkor jól értem hogy neked angol B2 már megvan és most egy C1-re gyúrsz ?
Nekem a telc könnyen meglett, de a rigó utcai akkoriban még legendádsan nehéz volt.
Manga nyelvezetét csak tippelem, hogy annyira nem erős, próbálj meg olyan könyvet olvasni angolul amit olvastál már magyarul is . pl Harry Potter vagy más híresebb. Az hogy mit fogadnak el nem tudom, és egyenessen hülyeségnek tartom, hogy ne legyen 2 évnél régebbi... aki aktívan használja nyelvvizsga utána jobba lesz és nem roszabb..  Esetleg még angol, ír tanulócsoportok skypeolását tudom javasolni . Az is elég jó mély víz.
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 02. 08. 09:40
Előzmény: #746  EURHUF_goes_to_haven
Testverem meselte a rigo utcait, o azt csinalta 20+ eve, azt mondta akkoriban meg internet nem nagyon volt csak szobeszed keringett aminel igertek, hogy az egyik modul mindig ugyan az.🙂 
En 13 eve csinaltam telc b2-t es negyedjere lett meg, rengeteget szivtam es szivok most is. Angol orszagba szeretnek menni es 4 kulonbozo nyelvvizsgat fogadnak el csak Mo.-on eddig az IELTS volt a megoldas de most mar mas is bejott es arra fizettem be, napi 1 ora keszules, semmi tobb.
Mangat napi szinten olvasok angolul kb. 1-2 orat es kb angolul hallgatok tartalmakat evek ota de nem olyan tartalmat ami megutne a c1 szintet. Olyan szinten nezek videot ami egy eros b1, az olvasas ugyszinten.
Amugy vizum beadas elott 2 evvel nem lehet regebbi a nyelvvizsga ugyhogy ha tehetnem sem tudnam most lerakni.
Sok dolog van amire oda kell figyelni, hogy megkapd a vizumot, ezert kell az ugynok/tanacsado.:)
EURHUF_goes_to_haven 2024. 02. 08. 07:23
Előzmény: #745  Vodafonelive
Az utolsó bekezdéshez egy hozzáfűzni való, Ezzel csak magadat csapod, be, hogyha egy gyengébb nyelvvizsgát teszel. Nálunk is volt a Rigó utcai meg a Telc, én Telc et tettem, de a csoportunkból messze kiemelkedtünk. Mikor szóbelin vizsgáztam párosával hívtak be és beszélgettettek. Nekem 3-4 x is újra kellett egyszerűbben fogalmazni mert a partner nem értette azokat a fordulatokat, szavakat. 
Szerintem az egyik legjobb ha már valamilyen szinten megy, ha filmet nézel + először magyar aztán full angol felirat, ha ez már kisujjból megy akkor 1-2 egyszerűbb könyv (Én nagyjából ezen a szinten gondoltam úgy, hogy valamennyire tudok angolul)... aztán a cégnél mikor meglátogatott a kínai leányvállalat az egészet a hajamra kenhettem... ott az egész cég csak mosolygott, mert egy rohadt szót nem értettünk amit cincogtak... pedig elvileg angol volt... ha felhív telefonon is az elején kértem, hogy e-mail pls.. mostmár azért elbeszélgetek velük... de az agyam utána 10p ig görcsben áll.
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 02. 08. 07:13
Előzmény: #744  EURHUF_goes_to_haven
Sajnos meg mindig nem ugy mukodik ahogy sokan ezt elkepzelik, nem veletlenul voltam tavaly nyaron vizumtanacsadason. Hiaba van mondjuk 1 evem villamosmernoki tervezesben, azt a vizumon nem fogadjak el, mert a papiromon feketen ott van, hogy gepeszmernok vagyok es a kotelezoen felsorolt munkaknal nem szerepel ez a tevekenyseg. Ugyan ez masik munkakor, ahol szinten 1 evet dolgoztam, semmi relevans nincs benne, ezert ezt ki kell hagynom a leirasbol. Aztan van olyan hely ami talan relevans lenne de kirugtam es nem fogjak leigazolni.🙂 maris 2+ ev ami nem szamithato be.
Es most jon a legnehezebb, hogy mivel en nem a hagyomanyos gepeszmernok vagyok (csak papiron) ezert a szakmaisagban en nem terveztem olyan dolgokat amiket a vizum elbir es ez az amit majd a munkaltatokkal leulve meg kell beszelni, hogy figyusz, kell a vizum, modositsunk egy picit 1-2 olyan szoval ami ugyan hazugsag de ha felhivjak oket akkor csak kamuzzanak, hogy csinaltam.
Masik, biztosan vizumtanacsadoval fogom csinalni az egeszet, penzem meg nincs, nekem fontosabb az utazas, mint az, hogy az amugy is kicsit tobb, mint 2 eves nulla dolgot engedhettem meg magamnak idoszakot folytassam.
Az angolt meg (ahogyan mondani szokas) a legkisebb ellenallas fele veszem, online keszulok, olyan nyelvvizsga tipusra ami konnyebb, mint a tobbi.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 02. 07. 08:22
Előzmény: #741  Vodafonelive
Másik topikban Freszelősnek amúgy igaza van, ha megvan a diploma és a nyelvtudás, hacsak nem KO kirtéria valami a vízumnál nem várnék 2 évet. 
2 év alatt leíhatatlanul sok tapasztalatot tudsz szerezni, akár pálya kezdőként is. 
Az elején biztos, hogy nehéz, de pár hónap az aklimatizáció, ha pedig esetleg valami miatt nem jön be akkor is beljebb vagy 2 évvel. 
Ha tudnék beszélni a 20-25 évvel ezelőtti önmagammal egy akkora sallerral kezdeném, hogy a fal adja a másikat... sokmindent máshogy csinálnék, de még "időben" indultam neki. Ha újra tehetném jobban mennék utána, és nem sodrodnék sokat az árral. Ezeket a tapasztalatokat fiatalon kell megszerezni, akkor még halálos sebből is 2 nap alatt gyógyul minden ifjú titán ;) később család barátok, kényelem és elmarad a nagy katarzis
EURHUF_goes_to_haven 2024. 01. 29. 10:30
Előzmény: #729  Freszelés
Köszönöm szépen, hogy így leírtad, pont a hétvégén jártunk a feleségemmel Zürichben, megnéztük a House of Chocolate -t Lindt "múzeum".
Feleségem mondta még korábban, hogy ő szívesen élne nagyobb városban pl Stuttgart vagy München. Stuttgart nekem valahogy nagyon koszor zsúfolt és büdös (valahogy BP re emlékeztet) , viszont Zürich nagyon tetszett, szép tiszta, kedvesek az emberek, és rohadt sok a villamos. Közlekedésileg egy katsztrófa, a GPS se tudta merre kéne kanyaroni anniy a felül, aluljáró meg ilyenek. Körbe nézek azért mennyi egy albi és munka ügyben is nyitva tartom a szemem, angol - német megy (ha nem is C2+ szinten :) ) .
Még az is lehet, hogy egyszer majd ott találkozunk, ha visszamész :) Sok sikert!
EURHUF_goes_to_haven 2024. 01. 29. 10:27
Előzmény: #735  Nudli
Nudli, légyszíves ne keverd össze a túristaságot ,az ott éléssel. A kettő bármennyire is szeretnéd ezt sugallni közel sem azonos. Rengeteg ügyintézés és mentalitásbeli dolog van amit túristaként vagy nem vagy csak felszínesen kapsz meg. Élni és látogatni teljessen más.
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 01. 27. 19:12
Előzmény: #729  Freszelés

Topik gazda

FeherTibi
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek