Topiknyitó: FeherTibi 2023. 07. 27. 09:33

Külföldi tapasztalatok  

Sziasztok
Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy aki szivesen mesélne külföldi élettapasztalatairól, az itt (is) meg tudja tenni. Több topicban is az ilyen téren tapasztaltabbak megosztották tapasztalataikat, de talán jobb lenne itt egybe gyüjteni ezeket, mert ekkor a topicok homogénebbek maradnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 08. 26. 08:10
Előzmény: #437  Törölt felhasználó
#440
Ez kicsit felreertheto amit irtal. Ugy fogalmazol, hogy el kell kezdeni elore felkedzulni vagy el kell kezdeni a szakmaban levo kivitelezest (terepmunka, muszaki vezetes stb.)?
FeherTibi 2023. 08. 26. 02:01
Előzmény: #438  unidentified user
#439
Nem kell komolyan venni azt az interju kérdést, "miért jött haza ?" Azt kell mondani, elég volt... Ne firtassa ezt a kérdést az interjuztató akkor, ha ö maga nem dolgozott külföldön. Mert azért külföldön dolgozi nem olyan egyszerü, mint amilyennek tünik.
Én nem akarok vezetö lenni, akkor se, ha több pénzzel jár. Sokszor a vezetök nem igazán értik azt, amivel a saját beosztottjuk foglalkozik. Tehát nem járták végig a ranglétrát. Egy ismert ember, Bill Gates. Ö végig járta a ranglétrát. Nyilván hitelesen tudott vezetni csoportot, szakkérdésekben beszélni emberekkel. Persze már ezzel valószinüleg már nem foglalkozik, de van hitele. Életem során találkoztam már pár rossz fönökkel. A mostani fönököm is rossz, csak a fiatalokat el tudja kábitani azzal, hogy menedzser. Engem 50 felé nem tud elkábitani. Korábban informatikai tesztelö volt, de szavai szerint "azért hagyta ott a tesztelést, mert karriert akart befutni". És most meg úgy állitja be magát, mint aki kinötte a tesztelést, holott enyhén szólva már köze nincs a szakmai dolgokhoz. Nyilván egy pénzéhes karrierista. De vannak olyan vezetök, akik még benne vannak a szakmában, ezeket tudom tisztelni igazán. Én a magam szakmai jövöje szempontjából igyekszem foglalkozni a munkakörömmel kapcsolatos uj ismeretek megszerzésével, mert csak akkor tudok a pályán maradni. Az informatikán belül aki nem foglalkozik a tanulással, annak vége lesz a  pályán. Önmagunk képzése nagyon fontos... Legyen az a munka, sport vagy más. 
unidentified user 2023. 08. 25. 14:44
Előzmény: #434  Vodafonelive
#438

Szerintem észreveszik magukon, csak nagy úr a pénz és esetleg külső elvárásoknak megfelelés.
Férfiakra jellemző főleg, és a kisfőnöki kinevezés gyanúsan egybe szokott esni a családalapítással. Gyanítom, hogy sok esetben eredetileg fizetésemeléshez kérnek időpontot a főnöküktől, akik azzal a feltétellel adják meg, hogy elvállalja a régóta betöltetlen csoportvezetői pozíciót (ami nem véletlenül betöltetlen - a plusz stressz nem áll arányban a plusz pénzzel, de az 1 beosztotti fizetés + GYED szűkös tud lenni lakáshitelt törleszteni).
Aki külföldről jön haza, fontos szempont lehet az is, hogy ahol kint meg tudja fizetni a lakhatást, ott a körzeti óvodában-iskolában nem sok fehér osztálytársa lenne a gyerekének. Ha meg itthon nem lesz belőle rövid időn belül vezető, mit mondjon a kellemetlen kérdésekre: miért jött haza, ha ugyanazt csinálja itt is, csak kevesebb pénzért?
Törölt felhasználó 2023. 08. 25. 14:06
Előzmény: #436  Vodafonelive
#437
Ügyes terv. El kellene kezdeni a kivitelezést.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 08. 25. 13:39
Előzmény: #435  Törölt felhasználó
#436
Igen, most az epitoiparban lett a rajzolo droid es a projektmenedzser kozotti munkaszint is. Igaz en nem ezt csinalom most de szivesen csinalnam a jovoben, mert nem is a droidmelo de nem is az a nagyon menedzserkedes, hanem a ketto otvozete. Nekem mindenkeppen kifele palyazgatasnal a CADmonkey lesz az egyik cel aztan ahogyan jon magamra a nyelv es kezdem megszokni a szakszavakat, kezd leengedni a language barrier, jon a kinti tapasztalat utana mennek a koztes szintre.
Törölt felhasználó 2023. 08. 25. 13:07
Előzmény: #434  Vodafonelive
#435
Egyetértek, az sokat segít, ha tudja a külföld felé kacsingató személy, hogy mit is akar elérni kint.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 08. 25. 12:27
Előzmény: #433  Törölt felhasználó
#434
En pl. nem szeretnek karriert berobbantani kulfoldon, hasonlo vagy rosszabb munkaszinten szeretnek kint lenni de kinek mi a vagya, kivansaga, elhatarozasa. Peldaul nem mindenki valo vezetonek meg ha sokan annak is mennek vagy azt celozzak meg csak ezt sokan nem veszik eszre es megis csinaljak.
Törölt felhasználó 2023. 08. 25. 11:06
Előzmény: #431  unidentified user
#433
Azoknál a külföldi munkahelyeknél, ahol a tökéletes célországbeli nyelvtudás alkalmazási feltétel a munkaadó részéről, ott a magyar expatok valóban nem minden esetben felelnek meg. De a teljes munkaerőpiacnak hány százalékát teszik ki az ilyen munkahelyek? Szerintem max. 20-25 százalékát, de persze az is igaz, hogy ezek a tevékenységek elvileg a jobban fizető munkák közé tartoznak.
Verona 2023. 08. 25. 09:07
Előzmény: #430  Törölt felhasználó
#432

Mindenkinek érdemes, azoknak is akiknek nincs szakmájuk a Laturo őket is elhelyezi.
Vagy Paffstadtba a baromfi vágóhídra vagy Eggelsbergbe a Bar-industriához-(ez egy elektronikai cég és betanított munkásokat alkalmaznak) vagy a KTM biciklihez ami Mattighofen-ben van. Ezek a cégek mindegyike két műszakos.
Akinek nincs nyelvtudása, szakmája azoknak is fognak munkát adni...
A nyelvtudás nem kizáró ok, de mindenkinek törekedni kell arra, hogy ez minél előbb valamilyen szinten menjen.
unidentified user 2023. 08. 25. 09:07
Előzmény: #429  salaxx
#431

Nem azért, mert "külföldi"... hanem mert egy kicsit is komolyabb pozícióban, ahol a munkáltató nevében tárgyalni kell, szóban meg kell érteni az országon belüli tájszólásokat (németben, angolban is bőven van), szakmai szlenget, helyi szólásokat-közmondásokat... plusz tökeletes helyesírás, hogy a cég nevében levelezhess.
Ez nem elérhetetlen, de kemény munka és hosszú évekig kint kell hozzá élni... évfolyamtárs ezalatt itthon ugyanennyi energiával már simán befutott középvezető.
Plusz kapcsolattendszer. Vevőt, beszállítót, új kollégát kell keresned? Helyi csak felhívja az ugyanabban a városban élő ismerősét, akivel gyerekkorában vagy egyetemen együtt bandázott... és te?
Törölt felhasználó 2023. 08. 25. 08:53
Előzmény: #428  Verona
#430
Vasipari szakmunkásoknak érdemes lehet kipróbálni, ha van bennük váltási kedv.
salaxx
salaxx 2023. 08. 25. 08:44
Előzmény: #425  unidentified user
#429
Szerintem azt írtad le hosszan, amit én röviden. Nem elégséges a nyelvtudása, szóban vagy épp írásban. 
Én úgy értettem a te "első" kommented - lehet én értelmeztem félre - hogy azonos tudással (szakmailag és nyelvben megközelítőleg) egy külföldi csak azért van 2 ranggal lejjebb külföldön, mert "külföldi". 
És azt írtam, hogy ilyet én nem tapasztaltam.
Ja a skillekről meg nagy általánosságban beszéltem, hogy univerzálisak... Mindig vannak kivételek. A fodrász, ITs, gépész, lakatos valószínűleg bárhol a világon ugyanolyan minőségű lesz 1 másik országban is... Olyan munkakör, ahova jogi ismeretek kellenek, az nyilván nem mobil. 
Verona 2023. 08. 25. 08:44
Előzmény: #426  Törölt felhasználó
#428

Ki kell menni és kipróbálni.....
Semmit nem veszítetek ha kipróbáljátok és utána lehet véleményt is írni, hogy mennyire helytálló az amit írtam....
unidentified user 2023. 08. 25. 08:43
Előzmény: #423  Benzedrine
#427
Műszaki, IT vonalon, ahol kevésbé számít a hivatalos kommunikáció, helyi kapcsolatrendszer, piac- és jogszabályismeret, simán el tudom képzelni, hogy kisebb vagy akár minimális az elérhető karrierszint különbsége, így anyagilag is megéri külföldön.
Törölt felhasználó 2023. 08. 25. 08:38
Előzmény: #419  unidentified user
#426
Nekem sem jön ki a matek, ennyit ennyiből nem lehet havonta félretenni.
unidentified user 2023. 08. 25. 08:33
Előzmény: #418  salaxx
#425

Volt egy felvidéki HR-esünk. Szervezési, tárgyalási képessege átlag feletti,  DE:
 - írásban sok helyesírási hibát vétett, lektorálás nélkül nem mehett ki partnernek levele (szlovák iskolákba járt)
- magyar munkajogi szabályokkal eleinte annyira sem volt tisztában, mint egy nyolcosztályos betanított munkás
És ő anyanyelvi magyar volt, hátránya "csak" annyi, hogy a határtól pár kilométerre nőtt fel a másik oldalon... képzeljük el ezt olyannal, aki huszonévesen, esetleg még később tanul meg németül. Ha kint el tud helyezkedni szakmájában alsó szintű beosztottként, annyi energiával itthon nemhogy senior, de csoportvezető is lehetne. Úgy pedig már anyaiglag is simán megérheti Magyarországon maradni - vagy épp hazajönni, ami saját ismeretségi körömben, harmincas korosztályban tömeges jelenség.
Verona 2023. 08. 25. 08:23
Előzmény: #419  unidentified user
#424

"Az éves fizetésed leosztod 12 hónapra akkor olyan 3300/hó-ra fogsz kijönni átlagban, ebbe néhány  túlóra is benne van és többel még némileg emelhető is."
Ez a 3300. netto úgy jön ki, hogy 14-havi nettó bért+ a januári rendszeres jutalmat leosztod 12 hónapra. 
Amit még elfelejtettem hozzátenni, hogy először a Laturo vesz szerződéses alkalmazásba és a Laturo fizeti a béredet is mivel ő van szerződésben a KTM-el.
1-hónaptól akár 1 évig is elcsúszhat mire a KTM fix alkalmazásba vesz és onnan lehet számolni ezt a 3300 körüli nettó havi összeget, amit több túlórával még bőven emelni lehet.
(A Laturo által adott fizetés sem sokkal rosszabb. A jutalom viszont nem jár mivel nem a KTM, hanem a Laturo alkalmaz... Tehát a 13-14 havi bért a Laturo-tól is megkapod, viszont a januári jutalmat amit a KTM fizet azt nem kapod meg, csak akkor ha már fixes vagy a KTM-nél.)
Benzedrine
Benzedrine 2023. 08. 25. 08:18
Előzmény: #415  unidentified user
#423
Ezt én nem tapasztalom mérnöki, informatikusi vonalon, elég gyorsan karriert lehet csinálni. Igaz, tárgyalási szintű angol és német tudás szükséges, hogy ne csak biorobot legyél.
Verona 2023. 08. 25. 08:05
Előzmény: #419  unidentified user
#422

A 2500-2600 az nettó bért jelent...
Ezt három műszakot bevállalva tudod megkeresni, mivel a pótlékok sokat emelnek.
Ki kell menni és ki kell próbálni....
salaxx
salaxx 2023. 08. 25. 08:01
Előzmény: #420  salaxx
#421
Ja es meg 1 erdekes teny a tegnapi hirekböl. Az osztrak "atlag" munkanelküliseg 6%on all. Az itt elö szirek közt a munkanelküliek aranya 35,2%, az afganok közt 20,1%.

Topik gazda

FeherTibi
3 4 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek