Topiknyitó: Törölt felhasználó 2015. 08. 13. 18:30

Klímaváltozás  

A brit kormány lecsap a palagáz-kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokraA brit kormány bejelentette, hogy ezentúl közvetlenül adja ki az engedélyt palagáz kitermelésére, annak érdekében, hogy megkerülje a gyakran túl lassú és vonakodó helyi hatóságokat.A kormány ezen kívül lecsap a palagáz-kitermelést akadályozó önkormányzatokra is. Különösképpen azokat az önkormányzatokat szeretnék azonosítani, akik túllépik a kitermelési engedélykérelem elbírálására adott 16 hetes törvényi határidőt. A kormány szintén hozzáférhet majd az engedélyezési dokumentumokhoz azokban az esetekben, amikor a kitermelésre vonatkozó engedélyt elutasították, de a döntést kifogásolta a vállalat, ami engedélyt kért a fúrásokra.A konzervatív kormányfő, David Cameron kabinetje lelkes támogatója a palagázhoz kapcsolódó fejlesztéseknek, mivel úgy vélik, hogy az olcsó és nagy mennyiségben rendelkezésre álló energiaforrásra alapozva a gazdaság is bővülhet. De az ambícióik ütköznek a palagáz kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokkal, akik eddig felelősek voltak az engedélyek kiadásáért. (Le Figaro)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
_Macika_
_Macika_ 2022. 07. 14. 20:43
#1660
Több mint háromezer hektáron oltják a horvát tengerparton tomboló tüzeket
.
A Vecernji List jelentése szerint több nagy olajfaültetvény is porig égett, számos jármű égett porrá, és a lakóházak egy része is használhatatlanná vált. 
A Washington Post azt írja, hogy autók is kigyulladtak, és egy templom tornya is lángra kapott. Azt írták, hogy egy helyi tévének egy tűzoltó azt mondta, hogy „pokoli a helyzet, nem tudjuk, hova menjünk előbb.”A tüzet az okozta, hogy Sibenik és Zadar (Zára) közelében a száraz aljnövényzet a hét elején lángra kapott, majd az erős szél miatt a lángok gyorsan tovább terjedtek.A helyiek evakuálása folyamatos, szárazföldön és vízen is menekítik az embereket. A Sibenik környéki utak egy részét teljesen, más részét részlegesen, illetve rövid időre lezárták. Csütörtök hajnalban a lángok Sibenik és Vodice között csaptak fel, a tűz átterjedt a Prokljanski-tó partján fekvő Raslinára is, illetve a Vodice melletti Zatonra.A horvát meteorológiai intézet jelentése szerint a hét további részében is extrém melegre és szárazságra kell számítani, Európát ugyanis ismét elérte egy erőteljes hőhullám.
szieszta 2022. 07. 05. 08:43
#1658
A szálláshelyünk mellett egy pici, de szépen gondozott füves rész van, automata öntözéssel. Már két napja itt kínlódik egy kisiparos, mert nem működik az öntözés. Mondom neki, nincs víz a kútban, de mutogatja, hogy van. "Fel is kapja, aztán valahol levegőt kap". Arra nem is gondolt, hogy a szivattyú kiszippantja, mert kevés a vízhozam. Én is így jártam, mikor beszereztem egy nagy teljesítményű szivattyút. Onnan tudom.
szieszta 2022. 07. 05. 08:33
Előzmény: #1655  _Macika_
#1657

Azt gondolom tudod, hogy ez azért van, mert a nagy "zöld" átálláshoz kell a pálmaolaj. Felégetik az erdőt és olajpálmákat ültetnek, hogy legyen BIO alapanyag a fejlett államoknak.
Mutatványozás ez az egész!
Dicaprió a nyilatkozata után beült a magánrepcsijébe és akkora lábnyomot pöffentett, mint 10000 brazil.
_Macika_
_Macika_ 2022. 07. 05. 08:17
#1655
műholdképek tanúsága szerint január 1. és június 24. között 3750 négyzetkilométernyi terület tűnt el a világ legnagyobb esőerdejéből Brazíliában, ami a legnagyobb terület 2016 óta, amikor az intézet elkezdte ezt a fajta megfigyelést - olvasható a portálon.
Ennek oka nem csak a szintén rekordokat döntő erdőirtás intenzitása, de a több mint 2500 tűzeset is, amely sújtotta a területet idén.
Bolsonaro nem éppen egy zöld aktivista--- illib fsz
A világ legnagyobb esőerdejének pusztulása megugrott, amióta Jair Bolsonaro elnök 2019-ben hivatalba lépett, és gyengítette a környezetvédelmet arra hivatkozva, hogy az csak akadályozza az ország gazdasági fejlődését.
Az igaz hogy az elnök számos rendeletet és törvényt fogadott el az esőerdő védelme érdekében, azonban ezzel egyidőben csökkentette a kormány környezetvédelmi programjainak finanszírozását és az őslakosok földjének "megnyitását" szorgalmazta a bányászat és a mezőgazdálkodás előtt.
2021 októberében jogászok egy csoportja sürgette a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC), hogy vizsgálja meg Bolsonaro, Amazonas elleni ügyködését, amely szerintük "emberiség elleni bűncselekmény".
Amikor Leonardo DiCaprio szólalt fel az Amazonas védelmében Bolsonaro azt üzente neki, hogy jobb lenne, ha a színész befogná a száját.
Egyes tudósok szerint az erdőirtás intenzitása az októberi brazíliai elnökválasztás előtt tovább fog nőni, ahogyan az elmúlt három választás előtt is így történt.
szieszta 2022. 07. 05. 08:05
Előzmény: #1651  _Macika_
#1654
Azt tudjuk, hogy most a klímaváltozás miatt dőlt meg a melegrekord. De mi volt 1950-ben, amikor még nem volt klímaváltozás. Ennyi ideig tartott azt megdönteni?
Törölt felhasználó 2022. 07. 04. 21:33
#1653
van klimaváltozás? vagy inkább háborut inditott a természet az emberiség aljassága ellen.
_Macika_
_Macika_ 2022. 06. 30. 21:26
#1651
Mostanáig a június 30-án mért legmagasabb hőmérséklet 38,9 Celsius-fok volt, amelyet 1950-ben Pécsen regisztrált
.MOST BERETTYÓÚJFALUBAN VOLT A LEGMELEGEBB, AHOL 39,6 FOKIG EMELKEDETT A HŐMÉRSÉKLET.
_Macika_
_Macika_ 2022. 06. 28. 13:35
#1650
ÉVEZREDEKEN ÁT TARTÓ STABILITÁS UTÁN PÉLDÁTLAN MÉRTÉKBEN KEZDTEK OLVADNI A LEGFONTOSABB NYUGAT-ANTARKTISZI GLECCSEREK
.
A nagyjából 300 évvel ezelőtt kezdődő időszakban olyan ütemben olvad a nyugat-antarktiszi jégtakaró két jelentős gleccsere, amilyenre az elmúlt 5500 évben nem volt példa. Ez oda vezethet, hogy a gleccserek megállíthatatlanul visszahúzódnak, és a jégtakaró nagy része destabilizálódik – derül ki egy új, a gleccserekhez közeli szigetek vizsgálatán alapuló kutatásból.A Nature Geoscience folyóiratban múlt héten publikált eredmények szerint a Thwaites- és Pine Island-gleccserek az ipari forradalmat megelőző néhány ezer évben viszonylag stabilak voltak, és kiterjedésük az idők során nem változott jelentős mértékben.
Karvalytokes
Karvalytokes 2022. 06. 28. 09:47
#1649
Az EU a tavalyi 4% ról 15 % ra emelte a Dél afrikai szénimportot.Romániában,Lengyelországban szénbányák nyilnak sorban.A "kis"Gréta Thunberg merre van ilyenkor?
_Macika_
_Macika_ 2022. 06. 27. 16:22
#1648
A világ „harmadik pólusaként” ismert Tibeti-fennsík nemcsak a Föld legmagasabb fennsíkja, hanem az „ázsiai víztoronynak” is tartják. Vízválasztója több mint tíz fontos ázsiai folyót táplál. Az Északi- és Déli-sarkhoz hasonlóan a Tibeti-fennsík is rendkívül érzékeny az éghajlatváltozásra. Az itt található gleccserek az elmúlt évtizedekben jelentősen visszahúzódtak. A légkör felmelegedése, az üvegházhatást okozó gázok növekvő koncentrációjával összefüggő keringési változások, a légkörben lévő aeroszolok és a fényelnyelő részecskék, mint például a fekete szénlerakódások és a havon lévő por, mind hozzájárulnak a gleccserek visszahúzódásához – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény.Kínai, amerikai és holland kutatók az Advances in Atmospheric Sciences szaklap egy különszámában gyűjtötték össze, mit kell tudni a harmadik pólust érintő változásokról a klímaváltozás tükrében. „Ez a különszám a megfigyelési és modellezési adatok elemzésére összpontosít, hogy jobban megértsük a Tibeti-fennsík szerepét Ázsia éghajlatában, sőt a globális éghajlatban” – mondta Chun Zhao professzor, a Kínai Tudományos és Technológiai Egyetem munkatársa.A különszámban megjelent tanulmányok is azt sugallják, hogy a domborzatból, hótakaróból és a kémiai-sugárzás-dinamikai kapcsolódási folyamatokból származó regionális visszacsatolások kritikus folyamatok az éghajlati rendszerekben. A jövőbeli kutatásoknak ezen paraméterek jobb megértésére kell törekedniük, hogy javítsák a regionális éghajlat és levegőminőség szimulációit a Tibeti-fennsíkkal kapcsolatban.
_Macika_
_Macika_ 2022. 06. 14. 11:43
#1645
Sokkoló jelenség hozza zavarba Új-Zéland északi szigetének lakóit május óta: a hullámok kék pingvinek hulláinak százait mossák a partra hetek óta. A maori nyelven kororának nevezett kék pingvin a világ legkisebb pingvinfaja: másfél-két arasznyira és egykilósra nő meg.
Legutóbb a múlt héten találtak egyetlen strandon 183 döglött példányt. Környezetvédelmi szakértők szerint az utóbbi hetekben összesen 500 és 1000 közötti számban gyűjtöttek össze döglött kis pingvineket.Az értetlen lakosok több elméletet állítottak fel a titokzatos járványtól a konkurenciát irtó gyilkos halászokig, de a valóság sokkal ijesztőbb.Amikor megvizsgáltak néhány elhullott állatot, méreganyagok vagy kórokozók után kutatva, az derült ki, hogy a pingvinek annyira alultápláltak voltak, hogy szó szerint halálra éhezhettek. Az itteni egészséges, felnőtt kék pingvineknek 800-1000 grammosnak kellene lenniük, de a partra vetett példányok csak 40-50 dekát nyomtak. Egyáltalán nem találtak bennük zsírréteget, sőt, már az izomzatuk nagy része is felszívódott. Szakértők szerint annyira lesoványodtak, hogy ebben az állapotban már merülni - és így vadászni - is képtelenek voltak.
,
Az új-zélandi hatóságok szerint a problémát itt nem a túlhalászás, hanem a felmelegedés okozza: az adatok szerint ezen a környéken egymás után a hatodik évben dőlt meg a tengervíz hőmérsékleti rekordja. A törpepingvinek fő táplálékát jelentő apró halak a nekik ideális hőmérsékletű vízrétegben tartózkodnak, ami a melegedés miatt mélyebbre kerül. A pingvinek viszont csak 20-30 méteres mélységig képesek lebukni.
_Macika_
_Macika_ 2022. 04. 25. 07:44
#1644
Tudósokat mocskoltak és tudatosan hazudták, hogy nincs bizonyíték az éghajlatváltozásra
https://g7.hu/elet/20220424/tudosokat-mocskoltak-es-tudatosan-hazudtak-hogy-nincs-bizonyitek-az-eghajlatvaltozasra/

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek