Topiknyitó: Törölt felhasználó 2015. 08. 13. 18:30

Klímaváltozás  

A brit kormány lecsap a palagáz-kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokra



A brit kormány bejelentette, hogy ezentúl közvetlenül adja ki az engedélyt palagáz kitermelésére, annak érdekében, hogy megkerülje a gyakran túl lassú és vonakodó helyi hatóságokat.



A kormány ezen kívül lecsap a palagáz-kitermelést akadályozó önkormányzatokra is. Különösképpen azokat az önkormányzatokat szeretnék azonosítani, akik túllépik a kitermelési engedélykérelem elbírálására adott 16 hetes törvényi határidőt. A kormány szintén hozzáférhet majd az engedélyezési dokumentumokhoz azokban az esetekben, amikor a kitermelésre vonatkozó engedélyt elutasították, de a döntést kifogásolta a vállalat, ami engedélyt kért a fúrásokra.



A konzervatív kormányfő, David Cameron kabinetje lelkes támogatója a palagázhoz kapcsolódó fejlesztéseknek, mivel úgy vélik, hogy az olcsó és nagy mennyiségben rendelkezésre álló energiaforrásra alapozva a gazdaság is bővülhet. De az ambícióik ütköznek a palagáz kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokkal, akik eddig felelősek voltak az engedélyek kiadásáért. (Le Figaro)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2015. 08. 18. 11:11
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#20
2030-ra eltűnhet az északi jégtakaró

A nyári szezonban egyre gyorsabb az olvadás, így az év egy részében teljesen eltűnhet a jég.

Obama amerikai elnök a Clean Power Act névre keresztelt, az úgynevezett tiszta energiát előtérbe helyező törvény ismertetésekor beszélt arról, hogy az északi jégtakaró zsugorodása a Szovjetunió szétesése óta a legszembetűnőbb változást jelenti az atlaszon. Ezen felbátorodva a National Geographic most egy rövid animáción mutatja meg nekünk a változás mértékét, mégpedig saját térképeik felhasználásával.

link
Törölt felhasználó 2015. 08. 18. 10:15
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
#19
Az intenzív esőzések után felgyülemlett jelentős mennyiségű csapadék miatt sok helyen akadtak el tömegközlekedési járművek és személygépkocsik az utakon, volt, akit a tűzoltóknak kellett kimenteniük az autójából - ezt kedden reggel közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az M1 műsorában. A Fővám téren például beszakadt az útburkolat, óriási lyukat hagyva maga után. Hajdu Márton azt mondta: kedd reggelig országszerte több mint 350 helyszínre riasztották a tűzoltókat. A legtöbb bejelentést a fővárosból és az agglomerációból kapták, de a Balaton déli partján, több Somogy megyei településen is számos kár felszámolásában kell még segítenie a katasztrófavédelemnek.

Természer - ember: 1:0

Az OKF szóvivője szerint főként a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, valamint leszakadt faágak, kidőlt fák okoztak problémát. Több mint száz helyen dolgoztak a fővárosi tűzoltók, szinte mindenhol vizet kellett eltávolítani vagy autókat kiszabadítani a fővárosra lecsapó hétfő esti vihar nyomán - tájékoztatott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI). A katasztrófavédelem kéri, hogy ha egy bejelentés már nem aktuális, hívják fel ismét a segélyszámot és mondják le a segélykérést, mert ezzel megkönnyítik a munkát.

Budapesten 31 elektromos alállomást öntött el a víz, ezekből eltávolították a csapadékvizet, és a tömegközlekedés elősegítésére az aluljárókból is szivattyúzták a vizet a tűzoltók. Boross Norbert, az Elmű szóvivője arról tájékoztatott, hogy a vihar és a heves esőzés következtében 26 helyen áztak be pincék, főként a pesti oldalon, emiatt mintegy 40 ezer háztartásnál kapcsolták le az áramot biztonsági okból.
pitcairn2 2015. 08. 14. 22:45
Előzmény: törölt hozzászólás
#18
Kalifornia sohasem a vízbőségről volt híres...

pl. Los Angelesbe 400 km-ről is vezetnek vizet

Colorado River Aqueduct
link

a kőkemény __szubvencióknak__ köszönhetően pedig eszméletlen méretű a _pazarlás__ mind a mezőgazdaságban, mind pedig a városokban...

(pl. a saját úszómedence afféle "kötelező" státusszimbólum még a középosztályban is...)

a gazdagokról pedig talán jobb lenne nem is beszélni...

pl ez a manus a hegytetőn épült magánpalotájában kb. egy __Palatinus strand__ méretű úszómedencét helyezett el...

link

csoda hogy eddig kihúzta ez a rendszer...

iskolapélda arról, hogy jobb lett volna ha semmit sem csinál az állam bácsi...
Törölt felhasználó 2015. 08. 14. 21:52
Törölt hozzászólás
#17
pitcairn2 2015. 08. 14. 18:20
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#16
Drought and the Failure of Big Government in California

link

Törölt felhasználó 2015. 08. 14. 17:59
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#15
Műanyag golyókkal próbálják csökkenteni a víztartalék párolgását Kaliforniában

Egy hatalmas ivóvíztároló medence felszínén elhelyezett milliónyi műanyag golyóval próbálják csökkenteni a víztömeg párolgását az évek óta aszállyal küszködő Kaliforniában.
Az utolsó 20 ezer golyó elhelyezésében Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere személyesen is segédkezett a héten a metropolisz központjától északra fekvő tárolónál.

A vízfelszínen úszó, narancsméretű fekete golyók a párolgás mérséklése mellett távol tartják a víztől a madarakat és más állatokat, gátolják az algásodást, valamint óvják a vizet a portól és más szennyeződésektől. A Los Angeles Sylmar nevű városrészében található víztározóban összesen mintegy 96 millió golyót helyeztek el a hatóságok közlése szerint.
Eric Garcetti szerint ehhez hasonló bátor ötletekre van szükség a súlyos kaliforniai aszály hatásainak enyhítésére. Az akció a térség vízkészleteinek megóvását célzó milliárdos projekt része.
Kalifornia immár több mint 4 éve súlyos szárazsággal küzd. A kormányzó tavaly szükséghelyzetet hirdetett, idén pedig szigorú víztakarékossági intézkedéseket vezetett be.
Törölt felhasználó 2015. 08. 14. 16:31
Törölt hozzászólás
#14
Törölt felhasználó 2015. 08. 14. 16:26
Törölt hozzászólás
#13
Törölt felhasználó 2015. 08. 14. 14:18
Előzmény: #9  pitcairn2
#12
Lehet, hogy tudják mit csinálnak ezer éve :)
Véd a napszúrástól, a hosszútávú hatásoktól, és szigetel is.
(ha a külsö hömérséklet magasabb, mint a ruha alatti, akkor örülsz a szigetelésnek, fordított helyzetben nem)
pitcairn2 2015. 08. 14. 13:32
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#11
az International Energy Agency (IEA) szerint több mint 1,3 milliárd kénytelen villamos áram nélkül élni...

és 2,6 milliárd ember kb. még ott tart, hogy __nyílt tűz__ fölött sütögeti a "pecsenyéjét" (vagy bármi mást amit meg tud főzni/sütni...)

"Modern energy services are crucial to human well-being and to a country’s economic development; and yet globally over 1.3 billion people are without access to electricity and 2.6 billion people are without clean cooking facilities"

IEA - About energy access
link

ezek a valódi problémák, nem pedig a széntüzelésű hőerőművek...
pitcairn2 2015. 08. 14. 13:28
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#10
jut eszembe:

a kínai nagyvárosokban 80 év fölött van a várható átlagélettartam:)

Shanghai's life expectancy tops HK's, now longest in mainland China
link

China's Health Miracle
link

pitcairn2 2015. 08. 14. 13:22
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#9
tán nem kéne nyakig fölöltözni:)

Törölt felhasználó 2015. 08. 14. 12:14
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
#8
MÁR 21 EMBER HALT MEG AZ EGYIPTOMI KÁNIKULÁBAN

Iszonyúan meleg van Egyiptomban, ahol helyenként 47 Celsius-fokot is mértek.

Egymás után szállítják be az embereket a kórházakba Egyiptomban, ahol a hőségérzetet csak fokozza a magas páratartalom. A legutóbbi hírek szerint 21 ember halt meg és legalább 66 embert kellett napszúrás és egyéb, forróság okozta bajokkal kórházba szállítani. Az áldozatok mind vasárnap haltak meg. Kairóban a legsúlyosabb a helyzet, ott 15 halottat regisztráltak. Marsza Matrúh-ban 4-en, Kena tartományban pedig ketten vesztették életüket a meleg miatt.

Az egyiptomi hatóságok felhívták a lakosság figyelmét, hogy senki se tartózkodjon sokáig a tűző napon, mert különben könnyen hűgutát kaphat. Emellett a meteorológusok is jelezték, hogy az elkövetkezendő napokban is gyilkos időre lehet számítani. Egyiptomban jelenleg az átlagosnál 4-5 fokkal magasabb a hőmérséklet.
pitcairn2 2015. 08. 14. 11:50
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#7
a "remek" cikkedből különben nem derül ki - többek között az se - hogy milyen szerepet játszik a __beltéri__ légszennyezés Kínában...

pedig mint ahogy a lentebb belinkelt WHO anyag is bizonyítja a __beltéri__ légszennyezés a valódi probléma...

amin pl. a széntüzelésű erőművek, ill. a távfűtési rendszerek elterjedése válthat ki...

mellesleg Kínában már közel 77 év a várható átlagéletkor...

China - Life expectancy at birth
link

a "nagy légszennyezéssel" párhuzamosan 1960 óta 30 évvel nőtt az átlagéletkor...

és már magasabb mint a vonatkozó magyar adat...

Hungary Life expectancy at birth
link

pedig nálunk - a méregzöld legendárium szerint - sokkal tisztább a levegő...
Phylaxa 2015. 08. 14. 11:48
Előzmény: #5  pitcairn2
#6
Ez valóban érdekes. Ezzel maga a bolygó sem tud mit kezdeni, ha egy lakásban mérgezzük magunkat.
pitcairn2 2015. 08. 14. 11:38
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#5
speciel a 100%-ban "megújuló", "zöld" fűtőanyagokhoz (pl. fa, szárított trágya,egyéb biomassza) kapcsolódó __beltéri__ légszennyezés sokkal veszélyesebb ennél...

és ez kb. 3 milliárd embert érint...

a WHO szerint évente minimum 4 millió ember hal meg emiatt és a gyermekek felülreprezentáltak ebben a csoportban...

idézzünk a WHO honlapjáról:

"Around 3 billion people cook and heat their homes using open fires and simple stoves burning biomass (wood, animal dung and crop waste) and coal.
Over 4 million people die prematurely from illness attributable to the household air pollution from cooking with solid fuels."

Household air pollution and health
link

Törölt felhasználó 2015. 08. 14. 10:38
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
#4
Kiszámolták, hány embert öl meg a kínai levegő

A kaliforniai Berkeley egyetem fizikusai szerint a világ legnépesebb országában hat emberből egy idő előtti elhalálozásáért a rossz levegő a felelős. Számításaik szerint évente 1,6 millió kínai, naponta átlag 4300 ember hal meg szív-, illetve tüdőbetegségekben, valamint agyvérzésben, és ezekben bizonyítottan nagy szerepe van a szmognak, a levegőben található finom porszennyeződésnek.

Korábbi tanulmányok ugyancsak 1-2 millió körülire becsülték a légszennyezés közvetett áldozatainak számát Kínában, de ez az első tanulmány, amely a legfrissebb levegőminőségi adatok felhasználásával készült. A PLOS One című lapban publikált jelentés készítői a valós adatok elemzése mellett számítógépes modellezéssel jutottak a következtetésekre.

A lakosság 38%-a él egészségtelen területen
Megállapításaik szerint az 1,3 milliárd fős kínai népesség 38 százaléka él olyan térségekben, ahol az átlagos levegőminőség hosszú ideje az Egyesült Államok környezetvédelmi hatóságának szabványa szerinti "egészségtelen" kategóriába esik. Az egyik legsúlyosabban érintett régió a fővárostól délnyugatra eső terület. A kutatók a kínai adatokat összevetették az amerikaiakkal és arra a megállapításra jutottak, hogy csaknem minden Kínában élő ember kénytelen rosszabb levegőt szívni, mint a legszennyezettebb levegőjű egyesült államokbeli város, a californiai Madera lakói.

Portól fulladoznak a kínai városok
A széntüzelés a felelős
A dokumentum szerzői a kínai helyzetért elsősorban a szenet okolják, függetlenül attól, hogy azt gőzerőművekben elektromos energiatermeléséhez, vagy fűtéshez használják fel. Emlékeztetnek arra, hogy a helyzet télen a legrosszabb, amikor a szálló por az időjárási körülmények következtében a földfelszín közeli levegőrétegben koncentrálódik.

Alig vannak tiszta városok
A 74 legnagyobb kínai város közül tavaly mindössze nyolc teljesítette a központi levegőminőségi normákat, a többinél a mért értékek mindenütt meghaladták az egészségügyi határértéket. A legszennyezettebb tartomány továbbra is a Pekinget övező, nehéziparáról híres Hopej, ahol 2014-ben 8 ezer széntüzelésű gyárat zártak be.

Bíztató jelek
A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet idei jelentése szerint az év eső felében a városok többségében javultak a levegőminőséget kifejező mutatók, különösen a PM2,5, vagyis az egy köbméter levegőben mért 2,5 mikron, vagy annál kisebb átmérőjű finom porszemcsék mutatója. Ebben átlagosan 16 százalékos csökkenést mértek. Azt is megállapították, hogy tavaly mérséklődött az országban a szénfelhasználás.
Törölt felhasználó 2015. 08. 13. 19:57
Törölt hozzászólás
#3
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2015. 08. 13. 18:39
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
#2
ez szerintem nem túl előremutató intézkedés, engem az orbáni szovjethatalmi módszerekre emlékeztet

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek