Topikgazda: oszlopos 2004. 09. 16. 13:59

Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi?  

Ugrás a cikkhez
A kárpótlási jegyek ügyében az utóbbi időben igen aktívnak mutatkozó ügyvéd, dr. Varga Tamás keresetet adott be a Fővárosi Bíróságra, amelyben kérte a bíróságot, hogy a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. Törvény 21. § (1) és (7) bekezdése alapján határozatában kötelezze a Központi Kárrendezési Irodát (KKI), valamint Pénzügyminisztert, a kárpótlási jegyek kibocsátójának képviselőjét, mint adatkezelő szerveket a kárpótlási jegyekkel kapcsolatos kérdéseik pontos(!) megválaszolására.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=45509
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
banyaiz 2015. 08. 06. 15:45
Előzmény: #4157  zeli39
Kötéltánc ez nagyon ebben a témában az állam részéről a jogszerű, és nem jogszerű határán.

Eleve már ami a múltban történt és témája a mostani pernek több mint ezen a határon egyensúlyozás.

De ha ezt figyelmen kívül hagyom és közeljövőben várható privatizációs ténykedést nézem, abból kihagyni kárpót tulajokat, megint csak több mint necces lenne.

Szóval van mire spekulálni. Nincsenek olyan rossz lapjaink ebben a játékban.
banyaiz 2015. 08. 06. 15:36
Ja és hát ezzel a törvényben meglévő időhúzási lehetőséggel nem csak éltek, hanem visszaéltek, visszaélnek. Az én megítélésem szerint.

banyaiz 2015. 08. 06. 15:30
Nem érdemes szerintem az egyszerű dolgokat bonyolítani.

Tartoznak 1742-vel, viszont van egy olyan spéci 90-es évek eleji kárpót törvény amiben benne van az időhúzás lehetősége.

Egyetlen kérdés van mikor rendezik. 1 nap , 1 hónap , 1 év , 3 év , 5 év , 10 év? :)

Ez nem elévülő követelés. :)

Nyitott vagyok bármilyen megoldásra ami 1742 vagy azt nagyságrendileg megközelítő összeg számlámra juttatását jelenti.

Rugalmas hitelező vagyok velük szemben. Csak nem értékelik ezt.
zeli39 2015. 08. 06. 08:04
Előzmény: #4152  Törölt felhasználó
AZ a baj,hogy a te öntelt beképzelt stílusod nem igen építő jellegű,,,azt viszont el kell ismerni az évek alatt nagyon sok mindenben igazad volt :-)De hogy mindenben igazad legyen ,,, még meg kell várni ennek az egésznek a végkimenetelét és ha neked lesz igazad én megkövetem magamat és neked adom a virtuális gazdasági Oscar díjat:-)Azt meg nem írom alá,hogy csak a múltbéli tapasztalatok ebben a jelenlegi gazdasági világban törvényszerűek lennének :-)De már az is eredmény,hogy a haldokló fórumunk újra aktív lett és annak meg kifejezetten őrülök ,hogy több hónap távollét után te is aktivizáltad a jelenlétedet :-)
banyaiz 2015. 08. 06. 00:41
Előzmény: #4153  Törölt felhasználó
Ezt a többletkockázatot amit mondasz visszamenőleges törvénymódosítással az állami tartozást lecsökkenteni jegynél én kizárnám .

Ennek nincs realitása szerintem.

Az időhúzásnak van , sajnos. :)

banyaiz 2015. 08. 06. 00:34
Érdemi kockázat itt az időtényező.

Mennyi időn belül lesz felhasználási, végső lezárás, vagy jogerős ítélet.

Jogerős ítéletnél még kérdés, hogy az mi is lesz pontosan.

banyaiz 2015. 08. 06. 00:21
Persze és azért ez a matek most kecsegtető . Figyelembe véve azt is mióta lebeg már a jegy sorsa.

Szerintem itt inkább az az opció, hogy ha még sokáig eszetlenkednek jó szokásuk szerint akkor nem a már amúgy is 0 -ra inflált 1742-t kell kifizetniük hanem lesznek kamatok is.

Törölt felhasználó 2015. 08. 05. 23:42
Előzmény: #4149  banyaiz
"Kedvez ehhez a nagyon alacsony infláció, mármint a türelemjátékhoz."

Ez igaz. Pontosítva: a nagyon alacsony kamatszint. A jegy tulajdonképpen egyszerűen áratható. A jövőbeli értéke 1742, így a jelenlegi ára 1742 visszadiszkontálva ismeretlen t idővel. Ha 0 a kamat, akkor végtelen t-vel is 1742 jön ki fair PV-nek...

Megjegyzem: a Fidesz kormányzat azért sokat tett azért, hogy belevigyen ebbe az árazásba egy jókora többletkockázatot (miszerint egyetlen visszamenőleges tv-módosítással akár kihúzható a fenti jövőbeli értékre vonatkozó kijelentés).

Megjegyzés #2: nem állítom, hogy ilyet akarnának tenni.
Törölt felhasználó 2015. 08. 05. 23:37
Előzmény: #4148  zeli39
1. "...de azt te is beismerheted,hogy te is csak feltételezel és max a múltból indulsz ki :-)"

Micsoda felismerés:) Mindenki kizárólag a múltból indul ki. Hiszen minden tapasztalás szükségszerűen múltbeli...

2. Miben is cáfoltad a hozzászólásoddal azt, amit lent írtam?
banyaiz 2015. 08. 05. 22:10
Előzmény: #4145  watson
Felhasználhatóságra törvényt én itt arra gondoltam, hogy a gyakorlatban az alanyi kárpótolt pl licitálhat helyi önkormányzati lakásokra, ha van valami földeladás helyben (nincs) de ha lenne akkor ott is alanyi licitálhat (ha még 23 másik feltételnek is megfelel)

Oké, hogy elsőfokon kimondtak valamit nem jogerős, hogyan értelmezik stb.

Az egész problémát annyival megoldhatnál elébe mehetnének amit már sokszor beszéltünk pl annyit módosítanának ilyen önkormányzati lakásokra a nem alanyi kárpóttal is licitálni lehet. Vagy bármi hasonlóval.

Pofon egyszerű a dolog. Lenne.
banyaiz 2015. 08. 05. 22:01
Jó gondolat erről megkérdezni őket mert a nagy államosítások után itt választás előtt privatizáció lesz ez borítékolható.

Itt jó lenne , ha a nagy muttyantások közben kis figyelmet fordítanának a kárpót végső rendezésére. Nem árt erre felhívni a figyelmüket ahányszor csak lehet. :)

Azért egészítetted ki az illetéket mert megemelted a darabszámot?

banyaiz 2015. 08. 05. 21:50
Előzmény: #4144  zeli39
Kedvez ehhez a nagyon alacsony infláció, mármint a türelemjátékhoz.

Azóta böngésztem én is földügyben, hogy felvetődött az állami földek privatizációja. (gondolom a haverok részéről akik 20 év bérlet helyett inkább megvennék:)

Még ami egy privatizációs lehetőség MKB.

Állítólag nem vonják össze BB-al hanem a lehető leggyorsabban lehet még idén eladnák.

zeli39 2015. 08. 05. 21:50
Előzmény: #4147  Törölt felhasználó
Nem kell,hogy kiábrándíts senkit de azért tartok neked egy kis előadást..Tehát a 90-es évek elején 2,3 millió hektárt jelöltek ki kárpótlási földalapnak amiért határozatos jeggyel lehet licitálni ez pár év alatt le is zajlott a minimum ár 500 ft volt per aranykorona és ez mehetett felfelé ahogy a licit zajlott de általában az emberek megegyeztek igy 500-1000 ft között keltek el a földek a többi föld szövetkezeti üzletrészként lettek kiadva ,,,és voltak az állami gazdaságok akiknek a vagyonát eladták de a földterületeiket nem ,,,,abban igazad van,hogy csókosoknak voltak árverések de ez elenyésző pár száz hektár ,,ami jelenleg tervezet földeladás ennek semmi köze a kárpótláshoz ez egy egyszerű privatizáció ,,,állami javak eladása,,,persze bárki itt sem indulhat és nem licitálhat hivatásos földművesnek kell lennie aki legalább 3 éve életszerűen ebből él tehát a tőzsdei spekulánsok nem vehetnek földet ezek után sem :-)én nem állítok semmit csak felvetek dolgokat mivel a jövőt nem látom de azt te is beismerheted,hogy te is csak feltételezel és max a múltból indulsz ki :-)
Törölt felhasználó 2015. 08. 05. 21:18
Előzmény: #4144  zeli39
"Az idei évre 165 milliárd privatizációs bevétel szerepel a költségvetésben és kb 2 hete lehet hallani,hogy szeretnék eladni az állami tulajdonban lévő termőföldeket legelőket"

Ki kell ábrándítsalak. Termőföld eladás eddig is volt!
1. Vagy kimutyizták haveroknak.
2. Vagy még jegyet is lehetett felhasználni. De egy részt ezek helyi kis ügyletek voltak, másrészt a jegyfelhasználásnak és termőföld tulajdonlásnak szigorú megkötései voltak (csak helyi lakos, stb.). Ettől aztán ezekre sose indult be a jegy, csak az országos, nagy, tőzsdei privatizációs felhasználásokkor.
zeli39 2015. 08. 05. 19:35
Mert nekem azért még most sem tiszta nálunk tudjuk kb mennyi jegy van de hol a többi ?,,,?:-)
watson
watson 2015. 08. 05. 19:28
Előzmény: #4142  banyaiz
" hoznának egy olyan törvényt rendeletet, hogy fel lehet használni korlátozás nélkül"

Elsőfokon kimondták hogy fel kell használják korlátozás mentesen a jegyet. Az elutasítás csak arra vonatkozott, hogy nem kötelezhető az állam privatizációra, de ha privatizál akkor viszont korlátozásmentesen fel kell használni.

Ennek az ítéletnek az elfogadásáról akarom még levélben kérdezni a minisztériumot.

A fellebbezés is arra utal (ma egészítettem ki a 2.fokú illetéket 36ezerre) hogy eddig is privatizált és nem használta fel ezért továbbra is fenntartjuk hogy az állam kárt okozott és térítse meg a kárt!

Ami jó, hogy elfogadta első fokon, hogy a kötelmi jogot kell alkalmazni és abban a szerződéses szabályokat megfelelően értelmezni. ;)
zeli39 2015. 08. 05. 18:17
Előzmény: #4143  banyaiz
Az idei évre 165 milliárd privatizációs bevétel szerepel a költségvetésben és kb 2 hete lehet hallani,hogy szeretnék eladni az állami tulajdonban lévő termőföldeket legelőket egy kb 400 ezer hektár de csak azokat a földeket ami nincs bérbe adva ha meg bérbe lenne adva azokat értékesítenék amelyik 10 évnél rövidebb ideig adták bérbe ez igy nagyságrendileg 225 ezer hektár,,,,a földtörvényt ehhez már megalkották de viszont csak nyilvános licitálással lehet értékesíteni ezt a törvény szabályozza azt nem tiltja a törvény,hogy kárpótlási jegyet nem lehetne felhasználni :-)A háttérben a kormány tárgyalja ,hogy szeretné ezt véghez vinni 2-4 héten belül kiderülhet minden hisz ez a 165 milliárd még az idei évben kell a költségvetésnek :-)Ez csak egy esély vagy álom de mindent meg kell ragadni,hogy bírjuk idegekkel :-)
banyaiz 2015. 07. 27. 11:47
Előzmény: #4137  zeli39
Honnan veszed ez az állami tulajdonban lévő földprivatizációt ekkora méretben?

Ez tényleg egy jó lehetőség lenne 4 mrd kárpót érték az kb 2% a tervezett összegnek.

banyaiz 2015. 07. 27. 11:40
Előzmény: #4141  zeli39
Kézenfekvő lenne ha így tennének.

Csak tudod ha a törvény átszabása eljutna hozzájuk gondolati szinten akkor más szempontból is átszabhatnák, mondjuk lehessen igénybe venni állami/önkormányzati tulajdonban lévő lakóingatlanok megvételénél.

Egy-két ilyen kis korrekció és máris sínre tennék az ügyet.

De pl ez a föld téma ha itt hoznának egy olyan törvényt rendeletet, hogy fel lehet használni korlátozás nélkül aki nem használja annak pedig kifizetik a névértéket aztán kész.

Pillanatok alatt meg lehetne oldani minimális kiadásokkal lezárni az egészet.
zeli39 2015. 07. 27. 08:19
Előzmény: #4140  banyaiz
Az állam kárpótlási földalapokat hozott létre és ezeken csak alanyi kárpótoltak vehettek részt de itt teljesen más a szitu ez egy teljesen átlagos privatizáció kicsit átszabják a törvényt és már mehet is ami kb 250 ezer hektár földet érint,,,nem azt állítom,hogy igy is lesz de van rá némi esély :-)

Topik gazda

oszlopos
4 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek