Topiknyitó: Törölt felhasználó 2012. 09. 21. 15:03

Interactive Brokers   

Sziasztok,

Megköszönném, ha olyasvalaki(k) aki itt kereskedik, megosztaná tapasztalatait. (költség, felület, helpdesk, utalások- pénztranszfer, ilyesmi..)

köszi,

eF
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
hbbalazs ma, 12:17
TBSZ transzfernél más is tapasztalta, hogy a forint számlaszám nem egyezik azzal, ahova egyébként is utalni szoktatok? Az USD és EUR ugyanaz, de a forint, mint kiderült más. Csak véletlen vettem észre, amikor összehasonlítottam a IBIE-TBSZ-Wire-Instructions-Dec-2023 pdf-ben lévő számlaszámot (a transzfer kérése után dobott fel linket, onnan töltöttem le) a korábbival.
unidentified user szerda, 20:29
Előzmény: #3007  Blaymoira
Magát a számlát (elvben) lehet transzferélni, ha előtte eladja az összes állampapírt rajta, és HUF/EUR cash-t visz át.
Blaymoira szerda, 19:56
Előzmény: #2997  JJ

Devizaváltásnak csak akkor keletkezik jutaléka, ha kézzel indítasz váltást. Ennek egyébként T+2 a settlementje, így ha ezt csinálod nem is tudsz vásárolni egyből vele.
Az automata váltásnak, ami a vásárláskor történik, annak nincs jutaléka, hanem be van építve az árfolyamba 0,03%.
Egyébként a min. $2 díj kb $6666 dollár váltásnak felel meg. Ezen a ponton "olcsóbb" a kézi váltás, mint az automata.
Blaymoira szerda, 19:50
Előzmény: #2991  8uk52
Szerintem nem tudsz onnan transzferálni, mert IBKR-en nem elérhetőek ezek a papírok.
Kookler szerda, 19:43
Előzmény: #3005  Kookler
Ja, és mivel ETÜ, az árfolyamnyereségre nincs SZOCHO, nem?
Kookler szerda, 19:41
Előzmény: #3000  Garajc
Prohardver forumon volt téma nemrég. Ha jól rémik, a NAV 2 embernek kétféle állásfoglalást küldött. Egyik szerint vesting day napján érvényes árfolyam alapján kell leadózni egyszer, mint jövedelem, majd eladáskor, a vesting day árfolyamhoz képesti többletet, mint árfolyamnyereséget. Másik verzió szerint csak eladáskor, az eladáskori teljes összeg alapján.
Username001 szerda, 13:30
Előzmény: #3002  Matyi_atya
Tbsz számla nem játszik sajnos ilyenkor.Illetve szerintem meghívón keresztül kell számlát nyitni
Garajc szerda, 13:29
Előzmény: #3001  Username001
Köszönöm!
Ezek szerint az "ajándék részvény" bekerülési értéke (adóalap:89%) és az árfolyamnyereség (adóalap:100%) is 15% kamatadó + 13 szoc.hó köteles.
Márcsak annak kell utánanéznem, hogy fizet ez a részvény még osztalékot is, mert akkor még az is hozzáadódik...
Matyi_atya
Matyi_atya szerda, 12:57

Hát én 2024-ben nem kaptam, pedig utaltam be nem keveset.
Username001 szerda, 12:54
Egyéb jövedelem.A beker ár 89%-a az adóalap.Ez után 15% szja+13% szochó.
Ráadásul adóelőlegfizetés köteles is.(Ahogy eléri az összes fizetendő szja a 10000 Ft-ot)
Garajc szerda, 12:24
Srácok!
Volt olyan akció korábban, hogy a beutalt összeg 1%-nak megfelelően adott az IKBR saját részvényt. Van valaki aki tudja, hogy ezt majd a 2024-es évet illetően miként kell leadózni?
JJ szerda, 10:07
Előzmény: #2998  Csigusz23
Igazad van, így már értem.
Csigusz23 szerda, 09:59
Előzmény: #2997  JJ
De amúgy mi a különbség 2 eset között?
500 Ft tranzakciós díj + 1.500 Ft inactivity fee
2.000 Ft tranzakciós díj + 0 Ft inactivity fee
A végén ugyanúgy 2.000 Ft-ot fizetsz (minimum), ezért felesleges egy drágább díjszabást választani. Főleg, ha valamikor esetleg túlléped így vele a 2.000 Ft-ot, akkor feleslegesen fogsz fizetni extra díjat.
JJ szerda, 09:40
Előzmény: #2996  Csigusz23
Nagyon köszi a választ! Egy kérdés még: a jutalékoknak nem kell elérnie a 2000 Ft-ot az adott hónapban, nem? A jutalékok azt mindig csökkentik, nem? IBKR TBSZ FQA szerint: "The minimum activity fee is reduced based on the total commission generated from trading in the TBSZs in each month. For example, if you have four TBSZs, and each generates commission equivalent to 300 HUF, the payable minimum activity fee would be 800 HUF (2,000 – 4 * 300 = 800)." (amúgy egy vicc, hogy egy GYIK alapján kell ezt értelmezni). 
Még egy kérdés: a devizaváltás nem min 2 USD az 1. sávban (1 m USD alatt)? Ez tovább csökkenti a 2000 Ft inaktivitási díjat, nem? Az említett vétellel egybekötött váltásnál nincs a 2 USD minimum? Ha van, akkor fixed pricing mellett akár havi egyszeri 50 eFt-is ETF vétel is kb 0-ra vinné le a havi díjat, mert ha jól értem, ott 3 EUR a min jutalék/vétel +2 USD devizaváltás. Szóval tiered/fixed pricing mellett, azt adott esetben variálva az adott hónapban kb 50 eFt-al is ki lehet sakkozni, hogy 0 Ft felé menjen ez a "minimum activity fee"?
Ez az egész nekem azért fontos, mert jó eséllyel egyszeri nagyobb összegben fektetek be, de utána az is előfordulhat, hogy havi szinten csak 45-150 e Ft között, vagy akár pár hónapban 0 Ft. (az életkörülményeim változnak, gyerkőc érkezése, stb.). Köszi még egyszer!
Csigusz23 szerda, 09:17
Előzmény: #2995  JJ
A TBSZ számlá(ko)n keletkezett jutalékok számítanak bele a 2.000 Ft-ba. Ha "sima ETF befektető" vagy, akkor ez mondjuk havi 1 ETF vásárlásnál ~1,25 EUR-t (azaz ~500 Ft-ot jelent). Így lesz 500 Ft jutalékod és 1.500 Ft fennmaradó díjad a 2.000-ből. Ugyanúgy 2.000 Ft lesz az adott havi díjad ezesetben.
Cash csomagot válassz (TBSZ amúgyis csak Cash lehet), illetve Tiered pricing-ot. Gyanítom nem milliós tételekben fogsz rendszeresen vásárolni, így a Tiered a jobb választás.
Váltási díjjal technikailag nem kell számolnod, mert vétellel egybekötött devizaváltási funkció is van. Marginális (azt hiszem 0,03%) díja van, Buy&Hold befektetőként felesleges időzítened a devizaváltást. Szerintem, ha hosszú távon (több év) folyamatosan teszel félre, akkor havi 50.000-től szerintem már megéri. Nincs mögötte konkrét matek, nem is lehet pontosan kiszámolni.
Az, hogy hányféle ETF-et veszel, az csak annyiban számít, hogy havi 4 ETF tranzakció kvázi ingyenes a fenti matek alapján. (Tekintsünk el attól, hogy most éppen 400 vagy 415 az EUR).
JJ kedd, 18:14
Sziasztok! Biztosan felmerült már, elnézést, de segítségeteket kérném. TBSZ-nél van ez a 2000 Ft-os havidíj. Kizárólag az IBKR FAQ-ban találtam meg egy utalással nagy nehezen, hogy ezt miként lehet lekereskedni. Az lenne a kérdésem, hogy sima ETF befektetőként ez miként éri meg? Ha jól értem, egyszeri nagyobb összegű utalás esetén is csak az adott havi 2000 Ft kereskedhető le. Ezt jól értem? Láttam, hogy többféle számlacsomag van. Melyiket érdemes választani? Mekkora havi összegű vásárlás esetén éri meg jutalékkal és váltási díjjal együtt a TBSZ? Számít, hogy hányféle ETF-et veszek? Hálás köszönet, ha valaki ezt egyértelműen le tudja írni. Egyébként ETF-ekkel kereskedek máshol is, de ez a szabályozás elég nehezen követhető számomra.
hbbalazs hétfő, 13:07
Előzmény: #2993  hbbalazs
*0,45%
hbbalazs hétfő, 13:07
Előzmény: #2992  mlz
Az érdekes, hogy a dollárra ilyen költségek mentek még rá. Az Ersténél megnéztem, elvileg 0,045%-ot ír minden deviza utalásra, de akkor elgondolkozok, hogy inkább a dollárt váltom euróra és em fordítva (eredetieg így akartam).
mlz vasárnap, 01:26
Előzmény: #2989  hbbalazs
Egybeválasz. :)
Emlékeim szerint az USD-t 3. bankon keresztül utalta a KH és annak volt még díja, és az EUR volt az olcsóbb, remélem most nem pont fordítva mondom. Jóóóó pár 10e ment el csak erre. Értékpapír transzferre ha jól emlékszem nem volt extra ktg, de 1 éve volt.
Hogy mi megy át, arra itthon kiállítanak pár napon belül egy lekötési igazolást vagy minek hívják, az alapján lehet cost basis-t beállítani, és a transzfert bejelenteni.
Az első és ucsó papír/pénz beérkezése között csak napok lesznek, nem tétel, a 30 napba tuti belefér, várd ki a fenti igazolást. Ha ez nincs meg a szla-nyitástól számított 30 napon belül, akkor a számlanyitásról és a folyamatban lévő transzferről én írnék, baj ebből sem lehet, tavaly pusztán ezt a bejelentésemet elfogadták, igaz a válaszukig beküldtem a rendeset is. Trv. szerint az első beutalástól indul a 30 nap, de az IBKR meg a megnyitástól kezdve funding-ról beszél, szóval több bejelentésből nem lehet baj, csak a kevesebből (sajna "formai hiba" (valami bejelentés elmaradása) esetén garantáltan berángatnak, több hazai bank hibás riportjai miatt engem már rángattak be ill. kellett önrevizióznom, és ez ugye a hazai "mindent bejelentenek helyetted" helyzet). :/
8uk52 szombat, 10:10
Transzferált már valaki tbsz-t államkincstártól IB-hez?
Blaymoira péntek, 19:21
Előzmény: #2989  hbbalazs

Jah értem, nem tudok olvasni. Általában az értékpapírok együtt jönnek legtöbb esetben. Ha van magyar akkor azok néha késnek emlékeim szerint. Utána az utalás később jött nekem.
Egyébként én IBKR migrációnál csináltam olyat, hogy először bejelentettem az eredeti nyomtatványom. Utána IBKR adott egy újat és azzal korrigáltam. Igazából nagy baj nincs vele. Hivatkozási számokkal tudsz hivatkozni a korrekcióra.
hbbalazs péntek, 13:38
Előzmény: #2988  Blaymoira
Össze nem olvad, mert jelenleg csak 2024-es és 2025-ös TBSZ-eim vannak az IBKR-nél. Az erste meg pont az előző 3 év. A kérdés inkább az, ha a transzfer részben teljesült már, tehát jelenteni kellene a TBSZ-t, de még nem ért át minden, és ez az egész túlmegy a 30 napon. Addig nem kapok az IBKR-től se értesítést, ugyanakkor a TBSZ már lényegében él hiszen van rajta pénz. Emiatt gondoltam, hogy jelentem már akkor, amikor részben van rajta már valami, és akkor is, amikor 100%-ban átért.
Blaymoira péntek, 10:54
Előzmény: #2985  hbbalazs

Egyedüli díj, ami lehet az maximum bankközi díjak, ha van nemzetközi utalás. Másra nem tudok gondolni. Nálam nem volt semmi extra díj IBKR oldalon, amikor múlt év elején transzferáltam KH-tól.
Hát igen az egy érdekes kérdés, amikor 2 TBSZ összeolvasztása van, hogy akkor mit kellene jelenteni, mert technikailag már jelentetted az IB-nél levő TBSZ-ed. Gondolom a transzfert kellene jelenteni meg, hogy mekkora érték lett transzferálva tippre. Amint minden megérkezik.
Broafka_Ottokar péntek, 02:03
Előzmény: #2986  hbbalazs
Ha transzfer közben jön osztalék, azt előbb-utóbb észreveszik és áttranszferálják, de ha nem, akkor noszogatod őket. Az átváltósdi addig jó, amíg nem kerül többe a váltás, meg asszem be kell hozzá telefonálni, valamiért online nem lehet az Ersténél megcsinálni, hogy minden centet átváltson (azt hiszem, csak részvény vétellel és eladással lehetett online váltani). Ezen a pár ezer forinton már nem idegeskedtem.
hbbalazs péntek, 01:20
Hm, és mi van az osztalékfizető részvényekkel? Ha sokáig tart a transzfer és épp akkor érkezne osztalék. Van egy olyan tervem, hogy minden pénzt átváltok dollárra vagy euróra, hogy kevesebb legyen a transzfer díja. De, ha közben a másik devizában jön osztalék?
hbbalazs péntek, 01:16
Előzmény: #2984  mlz
Milyen díjak voltak nálad az IBKR-nél? ETF, részvény transzferre felszámoltak valamit?
Devizából csak forint, euró meg dollár van, remélhetőleg, ezeket nem utasítják vissza.
Egyébként van számlám az IBKR-nél, csak 3 korábbi TBSZ van az Ersténél, amit át kellene vinni. Gondolom a 2024-es és 2025-ös IBKR-es TBSZ-em használható lesz addig is.
Ha nem egyszerre ér át minden, akkor honnan kell számolni a TBSZ-t? Csak mert elvileg az első befizetés számít, viszont itt azért nem teljesen erről van szó. Ha túl sokáig tart a transzfer, akkor lehet írok nekik már akkor, ha valami átért, és a végén újra.
mlz péntek, 00:53
Előzmény: #2983  hbbalazs
Én tavaly csináltam, KH-tól. Jobb ha lélekben felkészülsz, hogy kétszer annyi lesz a végére a transzfer. Lesznek még díjak az IBKR oldalon is, visszautasított devizák (CAD-ot pl. nem engedtek transzferálni, de utána simán lehet akármi devizád a számládon), akármi. De a lényeg, hogy utána töredékébe kerül minden, és olyan helyeken is klikkelve kereskedhetsz, ahol itthon esetleg csak telefonálgatva. Én úgy álltam hozzá, bármibe is kerül, hamar megtérül, és a KH a KBC átállás után nekem nem engedett szinte semmit sem eladni klikkelve, csak telefonálgatva, nem volt kérdés.
Arra érdemes vigyázni, hogy ha hetekig tökölnek vele, akkor ne legyen olyan pozi, ami nagyot mozdulhat (lefele), mert nem fogsz tudni kereskedni. Ha megérkezik az IBKR-hez, majd még napokat várhatsz, amíg kapsz itthon igazolást és beállítod az IBKR-nél a cost basis-t. Addig nem adhatsz el, mert rossz lesz a hozam számítása. És ezt a korrekciót eleve csak talán 30 napig teheted meg. ill. azon ne kapj infarktust, hogy nem egyszerre ér oda minden.
Devizát azért túl sokat nem érdemes tartani, mert 20eEUR-ig van biztosítás, de fillérekért vehetsz akármilyen állampapír ETF-et vagy MMF-et vagy hasonlót.
A NAV-nak akkor írj, ha már átért a cucc, mert elméletileg a 30 nap az első befizetéstől indul, nem a számlanyitástól. Igaz én tavaly a kb. 2 hónapos KH->IBKR transzfer miatt a megnyitásról is küldtem nekik egy levelet, hogy a lóvé még úton.
hbbalazs csütörtök, 16:22
Előzmény: #2980  Blaymoira
Ja, igen, ennek is lenne értelme. Csak ha összeszorzom, mennyibe kerülne az eladás és a vásárlás az Ersténél a 7 eurós jutalékokkal, már ez is önmagában kijönne kb 25 ezer Ft + 30 ezer a transzfer /TBSZ + pénztranszfer és máris kb. 60 ezer. Utána pedig ismét eladni és visszavásárolni az eredetieket az IBKR-nél. 
Végül arra jutottam,  hogy egy kis összegű részvényt adok el az egyik TBSZ-ről, +devizakonszolidálás, így 80-90 ezer közé tudom vinni, az összeget ami a 100 ezerél valamivel jobb...
salander csütörtök, 16:09
Előzmény: #2981  Pat326
Igen. Szerintem a pénzrubrikának itt annyi a a funkciója, hogy checkolják hogy megtörtént-e a jogilag kötelező 25 ezer forint befizetése.
Pat326 csütörtök, 16:00
Sziasztok,
Megnyitottam a 2025-ös TBSZ-t az IBKR-nél. Jól emlékszek tavalyról, a NAV-hoz egy levelet és egy Nyilatkozatot kell küldeni online? A Nyilatkozatnál van elhelyezett pénzösszeg rubrika, oda csak az első alkalommal felhelyezett összeget kell majd beirnom?
Köszi!

Topik gazda

felix6
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek