Látok hasonló sztorikat. Jópárat. Nem kell robotolni 10-20-30 évet valahol. Onnan húz egy lakást, máshonnan meg egy autót, aztán egy új körrel még egy lakást és úgy kb megvan. 3 - 4 jólirányzott partnerváltás és kész.
Nem mindegy ám, hogy milyen 7-es. Nekem a távoli rokonomnak is 7-es fölé volt az elkényeztetett felesége, aztán a sok munka után egy picit gyorsabban öregedett, mint a FIRE-s asszonyka. A hölgyike 45 évesen gondolta úgy, hogy ő még nem is élt igazán, mivel csak otthon unatkozott. Az volt a feladata, hogy a férje mellett csillogjon, ezért szinte kötelezően kellett fodrászhoz, kozmetikushoz, masszőrhöz, meg konditerembe járnia. Ott bukott meg, hogy a férje megtalálta a fogamzásgátlót, mert ők máshogy védekeztek. A férfit nagyon megviselte a válás, mivel 50 évesen már tényleg csak a pénzére utaztak. Mindig azt mondja, ha közösen küzdöttek volna a vagyonért, talán nem lett volna ideje félre kacsingatni. Később sok minden kiderült, ami még keservesebbé tette a múltjukat.
Hasonló, nekem 25 évesen, lassan menve (hajnalban, munkába, kilnyarodás után főútra, párszáz méterre a következő sarkon megállt az autó és amikor elötte voltam akkor indult el es jobb lábam volt a gyűrődő zőna, vagy tizencenti hosszan semmi csont nem maradt, csak a csont belsejeben vas és négy csavar, két év után szedték ki de 2-3 hét után már mankóztam, pár hónap után már jártam rajta) nekem s volt. Már erósen 50 felé. Nem sportmotor, túra, de nem hagytam abba, angliától görögországig, franciáktól lengyelekig motoroztam, 3-400.000 közt lehet. Meg télen-nyáron napi használatban mert bp-pest megye másként türelemjáték. Csak jégen nem. Újrakezdes veszélyes több évtized után, három gyerekkel csak óvatason. Meg amúgy is. El kell engedni az adrenalint.
Törölt felhasználó2025. 01. 12. 14:38
Vagy mégiscsak jó lesz az a Kanizsai ház ahonnan 3 óra a tengerpart akár 1 napos kirándulás is megoldható (Olasz , Szlovén , Horvát és ott az Osztrák alpok is.. )vagy rengeteg hétvégét szervezhetek oda... Egy sportmotorral 2 óra ahogy számolom , de ki tudja meddig élnék ....Bár amit élnék az izgalmas lenne nagyon ;-P (Motoroztam régen volt egy nagy balesetem de mázlim volt megúsztam újjá születtem... 20 évesen )
Persze ez mind benne van... Ez csak egy FIRE próbálkozás.... Az egyik verzió ingatlannal... Később ha felnőnek a gyerekek nem játnak suliba lehet én is beteszem S&P ETF be öreg koromra és járom a világot ...Addig marad a nyár és a többi szünet amikor le tudunk lépni valami szép helyre ... A gyerekek áldozattal is járnak ezt vállaltuk tudtuk.
Nem kezdem el összeszámolni a pesti ingatlanra kedvezőtlen (kis valószinűségű) esemenyeket az uniós kilépéstől/kiléptetéstől háborún át gazdasági összeomlásig, kiadási ingatlanadóig, saját lakasvásárlók helyzetbe hozásáig kenyszerítő eszközökkel. Azért ha mindent összeszedsz összességében már nem elhanyagolható a kockázat, de nekem édesmindegy, se venni se eladni nem akarok, viszont fire az mar a csak pár évnyire és lehet kiköltözés vagy ketlaki életmod tengerparton viszont lehetseges. Ha neked így jó legyen szerencséd vele hosszú távon is, nekem csak jó ha jól alakul az ország sorsa. Csak nem merem magam hozzáláncolni.
Törölt felhasználó2025. 01. 12. 14:25
Elárulom az ingatlan szórása ( kockázata ) harmada a tőzsdéének és a magyar ingatlan az S&P 500 at is megverte.. ha nem csak az ingatlan ár növekedést hanem a bérleti hozamokat is bele vesszük a képletbe.CSak mondom: Fire Hungary https://www.youtube.com/@firehungary/videos Is az elején nem diverzifikált Teslát Applet meg Metát vett még jókor jó helyen egyik videójába mondta..Azért lett FIRE mert az elején szerencséje volt a tőzsdével nagy szerencséje! utána kezdett el S&P 500 ETF eket venni és azt hirdeti azt kell venni ami jogos de óriási vagyonokat relative gyorsan ( 5-10 év ) nehezen érsz el még évi 12-15 % os hozamokkal is! Ehhez kicsit szerencse is kell és tőke áttétel ami az ingatlanpiacon ha FT alapon van és fixált nem oly életveszélyes! Persze voltak a piacon más lehetőségek is van olyan youtuber aki eladta a házát ( lakókocsiban élt egy ideig ) és Bitcoin vett belőle 2017 ben vagy mikor most milliárdos Balin.. hát ahhoz is kell kurázsi ! és szerencse na!
Minek diverzifikálni? A haszon ellensége az egy jó lóra kell tenni ... ! (Persze a tankönyvbe más van) De most őszintén ki hiszi, hogy a Pest 20 év múlva is nem Pest lesz és Magyarországon a nem a legjobban prosperáló térség? Túlgondolod az egészet nyilván lehet finomítani és mindent beleszámolni a számításba de az arányokra akartam felhívni a figyelmet nem akartam túl bonyolítani a számítást.. A többségnek a lényeg átjön remélem. Na léptem és ennek a szerencséhez semmi köze ehhez gógyi is kell de ezt itt úgyse fogom tudni elhitetni hisz mázlista vagyok csakis semmi tudás nincs mögötte..! csak a vak szerencse jóska pista festő is simán zsugázik a hitelekkel :))) ( elmondom ő nem fog elolvassa sváci frank 20 éve retteg és megannyi ember jó ideje főleg ha ezeket amiket írtok elolvassa folytatja a hiteltől való rettegést..!)
Törölt felhasználó2025. 01. 12. 14:12
Nekem a kérdés az volt 1 éve.. 5,6 mft ot hova tegyem? ( PMAP kamat) S&P 500 ba és hozna 20 % ot (1,1 mft ot ) vagy mehet hitellel egy 26 millás lakásba... jól döntöttem... ( 40 mFT ) Ezt tudja ha jókor döntesz az ingatlan a tőzsdéhez képest..!
F.I.R.E. életmód (általánosságban)