az élethez kell egy kis szerencse. éltél is vele. talán akkoriban több lehetőség volt. de ez csak magyarázat és nem mentség arra hogy az ember 2025-ben ebben a feudalizmusban ne próbálkozzon.
Kinek, hogyan. 1991-től vagyok maszek, azóta gyűjtögettem. Az agro szektorban kezdtem, mint regionális képviselő, nulla fizetéssel, csak jutalékot kaptam. Óriási előny volt, hogy akkor még alig volt konkurencia, így nem nagy erőfeszítéssel kerestem 10x annyit, mint édesapám vezető funkcióban. A konkurencia hatására aztán szépen utolértek a többiek, mivel a fizetésem nem változott. Volt, mikor 3 cégnek is dolgoztam, mivel mindenhol kötetlen munkaidőben egyeztünk meg, de fiatalon még zenéléssel is kerestem pénzt. A pénzzel kapcsolatban az a véleményem, hogy az ember nem abból gazdagszik amit megkeres, hanem amit nem szór el. Nekem a dorbézolós utazgatás pénzszórás.
A Covid alatt mi is sookat kirándultunk otthon. Most kihasználjuk, hogy Európa egy viszonylag távoli részén élünk és amennyire lehet felfedezzük a környéket.
Ez igen, az már gyönyörű szemmel is látható összeg 😃 Gratulálok!!! Nekem azért nagyságrendekkel kisebb, de nincs okom panaszkodni ,hisz a lényeg hogy egészséges vagyok, és amíg tudok azt csinálom amit szeretek, akarok, nyilván az én szintemen😃
Mi a covid alatt fedeztük fel, hogy milyen jó a környéken barangolni, az egész család, 2 kutyánkkal. Nem kell nekem a világ végére elutaznom, hogy jól érezzem magam. Én korábban nagyon sokat jártam a határt, az agrár szektorban voltam regionális képviselő. Ha az iskola engedi, mostanában is inkább a természetet járjuk. Legutóbb húsvétkor keltünk útra, a Szalajka-völgyet jártuk végig. Nekem pici csalódás volt, mert már visszafele akkora volt a tömeg, mint egy sportcsarnoki koncerten.
Én sem teszek soha semmilyen képet facebookra!! Csakis arra használom ritkán hogy némelyik zárt csoportban véleményt cserélünk, de oda se töltök képet, esetleg műszaki, szakmait. Ez amolyan magamutogatás aki nagyon rá van gyógyulva, hogy minden mozzanatról, nyaralásáról számolatlan rak ki képet. Nyilván, hogy ezt mi megtehetjük, ti meg nem. Szánalmas az egész 😠
Ezért soroltam fel a költekezést, mert nekem is van egy évfolyamtársam, aki így él. Zoknit nem mos, használ és kidob. Amúgy is tisztítóba hordja a ruháit, de 4-5 alkalom után kell az új. Negyedévente járnak különféle luxuskirándulásokra, minden mozzanatot feltöltve a facebookra. Garázsban 3 autó, nemrég megvették a szemközti telek egy részét, ott is garázs és tároló épült, kell az új autónak és a mocinak. Legtöbbször étteremben étkeznek. A legszebb az volt, mikor megkívántak egy jó kávét és délután már Olaszországban szürcsölték a feketét. Bécsben még volt 2 szabad hely a repülőn.
Belgiumban nem olcsó az élet, a nagyobbik fiam pedig Bécsben tanul. Sokszor jön hozzánk és olyankor néhány napos kirándulásokat teszünk a környéken, eddig főleg Normandiában, Hollandiában és Luxemburgban. Tavaly nyáron két hét Franciaország egy hét Balaton, minden nyáron megyünk tengerpartra és a Balatonhoz, bár én ezt már inkább kihagynám, de a család ragaszkodik hozzá. Télen legalább egyszer sielünk 3-5 napot. Jó minőségű ételeket eszünk, ez mondjuk Brüsszelben egyszerű, otthon már kicsit nehezebb. Étterembe nem járunk sokat, bérelt lakásban lakunk. Teljesen átlagos életet élünk és csak egy autónk van:)
Én a tőzsdéből már régen kiszálltam, az volt a bajom, hogy sokkal jobban bántott, ha valamit vesztettem, mint ha kimaradok valamiből. Látom most a nagy eufóriát, hogy gyakorlatilag mindent megvesznek, így veszíteni szinte lehetetlen, de 2008 előtt is így volt, igaz, nem ilyen hosszú ideig. Áttértem az ingatlanokba, sokkal nyugodtabb vagyok, mikor nem csak virtuális nyerőket nézegetek. Van azért úgymond készpénz megtakarításom is, 300 ezer euró, most 6%-on fix kamattal kamatozó eurós kötvényben. Két éve megszólítottak, így visszaléptem a FIRE életmódból , kapcsolattartóként kapom béremet. Kötetlen munkaidő, teljesen rám bízva, mit csinálok, vállalkozóként számlázok.
Mondjuk ezen én is néztem nagyot havi 8000 euró 😲 Mondjuk ismeretségi körben van család aki másfél millát havonta elver, teljes ellátás szállodákban full márkás ruhák, gyereknek minden is, stb. Hát igen, kinek mi az igénye. De egyszer eljöttek velünk kempingezni, ami ugye teljesen önellátó, sütőgetés ,grillezés, főzőcskézés, fürdés, iszogatás miegymás. Teljesen odáig voltak érte, a pasi, gyerek főleg, a nagysága nem annyira 😃 Egyből odáig fajult a helyzet, vettek lakóautót és járnak kempingezni belföldre, külföldre 😃
A valas es uj kapcsolat az egy ujabb csavar a dologban. Valoszinuleg rosszul fogalmaztam: nem tamadni akartam, sem kerdorevonni, sem kioktatni, csak egyszeruen hangot adtam a gondolataimnak.
Nálunk is ugyan ez van, csak nem volt válás. A feleségem gyakorlatilag FIRE volt, mivel egymás után érkeztek a csemeték, közben pedig a szüleinek a vállalkozásában segítkezett, teljesen kötetlenül. Amikor ez abbamaradt, hiányzott neki a napi rutin, így elment a hivatalba. Nem nagy kihívás neki a versenyszektorból a hivatalban helyt állni, mérnök közgazdászként.
El nem tartanak!! Soha nem tartott el senki, csak anyámék gyerekkoromban. Igen, hobbi a kert, az apró jószág tartása, sok más egyéb hobbi mellett, aminek idejét én osztom be, mert nem vagyok munkahelyhez , meghatározott időhöz kötve . Hát ha úgy nézzük valamilyen szinten munka a tőzsde is, de szívesen csinálom, mert én választottam sokszor minden nyűgjével együtt is 😃
Ez havi 8 ezer euró??? A 4 fős család megélhetésére? Erre mondtam, hogy mindenkinek más az elvárása. Mire lehet elverni ennyi pénzt? Minden hónapban wellness, külföldi nyaralás, "ólinklizív"? Nem mostok, hanem mindig vadi új ruha kell? Étkezés csak luxusétteremben? Én most néztem , havi 2500 euróba beleférünk úgy, hogy 3 háztartás rezsijét én utalom. Igaz, nem utazgatunk, ha ránk jön a mehetnék, akkor túrázni szoktunk menni, legyen az természet, vagy egy egy város meglátogatása. Nekem nem való az ötcsillagos ólinkluzív kényeztetés, az első nap után már unjuk. Persze néha van egy egy nagyobb kiadás, autó vétel, bútorcsere, ruházkodás, de ezek biztosan nem viszik fel az átlagot 8 ezerre havonta.
Miért lenne konfliktus, ő imádja a munkáját én pedig imádom az én dolgom. Emellett én vezetem nagyjából a háztartást, főzést is beleértve, mondjuk szakács is voltam néhány évig Svédben, Hollandban. Felnőtt emberek vagyunk , tiszteljük egymás úgymond magán szféráját is. Hol ő elmegy barátnőkkel dumcsizni, presszózni, színházba. Én haveokkal motorozni. Miért lenne ezekből konfliktus!? Mondjuk nem mellékes mindketten túl vagyunk egy váláson, ilyenkor az ember azért sok mindent átértékkel ,és nem megfelelni akar a másiknak mindenáron, hanem elfogadni!! Biztos jól van így, mert már 15 éve működik, teljesen jól!!
Pontosan ezért félrevezető, ha valaki nem ír le mindent. Nekem a FIRE az, hogy az ég világon semmit nem kell csinálnia, ha nem akar. A csirke, tyúk, mint hobbi természetesen belefér, de a másik keresete nem. Ha valaki eltart, az nem FIRE. Arról nem is beszélve, hogy a tőzsde is pénzkereset, valamilyen szinten munka. Tudom, sokan ezt is hobbinak veszik, de ha a megélhetésbe beleszámít, akkor mégiscsak kell vele foglalkozni.
F.I.R.E. életmód (általánosságban)