Nezd vissza, mi tortent, amikor az ING volt hasonlo levert helyzetben (allami mentocsomagot kapaott a 2008 valsagbeli megroggyanaskor, es annak visszafizetesehez kellett toket emelni piaci korulmenyek kozott)
es rakenyszerult, hogy alularazottan rights-issue kibocsatast csinaljon.
Az 2012ben volt. Es ha jol emlekszem, 6.20 szinten emeltek toket. Es bizony, az ar becsuletesen lement arra a szintre, kicsit ala is.
2)Ma egy -6% lett abbol, hogy 20Millioan menekulnek ki; attol tartanak, hogy ugyanez lesz. Nem alaptalanul.
Miert?
Mivel a rights-issue 11.6 euro es 690M db lesz, azon az aron (illetve 2-5%al, tehat picit felette) meg sok-sok elado szuletik meg, es lep piacra. Ok azok, akik le akarjak kaszalni azt a kis nyereseget masnap, miutan megkapjak az uj reszvenyuket. Es nem akarjak tartani, hanem megszabadulni kicsi, de biztos nyereseggel.
Szoval, nem vennek bele itt. Szepen kivarom a 11.60 arat, jobb lesz azt ott megvenni.
2)De mi tortent utana ING-vel?
ez a fontosabb kerdes.
Egy evvel kesobb a duplara ment fel. Es meg 2 evvel kesobb a triplajara. Azota ott van 10-15 kozott.
Es ez is jo minta arra, mi varhato DB-nel. En sokat tervezek venni.
Ezt most nem teljesen értem. 687,5 millió új részvényt bocsáthat ki a Deutsche Bank, ami 11,6 eurós kibocsátási árat feltételez (a pénteki záróár 19,14 euró volt, ennél 40%-kal alacsonyabb) Most ez azt akarja jelenti hogy kb beverik eddig az árfolyamot, vagy ez pontosan hogyan is fog működni, milyen hatással lesznek az ezen az áron kibocsátott részvények a jelenlegi árfolyamra, vagy ez csak egy becslés? Köszi az infókat..
Fundasan lehet egy becslest adni DB-re a zuhanas utani target ar savra.
.
Ha a DB capital most 50Mrd koruli es az uj reszveny kibocsatas 10-12Mrd lesz, akkor
1.00-50/60=18.3% koruli lesz a dilutacio.
ha meg kozben atarazza a piac DB-t, mert innenttol kiesik a csodkockazat (es mondjuk van benne mostanaig 2-5% koruli diszkont emiatt az arban most),
akkor ugy 12-15% eses prognosztozalhato.
Ahol ez ala lendul erezheto mertekben, en ott vevo vagyok. Mondjuk 15.0 alatt mar erdekes lenne.
Yahoo Finance "csak" -4,26%-ot ír, viszont a forgalom brutális. Hétfőn gap down lesz a XETRÁ-n DB-ban, az majdnem biztos. A kérdés az, hogy mekkora, és utána merre mozdul el. Valószínű, hogy lesz egy kis vételi lehetőség kicsiknak-nagyoknak egyaránt :)
A Bloomberg-hírre jött már megerősítés is:
Ezt december 7.-én írtam, milyen igazam volt:
"
Utána néztem az 50,000 db-os eladónak, 70 HUF alatt vehette, ma realizált 2,350,000 HUF-ot 2 hónapos trade után.
Ismerős nekem a gáz TL35-ből, ott 200 HUF környékén volt egy szintén 50,000 db-os vevő még márciusban, valszeg ugyanaz a versenyző, nem tudom hol adta, de a max 420 HUF-on volt kb., abban biztos többszörösét kereste.
Ha, az én duplás céláram jön be, akkor másfelet most benne hagyott, majd kiderül
"
Nem is másfelet, hanem 1,750,000 HUF-ot mulasztott a nagypályás.
Újra a pályán, de már nem ERSTE certiben vettem vissza, hanem HUF-ban jegyzett részvényben. 80% hozamom volt, de kicsit megfeküdte a gyomromat a 66,000 HUF, amit a vételi/eladási árjegyzővel lehúzott rólam a rablóbanda.
Napos alsó Bollingert megtoltuk 0,3, hetes középsőben eljátszottunk, egy 0,2 EUR-s kamu letörést, leráztuk a kétkedőket, és go.
Hetesen Inverted Head & Shoulders látszik, de ahhoz áttörés kellene valamelyik elkövetkező Gyj.-ben, továbbra is legkedvesebb papírom, mellette van még 2 másik nyugati bankos, OTP-t nem érzem semennyire, így azt hanyagolom"
OK, biztonság kedvéért kiszálltam.
Megvárom akkor mi lesz. Ti is követitek a papírt, úgy mint pl. az OTP? Esetleges tőkeemelés után érdemes lesz újra visszaszállni? Vagy majd ez kiderül. Pedig azt mondták, hogy az idei év ígéretesnek indult.
DB lehetőségek