Ma ismét bővítettem a pakkomat 4100 Ft-nál (BETa). TBSZ-re pakolom, nem számítok arra, hogy rövid időn belül termőre fordulna.
Nem is a DB miatt aggódom, hanem az olasz bankok esetleges csődje miatt, illetve annak kihatása miatt az egész európai bankrendszerre.
Euroban nézve 13eur, míg sajáttők 50eur/rv.
Az új vezetés tisztába tett számos dolgot és egy negatív eredmény után áll itt. szerintem ha idén javuló negyedéves adatokat tud hozni, akkor mehet ez hamarabb is mint gondolnád :)
Kérdés persze a görög, UK, és az olasz kitettség is (nem az ügyfeleké). Ezt kell jól kezeljék, de van miből bukni is, nagy a távolság a 13 és az 50 között. Ez OTP esetén gyakorlatilag nulla.
A kedvező számokhoz (pl. csökkenő veszteséghez) karcsúsítani kell. Tudtommal lesznek fiókbezárások, racionalizálás.
A német vezetők elég ortodox gondolkodásúak, szerintem szívfájdalom nélkül végigcsinálják. Onnantól már talán lehet látni a javulást, ami megindíthatja az árfolyamot.
Más kérdés a kétes kintlévőségek kezelése, amihez - méretei miatt - politikai döntés szükséges. Most úgy gondolom, az is rendeződni fog, de nem mostanában.
Én hasonlóan bízok benne hosszú távon, mint DB-ben.
Ha lesz osztalek jövőre is akkor még jobb. Bár annyira nem sikerült jól elcsípni a beszállom mint DB-nél
a DB (Commerzbankkal egyetemben) a fél világnak nyújt levelezőbanki szolgáltatást pl. USD-ben (is).Ez azt is jelent, hogy egy csőd esetén azonnal leáll ezen bankok usd-ben elszámolt összes művelete.(magyarul nem teljesít usd utalásokat)
Az hogy nem fog becsődölni, kb.100%. Persze ettől még a részvényeseket, kötvényeseket simán megszivathatják.
A "stabil" OTP-ben mekkora felértékelődési potenciál van?
DB-ben?
Kockázat mindkettőben van, mivel az OTP-t lefele korrekcióra várom, csak kell valami beindító hír.
Meg csak kis proba-poziciom van. Velemenykent atmasolom a 3 nappal ezelottit, aztan ha lesz idom, leirom reszletesen ha tenyleg erdekel.
+++++++++++++
Nem igaz, hogy "a DB iden oriasi veszteseggel mukodik".
Igen: a lapok tele vannak azzal, hogy nagy zurok vannak, es magaval ranthatja egesz EU penzrendszeret. A DB CDF ara 250 bps, ami abnormal magasra felugrott a napokban. DB tele van derivativaval, aminek nominalis erteke 50-75Trill kozott billeghet. (persze a fele erre, a masik fele arra, szoval azert van eszuk meg riziko-management)
Ezzel egyutt is nagyok a rizikok, a ECB negativ kamat-politika miatt a kotvenyeken minden nap veszit, keves a nemet novekedes, stb.
Viszont a CEO azt mondta, hogy jol halad a leepites, a fiokok 30%at bezarjak, a bank a rengeteg extra koltseget kell most kibirjon (jo resze jogi kiadas, ami egyedul 4-6Mrd, meg elvesztett perek es buntetesek) es megis, ennek ellenere 2016ban nyereseges lesz. Igaz, kb. 250-500M savban. (ez persze mogyoronyi a potencialhoz kepest).
Orokke fog tartani a negativ kamat? Vagy eppenseggel mostanaban fordul meg a bond piac? Sok tenyezo van, legalabb 6-8 fo temat kell figyelni alapszinten is.
A DB ara 1/10-e a JPM-nek (DB=20Mrd, JPM 230Mrd), ami ugyanekkora bank. Szoval, nem fogadnek DB ellen; eppenseggel oriasi vetel lehet a mostani arakon.
+++++++++++++++++++
DB lehetőségek