Összeraktam. 1.Az úgy kezdődött, hogy
2017.
november 27-én egy 8 Mrd Ft-os hitelkeret szerződés megkötését jelentették be a Takarékbankkal. 2.
2018.
március 26-án jelentették be, hogy visszafizették a régi CIB-es EUR hitelüket kb. 2 Mrd Ft értékben. A keretből fennmaradó kb. 6 Mrd Ft-ot vélhetően ingatlanokra költhették részben, vagy egészben (ezt a kronológiát nem párosítottam a hitelek mellé). 3.
2018.
november 7-én jött a hír egy 20 Mrd Ft-os hitelkeret szerződés megkötéséről az MFB-vel 10 éves fix kamatozású kondíciókkal. 4.
2019. szeptember 13-án visszafizették az 1-es pontbeli Takarékos 8 Mrd Ft-os hitelüket az MFB-s 20 Mrd Ft-os keretükből 5. 2019. november 7-én még kb. 6,8 Mrd Ft-ot hívtak le ingatlanfelújításra az MFB-s keretükből. 6. 2020. február 6-án további kb. 3 Mrd Ft-ot vettek igénybe ingatlanvásárlásra.Így közel 18 Mrd Ft-ot vettek igénybe a teljes keretből. 7. 2020. augusztus 31-én refinanszírozták a változatosság kedvéért a Takarékbankkal az MFB-nél aktuálisan fennálló kb. 14 Mrd Ft-os hiteleiket egy 15 éves fix kamatozású hitellel. Most nem találom, de láttam egy régebbi, talán az MFB-s, vagy az előző Takarékbankos hitel kamata 1,82%-os volt. Tulajdonképpen 2 Mrd Ft (CIB) hitelről egy közbenső 8 Mrd Ft Takarékbank és 20 Mrd Ft MFB kereten keresztül feltornázták az adósságállományt a Takaréknál végül kb. 14 Mrd Ft-ra és elnyújtották 15 évre a törlesztési időt, valamint fixálták a kamatát. Nyilván a cég ingatlanportfóliója és annak értéke is jelentősen növekedett a vásárlásoknak és felújításoknak köszönhetően.
egyrészt görgetik maguk előtt (fedezet van rá, így ez rendben is van szerintem), másrészt valószínűleg a külső környezet miatt egyre jobb feltételekkel kapják a hiteleket (értsd pl. alacsonyabb kamat)
Amit nem egészen értek, hogy mi az értelme annak, hogy hol az MFB hiteléből fizetik vissza a Takarékbank hitelét, hol meg fordítva... Valaki vehetné a fáradságot és felírhatná pár évre visszamenőleg a flow-t a hitelek felvétele és törlesztése témájában.
Kiszámoltam. 86,25 Ft/részvény, azaz a könyvekben 3 Mrd Ft-on nyilvántartott saját részvény állomány "piaci" értéke valójában kb. 10,5 Mrd Ft. Azaz ha most vennének egy 10 Mrd-os ingatlant 100% saját részvényért, akkor az valójában csak 3 Mrd Ft bekerülési értékű lenne a BIF-nek. Egyébként volt arról hivatalos kommunikáció, hogy miért, milyen céllal vásárolnak saját részvényeket?
Ez most kétségkívül így van. Én viszont sokkal szívesebben vagyok egy folyamatosan építkező, osztalékfizető, rv-esi értéket növelő cégben, amely jelenleg illikvid és alulértékelt, mint egy túlfújt, fundásan nem alátámasztott, de nagy forgalmú papírban. Ez kereskedési stratégia kérdése, sokan nem így gondolják.
Pontosan. A kiszáradt piac vszeg szándékos, emlékszem a fél-egy évvel ezelőtti iceberg-ekre. De ez tartósan nem lehet érdekük a nagyoknak, és ha változik, szép, tartós emelkedés lesz. Jó papír ez, a türelmeseknek meghálálja a bizalmat.
Teljesen igazad van, csak olyan eladót kell keresni akinek nincs cash-re szüksége, hanem jó neki egy tartós osztihozam, mert ezen a piacon még pár 10.000 db-ot is kihívás lenne értékesíteni árfolyamesés nélkül.
BIF tulajdonosok topikja