Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
De most meg ne sértődj már! Eguedül Metwolf írta hogy amit feltettél köszönő viszonyba sincs az Elliottal. . Egyébként ha visszanézed , már a legutolsó kereskedési naptól. Ami nem TA . Csak puszta logika—> láthattad volna hogy valami nem stimmel. . Bocs , hogy beleszoltam . Várom a chartokat 👍😉
Koszi szepen. Jol leirtad, hogy miert is nem foglakozom vele ilyen "melyen" ezzel es nem szamolgatok es nem tervezgetek hanem reszben utolag berajzolgatom magamnak amit bele latok mindenfele tudomanyos alap nelkul. (Sem idom, sem kedvem nincs hozza) Ha eszre vettetek ezert csak abranak, grafikonnak nevezem ezeket a "ferceket" meg veletlenul sem chartnak. Ettol kezdve nem vagyok TA tudor ezt meghagyom a profiknak. En a magam kedvere csinalgatom, de latom csak tamadasi feluletet adok magam ellen ezert ugy dontottem ezentul nem fogom megosztani az en hibas, nem szakmai rajzocskaimat, megtartom oket magamnak. A profi chartokat szivesen megnezem, de neha mar azok nekem tul bonyolultak es elveszek a sok vonal meg pingvin kozott. Tehat koszonom a velemenyedet es joindulatodat legyen sok nyerod a befektetett munkad gyumolcsekent.
Hol a trendforduló? A "csúcson, vagy az alján".... Onnét indul a kövi trend! Végül is úgy rajzolod ahogy gondolod, úgy sincs aki ezeket elbírálja! :)
Itt a Rába 2003-tól lévő chartja, havi idősíkon! A kék számozásba bele kell passzolni a piros számozásnak! Ahogy látod is, a kék első szakaszban kell lenni egy piros trendnek, mind az 5 szakaszának. Az 5. ott van, ahol a nagyobb trendszakasz vége! Ugyanígy a kék 3. szakaszban is! Utólag könnyebb beszámozni, de nekünk előre kellene és ezzel szoktam bohóckodni, előre jelezni. Ezt mind ki kell számolni, mert megvan a szabálya, helye! Ezért vannak ott a fibok a madarakkal és előtte fontos ellenállási szint is! Az élet azért sokszor mást hoz, mint amit a szabályokba leírtak és ilyenkor egyből jönnek a nagyokosok, hogy hülye az elemző! Nem térhetsz el előre egy szabálytól, amikor felállítod a tervezetet. Annyit tehetünk, hogy az ellenállási pontokat jelöljük, ahol még eltérhet az irány, jöhet egy korrekció, stb. Tehát, nem csak vizuálisan berajzoljuk a hullámokat, főleg utólag, hanem azoknak meg kell felelni az előírt magasságnak, mélységnek! Mindegyik más és ezért nem mindegy, ha az elején elszúrjuk már! Aztán ott van az 5. hullám, ami ritkán felel meg a szabálynak, persze megengedett, h elnyúlhat...! Erről beszéltem, a sok kivételes szabály egyike...!
Ezeket fel is rajzoltam neked. pl az 5. megegyezik az első szakasszal, "elméletben". Ezzel kéne tervezni. Most mekkora is? A pingi ellenállásánál, a 61.8%! Ezt a fontos szintet szoktam jelezni elsőnek! Ez már itt a második eshetőség az 5. nek, "és már el is nyúlt"! A kék 4.szakasz mélyebbre ment, mint a szabálya, de nem lépte túl a kritikus pontot, az 1. szakasz csúcsát. Viszont így már az 5. szakasz kétszer akkora, mint az első (fék 😃)! ...mélyebbről indult! Ha a helyén fordult volna, akkor a 61.8%-nál lenne az a pont, ahol megegyezik az elsővel. Ettől még mindig mehetne tovább. (Az 5. bárhol lehet, ezt szoktuk mondani.) Fontos dolog azért, hogy havi idősíkon nem kereskedünk! Itt egy gyertyán belül, simán megtörténhet egy korrekció, amit nem érzékelünk. Azért mutatom itt, mert itt fér bele az egész trend és abba hogyan kell illeszkedni a rövidebb trendeknek.
A napos idősík a mérvadó, de jó, ha megnézzük hetest is hogyan illeszkedik . Előkalkuláció, stb. (sok meló és fibo..) A fibok nagy részét leszedtem, mert belefájdulna a fejed még a nézésébe is. A fibo kell a tervezésnél, hogy megmutassa a 3. szakasz honnantól áll fel és hol lenne a helye, de minden szakasznál fontos. Még az utólagos számozásnál is segíthet eldönteni, hogy mi hova tartozik. A vizuális megítélés nem mindig egyértelmű. Szóval ez az idősík nem kereskedésre való. Mire itt eldől, hogy az 5. szakasz kész, vagy éppen az utána következő ABC korrekció kifut, az lehet 2028 is simán.
Még annyit, hogy ha a 3. szakasz elnyúlik, mint itt is, akkor sokszor előfordul, hogy az 5. szakasz, 38.2 vagy 61.8 %-a lesz a harmadiknak, mint eddig itt (volt). Visszamegy oda? Több hónap is lehet, mire kiderül... (havi sík átka ) Ráadásul a kék 5. szakaszban is illene 5 alhullámnak lenni!
Egyértelmű hogy a kék 3. szakasz és benne a piros 5. szakasz elnyúlása a funda (felvásárlás, hadiipar) következménye. Ezt most beárnyékolja a politika, a bosszú, vagy egyszerű taktika a pénzkeresésre (a 4ig-en keresztül). Az elég furán jön ki, hogy a fundás hírekre felszállunk a vonatra, majd a leszállást követően, magas szinteken elkezdjük támadni a céget és rettegésbe tartjuk a befektetőket, akik ész nélkül dobják el a részvényeiket. Ezt nem lehet ta-val előre tervezni. Akkor a chart róla, hogyan is működik ez:
A "fikázást" illetően természetesen nem rád gondoltam, hanem csak úgy általában. Én egy amatőr vagyok mások szerint "óvodás" mint az ábráim. Nyilván láttam az emelkedő és csökkenő trendet, de próbálkoztam. Mivel felhívtad a figyelmem ezért korrigáltam az ábrát és a csökkenő 1-5 számozást tettem rá a korrekciós ABC-vel. Remélem ez már elfogadható és köszönöm szépen a segítségedet. Nyugodtan jelezd máskor is az ellentmondásokat, hibákat.
Látom közben észrevetted amiről szó volt, de most az első szakasz a semmiből indul? Hidd el, nem olyan egyszerű ez... Ha lesz kedvem és időm rá, akkor egy vázlatot felnyomok a Rába teljes életútjáról. Akár még emelkedhet is, ha úgy sikerül..... :))
Nekem nem fikázás volt a célom, csak mindig tanul az ember és gondoltam rákérdek erre a technologiára! Na mindegy, az elliottban annyi variáció létezik és a szabályok alól a rengeteg kivéteki eset, hogy ember legyen a talpán aki nem téveszt benne. Én sem ismerem az összes lehetőséget a ta-s elemzésben.
Amire hivatkoztál van ott kétábra! Ez az alap! Reméltem észre veszed, mert akkor tanul legjobban az ember. Első ábra emelkedő trend és a számozás 1, 3, 5, szakaszok felfelé mennek a trend irányába. A második ábrán pedig fordítva és lefelé! A 2. és 4. szakaszok pedig ellenkezőleg, mivel ezek a korrekciós szakaszok! Az ABC pedig az egész trend korrekciója, ami nyilván ellentétes irányba halad! Ezen belül is van ellentétes szakasz a B" ami legyen a korrekció korrekciója! :)) Amit nálad furcsáltam a chartodon, hogy 4700-ról induló csökkenő trendnél, te az emelkedő trend szerint számoztad az első ábra szerint. Remélem érted? Lefelé halad az árfolyam/trend, akkor az 1. 3. 5. szakaszok lefelé vannak, ahogy a következő számozásnál is tetted! Ha az elején elszúrjuk akkor viszont a többi is rossz lehet már. Még az is lehet, hogy van ilyen számozás amit te csináltál, nem tom, már mindent el tudok képzelni. :))
Ha logikusan nézzük, akkor a trend első szakasza után a 3. nem tudja ezt meghaladni a korrekciót követően, akkor az bedöglött, nincs tovább. Vagy az első szakasz nem az első, hanem mondjuk az előző trend 5. szakasza volt és onnét már lefelé van a trend. (csak egy gondolat) Egy rábát beszámozni, amikor össze vissza rángatták, a hírekre, hát tuti nem lesz szabályos hullámszerkezet!
Egy kicsit utána néztem, de nem tanultam meg. Egyébként magamnak rajzolgatok és próbálom "lekövetni" a kereskedésemmel. Több kevesebb eredménnyel sikerül is. Persze van még mit javítani. Az építő kritikát (magyarázattal) szívesen veszem, de a az általános "fikázás" egy kicsit zavar.
Nem vélemény volt, szimpla tény mivel nem tartod be az Elliot szabályait, csak rajzolgatsz. Legalább olvasnál utána. Nekem mindegy az is ha nem és abban a tudatban hagyod magad, hogy amit rajzoltál az így helyes.
Ezek szerint en meg kevesbe ertek hozza es becsuszik ilyen hiba. En ezt nem tanultam csak probalokozom. Termeszetesen a hozzaertok egybol kiszurjak a hulyeseget elnezest kerek erte.
Szia! Ezt a chartot már láttam régebben is, de teljesen összezavartál vele! Amúgy se vágom az Elliott hullámelméletet, de most már végképp nem értem. A kérdésem az, hogyan lehet egy emelkedő trendnek számozni, amikor lefelé halad a trend? Nem csökkenő trendet látunk? 4700-tól még felfelé trend számozással láttad el, 3. és 5.szakaszokkal, ami nem haladta meg az elsőt sem! hmm Tehát a trend lefelé van, ha jól látom. Szóval nem értem az egészet.
Vizsgálat nem értem )) Korcsma szerint "csak" politikai retorika , csak szóhasználat.. Új kormány képbe akar kerülni, de a képbekerülés olyan snassz volna, érdekesebb hangulatosabb a vizsgálat mi több, erő, hatalmi pozíció tudatosítás is... Szóval, a karaván halad
Rába és a láma
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama