"Mennyire érdekes volt a tavalyi év.18600ról kb 6szor verték vissza.Egész évben mozgott pár száz pontot oda-vissza.Dög unalom volt." . Hu lehet akkor mi ket kulon tozsden neztuk az OTP-t :). Vagy az en naptarammal van valami baj. :)
Azt hiszem én voltam az első (de legalábbis a legelsők köztt), aki leírta a 30.000-et, mint reális árfolyam a p/e alapján, a 40.000-et már egy ideje gondolkodom, hogy beírjam, de megelőztél. Szerintem nem lesz mostanában (!) 40.000 de igen, ha kicsit a régióban rendeződnek a dolgok és az OTP elmegy a régió bankpiacának 8-9-es P/E-es szinjére mondjuk csak a 2. negyedbe a mostani 3. negyed alja szintről, valamint esetleg még picit emelkedik a profit egy akvi miatt, 2027-re összejöhet akár a 40.000 is. De szerintem szépen sorban, most menjünk el 28.000-ig aztán 30.000-ig, utána beszélünk.
Off topik: Orosz alapok: Alap likvid része ugyanakkor nem nyújtja ezt az opcionalitást, jelenleg leginkább egy devizákat tartó pénzpiaci alaphoz hasonlít. Emiatt aki a jelenleg forgalmazott likvid sorozatba fektet, nem jut orosz részvénykitettséghez, hanem egy vegyes devizákból álló pénzpiaci alap kockázatát vállalja fel.
Ez hosszú történet, de a rövid leegyszerűsitett verzió. 2021 novembere: P/E=11 feletti értékeltség és beinduló nyereségrealizálás levitte az árfolyamot 19,6 ezer ft-ról 18 ezer alá. 2022 február: orosz-ukrán háború, a pesszimista verzió az orosz és ukrán leánybankok teljes tőkevesztésével és a jelentős orosz államkötvényállomány szinte teljes értékvesztésével számolt. Árfolyam lement kevesebb mint a felére, de az éves eredmény is. De 2022 őszén már korrekció volt a tőzsdén. 2023 első negyedévei már jelezték, hogy az előző éves céltartalékolások túlzóak voltak és a rekord nyereséges 2021. év-hez képest jelentős eredménynövekedés várható. (Ami be is jött 2023/2021 nyereség arány: több mint kétszeres) 2024 folyamán kiderült hogy az elemzői eredménycsökkenés várakozások helyett újabb nyereségrekord lesz 2024-ben, novemberben együtt jött egy nagyon jó Q3 eredmény Trump megválasztásával, ami a P/E=5 ös piaci értékitéletet mostanára feltolta P/E=6 fölé, azaz az árfolyamot 25 ezer fölé (ami egy esetleges béke esetében bizonyára folyamatosan nőni fog P/E= 10 fölé pár éven belül. És ez bizony akár 40 ezres árfolyamot is jelenthet valamikor a következő 2-3 éven belül.
Erre szoktam azt mondani, hogy sajnos benne kell lenni a piacban, a papírban, ha megvan mögötte a meggyőződés, mert ha kimarad az ember a legnagyobb nyerő napok pár százalékából, akkor a hozam nagy részéből is kimarad. És ezek a jelentőségteljes napok, megint csak nem tudhatók előre, hogy mikor következnek be, nagy eséllyel akkor, amikor nem számítunk rá.
Mert ez a tőzsde tele olyan szereplőkkel, akiknek "pszichológiájuk" van :) ezáltal magának a tőzsdének is az lesz. Ez pedig egyszer a rettegő félelem, egyszer pedig a végtelen boldogság közötti skálán mozog szélsőértékeket is felvéve. A probléma csak az, hogy nem lehet tudni, mikor melyik gyógyszert veszi be. Viszont ezen alapul az is, hogy pénzt lehet keresni a piacon, mert ha mindig minden tökéletesen pontosan lenne "árazva", akkor nem lehetne, vagy legalábbis sokkal nehezebben.
Na én marha ennek alapján adtam el november elején 20K-n az otit , tényleg addig egész tavalyi évben csak lökdösték 1-2000 pontal ide oda addig.... Jól kerestem vele így is na de ha csücsöltem volna tovább benne ...hagyjuk ,most mol-ban van de nem mennek olyan olajozottan a dolgok mint itt....
Én nem akarok venni otp részvényt, csak pusztán kíváncsi vagyok: - miért esett be az árfolyam 2022-ben? - és miért veszik annyira az otp-t, mintha nem lenne holnap?
Csak nehogy úgy járjon mint a prérifarkas, aki alatt elfogy a talaj a nagy futás közben :-)) A vadászok mindig keresik a prédát….és a kitudja hány soldoutos tl certi lassan azért kezd árasztani magából illatanyagot 🤓
OTP részvényesek ide!