Topiknyitó: ASR 2025. 10. 21. 18:20

MacroLab – Trendek, minták, töréspontok  

Ez a topik a gazdaság működéséről szól: makrogazdasági folyamatok, piaci mechanizmusok, pénzrendszer, összefüggések. A fókusz a fundamentumokon és a mintázatokon van, nem a technikai elemzésen.
Lehet hozni híreket, elemzéseket, saját gondolatokat vagy kérdéseket – a cél a közös értelmezés, nem a versengés. Az etikus vita érték, a beszélgetőpartner nem ellenfél.
A topikban megjelenő vélemények nem minősülnek befektetési tanácsnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ASR 2026. 03. 22. 14:30
Előzmény: #919  Borisz
A BTC lényegében egy zéróösszegű fogadás, amely nagyrészt elvesztette a narratíváját: sosem lesz fizetőeszköz, és "digitális arany" sem. Egy drágán üzemeltetett likviditásproxy.
Tehát: nem illik a világképembe, esésben dobnám rögtön. A bőséges likvisitásra más eszközökkel játszom.
Borisz 2026. 03. 22. 14:04
Előzmény: #916  ASR
Egy jelentős ellentmondást látok, ha jó a szövegértésem, közted és papafilip között: BTC. 
Szerinte Warsh után szárnyalnia kellene, szerinted nem kéne abba pénzt tenni.
Pár rövid mondatos érvelést mindkettőtök részéről nagy érdeklődéssel olvasnék.
ASR 2026. 03. 22. 12:29
Előzmény: #913  papafilip
Napok óta nincs felpattanás, ha nem visszakoznak, törni fog. A TACO mindig az alapértelmezett kimenet, de képesek még a csapágygolyót is eltörni. 
Azt várom, hogy lazítanak a bankok tőkekövetelményein, és így teremtenek pénzt, de ha kell, a Fed bármikor benyom friss likviditást. Ez egy menedzselt rendszer, nem áll meg a saját lábán. A piac fogalma teljesen más, mint 2008 előtt.
ASR 2026. 03. 22. 12:19
Előzmény: #912  Boby
A rendszer csak úgy maradhat talpon, ha folyamatosan bővül a pénzmennyiség. Ezt a hitelkereslet már nem képes megoldani, nincs megtérülés a reálgazdaságban, ezért amikor fulladozni kezd a gazdaság, jön a likviditáspumpa. Emellett folyamatosan magas költségvetési deficitet tartanak fent. Az eredmény nem lehet más, mint infláció. Ez nem hiba, hanem a fennmaradás alapja. A ciklikus leértékelődést érdemes ügyesen használni.
A legjobb eredményt tartósan a hozam/kockázat optimalizálása adja. Koncentrált portfóliókkal átmenetileg lehet kiemelkedő eredményt elérni, de ez inkább szerencsejáték, ha nem vagy bennfentes vagy befolyással bíró tulajdonos.
ASR 2026. 03. 22. 12:08
Előzmény: #911  Fortunee
Eddig a kockázatcsökkentés ideje volt. Rövid távon nehéz megmondani, mert túl sok a zaj és attól függ, hogy a TACO jön előbb vagy a törés. Talán valószínűbb, hogy az első, de kezd szakadni a cérna.
Novemberben midterm választás, Trump nem akar nagyot veszíteni. 
Visszalépés a kockázatosabb eszközökbe a piaci dinamika alapján.
Részemről maximális és diverzifikált devizakitettség, felülsúlyozva az erőforrás-országokat. HUF csak a likviditáshoz, esetleg hitellel fedezve, ha valaki meg tudja oldani.
Konkrét tippeket nem szeretnék sugalmazni most, inkább azt írom le, mibe nem fektetnék hosszabb távra semmiképp:
- fogyasztásra épülő üzleti modellek
- fix kamatozású kötvények
- BTC
- duration-érzékeny részvények
- szoftver és média
- polgári repülés, autóipar
- AI-boomból élő beszállítók és finanszírozók
- ingatlan bizonyos térségekben
papafilip 2026. 03. 22. 09:17
Előzmény: #913  papafilip
Illetve ami nekem még szemet szúrt, hogy most a FED az eséseket finom kicsit tompította, de nem volt igazi nagy pénzmpuma eddig, kicsit az az érzésem, hogy lassan akarnál leereszteni a piacokat.
A TGA-n látszik, hogy az elején azzal is tompítottak az esésen kicsit.
Nem véletlen, hogy Trump folyamatosan sulykolja, hogy legyen kamat csökkentés, gondolom azt arra használnák, hogy legyen még egy nagyobb pénzpumpa, alacsonyabb kamatok mellett azt könnyebb, akkor aztán jól kilőnének elösször a BTC aztán meg Arany, ezüst és commodity-k, a nagy inflációtól való félelemben.
Viszont nekem az jött most le, hogy Powell-ék meg ebben nem partnerek jelenleg, szóval ezért is van ez a nagy rángatózás a piacokon.
papafilip 2026. 03. 22. 08:47
Előzmény: #912  Boby
Igen a veszteség minimalizálás és a kockázat csökkentés szerintem is erősen indokolt a jelen helyzetben.
papafilip 2026. 03. 22. 08:45
Előzmény: #910  ASR
Még épp nem dőlt el amiket töréspontnak meghatároztunk vele ott, mert a KRE és az XLF épp nem tudta még letörni a 63-at és 49-et mert épp annyin van. 63.04 és 49.08.
Cserébe most pluszba még megjelent a 2Y, 10Y emelkedés mint érdekesség és ahogy a blogban is kifejtetted a MOVE is, így egyre inkább látom én is a szisztematikus jeleket.
Viszont még szerintem korai azt megítélni ebből lesz-e már az esés vagy sem, mert legutóbb is a kötvénypiac fordította meg Trumpot és lehet emiatt valamilyen nagyobb plusz ajándék likviditás a rendszernek amivel még továbblökhetik valameddig, nyilván a háborúk és az elszálló energiaárak elég sokat ronthatnak még plusszba a helyzeten.
Boby
Boby 2026. 03. 22. 08:40
Előzmény: #909  ASR
"A jelenlegi helyzetet nem lehet „korrekcióként” értelmezni. Ez egy globális deleveraging (tőkeáttétel-leépülési) ciklus első felvonása."
Szerintem ez a ma használt pénzügyi rendszer egyik alap tulajdonsága. Most annyival összetettebb a probléma,hogy nem csak a pénzügyi rendszer sérül, hanem a gazdaság "fizikai" fundamentumai is. De ez,ha csak nem egy atomháborúban végződik a folyamat,nem fogja a jelenlegi pénzügyi rendszer végét jelenteni. Ha elég mélységig épül le az áttétel,elölről kezdődik minden.A pénzügyi rendszerbe új biztosítékok kerülnek beépítésre,a gazdasági fundamentumok pedig új útvonalakat,kapcsolódási pontokat fognak találni. Szerintem ami fontos ebben a helyzetben, hogy ne a profit maximalizálása, hanem a veszteség minimalizálása legyen az elsődleges.
Fortunee 2026. 03. 22. 07:02
Előzmény: #910  ASR
Udv! 
Mindig erdekes olvasni a bejegyzeseid a blogon.
Mit gondolsz, mibe lehet erdemes a penzt tenni mostansag?
Udv,
F
ASR 2026. 03. 22. 02:05
Előzmény: #908  papafilip
Kifizetődő volt komolyan venni.
Ha tippelni kéne, azt mondanám, hogy inkább a periférián dőlhet be valami először. Ez a klasszikus minta. 
Olasz 10 éves hozam vs Bund = ~90 bp és tágul -> stressz
ASR 2026. 03. 21. 18:36
papafilip 2026. 03. 11. 23:57
The banking crisis is deepening despite market stabilization attempts. While VIX has normalized from crisis levels, the underlying stress in the financial sector is worsening:
.
Red Flags:
- Regional banks (KRE) at worst levels: -12.9% below trend
- Financial sector (XLF) deteriorating: -8.0% below trend
- Credit markets weakening (LQD down to 69th percentile)
- Repo markets frozen again (back to 0.00)
- Bond volatility rising (MOVE +3.0%)
.
This pattern is concerning: Markets are grinding lower while banking stress intensifies. The VIX spike was contained, but the underlying problem (banking sector weakness) hasn't been resolved and is getting worse. This resembles a slow-motion banking
crisis rather than a sudden panic.
.
Critical watch: KRE breaking below 63, XLF below 49, or credit spreads widening further. Banking sector needs stabilization urgently.
.
Erre jutott a Móricka programom és az LLM, kíváncsi vagyok dől-e be hamarosan még reginális bank, vagy jól megelőzik valami pénzpumpával. 
ASR 2026. 03. 10. 14:34
Mindenható Központi Kibocsátó, a Láthatatlan Fedezet Ura!
Hálát adunk Néked a mi testvéreinkért, akik hisznek a papír örökkévalóságában. Köszönjük, hogy szívüket nem a félelem, hanem a névérték vezérli, és szemüket lehunyva járnak a deficit tátongó szakadékai felett.
Add meg nekik, Uram, a napi kamatukat!
Link: https://m4crolab.blogspot.com/2026/03/koszonom-hogy-veszed-az-allamkotvenyt.html
//
Félreértések elkerülése érdekében: én is tartok belőle, de nem a hozam miatt
ui: a hiperfókusz áldás és átok egyben – egyszerűen nem bírtam nem megírni, bocs 
papafilip 2026. 03. 06. 20:59
Előzmény: #905  papafilip
Amiket most kiemelnék mint érdekesség vagy jelzés:
CRITICAL INDICATORS:
1. RRP - Reverse Repo (1.51B):
   - Dropped sharply from 2.79B â -46% decline
   - Down 37.4% momentum, falling fast (vv)
   - Extremely low liquidity absorption - Fed losing control of short-term rates
2. TGA - Treasury General Account (832B):
   - **Major drop** from 887.6B â -55.6B (-6.3%)
   - Down 9.9% from 30-day average
   - Treasury burning through cash reserves rapidly
   - Falling trend (vv) signals potential funding stress
3. FED_ASSETS (6.63T):
   - Increased slightly from 6.61T (+15B)
Még a KRE, XLF is, jelzi, hogy a regionális bankok is szenvednek már:
  - **KRE (64.99)**: Down from 66.57 â -2.4% drop, now -10.2% below trend (vv)
  - **XLF (50.49)**: Down from 51.25 â -1.5% drop, now -6.4% below trend (vv)
Ha a VIX felmegy 30 fölé, MOVE 100 fölé, vagy a TGA 800B alá, akkor szerintem lesz már pánik is ebből.
papafilip 2026. 03. 06. 20:50
Előzmény: #904  ASR
Mondjuk nem csoda, hogy egyre jobban pánikolnak, a helyzet fokozódik. Szerintem a helyzet kulcsa a FED, az adósság a likviditási problémák, ahogy ezek fokozódnak úgy fog egyre több más helyeken lévő konfliktus is eszkalálódni, mert azok az ágensek akik csillapítanának mással lesznek elfoglalva és nem lesznek erre források, sztem ez is csak ennek az egyik esete.
ASR 2026. 03. 06. 15:50
Előzmény: #903  papafilip
Zelenszkij hibázott, de a mostani eseményeknek nem ez a valódi oka. A hatalom elvesztésétől való félelem mozgatja a szálakat, és véleményem szerint bármilyen eszközt be fognak vetni a megtartása érdekében. Magyarország muszka gyarmattá vált.
papafilip 2026. 03. 06. 15:21
Előzmény: #902  ASR
Megy az izmozás.Sztem most Zelenskiy is túlzásba esett és jól eszkalálni fogják a helyzetet minden fronton. Kíváncsi leszek mi sül ki belőle.
ASR 2026. 03. 06. 12:09
Melyik letétkezelő fogja Magyarországon tartani az eszközeit, ha egy hivatalos banki tranzitszállítmányt le lehet foglalni?
Ország    CDS Felár (5 éves)    Elmozdulás (24h)
Csehország         48 bp       +2 bp
Lengyelország    82 bp       +4 bp
Magyarország     242 bp    +38 bp
papafilip 2026. 03. 05. 18:09
Előzmény: #900  papafilip
Yahoo finance-en elérhető.
Szerintem beleveszem a Liquidity crisis scenario-ba is, oda illik a legjobban
Meg lehetne csinálni egy újat is.
Treasury Market Dysfunction
 MOVE (critical) + SOFR (elevated) + REPO (elevated)
Why: Detect when Treasury markets are breaking down:
- Extreme volatility in "risk-free" assets
- Funding stress (SOFR elevated)
- Fed starting to respond (REPO elevated)
- Historical examples: March 2020, 2008 crisis

Topik gazda

ASR
4 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek