Topiknyitó: DavidCamp 2025. 03. 22. 05:39

Hadiipar-nukleáris-urán és minden ami hozzá kapcsolódik  

Ide jöhetnek a hadiipari infok, érdekességek. Tanuljunk, informálódjunk egymástól.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Valiz
Valiz kedd, 17:35
Előzmény: #822  Borisz
Hullámok vannak, ez nem nyugis terep. Magas kamatok réme ott lehet a szektor felett. Nekem URNU van, ma bővítettem. 
Borisz kedd, 16:10
Előzmény: #821  Borisz
Talking about ETF's...
Van nekem WisdomTree Uranium and Nuclear Energy ETF. Január vége óta csökkenő trendben van. Tudja valaki, hogy miért?
Borisz hétfő, 20:03
Előzmény: #820  Seri
Köszönöm :-)
Seri hétfő, 19:16
Szia Borisz!
Én a CSG-re tettem egy gyenge fogadást, terjeszkedik USA-ban is, ráadásul jól el lett picsuzva az árfolyama 🙃 amilyen szerencsés vagyok tuti jobban jártam volna ha ETF-be fektetek, de mivel már tele vagyok ETF -el, gondoltam kockáztatok az CSG-vel
Eddig szépen megy fel a Rheinmetall, szorítok hogy egyre szebb legyen a bekerülési árad. 🙂
Borisz hétfő, 19:06
Amerika ellődözött rakétáinak pótlása nem tud elég gyorsan végbemenni:
https://www.portfolio.hu/global/20260706/iranban-amerika-veszitett-belebukhat-de-szarnyakat-is-kaphat-tole-847792
Borisz 2026. 06. 28. 22:11
Attól tartok, hogy az ilyen hitelességi probléma további rombolást tud végezni az amúgy is bányabékát molesztáló árfolyamban:
https://live.deutsche-boerse.com/news/ANALYSE-FLASH-Warburg-senkt-Rheinmetall-Ziel---Sieht-Glaubwuerdigkeitsproblem-4fe1a7da-56d1-47ae-b342-da4810d3e706
Borisz 2026. 06. 28. 21:30
Megkérdeztem a gúgli AI-t a Rheinmetallról:
A Rheinmetall részvény erős esésben van, feltehetően még nem látjuk az alját. TA alapon hol látszik most a legnagyobb valószínűsége a fordulónak?
A Rheinmetall (RHM) részvénye az elmúlt időszakban jelentős korrekción ment keresztül, a korábbi 2000 EUR feletti csúcsokról a 946 EUR körüli szintre esett vissza. A technikai elemzés (TA) alapján a piac jelenleg egy erős középtávú csökkenő trendben van, de a legfontosabb támaszszintek és indikátorok alapján a fordulat az alábbi zónákban a legvalószínűbb. [1, 2]
1. A legfontosabb technikai támaszszintek (Ahol az alja lehet)A grafikon alapján a legnagyobb valószínűségű fordulópontok a következők:
  • 900 – 930 EUR-os zóna (Elsődleges, kritikus támasz)
    • Ez a jelenlegi legközelebbi és legfontosabb védvonal.
    • Az árfolyam elérte az 52 hetes mélypontját 928,8 EUR-nál.
    • Ha ez a zóna képes megtartani az árfolyamot, akkor itt egy dupla alj vagy egy konszolidációs bázis alakulhat ki. [1]
  • 840 – 850 EUR-os zóna (Másodlagos támasz)
    • Amennyiben a 900 EUR-os kerek szint és a pszichológiai gát letörik, a makrogazdasági modellek és a historikus szintek alapján a következő megálló ebben a sávban valószínű. [1]
2. Indikátorok állapota (Mit mutat a momentum?)
  • RSI (Relatív Erő Index): A 14 napos RSI értéke 30 pont alá esett (kb. 30,3). Ez technikai értelemben túladott (oversold) állapotot jelez. Bár a túladottság önmagában nem jelent azonnali fordulatot, azt mutatja, hogy az eladói nyomás a végéhez közeledhet, és érik egy felpattanás. [1, 2]
  • Mozgóátlagok (Trendirány): Az árfolyam jelenleg az összes fontosabb rövid és hosszú távú mozgóátlag (50, 100, 200 napos SMA) alatt tartózkodik. Ez megerősíti, hogy a trend medvepiaci, így a korai vételi pozíciók felvétele kockázatos ("hulló kés"). [1]
  • Ellenállás: Egy esetleges fordulat vagy pozitív korrekció esetén az első komolyabb ellenállás és technikai célár 1110 EUR, majd a korábbi letörési szint 1280 EUR környékén húzódik. [1, 2]
3. Mi okozza az esést? (A fundamentális háttér)A technikai képet nagyban rontja, hogy a 2026-os pénzügyi előrejelzések elmaradtak a piaci várakozásoktól. Bár a cég megrendelésállománya továbbra is rekordmagas (73 milliárd euró), a befektetők nehezen viselik a lassabb növekedési ütemet és a magas árazási prémium leépülését. [1, 2, 3, 4]Stratégiai összegzésA fordulónak technikai alapon a 900 – 930 EUR közötti sávban van most a legnagyobb valószínűsége. [1]
  • Konzervatív megközelítés: Érdemes megvárni, amíg az árfolyam a 930 eurós szint felett oldalazni kezd, és az RSI elkezd emelkedni a túladott zónából, megerősítve a vevők visszatérését. [1]
Ha szeretné, megvizsgálhatjuk a Rheinmetall hosszabb távú Fibonacci szinteket vagy megnézhetjük, hogyan alakul a hadiipari szektor többi szereplőjének (pl. Leonardo, BAE Systems) grafikonja. Melyik irány érdekelné jobban?Az AI-válaszokban előfordulhatnak hibák. Pénzügyi tanácsadásért forduljon szakemberhez. További információValami történt - Szakadnak a védelmi részvények - Portfolio.hu
A következőt mondta: igen, leonardo és bae összevetés érdekel, valamint akkor nézzük meg ezzel együtt a hensoldt és renk összevetésben is.
Az európai hadiipari szektorban jelenleg egy széles körű, rendszerszintű korrekció zajlik. A Rheinmetall esése nem egyedi eset, hanem a szektor korábbi extrém magas árazási prémiumának leépülése.Az alábbiakban bemutatom a kért négy vállalat (Leonardo, BAE Systems, Hensoldt, Renk) technikai és relatív állapotát a Rheinmetallhoz képest.
1. Leonardo (LDO) vs. BAE Systems (BA) – A diverzifikált óriásokEz a két vállalat stabilabb képet mutat, mivel nem kizárólag a tüzérségi és szárazföldi megrendelésekre támaszkodnak, mint a Rheinmetall.
  • Leonardo (Olaszország): Az árfolyam 46,2 EUR körüli szintre esett vissza a korábbi 66 EUR feletti csúcsokról.
    • Technikai kép: Júniusban komoly eladói hullám érte el, kb. 12%-ot esett az elmúlt hetekben. Az 52 hetes mélypontja 43,1 EUR-nál van, amely rendkívül erős támasz. Ha a 43–45 EUR-os zóna elesik, a korrekció tovább mélyülhet, de jelenleg közelebb van a lokális aljhoz, mint a Rheinmetall.
    • Fundamentum: Nagyon erős pozíció repülőgép- és helikopter-programokban, ráadásul közös vegyesvállalatot alapítottak a Rheinmetall-lal harcjárművek gyártására. [1, 2, 3]
  • BAE Systems (Egyesült Királyság): Jelenleg 1808 GBp (pence) körül forog.
    • Technikai kép: A teljes európai hadiipar közül a legellenállóbb grafikonnal rendelkezik. Bár a történelmi csúcsáról (2360 GBp) visszajött, az esés mértéke sokkal mérsékeltebb. Az 1730–1750 GBp közötti sáv erős támaszként funkcionál.
    • Relatív erő: Ha defenzív, stabilabb hadiipari papírt keres, technikai alapon jelenleg a BAE Systems mutatja a legnagyobb relatív erőt a Rheinmetallhoz képest. [1, 2, 3]
2. Hensoldt (HAG) vs. Renk (R3NK) – A specializált német szereplőkEz a két részvény sokkal inkább korrelál a Rheinmetall-lal, mivel a német védelmi költségvetés (Sondervermögen) közvetlen kedvezményezettjei.
  • Hensoldt (Védelmi elektronika, radarok): Az árfolyam 64,9 EUR szintre zuhant, a júniusi nyitó 83 EUR feletti szintekről.
    • Technikai kép: Brutális, több mint 22%-os szakadás mindössze egy hónap alatt. Elérte az 52 hetes mélypontját (63,18 EUR). Technikai szempontból a Hensoldt most egy igazi "hulló kés", az RSI mélyen túladott. Fordulat csak akkor várható, ha a 63 EUR-os szinten tartós támaszépítés kezdődik. [1]
  • Renk Group (Harckocsi sebességváltók, meghajtás): Az árfolyam 45–47 EUR között mozog.
    • Technikai kép: A Renk stabilabb bázisépítést mutat, mint a Hensoldt. Az 52 hetes mélypontja 39,7 EUR-nál van, míg a csúcsa 51 EUR körül alakult. Ez azt jelenti, hogy a Renk viszonylag szűk sávban oldalaz, és nem szenvedett el olyan mély strukturális törést, mint a Rheinmetall vagy a Hensoldt. [1, 2]
Összehasonlító Mátrix (Technikai és Relatív Helyzet)
Részvény [1, 2, 3, 4, 5, 6]Jelenlegi Árfolyamszint52 hetes mélypont (Végső támasz)Relatív erő a Rheinmetallhoz képestTechnikai státusz
Rheinmetall (RHM)~946 EUR928,8 EURBázis (Gyenge)Kritikus támasz felett, erős eső trend.
Leonardo (LDO)~46,2 EUR43,15 EURKözepesKorrekcióban, de közeledik a vételi zónához.
BAE Systems (BA)~1808 GBp1529 GBpErősA legstabilabb trend, defenzív menedék.
Hensoldt (HAG)~64,9 EUR63,18 EURNagyon gyengePánikszerű eladás, az abszolút alj keresése.
Renk (R3NK)~45-47 EUR39,76 EURKözepes-ErősOldalazó konszolidáció, kevesebb spekulatív tőke.
Stratégiai konklúzió az összevetés alapján
  • Ha a szektor aljának megfogására játszik (magas kockázat/magas hozam): A Rheinmetall (900-930 EUR) és a Hensoldt (63-65 EUR) szinte egyszerre érhetik el a technikai fordulópontot, mivel mindkettő a kritikus 52 hetes támaszán táncol. [1]
  • Ha kisebb kockázatú, stabilabb struktúrát keres: A BAE Systems grafikonja nyújtja a legnagyobb biztonságot, míg a Renk az oldalazásával azt mutatja, hogy a piac már nagyrészt beárazta a negatív híreket. [1, 2]
  • keeper 2026. 06. 24. 18:46
    Előzmény: #812  Borisz
    Valaki valamit nagyon tudott, mert a TK márciusban hirtelen lemondta a TKMS üzletet a RM-al, utána a TKMS spinoffolták a TK -ból (2025.10.20 külön ment tőzsdére) és most hirtelen megkap egy hatalmas megrendelést, amit a RM-tól vezetékeznek át. Hát szvsz ez előre el volt tervezve.
    https://www.stockspinoffs.com/2025/10/20/thyssenkrupp-tkms-spinoff-debut/
    Pontosan tudták, hogy a RM a TKMS nélkül a megrendeléseket nem tudja teljesíteni, így bevontak egy kis plusz tőkét és vártak....
    Borisz 2026. 06. 24. 16:42
    Előzmény: #811  Borisz
    Visszakerestem, márciusban ezt írtam:
    "Jelenleg fő aggodalmam a Merz kormány tesze-toszasága és a német védelmi megrendelések beváltásába vetett bizalmam véges volta, valamint a felfutóban levő hiányok (energia, acél, speciális fémek, mittoménmik), amik esetleg a gyártást komolyan fékezhetik vagy megakaszthatják."
    Borisz 2026. 06. 24. 13:13
    Előzmény: #809  IstiSan
    Valiz
    Valiz 2026. 06. 24. 12:16
    Szívás az egész Rheinmetall. Bővítettem részvényt, de 900 alá is benézhet. 
    IstiSan
    IstiSan 2026. 06. 24. 09:51
    Előzmény: #806  lmprt
    A fregattmegrendelés a TKMS gyárhoz került át.
    Semmi extra csak a német nem akarnak egy cégre all in-t tenni.
    Szerintem jól teszik. Lesz még más dolgavis az RHM-nek.
    vaczak 2026. 06. 24. 09:51
    Előzmény: #807  vaczak
    Annyi hírt láttam csak, hogy valami német hadihajó-projektet töröltek. 
    vaczak 2026. 06. 24. 09:50
    Előzmény: #806  lmprt
    Mindenesetre higítottam 1000 alatt, innentől csak mozizok, így is nagyobb lett a pozíció a tervezetnél. 
    lmprt 2026. 06. 24. 09:43
    RHMről van valakinek infója, hogy mire ez a nagy esés? :)
    Borisz 2026. 06. 16. 14:20
    Rheinmetall:
    https://live.deutsche-boerse.com/news/Rheinmetall-setzt-bei-Kamikaze-Drohnen-auf-Salven-Schwaerme-93334337-3748-49ad-a5bb-9c8114538745
    Megjegyzés: a konkurrenciaként említett müncheni Helsing és berlini Stark Defence nem tőzsdei cégek.
    Goldstein17 2026. 06. 12. 16:49
    Előzmény: #803  Borisz
    Jó lesz, nem lesz itt semmi gond.
    Borisz 2026. 06. 12. 15:30
    Előzmény: #802  Valiz
    RHM 
    Q2 elvileg jó kell legyen. Ott pattanást várok. Addig valszeg szenvedés.
    Valiz
    Valiz 2026. 06. 12. 14:04
    Előzmény: #801  keeper
    Köszi a türelemre intést. Tudjuk, tudjuk ezt, csak lassan megy az idő. A félelem pedig nem múlik, hogy esetleg mehet még sokkal lejjebb is az ár. 
    keeper 2026. 06. 12. 13:42
    Előzmény: #799  Valiz

Nekem ugyan nincsenek hadi papírjaim, szóval kibicnek semmi sem drága alapon vagyok, DE a SAFE még csak most lett kiosztva, most adják le a megrendeléseket, szóval, ha tartani akarod a papírokat és nem napizol bennük én azt mondom, hogy a hosszútávon ezek fölfelé fognak indulni, de szvsz már 6 hónap 1 éven belül látni lehet majd a plusszos változást, még akkor is ha ebből most még semmi sem látszik ráadásul a politikai ösztöke sem fog megváltozni (orosz para, usa kihátrálás, ütóképes eu sereg összepakolása stb.) -> GDP 5% 2035-re 
    .
    Drón elleni védelmi rendszerek tarolni fognak, azt kell megnézni ki gyárt ilyet a RM-on kívül.
    Swarming tech is menni fog.
    .
    A CSG-t túlhozták a bevételeinek nagy része abból jött az elmúlt években, hogy más országok elvault szovjet hadfelszerelését tuningolták és újították fel és azt adták tovább az ukránoknak, de ezek a felszerelések már elfogytak, így várható volt egy kis visszaesés, de amúgy stabilak, legalábbis a portfóliójuk szerint, de annyira a részletekig nem néztem utánuk. Sok nyerőt neked!

Topik gazda

DavidCamp
    3 1 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek