Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
DavidCamp 2026. 04. 30. 08:00
Előzmény: #3655  Kata726
45 évesen 110 millio sztem több szempontbol is nagyon kevés.....de te tudod.
Freeshark 2026. 04. 30. 07:38
Előzmény: #3737  szieszta
Az utóbbi időszakban mi a probléma a mezőgazdaságban?
szieszta 2026. 04. 30. 07:38
Előzmény: #3736  FatFIRE

Az idézett hozzászólásom, kérdésem, költői volt, csakhogy eltereljem a szót az egymás csépléséről és  a politikáról.
Fel akartam dobni egy témát, ami visszavezet a topik eredeti mondanivalójához.
Úgy látom, sikerült. :-)
De tényleg van egy fiatal rokonom, aki így él, vagyon nélkül, gond mentesen, legalábbis úgy néz ki.
:-)
szieszta 2026. 04. 30. 07:31
Előzmény: #3734  Freeshark

Több nagyobb céget láttam már, ahol a nyereség nem éri el a 7%-ot. Meg kisebbet is.
Így én is azt gondolom, ez az egyik láb lehet a FIRE életben. Sokszor beszélek  a merőgazdaságról, azokat ismerem jól. Ott is már ez  a helyzet, ha valaki eladná földjét és állampapírba tenné a pénzt, többet kapna, mint a bérleti díj, illetve a nyereség. Igaz, a nyereség változó, de teljesen ki van téve az időjárásnak, meg a gabonapiaci szeleknek. Az utóbbi években nem rózsás a helyzet. Persze itt mindenki azt gondolja, a termőföld a biztos befektetés. Ahogy sokáig az aranyról is ezt mondták, aztán 8 évig stagnált. Csak mikor megindul, akkor jöttek ezzel, hogy milyen jól jártunk, de ez sem volt biztos.
FatFIRE 2026. 04. 30. 07:20
Előzmény: #3648  szieszta
“Szerintetek a digitális (internet) nomád lehet FIRE?”
Később meg is válaszoltad a kérdésed: “Valójában semmije nincs”.
Szóval ez nem FIRE, csak egy felelőtlen, sehova nem vezető sodródás az életben. Az sem FIRE, ha valakinek van főnöke, vagy munkaideje. Valódi FIRE esetén bármilyen munkavégzés nélkül is kényelmesen, biztonságosan megélsz, van pénzed a váratlan, nagyobb összegű kiadásokra is és soha nem kell arra gondolnod, hogy anyagi kényszerből vissza kéne-e menned dolgozni. Hogy mellette dolgozol-e, az mellékes. Én valószínűleg életem végéig dolgozni fogok (amennyit szeretnék), de nem azért, mert kell, hanem mert szeretem.
Kata726

“Én 45 évesen 110 millióval vonulok FIRE életvitelbe, úgy, hogy a párom tovább dolgozik. Jelenleg 110milliónak egy fix 7%-a havonta 640.000 körül van.”
Sajnos az a havi 640 ezer csak arra jó, hogy a pénzed többé-kevésbé megőrizze az értékét. Ha feléled, a megtakarításod és az általad elköltött pénz évről évre kevesebbet fog érni . Az általánosan használt (szerintem túl optimista) 4 százalékos szabály szerint a 110 milliód évi 4,4 millió kivételét teszi lehetővé, de mivel 45 éves vagy, ezért 80 éves korodra esélyes, hogy a pénzed el fog fogyni. Javaslom, hogy inkább változtasd meg a munka világával kapcsolatos felfogásod, nehogy később bajba kerülj miatta. 
szieszta 2026. 04. 30. 07:19
Előzmény: #3729  Spiller

Mindenkinek más az igénye.  Nekem nagyon soknak tűnik évente 20 millió elköltése. Ráadásul ezt tisztán kéne megkeresni, tehát bruttóban ez még több. Mennyi család keresi ezt meg Magyarországon?
A csetreszek rész nagyon luxizós kiadásnak tűnik.
Freeshark 2026. 04. 30. 07:16
Előzmény: #3713  Freszelés
A 7% máp amely lehet fixmáp v más egyéb máp az biztos hozam adó és költségmentesen!
A pénz időérték élve alapján a negyedéves kifizetés miatt a fix éri meg.
Itt nem kell számolni vagyonszerzési illetékkel és egyéb költségekkel, itt nincs volatilitás hiszen a hozamnak nincs szórása itt az időért cserébe jár a rendszeres kamat!
Aki nem pazarol hanem befekteti a kamatot az jól jár a máp-al, tehát mellette érdemes kockázatosabb befektetéseket is figyelemmel kísérni.
Spiller 2026. 04. 29. 23:40
Előzmény: #3728  szieszta
Persze, a tőzsde is kockazatos. Erdekes lehet aranyositani de kockazatos. Bármi megtortenhet.
Kockazat, hozam likviditas a befektetes szabalya. 
Spiller 2026. 04. 29. 23:35
Előzmény: #3731  Spiller
VLamikor itt levezettem egy sztem felso kozeposztalyos kepletetakas csetreszek + 2*gyerek 100m az 500m
Havi koltes iskolak stb 2m
Evi 3 nyaralas 12m
Ez evi 24m
7% hozamot vettem  akkor 4-500 m kell.
Van egy logika. 
30eves korodig tanulsz kieled magad, majd munka + csalad 60eves korodig kemenyen nyomod akkor a szulok mar 90evesek. Örököltök mindket oldalrol..esetleg ez lesz a gyerekeké. Ha 80 evvel szamolsz akkor 50 vagy amikor örökolsz.
Ha nem tudsz orokolni akkor te vagy az elso akitol majd fognak.
Spiller 2026. 04. 29. 23:11
Előzmény: #3730  Spiller
A rezsitsmogatast nem is mondom.
Spiller 2026. 04. 29. 23:10
Előzmény: #3729  Spiller
Erre mondtam mivel valtozas lett ezert sokak fire álma léket kaphat. Ha adozik a 7% allampapir es az infla is feljebb megy az mar egy kis nyisszantas. Ha gyorsan bevezetik eurt akkor a 7% helyett lesz 2.5 % kamat -ado - infla.
Amugy nekem a kompromisszumos fire nem szimpi..akkor minek. 
Spiller 2026. 04. 29. 23:01
Előzmény: #3726  Kata726
Ugyes vagy.
Szerintem eleg egyszeru a keplet.
Az embernek van egy igenye ami szerint elni akar. Ehhez kellenek csetreszek lakhatas is jarmuvek stb stb..vannak igenyei ezeknek vannak koltsegei. Utazas meg etel ital kozmuvek hobbi sport esztetikai elmenyek.. 
Innen egy sima szoveges feladat. Pl
Csetreszek 300M + varatlan kiadra 10M
Havi rezsi + megelhetes 1millio
Eves extra 8m
Ez evi 20M.
Ezt kell megkeresni a inkabb megtalalni. Munka+ hozam+ valami.
szieszta 2026. 04. 29. 22:55
Előzmény: #3726  Kata726

Nagyon érdekes, én éppen a tőzsdénél látom a rizikót. Ott semmi garancia nincs, hogy ami eddig jól működött, holnap nem fog bedőlni.
Sokat olvasgatom az FF topikot, ott is úgy tűnik, csak nyerni lehet. Ha az ember egy kicsit visszaolvas, máris tisztább a kép. A felezős pozíciókkal senki nem dicsekszik, csak  a duplázóssal.
Ha azt nézem 2008 óta nem volt egy nagyobb korrekció, csak ki kellett ülni.
Ha valaki erre akarja alapozni FIRE életmódját, nem biztos, hogy jó lóra tesz. 
N0MAD 2026. 04. 29. 22:00
Előzmény: #3725  Freszelés
van az a mondás hogy koldusbot és koldusbot közt három generáció a távolság :D
gondolom érted.
Kata726
Kata726 2026. 04. 29. 21:32
Előzmény: #3723  Freszelés
Évekkel ezelőtt megbeszéltük, hogy az egyikünknek eljön a lehetősége, hogy otthon maradjon. Együtt döntöttünk, nem volt erőszak, rám esett a választás és én élek a lehetőséggel. Hitel nincs, egyik gyereknek már rendben a jövője, háztartást intézem, 110 milla fele tőzsdén, azzal foglalkozom is, mert nagyon bejött, a fele passzív/fele játszós megoldás. Vannak egyéb terveim is. Férjem, ha rabszolgának érezné magát, ő lépett volna le. Mosógépet a szerelő javítja, ha kell, kocsit szintén.
Freszelés 2026. 04. 29. 20:40
Előzmény: #3724  Benzedrine
Egyrészt nem tudom hogy meddig élek, így nehéz tervezni, ezért valószínűleg túlbiztosítom magamat. Másrészt generációs tőkeakkumulációs modellt építek, egy örökmozgót. Én leszek majd az "ős", a nulladik pont. (vagy nem :D ) Csak jól kell nevelnem a gyerekemet. Annyira jól, hogy majd ő is jól nevelje a sajátját.
Benzedrine
Benzedrine 2026. 04. 29. 20:34
Előzmény: #3720  Freszelés
Miért nem akarod felélni a tőkét? Nem pont attól nyugdíjas valaki, hogy már nem félretesz, hanem feléli?
Freszelés 2026. 04. 29. 20:24
Előzmény: #3721  N0MAD
Ha Kata tokkal-vonóval intézi a gyereket, a háztartást, főz, mos, apa meg 9-17 között húzza az igát, de otthon leginkább évente egyszer a karácsonyfa felállításában merülnek ki a feladatai és hazaértekor várja a papucs az ajtóban (túlzok), akkor rendben vagyunk. De így igazából az egyik háztartásbeli-alkalmazott, a másik meg irodai rabszolga - főleg ha még vannak gyerekek. Ez így nem FIRE. És nyilván ez két ember dolga. De ha Kata "héderezik", aztán ha apa hazaér és várja a mosógépjavítás, kocsibütykölés, nyikorgó ajtó szerelése, konyhabútorfelújítás, szemetes rendezése, bevásárlás, hébe-hóba főzés, a gyerekkel tanulás meg egyebek (szóval mindennek a ~fele), akkor *én* azt gondolom, hogy ez nem egy korrekt szetup. Még akkor is ezt gondolom, ha esetleg nekik ez megfelel.
N0MAD 2026. 04. 29. 20:20
Előzmény: #3718  slash
"Sztem kb 3-400M ft tehát kb 1M euro kell egy házaspár full fire élethez. "
vagyon vagy befektetett tőke?
első esetben sovány azokkal a feltételekkel amit leírtál, gyakorlatilag a háromnegyede nem termelő dologban áll. Második esetben reálisabb, de itt se mellékes az életkor a várható nyugdíj, stb. 
Két főre X éven belül másfél-két milla nyugdíj mindjárt megváltoztatja a matekot. Ha bejelentett jövedelemből jött össze a vagyonka akkor a nyugdíj se lesz zero értékű...
N0MAD 2026. 04. 29. 20:15
Előzmény: #3719  Freszelés
"számomra az, hogy a férjem/feleségem dolgozik még, miközben nyugdíjas vagyok, mert van 110 gurigám állampapírban úgy hogy nem 70 felett vagyok - nos ez befogadhatatlan."
és fordítva? Azt se tartod elfogadhatónak hogy azt mondd t emég dolgozol de a párod hagyja abba (ha akarja) és vigye az otthoni dolgokat neked ne kelljen vele foglalkoznod?

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek