Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Freszelés 2025. 10. 26. 10:13
Előzmény: #1258  HZsooolt
Önmagában csak azzal hogy (jól) tanítottak, jó mintákat kaptál már egy igen komoly szülői háttércsomaggal kezdtél neki az életnek. Sőt. Szerintem sokkal többel, mintha kapnál egy kezdőpanyelt 20 évesen mellé egy új ájfónnal, laptoppal, színestévével és 2 évre elegendő bankszámlával. Sőt. Ez szerintem kicsit meg is öli a motivációt.
Ha a gyerek ambíciózus, ha nem elverni akarja a pénzt, ha van értelmes terve, akkor miért ne támogatnám meg benne ha meg tudom?
Én kaptam időt arra, hogy megtaláljam, hogy mit akarok. A szó nem fikázós értelmében "értelmetlen" (éjjeli, raktáros, árufeltöltő, ilyesmi) melót se kellett vállalnom, hogy normálisan tudjak élni a tanulmányaim alatt. Hálás vagyok azért, hogy amikor kitúrtam magamnak az első nyugati munkalehetőséget, akkor - csak hogy biztonságban tudjam magamat - kértem az 1-2 hónapra elegendő saját spórolt pénzem mellé még 1-2 hónapnyit. Nem azért hogy elköltsem, csak hogy nyugodtabb legyek. Fogyasztási javakra szerintem nem kaptam volna. Gondolom. Mert sose kértem ilyenekre. Másnap viszon így "csippant a telefonom" (akkoriban nem volt ilyen).
Én ezt úgy képzelem el, hogy apránként támogatom akár már tinédzser korától. Ha úgy él vele, hogy az nekem is tetszik (eljár a nyelvtanfolyamra és nem csak melegedni, sportolni és beleteszi amit kell, stb) akkor emelhetjük a tétet ha akarja. De a maga részét hozzá kell tennie.
Aztán - ha jól csinálom - akkor (remélem hamar) eljön az, hogy leköröz engem és onnantól nekem semmi dolgom. Intézi az életét maga, megszerzi amire szüksége van. Remélem persze, hogy utána is megosztja velem a terveit, hátha ketten többet tudunk kiokoskodni.
Tömören: oktatás, jó minták, ha vállalkozna és okés akkor még pénzmagot is adok. Sőt. Egy kezdőlakás is működhet. De pl kocsit csak azért, hogy 18-25 évesen inkább azzal furikázzon a városban, mert az szexibb mint a BKV hát azt biztos nem. Meg hasonlókat sem.
HZsooolt 2025. 10. 26. 09:56
Előzmény: #1258  HZsooolt
merthát ugye ha mindenki összesúg a háta mögött hogy így könnyű, az nem túl kellemes életérzés...
HZsooolt 2025. 10. 26. 09:54
Mi a véleményetek arról, hogy mindenki a saját gesztenyéjét kaparja ki, és ne szülői háttércsomaggal induljon neki az életnek? 
Aki nulláról indul sokkal jobban felnéz magára, mintha már az 5. lépcsőfokról indulna, egy olyan "versenyben" ahol mások a 0. lépcsőfokról indulnak?
Törölt felhasználó 2025. 10. 26. 09:48
Előzmény: #1251  szieszta
10 éve a lakáspiacon egyértelmű volt, hogy erős drágulás várható, gyakorlatilag minden ezt mutatta. A legtöbben mégsem értették...
Freszelés
Nem eszközre gondolok, hanem tárgyalási pozira. Ki tudja, éppen hány vállalattal állnak tárgyalásban részleges, vagy teljes felvásárlásról? Másrészt W.B. ugyanazt teszi, mint nagyon sok kisbefektető: részben rövid lejáratú állampapírban ül, kedvező lehetőségre várva, de nem akarja hosszú távon abban amortizálni a vagyonát.
HZsooolt
Elsősorban ázsiai részvényekbe fektettem, de több megoldásra is nyitott vagyok, ingatlanbefektetésre, cégvásárlásra egyaránt. Utóbbiból most kedvező lehetőségem nyílna, de átmenetileg meg kellene szakítanom a FIRE-t miatta, így elengedtem.
A linkelt beszélgetés nagyon jó, mert az alapokat érinti és a tanulságokat levonja. Így például azt, hogy az IQ szerepe az egyéb előrejutásában sokkal nagyobb, mint a közös környezeté.
Placi82 2025. 10. 26. 09:36
Előzmény: #1181  HZsooolt
Te kész vagy mint a matek házi😂Nem!!! Birtam humanoid forumtarsat. Mert ,egyetértettünk ,abban ahogy a jelenlegi pénzügyi rendszer recseg ropog. Túl tolták a biciklit. Visszateresi ponton vitatkoztunk, véleményem szerintem már elhagytuk.
Ő a  Kínai napelem gyartokban hitt, én meg győzködtem, aranybaranybanyaszok lehetőségéről akkoriban, ez már jó pár éve volt .....  Ebben nem értettünk egyet.
A világ gazdasági helyzetét viszont hasonlóan láttuk, különösen a Modern Monetáris politika messzemenő káros és végleges hatását. De ugyanígy velekedtunk a fiskális alkoholizmus,morfinizmus véglegesen káros hatásairol.
HZsooolt 2025. 10. 26. 09:08
Illetve az értelmi IQ - Vekerdy Tamás szerint aki vszínű nem a saját kisujjából szopta ki - sokkal sokkal sokkal sokkal kevesebbet számít a "sikeres" felnőtt korban, mint az érzelmi EQ. 
HZsooolt 2025. 10. 26. 09:06
Ha már IQ meg öröklődés, ezt mindenki meghallgatta már?
https://youtu.be/_eN9roQbkHY?si=35aIEYyDhQxmSNpE
HZsooolt 2025. 10. 26. 09:05
Előzmény: #1250  Törölt felhasználó
oké, és miután kiszállsz az ingatlanokból, mibe fogod forgatni?
Freszelés 2025. 10. 26. 09:00
Előzmény: #1250  Törölt felhasználó
a Berkshire Hathaway nek időnként részletesen jelentenie kell a felügyeletnek hogy miből mennyit tart. kötve hiszem hogy bármi susmus lenne ott. 
szieszta 2025. 10. 26. 09:00
Előzmény: #1248  HZsooolt

Ha valakinek nincs jövőbe látó üveggömbje, akkor az csak duma, hogy én ezt láttam előre.
Ha megnézed az FF topikot, ott is dicsekednek a duplázással, de a felezést senki nem írja oda. 
Több "szakértő" szerint a grafikon mindent előre lát. Aztán napi szinten korrigálják a jóslatokat.
Amikor mellveregetve írják, hogy tudtam, a LAC többszörözni fog, nagyon meglepődtem, mert a zárás előtt még eléggé borúsan látták, mikor -6%-on zárt.
Azt én is gondoltam, hogy az ingatlan felfele fog menni, mert nyugaton többszörös árak vannak és ugye mi is oda tartunk.....márnint nyugatra. :-) Ekkora ugrásra én sem számítottam, de hát minden támogatás beépül az árba, van mikor többszörösen. A 3%-os hitel csak 3%-kal kisebb, mint a versenypiaci. Az ingatlan árak meg  20-30%-ot ugrottak. Ezt hozza  a FOMO. Persze tudom, ez sokéves hitel, máshogy oszlik el, de minden támogatás áremelkedést hoz.
Törölt felhasználó 2025. 10. 26. 08:55
Előzmény: #1242  szieszta
Nem tudom, én vagyok-e az említett fórumtárs, de amikor ilyesmiről beszéltem, akkor soha nem az egyetértésem fejeztem ki a hasonló ügyletek iránt, csupán arról beszéltem, hogy a büntetőjogi következményekkel járó elszámoltatás bizony jogi akadályokba ütközik.
Freszelés 
Valójában fogalmunk sincs arról, W.B. miben ül, azt tudjuk csak, ami a médiában megjelent. Mivel ő már a puszta nevével is képes részvények árát alapvetően befolyásolni, nyugodtan hihetünk benne, hogy arról, akkor és úgy tájékoztatja a közvéleményt, ami éppen az érdekében áll.
HZsooolt
Te még nem olvastad, én most vagyok kiszállóban ingatlanokból. A piac különböző szegmensekből áll, teljesen más egy jó helyen fekvő, kellően nagy logisztikai raktár, egy belvárosi, rövid távra kiadott lakás és egy külső kerületben épülő újépítésű lakás várható hozama. Van, ahol teret látok a további reál áremelkedésre, van, amihez egyáltalán nem nyúlnék.
Goldstein17 
Esetleg elsunnyoghatnál innen a magyarok állandó szarozásával és a személyeskedő szövegeidel együtt máshova. Elpofátlanodtatok erősen.
Goldstein17 2025. 10. 26. 08:35
Előzmény: #1239  szieszta

Milyen szép amikor amikor a közhelyek fórumbeli nagymestere érzékenyen rezonál a magyar felső középosztály jellegzetes "vállalkozó szemlélettel" megáldott képviselőjére aki finoman ötvözi magában mindazt, ami a magyar társadalom öröksége. Keveredik a dzsentri attitüd a kádári kisember világlátásával, ikonikus önvallomasások fogalmazódnak meg: "Arra, hogy a fejünk felett sok szinttel mi zajlik, sok ráhatásunk nincs és valószínűleg nem is lesz, én ezzel nem is foglalkozom." Mi ez, ha nem a gulyáskommunizmus eszenciája, a kádári kisember életfilozófiája? Ugyanakkor ezzel kevéssé összhangban megjelenik az önigazolás állandóan ismételgetett érve, a magas IQ. Bár többen elmondtuk, hogy az IQ nem úgy öröklődik, ahogy azt sokan az általános iskolában megismert Mendel-törvények alapján elképzelik, statisztikai vizsgálatokkal kimutatták, hogy a SZÜLŐ-gyerek intelligenciája közötti kapcsolat r=0,4, míg a NEVELŐSZÜLŐ- gyermek kapcsolat esetén ez az érték r=0,31. Az "r" korrelációs együttható két tetszőleges érték közötti lineáris kapcsolat nagyságát és irányát mutatja, tehát azt láthatjuk, hogy az értékek korrelálnak egymással, de a genetikai tényező mértéke ebben az esetben csekély, ezt mutatja a szülő- gyermek, nevelőszülő- gyermek r értékeui közötti csekély eltérés. 
A vagyoni helyzet és az intelligencia kérdése, a tyúk tojás probléma példája. Itt az r értékét 0.2 és 0.4 közé teszik, érdekes egyébként, hogy a vagyoni helyzetnél sokkal jobban korrelál az intelligencia a munkajövedelemmel, mint a nettó vagyonnal, ami érthető mivel az utóbbi nagymértékben függ a a pénzügyi szokásoktól, az örökléstől és az életmódtól. 
HZsooolt 2025. 10. 26. 08:15
Előzmény: #1241  Törölt felhasználó
Értem amit írsz, de ezek a dolgok a múltban történtek. Vagy szerinted mostantól újra 3X -ni fognak az ingatlanok? Mert akkor és csak akkor van igazad szerintem. Te tudtad 8 éve hogy 3X fognak?
Freszelés 2025. 10. 26. 08:14
Előzmény: #1245  FR73
WB 30% cashben ül. Szóval nem totál cash-ben, de azért abszolút értéken/százalékben/akárhogy nézve is rekordsokban.
szieszta 2025. 10. 26. 08:07
Előzmény: #1242  szieszta

https://24.hu/fn/gazdasag/2024/05/14/aramszamla-rezsicsokkentett-ar-aramdij-rendszerhasznalati-dij/
Holoda Attila energetikai szakértő szerint részben az, hogy Mészáros Lőrinc éppen mit vásárolt. Amikor a felcsúti üzletember 2018-ban megvette a Mátrai Erőművet, és az áramtermelésben volt érdekelt, utána kicsivel emelkedett az áram árán belül az áramdíj, és ugyanannyival csökkent a rendszerhasználati díj. Ám amikor Mészáros cégének nem sikerült uniós pénzt szerezni a korszerűsítésre és széndioxid-mentesítésre, 2020-ban eladta – a beszerzéshez képest jóval magasabb áron – az MVM-nek az erőművet, és ezek után csökkenni kezdett az áramáron belül az áramdíj összege.
Később – a szakértő szerint már a lakossági piaci árak augusztusi bevezetésére készülve – 2022 júliusától 7 forintot levettek az áram árából, és áttettek a rendszerhasználati díjba. Érdekes egybeesés, hogy ekkoriban Mészáros már éppen a rendszerhasználati díjaknál volt érdekelt, miután 2021-ben megvásárolta az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. szolgáltató céget, amit átnevezett Opus Titász Áramhálózati Zrt.-re.
-minden alárendelve a NER "jogos" gazdagodásának, lepapírozva.
FR73 2025. 10. 26. 08:01
Előzmény: #1241  Törölt felhasználó
Minden is ATH-n van. Ilyenkor nagy szokott lenni az önbizalom és háttérbe kerül a kockázatkezelés.
Pomperj írta tegnap a financial topikban, hogy WB ül a kp-n és vár. Biztos nem ért hozzá az öreg.
Ha full ATH eszközben ülsz, akkor arra készülsz, hogy kiülőd az esetleges korrekciót.
Ha van likvid pénzed, akkor arra, hogy lejjebb bevásárolsz.
Ingatlan csak egy lehetséges eszköz, ha túltolod és nem diverzifikálsz, ugyanúgy bajba kerülhetsz (pl piaci jelzálog hitelkamat nő, adók, szabályozói kockázat, vagy egy elbukott választás következményei).
Freszelés 2025. 10. 26. 07:55
Előzmény: #1243  Freszelés
"addig igazából az csak a fejlődés lehetőségét vette meg."
->
"addig igazából az csak a fejlődés lehetőségét vette el."
Freszelés 2025. 10. 26. 07:53
Előzmény: #1239  szieszta
az aranyat megvették, de amennyit vettek annyit kivettek a gazdaságból. nem termel. nem csinál semmit. pedig ha 1-2-5-10 éve arany helyett oktatásba vagy valami termelőbe fektettek volna, akkor abból profitálnánk.
ha most eladnák az aranyat és csinnálnak belőle valamit, akkor talán abból lehetne MAJD profitálni.
de amig az arany ül a trezor mélyén, addig igazából az csak a fejlődés lehetőségét vette meg. mert meg kellett venni.
okos emberek frappánsabban is meg tudják ezt fogalmazni, bízom benne hogy átmegy azért az üzi.
szieszta 2025. 10. 26. 07:53
Előzmény: #1233  izommanvagyok

Persze, azt vették vissza, ami viszi a pénzt, ráadásul csillagászati áron.
Visszavették a mátrait is miután lölö kirabolta. Szép kis történet. A lerohadt erőművet arany áron megvették, most meg lölö fogja felújítani csillagászati áron.
Pakson még semmi nem épült, de már 700 milliárdba került.
Tiborc ingatlanbizniszét  a kincstárból fizetjük.
Reptér is tiborc nevére fog kerülni, de lehet már van is titkosított szerződés, hogy 100 évig 1 forintért bérli.
Lölö megvette a titászt, másnap megsokszorozta  a rendszerhasználati díjat. Most állami támogatással fogják fejleszteni.
A pályadíjat egyenesen utalják lölö számlájára. 30 évig.
Nem fogom tovább sorolni, mert nektek ez nem gazemberség, hanem tehetség.
Az egyik nagyon művet fórumtársunk gyönyörűen elmondta, nem loptak, mert minden le van papírozva. No itt van ennek a beteg rendszernek az alapja.....A milliárdos lopás mind le van papírozva, így ez jogos. Ha meg ez nem sikerült, polt kijelenti, hogy semmi nem történt....ő egy másodperc alatt kivizsgálta és eldöntötte.
Azt tudod, hogyan lett megvéve  a vodafon?  Jászainak odaajándékozva. A 4ig magáncég mindent állami hitelből vesz meg, állami garanciával, picike kamatokkal. Az állam állja a költségeket, a nyereség meg jászai zsebébe vándorol.
Törölt felhasználó 2025. 10. 26. 07:49
Előzmény: #1238  HZsooolt
Elég minimálisan érteni a gazdasághoz, hogy belásd: az állampapírban tartott pénz folyamatosan veszít az értékéből. Az infláció számításának alapját jelentő fogyasztói kosár fontos összetevőket nem tartalmaz, így például az ingatlanok árát sem. Amikor azt látod, hogy reálértéken 8 év alatt háromszorosára nőtt az ingatlanok ára, ez azt jelenti, hogy az állampapírba fektetett pénzedből kb. harmadannyi ingatlant vehetsz 8 évvel később. Szóval miközben te örülsz a kamatnak, aközben brutális veszteséget szenvedsz el, hiszen jelentősen csökkent a pénzed vásárlóereje.
Ez alól ritka és rövid időszakaszok jelentenek kivételt, például amikor a forint után magas kamatot kapsz, azonban elmarad az euróhoz, vagy a dollárhoz viszonyított leértékelődés. De ez csak a szabályt erősítő kivételnek tekinthető. 

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 1 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek