Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FatFIRE 2025. 10. 19. 17:50
Előzmény: #1058  HerrLudwig
Lehet nyugodtan gúnyolódni egy édesapa anyagi támogatásán. Szerintem nagyon jó, hogy a gyerekeimnek életük legenergikusabb és legtermékenyebb életszakaszában nem a nulláról kell elkezdeniük az életkezdéshez szükséges források gyűjtését, így sokkal nagyobb kezdősebességgel indulnak a versenyben. A generációs vagyontranszfer ebben az időszakban hasznosul a legjobban. Engem nem zavar, ha ti ezt nem értitek és gúnyolódtok, később kiderül, melyikünk mosolya lesz az őszintébb. 😊
Spiller 
Most a munkára és a pénzkeresésre koncentrálnak. De ahhoz, hogy a pesti agglóban levő családi házakból budai családi ház legyen (ez a kitűzött céljuk), a szükséges 200-200 milliót már ők fogják megkeresni. A kisebb még csak most fog végezni a doktori képzésével, de vállalkozóként már most is jól keres. Olyan fordulatszámon dolgoznak, ahogy én már biztosan nem akarnék, kapják csak meg a szükséges üzemanyagot a magasabb teljesítményhez. 😊
Spiller 2025. 10. 19. 15:55
Előzmény: #1058  HerrLudwig
már 3x leirta én is. Fiatalként átléphetsz pár lácsőfokot a segítséggel és nyersz jópár évet. Igaz a motiváció sem lesz olyan erős. 
HerrLudwig 2025. 10. 19. 15:31
Előzmény: #1043  FatFIRE
Most írtad le, hogy a gyerekeidet ugyanúgy neveled, mint ahogy téged neveltek, az IQ-dat meg úgyis megöröklik, szóval milliárdosok lesznek 2x évesen saját erőből, akkor minek nekik az aprópénz?
Spiller 2025. 10. 19. 14:43
Előzmény: #1046  FatFIRE
Igen, talán jó megfigyelő vagyok és tudom értelmezni az életet annak összefüggéseit. Röviden összefoglalok pár dolgot ahogy látom aztán tovább nem habosítom.
1. IQ. szerintem nem lehet mérni mindenféle tesztekkel Melyik pepita macska a 4. vagy hasonló dolgokkal. Mondom ezt úgy hogy csináltam elég jót de nagyon idegesített.  Szerintem az életben nagyon fontos tulajdonság a megfigyelés a felismerés a motiváltság, a gyors észjárás az úgynevezett életrevalóság a megalapozott önbizalom és a hozzá szükséges tudás. Az állandó tanulás és fejlődés. Fejlődés az ha 60%ot tudsz és felnősz a még szükséges . 40%hoz. Legközelebb ez a 100% már csak ismétlés vagy a következő feladat 60%a lesz. Nagy önbizalom és motiváltság kell ahhoz, hogy mindenkitől azt hallod az hülyeség meg ők már próbálták és te még is megcsináld. 
2. Tetszik nem megvannak a férfi és női szerepek. Ketten vagyunk egyek. Nem véletlenül a nők tulajdonságai kiegészítik a férfiét.  harmonikus család alapjai ezek.  Tetszik nem férfi a vadász neki kell hazavontatni a mamutot. Férfiként mindegy mivel keresed meg a pénzed csak elérd azt a függetlenséget, hogy szeresd a munkád szeress élni és élvezd az életet. Meg tudd adni a családodnak azt amit szeretnél. Mondom ezt úgy, hogy a párom minden tervét elképzelését feltétel nélkül támogattam tom. Nem a fazék mellett a helye a nőknek de a nagy zsákmányt a pasiknak kell hazavinni, ha a nő is ejt el zsákmányt azt meg kell becsülni és segítesz hazacipelni. Támogatom a férfi nő egyenjogúságot is. Egy kazánkovács nő vagy egy szakértő vagy tanár ne keressen kevesebbet mint egy férfi. Ha a nő is dolgozik akkor meg kell felezni az otthoni munkákat. 
3. Vállalkozás alkalmazott. Mint írtam mindegy mivel keresed meg a pénzed (munka, bankrablás vállalkozás). egy darabig egyforma tulajdonságok kellenek de a vállalkozáshoz kellenek pluszok vagy ha nem is plusz de magasabb fokú tulajdonságok. A motiváció az alkotási vágy mindkét vonalba kell. A vállalkozásnál még ott van a kockázatvállalási kedv a stressztűrő képesség a lényeglátás, a rendszerek felismerésének és létrehozásának a képessége és az irányítási képesség és egy küldetéstudat. Már írtam a vállalkozások 50%a nem vállalkozás szakibácsik maszekolnak, csináltak maguknak munkahelyet, vagy pl a kisboltos aki vett magának egy pénztermelő börtönt. A másik 50%ban van ötlet van működési modell amivel pénzt keres és egy kiépített rendszer van benne ami felül nyitott bővíthető. 
3. kell egy életpálya terv. A magam részéről készítettem egy tervet és az ebbe a vonalba tartozó álmokat.  Nagyon frusztrált volna ha a terveimet nem érem el. Utána már csak az álmok koktélcseresznyéit rakom a tortámra. Mivel változik a világ a tervek is módosulhatnak de nem mutathat az ellenkező irányba az eredője mert akkor az zsákutca volt. 30-35 évesen még lehet újratervezés de később már nem éred utól magad. A családnak igényeinek és céljainak is abba az irányba kell mutatni vagy egy nagy bizalomnak kell lenni a törzsfőnök irányába. Szerintem nincs jobb dolog a világon amikor csillogó szemeket látsz magad körül a családban amikor beköltöztök az új lakásba amikor egy jó utazáson vagytok vagy megvan a diploma..stb stb.. Ezzel a csillogással már ki is vagy fizetve és tudod megérte. 
4.   30-55 év között kell ezeket összelapátolni. Rövid idő. 55felett már élvezni kell erősebben az életet és már csak a stabilizálást végzed. 60 felett nem tudod milyen egészségi állapotban leszel. itt is itt van a 80/20as szabály. Az emberek 80%a nem úgy él ahogy eltervezte neked a maradék 20%ba kell tartoznod. Pontosabban nem kell csak jó ha ott vagy. Lehet NERezni meg tiborcozni meg mészáros.. de lássuk be ez ócska kis önigazolás. Nem abban a ligában focizol. tetszik nem a mai világ teljesítményének a mértékegysége a pénz és egyben a teljesítmények közös nevezője és a teljesítmény akkumulátora is. Szoktam mondani példát: villanyt szerelsz ősszel kapsz  100 egységet, berakod bankba lesz 101 egységed tavasszal jön egy tetőfedő és 80 egységért megcsinálja a tetődet marad 21 egységed eldöntöd hívsz egy festőt 18 egységért vagy még tovább kamatoztatod. 
5. A lényeg jól érezd magad a bőrödben és elégedett legyél a családodnak is megfeleljen a helyzet. Lehet az is van munkahelyed kaptok fizetést gyerekeket taníttatod veszel öreg korotokra egy szép kis vidéki házat. Évi 1 hét nyaralás valamerre a világban de nem nagy téma azért utána Magyarországon, rendszeresen túrázol. Várod a nyugdíjat amikor kapirgálsz meg sütögetsz a telkeden és szereled a 10éves Passátodat. Majd egy szép temetés. Ismerek ilyet és boldogok elégedettek.  Ez is egy bingó. Van olyan haver aki ebben van  nézi a politikát a TV-ben.. áá ezek a f@szok csak felbosszantom magam és kikapcsolja. Tölti a saját kolbászát hurkáját, horgászik a Körösben issza a saját borát a haverokkal jókat főznek jönnek unokák asszonynak is megfelel. Ez mekkora már?    De ha irígykedsz a szomszédra meg mészárosozol  és megmérgezi a napjaidat a kapcsolataidat a politika akkor vesztettél   
FR73 2025. 10. 19. 13:53
Előzmény: #1051  slash
Igen, de ezt is könnyebb lemeccselni az elején. Már megszokott állapotokon módosítani nem könnyű, ezt elhiszem.
N0MAD 2025. 10. 19. 13:52
Előzmény: #1052  slash
Semmi okoskodás a miértekről és a volnákról , de azt azért tényszerűen kijelenthetjük hogy szépen papucs alá törtek. 
Lehet hogy hajlamos vagy rá, lehet szükséged is rá, csak közben morogsz is a játék részeként, nem tudom, de ez elég keménynek hangzik. 
FR73 2025. 10. 19. 13:48
Előzmény: #1050  slash
Keress puha talajt, erdő vagy futópálya. Semmiképp se aszfalton, azt hagyjuk meg a maratonfutóknak és a fiataloknak 
papafilip 2025. 10. 19. 13:42
Előzmény: #1050  slash
Azt szokták sokan elrontani, hogy nem elég fokozatosan növelik a mennyiséget és nem csinálnak mellé elég nyújtást meg erősítést.
Az a helyzet, hogy az izületek is erősödnek, csak sokkal lassabban mint az izmok, gyakori, hogy az izom fejlődésével nekiállnak növelni a távot, tempót mikor még az izületek nem erősödtek hozzá megfelelően, aztán szépen elnyírják magukat. 
slash
slash 2025. 10. 19. 13:21
Előzmény: #1041  Pipamocsok
köszi de a nyaralónk a horvátoknál van az szigorú együttes családi program. Ott úgy szoktam lopni időt hogy előbb lemegyek a partra és gyorsan kirándulok egyet a helyi hegyekben. De ez max 1-2 óra mert jön a család utánam. Lopott órákról van szó, ezekért kell küzdenem.  Az is eszembe jutott hogy a melóban szabit kérek és úgy teszek mintha el mennék dolgozni és mondjuk kocsival kirohanok Bécsbe /20éve nem voltam/ de ha ott megbukok valami  kurva nagy balhé lesz.  Azt nem merem.  Nem merek "harcolni" mert pár hónapja így is válással fenyegetett kapott egy komoly örökséget -én harcoltam ki-úgyhogy már egy erős nő. 
Most épp csend van. És ez jó.   Költözés , válóper, ezt sajnos nem merem és ennyit nem ér. Melóhelyen szoktam órákat lopni ebédidőben 11-13 között  kilógni múltkor felmentem a Gellérthegyre az is jó volt. 30 éve itt randizgattam csajokkal azóta csak munkára használom ezt a várost. Margitsziget előtt minden nap kétszer elmegyek 15 éve nem voltam bent. Hát ilyenek..
slash
slash 2025. 10. 19. 13:10
Előzmény: #1036  FR73
OK. Te gyakorlatilag szabad vagy. Respect. 
slash
slash 2025. 10. 19. 13:09
Előzmény: #1034  Freszelés
Rendben megnézem azt a cipőt. Tudok futni nem arról van szó csak félek. A melóban 40es srácok várnak a műtétre minden f.om bajuk van már. A kaját visszavettem  amennyire tudom. 
Placi82 2025. 10. 19. 12:04
Előzmény: #1040  szieszta
FIRE vok. Tanácsadó egy full  versenypiaci cégnél.....voltam én műszaki igazgató is , anno sokáig ..és nem voltam még 30 éves ,  zéró, nulla, politikai, vagy bármilyen kapcsolattal,etc.. 5 év alatt abszolvaltam a mutatványt . Utána, öreg rafkos  cegtulajok , csábították, akartak,  hol az  egyik, hol másik magukhoz.....:)100-300 fős cégek többségi  tulajdonosai, nem ügyvezetői!!, vagy HR es libuciknal kellett kilincselnem sosem..De, hagyjuk,mert ez nem ide tartozik  ,mert  ez nem önéletrajzi CV.
szieszta 2025. 10. 19. 11:30
Előzmény: #1046  FatFIRE

No ezt mintha én írtam volna, ebben teljesen egyetértek.
Valamilyen nőt biztosan tudnák szerezni magamnak, de társat??? Közel 30 év együttlét után már sokszor van olyan, hogy amit gondolok, a feleségem kimondja. Például színház után hazafele mondja, hogy azt láttad?.....  Igen, nekem is ez tűt fel. Pedig nem a főszerep volt, amire mindenki figyel. :-)
szieszta 2025. 10. 19. 11:21
Előzmény: #1043  FatFIRE

Én a családomnak élek, minek is gyűjtögettem volna ekkorra vagyont. Majd ők eldöntik, hogyan fogják kezelni. No ne gondoljatok egy sokmilliárdos portfólióra, de az átlagtól láthatóan nagyobb.
Nekem minek több ingatlan, mikor a saját házamban érzem legjobban magam? Többi csak befektetés, mégiscsak az a jó, ha több lábon áll az ember.
FatFIRE 2025. 10. 19. 11:15
Előzmény: #1024  Spiller
A "vesztesek járásával történő mászkálás" megfogalmazásához élettapasztalat és bölcsesség kell, ezek birtokában első ránézésre feltűnik, de erről a legtöbben nem  is tudnak.
"50 felett nagyon nehéz a társkeresés főleg a nőknek."
Nekem is nagyon nehéz lenne. Nem a jelentkezők hiányától tartanék, azt nem tudom elképzelni, hogy olyan mélyen megnyíljak egy másik ember előtt, mint most a feleségemnek. Jobban ismer, mint én magamat.
Teljesen igaz, amit a férfiakról írtál. Az nem pálya, hogy otthon döglesz, nem töltődtök fel és nem csináltok semmit. Egy nő tiszteletét azzal lehet legjobban kivívni, ha kiveszed a részed a család körüli teendőkből, megbízható vagy és stabilitást adsz, a szavaidnak pedig súlya van. Nagyon sokan elfelejtik ezt, aztán csodálkoznak, hogy a femináci médián edződött nők a fejükre nőnek.
szieszta 2025. 10. 19. 11:15
Előzmény: #1042  FatFIRE

Természetesen nem olvasom az összes hozzászólásod, de nekem úgy rémlik, volt valamilyen beszállító céged, amit most már felszámolnál. Nem akarom visszakeresni, mert egy hétig pörgethetném vissza a fórumot.
Én például "neveletlen" vagyok és a gyerekeimet sem nevelem. A szüleim voltak a példaképeim, és én is csak példát mutatok a gyerekeimnek. A többit meg a gének intézik. Az idő bebizonyítja, hogy a legnagyobb befolyásoló tényező  a gének. Fiatal koromban több minden volt, ami nem tetszett, amit az apám csinált, most meg ugyan olyan vagyok és rájöttem, az a jó. Megérik az ember és máshogy látja a világot. Engem nem sokat dicsértek szüleim, de nem is vertek.  Háttérből egyengették életemet, amiért óriási köszönettel tartozok.
Szerencsére feleségem is gyönyörűen tud vezetgetni úgy, hogy mindig nekem van igazam, de sokszor az ő akarata teljesül. Nagyon csinos, a huszon éves lányokkal felveszi a versenyt. Tornázik, odafigyel, nem hanyagolja el magát, öt évvel fiatalabb nálam. Eléggé szolgalelkű és szerény. Mindig azt mondja, őt a pénz nem boldogítja, igaz, soha nem nélkülözött. Én sokkal anyagiasabb vagyok, minden téren. Jó, ha van tartalék, mert bármi megtörténhet. Mikor vettem egy ingatlant, ő csak a gondot látta benne, én a vagyont.
szieszta 2025. 10. 19. 10:48
Előzmény: #1041  Pipamocsok

Szerintem erre nincs általános recept. Nekem is van olyan ismerősöm, akinél meglepődök, miért vannak még mindig együtt, meg mentek szét egy veszekedés után. Az egyénektől függ, hogyan tudnak együtt összecsiszolódni.
Mikor Vitray 87 évesen, 32 éves házasságot bontottak fel, nem értettem.
Azt sokan mondják, hogy a gondok és nehézségek összekovácsolnak, a jólét meg szétválaszt. De ez sem szentírás.
Sok csodát láttam, az egyik osztálytársam úgy él házasságban , hogy havonta egy hétvégét vannak együtt, plusz 3x2 hét közös kirándulás, a gyerekekkel.   Nem kacsingat félre egyik fél sem, mindegyik csinálja  a saját dolgát. A gyerekek egyszer itthon vannak, aztán mennek apjukhoz, aki külföldön él és dolgozik. A feleség is vállalkozást vezet, sokszor ő utazik a férje után. 
FatFIRE 2025. 10. 19. 10:43
Előzmény: #1031  HerrLudwig
"A fórum témája a FIRE, ahhoz meg nem _kell_ a gyereknek semmilyen „kezdötökét“ adni, hogy _te_ FIRE legyél."
A FIRE része az is, milyen hatással van a családra. Megteszed, hogy a gyerekeidnek nem adsz az életkezdéshez anyagi támogatást, csak hogy ne kelljen dolgoznod? Csak magadat veszed figyelembe, vagy azért ők is számítanak? 
FatFIRE 2025. 10. 19. 10:32
Előzmény: #1037  szieszta
Most elképzeltem, ahogy anyukám multikat hív fel és rábeszéli őket a bizniszre. 😂 Nem szieszta, ilyen ügyekben egyáltalán nem tudtak segíteni, mint ahogyan én sem tudok most a gyerekeimnek. Részükről az volt a segítség, ahogy neveltek. Valószínűleg ezért voltam mindig elégedett, ezért nem tettem tönkre magam a pénz kedvéért és ezért hiányzik belőlem az irigység. Nagyon jó nevelést kaptam, amiért mindig hálás leszek, döntő hatással volt az életem alakulására. Nekem ez jelentett óriási előnyt másokkal szemben, amit én soha nem próbáltam kisebbíteni. Magam is hasonlóan igyekeztem nevelni a gyerekeimet.
Nem írtam, hogy egy ismerős gigaberuházásánál vagyok beszállító, de azt igen, hogy most egy barátom nagy cégével közösen dolgozom. De ez egy újabb ügy, én a Covid alatt kitaláltam és összeraktam valamit, aztán én kiszálltam, ő pedig be, azóta FIRE mellett ez a két dolog közül ez az egyik, amiben dolgozgatok, említettem is nemrég.
Pipamocsok 2025. 10. 19. 09:46
Előzmény: #1033  slash

Kezdj lejárkálni ősszel és tavasszal kicsit többet a nyaralóba, fél-egy napra egyedül, menj fel a János-hegyre kicsit többször szintén egyedül, 2-3 óra nyugi, csinálj olyan dolgokat amikor egyedül vagy. Én is így kezdtem. Paradox módon pont az ellenkezője fog történni mint amire számítasz, nem lesz balhé. Azzal szoktam ezt összehasonlítani hogy minél inkább hagysz egy vadhajtást nőni, annál vastagabb lesz és annál nehezebb lesz levágni de kénytelen leszel elkezdeni kicsinként nyesegetni, saját magamból kiindulva tudom hogy javulni fog a helyzet. Nekem kb 6 évet tartott mire újra kivívtam a tiszteletet, addig 4x költözés, félbehagyott válóper etc. Muszáj vagy elkezdeni pont a fordítottját annak amiről azt hiszed hogy az tartja stabilan a kapcsolatodat, pont fordítva van.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek