Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Placi82 2025. 10. 15. 23:28
Előzmény: #877  InvJonny
Pontosan. De a  Fire nem egyenlő szabadsággal. Csak több idő és lehetőség, és jobb kaja és utazas,  etc.... több idő a szeretteiddel, etc... De nem leszel szabad. Majd megerted.... :) 
FIRE t könnyebb elérni, mint az abszolút  szabadságot. De ez bőven inkább filozófiai kérdéskor...Ne menjünk bele.... 
Placi82 2025. 10. 15. 23:21
Előzmény: #876  Bolton01
Jó és bölcs kérdést tettél fel. Okosat, sokan nem is tudják milyen fontosat. Válaszom. Az egyenletek nincs megoldása. Már nincs. 1.
Visszatérés pontot 2019 elején elhagytuk....
2. Ahogy elfigyelem, a rendszerbe, mindegy hogy az USA vagy Magyarország... 1.56% egysegnyi  hitel okoz, 1% egysegnyi GDP növekedést. Ergo a hitelből való gdp növekedés halálra ítélt dolog., zsákutca... . 
Vissza kellene térni az expanziv terjeszkedés és termelésre. De az EU versenykeptelen lett
. Sőt az USA is. 
Kelet. Azaz Kína, Indonezia, Vietnam, etc... Már nem az a bivalyal a rizsfoldeken szántó bagázs, mint sokan képzelték akár 2 éve  is, jaj de sokat vitatkoztam pompiekkal hogy kelet felemelkedett..
1 es scenario   ezt USA //Nyugat nem hagyja, akkor háború. Ha Kamala nyert volna már Háborúba lennénk, mert Ursulaek akkor és a háttér gazd irányító kör osszehozzzak. Muszáj. Hát vége a hegemonianak. Trump, haknizik, rohan fuhoz fához, kapkod, mert most jót rá hogy mekkora szarkupacot örökölt az MMT vel,és kovetkezmenyeivel amibe mondjuk ő is benne volt. 
2)Nincs háború, de akkor akkora eletszínvonal süllyedés lesz a fehér nyugati embernek, hogy vagy a szélső bal, a liberis kommunistak, vagy a szélső jobb tarol... De durván.. De a jóléti allamot felejtse el mindenki. Van 2 éve kb mindenkinek akinek esze van fel kapaszkodni a hajóra, mert  aki nem gondoskodik magáról az elsüllyed.....
Hajtsatok meg magatok mint. Zinger a varrógépet.. Kaaszkodjatok.!! 
Real eszkozok talán védelmet nyújtanak, de nem minden típusa...
Nem kellett volna, Oroszokkal kenyeroresre vinni a dolgot a nyugtatnak, mert így kiderül hogy a nagy erős ember gyenge, semmi, zéró. ...... 
Idáig legalább azt hitte Kelet, hogy a Nyugati elit örök és gyozhetetlen. 
De már mindenki verszemwt kapott. Meg az arabok is..... 
2) AI tol munkanélküliséget várok... De kurva nagyot ám..!!!!!!!!!!! 
Pár cég amik profitaltak, (múlt idő), már bearaztak előre a következő 5 évet is a reszvenyarfolyamba.. 
3) Rendszwrvaltaskor volt jövő, pénz, tőke, GDP nivekedes, aki akart es nem a. kocsma  pultot támasztotta, az gyarapodott. Ez most  nem az lesz. 
A lapok leosztva. Vagy háború és újra osztás mint a második a VH után (rosszabbik scenario) vagy a többség brutális eletszinvonal csökkenést, kap a nyakába....Es beletorodik. 
Ez volt az aranykor. Az elmúlt 10-20ev.
Innen a buli cehhenek visszafizetése jön.. Mert nincs ingyen ebéd uraim. 
papafilip 2025. 10. 15. 23:05
Előzmény: #877  InvJonny
Szerintem te gondolod jól. A FIRE elméletileg csak a pénzügyi részéről szól, a pénzügyi függetlenségről meg a korai nyugdíjról. Itt van pár link mondjuk alátámasztásnak, de a neve is beszédes.
https://www.investopedia.com/terms/f/financial-independence-retire-early-fire.asp
Meg egy wikipédia :D
https://en.wikipedia.org/wiki/FIRE_movement
InvJonny 2025. 10. 15. 22:45
Előzmény: #872  Placi82
Lehet én értem totálisan félre a FIRE kifejezést (Financial Independence, Retire Early), de én eddig úgy értelmeztem, hogy a FIRE státusz az, akinek van akkora vagyona, portfóliója, hogyhaha felmond a munkahelyén vagy abbahagyja a vállalkozását teljesen, akkor is gond nélkül fenn tudja tartani a jelenlegi életmódját és életszínvonalát. (megteheti, hogy egész nap tv-t néz, vagy szüleit gondozza, vagy egész nap a gyerekkel van, akár dolgozik 1-2 napot ha szereti, stb. éli az életét, anélkül, hogy az ehhez szükséges anyagiak megszerzésére időt kellen fordítania).
A FIRE életmódnak semmi köze ahhoz, hogy ki mire fordítja így a szabad idejét. A FIRE, mint a nevéből is adódik, pénzügyi függetlenséget jelent. Azt jelenti, hogy élheted az életed, nevelheted a gyerekeket, stb. és nem pénzügyi és minden más "kötelezettség" nélküli függetlenséget jelent.
Bolton01 2025. 10. 15. 22:28
Előzmény: #862  Placi82

Erre a folyamatos pénzhigításra, adósságnövelésre amit a legtöbb ország művel, van valami víziód, hogy mi lesz a megoldása vagy kifutása? GreatReset? Vagy fújják a végtelenbe? 
Picit olyan érzésem van, hogy olyasmi lesz (hunyorogva) a sztori, mint anno a rendszerváltáskor volt. 
Ha elkapod az elején a változás fonalát, körelőnybe kerülsz a többivel szemben és vica versa.
Kíváncsi lennék arra is, hogy az AI-tól mit vársz?
Köszönöm, ha leírod.
Bolton01 2025. 10. 15. 22:16
Előzmény: #871  izommanvagyok

Nekem ez a rémálom része!
Inkább kevesebbért adtam ki mindig olyannak, aki hosszan bérel és talán vigyáz rá cserébe, de a folyamatos bérlőcsere idegesítő lehet...
Ha mázlid van, magától elmegy, ha nem, akkor lehet kitelel a kontódra ...
Nandi 2025. 10. 15. 22:10
Még mindig arany, aranybányászok? Meddig?
Bolton01 2025. 10. 15. 22:09
Előzmény: #872  Placi82

A FIRE-ban rengeteg a pszichés rizikófaktor, és jó kérdés, hogy ezt ki mennyire tudja kezelni. 
Nagy dolog az "unalom", sokan akkor szoknak rá káros szenvedélyekre, de érdekes dolog ez a hűség/hűtlenség kérdés is, a felsoroltak közül önmagában egy is elég, hogy dugába döljön a terv. 
A szülők és gyerekek szerintem önmagában csak max "fél"FIRE amit engednek, bár ez szintén erősen egyénfüggő.
Dél Amerikai kirándulás előtt én is emelem a kalapom, nekem az abszolút NoGo családdal. 
Placi82 2025. 10. 15. 21:44
Előzmény: #864  izommanvagyok
Nem a pénzügyi függetlenség és korai nyugdíjat akartam. Hanem szabadságot!!!
A FIRE szó a szó szerinti abszolút  jó értelmében csak akkor értelmezhető ha nincs családod. 
Mert ugye hiába nincs főnököm, de van feleségem. 😉
Hiába akarsz 1 éveig mondjuk csak  csak lustálkodni,és könyveket olvasgatni, merrt éppen ahhoz szottyan kedved ha 2-3 kis gyerek ugrál a nyakadon, és kellenek a programok.. .....
Hiaba akarsz olasz Toscan kisvárosban költözni és ott élni,közel a tengerhez, es horgászni, etc.. ha van jaraskeptelen öreg szüleid.. 
És továbbá van  feleséged, annak a családja, továbbá  a kis gyerekeid és vágyik, és testvéred akit segíteni kell, , etc.. 
Szerintem a definíció a FIRE re ha van kb nettó azaz NETTO 400 millio Ft vagyonod, alsó hangon, vagy több és  diverzifikalva. És egyedülallo vagy,!!!?? meg egy  a kutyád sincs, akit el kell vinned sétálni, kakilni naponta és vele is macerás az utazás is ugye , etc... 
Max ideiglenes barátnők, amiket cserelgetsz. 
Szóval szerintem a FIRE az egy delibab, max akkor jöhet össze ha a gyerekek kirepultek és a kutyád és a macskád és a tengerimalaocod is megdoglott. 
És ha van egy jó hozzádszokott  feleséged aki megerto és keveset basztat, és partnerek vagytok(ritka) ...... 
Példa! egy haverom most válik, mert vastökűként, a hülye  marhaja, a haverjával leutaztak Thaifoldre a felesége nélkül, az asszony határozott tiltakozás és uvoltozese  ellenére..... 3 hétre. 🤣🤣Szóval neki már ugrott a FIRE, marad majd a fél FIRE és a gyerektartás... 
Szóval a FIRE igazi frankó  definicioja, csakis "" egyedüli üzem modban stimmel."" "Így én nem is akarom, mert a családom, és gyerekeim az über alles....!! 
izommanvagyok 2025. 10. 15. 20:41

A pénzbehajtós része a legnehezebb sajnos  a lakáskezelésnek...
izommanvagyok 2025. 10. 15. 20:39
De sajnos a lakás biznisz sem fenékig tejfel ( fél FIRE ? )  az egyik lakómnak most kellett a hivatalos fizetési felszólítás papírt átadnom.. ilyentől van herótom de nagyon :S  Remélhetőleg megoldódik ha nem akkor kereshetek már megint egy új lakót az egyik kecóba... Sajnos ez ilyen..
izommanvagyok 2025. 10. 15. 20:33
Előzmény: #861  Nandi

Nem is olvastam a hozzászólásaitokat csak bírtam de magamtól is a kutatásaimról arra jutottam amig ilyen jó hely Magyarország a gazdagoknak (FIRE)  ez a hely egy adóparadicsom! 
Minden esetre az országnak is jó ez mert ha gazdag itt él itt fogyaszt és itt fizeti a rekord áfát!
Ha ez megváltozik sokan fognak kilépni... sajnos 
izommanvagyok 2025. 10. 15. 20:31
Előzmény: #867  izommanvagyok

Alkalmazotti bérből..
izommanvagyok 2025. 10. 15. 20:30
Előzmény: #858  Bolton01

Nem lehetetlen az ingatlan piacon ezt megcsináltad az elmúlt 10 évben..!
izommanvagyok 2025. 10. 15. 20:25
Előzmény: #865  izommanvagyok

jav 2000- 2010 között
izommanvagyok 2025. 10. 15. 20:25

Pont azt néztem egyedül a World ETF éri meg... azért mert kiszámoltattam a géppel  még 2000 és 210 között is amikor sp500 stagnálásra volt képes akkor a world etf növekedett mert Ausztrália és Ázsia akkor is nőtt!  Ha lecserélném az ingatlan portfólióm csakis world ETF be tenném mert sose lehet tudni Amerika a következő 10 évben mit fog produkálni!
izommanvagyok 2025. 10. 15. 20:22

Ezt csak azért mondom mert én is Borsodból származom.... ! De te rólam biztos tudod.
Mindekit a FIRE vezérel téged is..  ez egy természetes ösztön a rabláncot mindenki le akarja vetni kérdés kinek sikerül...!
A munkahelyeden ugyanis eladod az időd pénzért  magyarán az életeddel fizetsz nem tudod azt csinálni amit szeretnél azt csinálod amit más akar másnak termeled a lovét!
izommanvagyok 2025. 10. 15. 20:17

Nocsak Borsodból vagy?
Pont azon filóztam ( ábrándoztam) , hogy megpattanok ha megszűnik az adó paradicsom idehaza. 
Mert tényleg az van TBSZ  adómentesen kamatadó mentes állampapír és a lakás is minimális SZJA adózik a bérletiből  stb.
Pont néztem ha gyerekek teneriffén élnének és járna suliba akkor ottani adórezidens lennél tehát le kell adóznod még a magyar TBSZ után is a lovét!  A gyerekekkel meg vagyok fogva sehova nem tudsz kimenni mindenütt többkulcsos adó várja (47 % a legmagasabb kulcs!)  a tőzsdei nyereséged is!  Ergó FIRE eskedni is idehaza érdemes csak mondom! Most néztem ezeknek utána talán Málta az egyedüli hely, de ott is a jövedelmed le kell adózni ha abból élsz ha tőkéd éled fel papíron akkor viszont nem kell adózni belőle..!
Hogy mi lesz tavasszal ez változik ez a kedvező helyzet nem tudom. Félek igen. Ha a mérleg nyelve már nem magyarország inkább lehet lépni, de nekem sajnos nem éri meg. Ha rájönnek életvitel szerűen ott élsz olyan adó hátralékot varrnak a nyakadba , hogy csak na egy anyagi csőd. ( gyerekes egyből lebukik, mert oda járna suliba akkor a szülő is ott él ) Vélemény ? tapasztalat? 
Placi82 2025. 10. 15. 20:08
Előzmény: #827  FatFIRE
Gyerekestul Dél-Amerikában. Kemény vagy mint a szerszám vídia. Nem féltél az ember rabloktol?? Mert ha csak egy 4-5 csillagos  hotelban ülsz, az meg sima ügy. De bejarnia veszélyes dél Amerikát, ahhoz tokosseg kell.... 
Én amúgy mindent elhiszek, amit írsz, mert van ember ismeretem. Filozofiat és történelmet is imádom, ergo már az írásodból látszik, kikobetkeztettem a személyiséged,  ami mutatja hogy nem egy panelbol írogatsz..... :) 
Szerintem is úgy vannak a Fire s dolgaid  ahogy mondod. Ebben a többieknek kár kételkedni... 
Durván kihasználtad az elmúlt 10 év durva pénz nyomtazasabaol eredő lehetőségeket. Ügyi vagy. Gondolom ingqtlanoztal  mikor berobbant a gebasz 2009 ben akkor már volt tőkéd ingatlant venni.  Én is vettem, de én csak  keveset tudtam 
 Oka egyszerű  2010 ben csak 28 éves voltam. 2 mernoki msc diplomával. És szegény paraszti szülők gyereke voltam Borsodbol. Semmit se kaptam, sőt én támogattam őket.... 
(((Tudásom is könyvekből merítettem,. 6 évesen  Jókait olvastam, 9 évesen Passuth Lászlót. Utána már Schopenhauert , etc, kiovastam a könyvtárat kb... ....)))
Szóval  akkora már közép - felső vezető voltam, volt mire venni... De nem amennyit amennyit kellett volna.. Túl hamar szálltam ki az ingatlan piacról.( 2021-2022)Mert nem hittem hogy tovább nyomják az M2 mikor a GDP  termelés messze nem követte le
Meg hát már igy is nagy a fix kamatozasu ajándék hitelek okán keletkezett  kamat swapbol lévő éves MNB kotelezettseg sok ezer Mrd évente. +az éves alllamhaztartasi hiányok, etc.. És gyűlik..... De még nyomják.... Hát tévedni emberi  dolog. 
Én a  tőzsden vért izzadva kovettem le a ingatlan  arnovekedest. . Sikeresen hál istennek. Sőt... Míg más csak benne ült a lakásban.. Gondtalanul.. :) 
Most 2023 vége óta arany részvényekben utazok... Be is írtam anno természetesen kb 3 helyre itt a fórumon, de senkit se érdekelt... 
Na szóval hogy nem fostal Dél Amerikát bejarni, főleg gyerekkel.? Te vastökű? :) 
Nandi 2025. 10. 15. 19:55
Előzmény: #859  FR73
Ez nagyon jó meglátás. Ismerek olyat, aki a spanyol tengerpartról költözött haza emiatt.
Ha meg már valaki nagyobb tőkével rendelkezik, ott a bizalmi vagyonkezelés lehetősége, ott még az adófizetés is halasztott, kvázi ingyen hitel. Be kellene fizetned mondjuk 10 MHUF adót, cserébe majd mondjuk 10 év múlva fizeted be. Elinflálódik plusz addig is dolgozik a tőke. És az is megoldható, hogy saját magadnak kezeld. Vicc, de így van.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek