(De tudni kell, hogy ez ma is bekövetkezhet. A mai 325 millióból 300millió certi rész nem az én pénzem. Az egy zseton. Akkor lesz az enyém, ha kiszálok a certikből)
Genova mellett egy kis faluban néztem a laptop-ot egy héten át 2025 április elején. A 2025 év elejei 100 milliós pakkom, ami felment márciusra 148 milliósra egy hét alatt 48 millión landolt kb 10 ezer certimből ki lett ütve 3,5 ezer. Gondolkodtam. Normális ember realizál és elfelejti a tőzsdét. Aki nálam is megveszekedtebb az eladja az átlagban 6-7 ezret érő csertiket, vesz olcsóbbat és várja az emelkedést. Én nézve Trumpot, ráültem a kezemre és amikor ujra elérte az árfolyam a 26 ezret, akkor kezdtem el darabszámot növelni.
Ha én ezt tudnám....? Pár gondolat a teljesség igénye nélkül. 1. MI túlspirázva. Biztosan lesznek a piac szereplői közül olyanok amelyek képesek lesznek technológiai áttörésre és robbanászerű bevételnövekedésre, de ki tudja melyek? 2. MI-hez kapcsolódó iparágak, pld memőriagyártók ma már többszörözték piaci értéküket. (Tavaly októberben vettem egy gyors 2TB-os pendrivot, pár hete néztem háromszor annyiba kerülne ma.) De itt komoly kapacitások épülnek ki, ami visszaüt. Lehet még emelkedés, de jövőre konszolidáci 3. autógyártók. Aki először monopolizálva a szilárdtest akkutechnológiát tömeggyártást indit, annak árfolyama felrobban. De melyik lesz az? Tesla? BYD? vagy egy másik? 4. Már évek óta olvasom, hogy a levegő CO2 részét a leghatékonyabban tengeri bacilus telepek tudnák elnyelni. De ki fogja ezt a technológiát ipari szinten uralni? Aki erre képes lesz, az az emberiség megmentőjének a szerepét kapja. Ha tőzsdére viszik az árfolyama 1000% feletti emelkedésen sem áll majd meg 5. érdemes odafigyelni a rákkutatásra és általában az innovativ gyógyszergyártókra, de a ma favorizáltak mindegyike túlértékeltnek tűnik. (nagyok a lehetőségek. A mai gyógyitás a kemóval sugárral kb olyan mintha egy kullancscsipésre az ember úgy reagálna, hogy előveszi a pisztolyt és rá lő a lábába fúródó kullancsra. A kullancs garantáltan megdöglik.)
Meg nem is igszán arra van, hogy 5 évig tartsad szvsz. Helyette lehetne opciózmi mert végülis a certi egy lebutitott opció előre legyártva fogyasztható módon.
belegondolva tavaly április 7 körül amikor élőben néztem hogy trump mit ad elő a kis nyomtatott tábláin nagy tarifákkal és láttam hogy olvad 1-2 hét alatt 30-40%-ot a pénzem nem voltam boldog. ha melléteszem azt hogy ennél arányaiban nálad nagyobb olvadás is volt, hát.. így friss fejjel azt kell mondjam, hogy grat hogy végignyomtad.
A gondolatmeneted jó. Ha a 80 milliós portfolió 2021 novemberében (kb. 5 ezer db OTP) mind részvény maradt volna, akkor sokkal kisebb kockázattal ma kb. 235 milliót érne, ami nem sokkal kisebb mint a nagy kockázatos és menetközben kb 4 ezer db certi kiütéssel is járó ma éppen 325 milliós verzió. (Ami bármikor leeshet 200 millióra) Árnyalja a képet, hogy azért menetközben egyéb kiadások fedezésére (lakáselőleg plusz utazások) azért úgy is ki kellett volna vennem kb 15 milliót a 4 év alatt igy kevesebb mint 4 ezer db OTPm lenne ma csak kb. 190 milliós értékben
kár is hibának nevezni szerintem. Ha 96% eséllyel várom is az allin után a rivert akkor is elbukhatom, és nem hibáztam, tökéletesen játszottam. Az osztó se hibázott. Az ellenfél hibázott, mégha nyert is éppen. Nem hiba hanem feature. Illetve a hiba nem a játékban van hanem ha teljes tőkével ültem le az asztalhoz játszani. Akkor már ott elkeffentetem az egészet. Ha a töredékével játszottam, mosolyogva gratulálok az ellenfélnek és új játékot kezdek.
meg nem is a kockázat meg mittudomén.. hanem - amikor játék jelleggel - certiztem vagy ilyesmi, akkor nagyon éreztem hogy "ennek bizony mindennap ára van". vagy legalább ~2 hetente (?) rollover vagymittudoménmi volt, és ette a dolgokat... nagyon nem akartam tartani hetekig, nem hogy hónapokig, évekig.. a fel-le (TS, TL) szúrások meg halálosak is tudtak lenni és ja.. az árjegyző lerohadását én is tapasztaltam, még játékpénznél is idegesített úgy, hogy csak pár hétig játszottam vele. el is engedtem. bohóc én nem leszek. - legalábbis így éltem meg. aztán persze ha valakinek bejön hajrá, de valahogy *érzésre* ugyanazt a hozamot kisebb kockázat-szórás mellett is el lehet érni. érzésre. tévedhetek is. egy bugris vagyok és nem pénzügyi szakember.
Volt egy leszúrás valamikor 18xxx-ra, ott sokakat kiütöttek. A certi nem buy-and-hold terméknek készúlt, csak most divat lett buy-and-hold tartani. Ha pánik van, eltünik az árjegyző, nincs menekvés, az a pénz elúszik. Mielőtt azt gondolná vki, hogy ez kockázatmentes játék. Ha valaki a FIRE építést ekkora kockázattal gondolja, ám tegye. De ha visszaolvastok topikokba, a nép szerint nem önmaga, hanem az árjegyző volt a hibás, amikor lenullázta magát.
Töprengtem éjjel a számokok. 2021-ben 80M ha belement az OTP-be "certi" és most kijött a 230M belőle, akkor ~23% azaz durván ~2.81x. Nyilván egy OTP mozgott nagyon durván, de ha mondjuk egy 2021 szeptemberi belépést veszünk alapul (a lehető "legrosszabb" időzítést, akkor olyan 18ezer volt az árfolyam. Most 46ezer. Ez "kilóra" kiadja szintén (certizés nélkül) ugyanezt a hozamot. Ha pedig nem a lehető legszarabb időzítéssel vettél ~5 évvel ezelőtt, akkor ennek a duplája sem lehetetlen. Érzésre a certi tartása elég sokba kerülhetett.
Az lenne az ideális. Pl. a banki különadók jelenleg gazdaságfékező hatással vannak. A bankoknak törvényi kötelességük nyereségesen működni, tehát minden különadó fedezetét valahol muszáj begyűjteni, és sokszor mivel nem lehetett egyszerűen áthárítani (pl. készpénzfelvételt ingyenesen kell biztosítani, de tranzakciós adót kell fizetni utána), termékek más részeibe van beépülve.
Ha holnap bejelentik, hogy nem kell többet fizetni különadókat, akkor holnaptól nem lesznek a termékek másmilyenek. Az adóterhelés elmúlik, de gazdaságfékező hatás megmarad, csak onnantól banki profit formájában jelentkezik egészen addig, amíg a piacon meg nem jelennek újabb, olcsóbb termékek. Az adó kivezetése hamarabb történik meg mint a piaci reakció.
Ugyanakkor ha holnap azt jelentik be, hogy a következő két évben két lépésben kivezetik ezeket az adókat, bankok el tudják kezdeni készíteni az új, olcsóbb termékeket. Az új termékek meg tudnak jelenni már a kivezetés előtt is piacszerzési okokból (feltéve hogy a bankok elhiszik, hogy az adók ki lesznek vezetve). Így az adók kivezetésének kedvező hatása hamarabb jelenhet meg, mint a tényleges kivezetés, tehát egyszerre lesz költségvetés-egyensúlyozó hatása a fokozatos kivezetésnek, és jelenik meg már kivezetés előtt gazdaságélénkítő hatás (ami szintén segíti a költségvetést).
igen. Saccom szerint a ház ár emelkedés kisebb mint a zuglói 100m2-es áremelkedése. (Részben amiatt, hogy a házon sokmindent fel kellett volna ujitani. Mégha esztétikailag jó állapotban is volt.)
azon az áron talán még igen. (2 szobás lakás 1,8millió/m2) De utána emeltek kétszer össezsen 15%-ot. 2 millió/m2 fölé. na az már erős volt. Le is állt az értékesités miután a felét eladták a 204db-nak. Most akcióznak. Hogy beinduljon
produktivitás növekedést várok -> van a helyes. és tudod mivan? ha a cégnél megveszik az előfizetést.. az csak egy dolog. de hogy én magamnak is megveszem, pedig eléggé megszoktam fontolni hogy mire adok ki pénzt, az egy elég jó jel.
naponta tapasztalom hogy mit tud az AI. nem mondom hogy remegek a munkámért, de ami korábban 1 hetes izgi meló volt az most 1 délután... bődületes produktivitás növekedést várok. gondolom érdemes venni. az elmúlt 5 évben folyamatosan vettem. a hitem ott van, ebben élek (orrbaszájba AI, nem én fejlesztem, csak integrálom, használom, építem a különböző termékekbe), meg optimalizálom-juk a napi folyamatainkat is cégen belül a legvadabb kapkodások közepette. szóval felfelé várom. ha nem oda várnám eladnám amim van. nyilván nincs garancia, de jobbat nem tudok. a portfólióm 75% ez az etf meg google részvény (mert az nincs benne ebben az etf-ben, de nekik van felhőjük, adatuk, chipjük, modeljeik, minden, teljes vertikum. csak épp talán chipet nem gyártanak. 'unikális'.)
Magas az államháztartási hiány és emiatt nem fogják csökkenteni a külön és extraadókat ami miatt nagy marton intézkedése marad ami növelte a bankszektor terhelését ez kockázat.
https://www.youtube.com/watch?v=oFYFUl06EHs A Microsoft bevallotta: tévedtek a mesterséges intelligenciával kapcsolatban Az Infografika Show ez egy friss velemeny a temaban azt vagy manipulalni akar a videjo vagy csak nyersen szamol a matek az matek az AI verseny meg mar politika passz
jol tetted eddig hogy benne ultel en meg se nyikkanok https://www.tradingview.com/symbols/NASDAQ-SNDK/ kicsit tobb mint 1 millam volt benne kitaraztam termeszetesen minyuszban ishar forumos megen kirohoghet ez van:) volt kozben a hajp alatt adasvetel de osszessegeben minyuszos az a szar ilyen a só biznisz
Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)