Én meg az autóipari beszállítókról elmélkedtem a gyártók helyett. Egy év alatt Polytec +50% Knorr Bremse +30% Continental +34%, de mintha valami spinoff is lett volna.
Egy évvel ezelőtt az autós papírok idei Q2 árfolyamára indult tippjáték. Akkor 6-an szavaztak a további emelkedésre és 3-an csökkenésre. Eredeti hozzászólás: https://forum.portfolio.hu/prev/39216/9471949 Év végén kiegészült a tippjáték az akkori záróhoz képest kellett tippelni a Q2-es záró árfolyamot. Itt 5-en további növekedésre 3-an csökkenésre szavaztak. Eredeti hozzászólás: https://forum.portfolio.hu/prev/39216/9675903
A számok: 2025Q2 / 2025Q4 -> 2026Q2 (változás 2025Q2-höz képest / változás 2025Q4-hez képest)
- Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft (XETRA :BMWG_P) - 75,460 / 93,140 -> 57,260 (-24,11% / -38,52%) - Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG (XETRA (CFD):P911_P) - 41,94 / 45,620 -> 43,51 (3,74% / -4,62%) - Mercedes-Benz Group AG (XETRA (CFD):MBGN) - 49,690 / 60,070 -> 43,920 (-11,61% / -26,88%) - Porsche Automobil Holding SE (XETRA (CFD):PSHG_P) 33,690 / 39,920 -> 26,960 (-19,97% / -32,46%) - Renault SA (XETRA :RENA) - 39,16 / 35,430 -> 25,08 (-35,95% / -29,21%) - Stellantis N.V. (XETRA :8TI) - 8.52 / 9,450 -> 4,99 (-41,43% / - 47,19%) - Volkswagen AG (XETRA (CFD):VOWG) - 91,70 / 105,100 -> 72,05 (-21,42% / -31,44%)
Összességében mindenki rosszul járt, aki 1 vagy 0,5 éves időtávra vett ezekből a papírokból. Egyedül a Porsche nem került mínuszba a tavalyi Q2-höz képest, de a hozamot tekintve ez sem lett túl erős. Az igazsághoz hozzátartozik viszont, hogy a tavalyi vételek jelentős hasznot is hozhattak, ha időben volt realizálás, mert a vizsgált időszakban az árfolyamok több papír esetében is akár jóval a bázisár felett volt és csak az elmúlt hetekben/hónapokban indult meg a nagyobb csökkenés.
"Hellofresh a pénteki aljról 13%-kal van feljebb. És nincs hír, ez a legjobb, mert ez felhalmozást jelent. Valami készül." --- Halmozzák csak, de aztán meg se álljunk 10 euróig! :)
Egy mai hír ami abszolút érinti a Vonoviát: “A Német Szövetkezeti Bankok Szövetsége (BVR) szerint a németországi ingatlanárak várhatóan továbbra is érezhetően emelkedni fognak. A bankszövetség idén három százalékos növekedést prognosztizál. Az új építés lassú üteme miatt az új lakások iránti keresletet valószínűleg csak alig több mint fele (58 százalék) fogja kielégíteni. Továbbá a lakások részben a zsugorodó vidéki régiókban épülnek, miközben a nagyvárosi területeken lakáshiány van. A lakásvásárlókra nehezedő nyomás az elmúlt években fokozódott, írja tanulmányában a Német Szövetkezeti Bankok Szövetségi Szövetsége (BVR). Országos szinten a saját tulajdonú lakóingatlanok árai mintegy hét százalékkal magasabban emelkedtek, mint a rendelkezésre álló jövedelem 2018 és 2025 között. „Sok fiatal háztartás számára a lakásvásárlás továbbra is nehézkes, és gyakran csak örökséggel, ajándékokkal vagy családi támogatással reális.” A vásárlók helyzete számos területen romlik Az elemzés azt mutatja, hogy az ingatlanárak meredekebben emelkedtek, mint a jövedelmek, különösen Dél-Németországban és a berlini agglomerációban. Ugyanez vonatkozik északra, Hamburg környékére és nyugatra, Frankfurt környékére, valamint Észak-Rajna-Vesztfália egyes részeire. Kelet-Németország nagy részén azonban a rendelkezésre álló jövedelmek az ingatlanáraknál gyorsabban emelkedtek. A Német Bankszövetség (BVR) a járulékos vásárlási költségek csökkentését szorgalmazza Németországban, hogy több család engedhesse meg magának a saját otthon megvásárlását: „Sürgősen szükség van az ingatlan-átruházási adó enyhítésére – például adómentes juttatás, alacsonyabb adókulcs a saját tulajdonú ingatlanokra, vagy célzott mentességek a fiatal családok számára” – mondta Marija Kolak elnök. A szövetség bírálta a berlini nagy lakásállományok államosítása körüli vitát. „Ez nem teremt további lakóteret, de bizonytalanságot kelt a befektetők és a finanszírozó bankok számára.” Ez súlyosbíthatja a lakáshiányt, és eltántoríthatja a hitelezőket az új építésű ingatlanokba való befektetéstől, még a fővároson kívül is.”
Amire én figyelnék ha vennék (nem fogok) az az, hogy a várható növekedés max 13x szorzót igazol. Számolj vagy nézz utána, hogy a következő év(ek)ben mekkora nyereség várható és azt szorozd be 13-mal. Ez lesz a fair érték. Én ez alá tenném a vételemet kb 20% biztonsági ráhagyással. Persze ez én vagyok. Csak a saját fejemmel tudok gondolkodni.
Eurós részvények vitasarok