Én meg az autóipari beszállítókról elmélkedtem a gyártók helyett. Egy év alatt Polytec +50% Knorr Bremse +30% Continental +34%, de mintha valami spinoff is lett volna.
Egy évvel ezelőtt az autós papírok idei Q2 árfolyamára indult tippjáték. Akkor 6-an szavaztak a további emelkedésre és 3-an csökkenésre. Eredeti hozzászólás: https://forum.portfolio.hu/prev/39216/9471949 Év végén kiegészült a tippjáték az akkori záróhoz képest kellett tippelni a Q2-es záró árfolyamot. Itt 5-en további növekedésre 3-an csökkenésre szavaztak. Eredeti hozzászólás: https://forum.portfolio.hu/prev/39216/9675903
A számok: 2025Q2 / 2025Q4 -> 2026Q2 (változás 2025Q2-höz képest / változás 2025Q4-hez képest)
- Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft (XETRA :BMWG_P) - 75,460 / 93,140 -> 57,260 (-24,11% / -38,52%) - Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG (XETRA (CFD):P911_P) - 41,94 / 45,620 -> 43,51 (3,74% / -4,62%) - Mercedes-Benz Group AG (XETRA (CFD):MBGN) - 49,690 / 60,070 -> 43,920 (-11,61% / -26,88%) - Porsche Automobil Holding SE (XETRA (CFD):PSHG_P) 33,690 / 39,920 -> 26,960 (-19,97% / -32,46%) - Renault SA (XETRA :RENA) - 39,16 / 35,430 -> 25,08 (-35,95% / -29,21%) - Stellantis N.V. (XETRA :8TI) - 8.52 / 9,450 -> 4,99 (-41,43% / - 47,19%) - Volkswagen AG (XETRA (CFD):VOWG) - 91,70 / 105,100 -> 72,05 (-21,42% / -31,44%)
Összességében mindenki rosszul járt, aki 1 vagy 0,5 éves időtávra vett ezekből a papírokból. Egyedül a Porsche nem került mínuszba a tavalyi Q2-höz képest, de a hozamot tekintve ez sem lett túl erős. Az igazsághoz hozzátartozik viszont, hogy a tavalyi vételek jelentős hasznot is hozhattak, ha időben volt realizálás, mert a vizsgált időszakban az árfolyamok több papír esetében is akár jóval a bázisár felett volt és csak az elmúlt hetekben/hónapokban indult meg a nagyobb csökkenés.
"Hellofresh a pénteki aljról 13%-kal van feljebb. És nincs hír, ez a legjobb, mert ez felhalmozást jelent. Valami készül." --- Halmozzák csak, de aztán meg se álljunk 10 euróig! :)
Egy mai hír ami abszolút érinti a Vonoviát: “A Német Szövetkezeti Bankok Szövetsége (BVR) szerint a németországi ingatlanárak várhatóan továbbra is érezhetően emelkedni fognak. A bankszövetség idén három százalékos növekedést prognosztizál. Az új építés lassú üteme miatt az új lakások iránti keresletet valószínűleg csak alig több mint fele (58 százalék) fogja kielégíteni. Továbbá a lakások részben a zsugorodó vidéki régiókban épülnek, miközben a nagyvárosi területeken lakáshiány van. A lakásvásárlókra nehezedő nyomás az elmúlt években fokozódott, írja tanulmányában a Német Szövetkezeti Bankok Szövetségi Szövetsége (BVR). Országos szinten a saját tulajdonú lakóingatlanok árai mintegy hét százalékkal magasabban emelkedtek, mint a rendelkezésre álló jövedelem 2018 és 2025 között. „Sok fiatal háztartás számára a lakásvásárlás továbbra is nehézkes, és gyakran csak örökséggel, ajándékokkal vagy családi támogatással reális.” A vásárlók helyzete számos területen romlik Az elemzés azt mutatja, hogy az ingatlanárak meredekebben emelkedtek, mint a jövedelmek, különösen Dél-Németországban és a berlini agglomerációban. Ugyanez vonatkozik északra, Hamburg környékére és nyugatra, Frankfurt környékére, valamint Észak-Rajna-Vesztfália egyes részeire. Kelet-Németország nagy részén azonban a rendelkezésre álló jövedelmek az ingatlanáraknál gyorsabban emelkedtek. A Német Bankszövetség (BVR) a járulékos vásárlási költségek csökkentését szorgalmazza Németországban, hogy több család engedhesse meg magának a saját otthon megvásárlását: „Sürgősen szükség van az ingatlan-átruházási adó enyhítésére – például adómentes juttatás, alacsonyabb adókulcs a saját tulajdonú ingatlanokra, vagy célzott mentességek a fiatal családok számára” – mondta Marija Kolak elnök. A szövetség bírálta a berlini nagy lakásállományok államosítása körüli vitát. „Ez nem teremt további lakóteret, de bizonytalanságot kelt a befektetők és a finanszírozó bankok számára.” Ez súlyosbíthatja a lakáshiányt, és eltántoríthatja a hitelezőket az új építésű ingatlanokba való befektetéstől, még a fővároson kívül is.”
Amire én figyelnék ha vennék (nem fogok) az az, hogy a várható növekedés max 13x szorzót igazol. Számolj vagy nézz utána, hogy a következő év(ek)ben mekkora nyereség várható és azt szorozd be 13-mal. Ez lesz a fair érték. Én ez alá tenném a vételemet kb 20% biztonsági ráhagyással. Persze ez én vagyok. Csak a saját fejemmel tudok gondolkodni.
Célárakkal tele a padlás (28-44), annyit is érnek; pláne ha "valakik" olykor "túlhúzzák, ejtik". Az SA elemzés számomra fontosabb megállapítása, hogy a túlértékeltség megszűnt, az árfolyam kedvező belépési pont.
Eurózóna: A mag fogyasztói árindex júniusban 2,4%-kal emelkedett éves szinten. A várakozások 2,5%-os növekedést mutattak. Első becslés. MostRövid hírEurózóna: A fogyasztói árak júniusban 0,1%-kal csökkentek az előző hónaphoz képest. A várakozások 0,1%-os növekedést mutattak. Ez egy első becslés. MostRövid hírEurózóna: A fogyasztói árak júniusban 2,8%-kal emelkedtek éves szinten; a várakozások 3,0%-os növekedést mutattak. Első becslés. 1 perccel ezelőttRövid hírAz eurózóna inflációja várhatóan 3,0%-ra csökkent júniusban a júniusi 3,2%-ról az alacsonyabb olajárak miatt. A magráta várhatóan 2,6%-on marad.
A Nike gyenge bevételi előrejelzései megterhelik az Adidast és a Pumát; a JPMorgan szerint a Nike alacsony vagy közepes egyszámjegyű bevételcsökkenésre számít a 2026/27-es pénzügyi év első negyedévében, ami a mínusz 1,9 százalékos konszenzusos becslés alatt van. A Citigroup elemzője, Monique Pollard pozitív hatásokat lát az Adidas és a Puma számára a Nike kínai készletcsökkentéséből, és a futócipő-szegmens erős növekedéséből származó kedvező hatásokra utal az Adidas számára.
Ezekben a cégekben mindig az a félelmetes, hogy igazából a márka iránti keresletből élnek. Nincs igazán ritka technológiájuk mint az ASML-nek, könnyebb őket kikerülni, mint egy olajcéget. Bárki indíthat saját márkát. Az élet megy tovább akkor is ha egy márka kiment a divatból.
JA! Tegnap jelentett odaát a Nike és 49 es átlaggal vidáman állok a szopórolleren! :D :D :D Viszlát 40 feletti "boldog" világ! :D Hamarosan jönnek a lefelé célárfrissítések Nike -ra ..Adidas egyértelműen erősebb az utóbbi idóben. :) Meg most valami foci is van vagy mi... s mégis..
Nos VNA valószínűleg elindulás a rések felé. Az lenne igazából szép, ha a 21 alatti res betoltve, de az island reversal megmarad. Úgy csinál egy hónapos fehéret, majd augusztus 5 én visszasem néz. A hetes RSI is kezd eledezni. Sok az akadály, van egy kis testű negyedéves fekete, úgyhogy sajnos nem ez a fő forgatókönyv, de bízzunk benne. Ennek a hónapnak a nyitoja alapján lehet a záró nézegetni negyedéves szinten.
A piaci szereplők az Adidas és a Puma részvényeinek esésére számítanak ma, miután a Nike óvatos bevételi előrejelzést adott ki. Matthew Friend, a Nike pénzügyi igazgatója egyre kihívásokkal teli környezetről beszélt, és a Goldman Sachs elemzője, Brooke Roach szerint a bevételek helyreállása késik.
A SpaceX féláron kínálja a Starlink szolgáltatásokat Memphisben, a havi díjakat 27,50 és 65 dollár közé csökkentve, előzetes hardverköltségek nélkül. A vállalat az xAI/Colossus adatközpontját ért helyi kritikákra és a régió környezetvédelmi aggályaira reagál.
JA? Bocsi NEM!!! A NOVO ban csak megláttam egy kicsi fülescsésze alakzatot ami a felső fülnél ér véget... legalábbis így tudom...de hosszúra bizakodó vagyok simán tartom el nem adom (tehát sztem menni fog ja tovább fel csak nagy trend) DE furcsák azok az igen gyatra célárak... Én akkor is tartom :))) Túl nagy biznisz 2. legnagyobb szereplőjeként lesz jelen -elvileg. nekem USD ben NVO adr van azt 60 alatt senki nem kapja tőlem ;)
Leegyszerűsítve: Ha belép egy új szereplő a piacra akkor az a DT-nek nem jó. Ha csak pletyka és ezt megerősítik akkor lehet emelkedés. Bár a pletyka nélkül is a DT mai árfolyama az én véleményem szerint enyhén túlértékelt. Az elmúlt majd 2 évben túl volt húzva. Erről egyébként pár napja tettem fel ide egy SA elemzést. A szerző szerint is túlhúzott volt. Vissza lehet itt olvasni.
Miért vizsgáljam a spacex-t? Eddig a tőzsde legnagyobb buborékja a Tesla volt szerintem. Most már a SpaceX. Musk részvényeit a fanatizmus hajtja. Ezt mindenki tudja. De ennek mi köze van a DT-hez? Semmi.
RSI naposon 20. Meglatjuk. Ez itt lehet egy támasz. Az mondjuk furcsa, hogy csak a funda egyik oldalát vizsgálod. Mint a másikba is írták SpaceX egy kamu ezen az áron. Elon Musk maga egy kamu, de annál el kell ismerni zseniális . Persze lehet, hogy többet ér mint Svájc, meg Szaud-Arabia, de azért el fog jönni az igazság órája. Ettől DTE mehet még le. Hónapos long rendszerem szerint nem sérült.
Nem. De ez nem okoz gondot nekem mert nincs mögötte fundás ok. Ez az amiről már többször beszéltem. Egy Iránnak őszintén mi köze van egy német ingatlanos céghez? Semmi. Kevesebb lesz ettől a bevétele? Nem. Több lakás lesz ettől Németországban? Nem. A kamat kérdést is többször levezettem már ( bár az is csökken vissza). Ha a bevétel jobban nő mint a kamatköltség akkor minden ok. Ami a Vonoviánál van az egy félreárazás. Majd megoldódik. Ha viszont belép a piacra egy konkurens na az már gond. Mert az belőlem fog kiharapni valamennyit (nem tudni mennyit). Ez most persze még csak pletyka. Azért esett csak ennyit. Ha tény lesz akkor jobban fog. Persze ez csak az én egyszerű véleményem. Nem vagyok érdekelt benne se pro se kontra.
Eurós részvények vitasarok