Kontraindikátorok vagyunk?? Aha! Simán :D lehet h az SAP megy majd a legjobban rövid távon! :D Zeisstől én még most is zimankózok... de tényleg jóó lehet csak még az ismeretlenség köde... (már nálam)
Na akkor azonos a tudásunk a divatról... :D Adidas? Jézus! MI EZ??? Nem túl korrekt politikailag ez .a,. Jajj mi ez? :D (Ettől függetlenül ha nem bolondul meg a termékpaletta akkor én valahogy újra emelkedést várok.. számítok. Hátha lesz jó kiszálló) :)
Melyik ez a papír, ha szabad tudni? Én megtartanám, ha: - a fundamentumokban nem történt jelentős változás, vagy történt, de az csak átmenetinek néz ki. Eladnám vagy csökkenteném, ha: - olyan változás történt a cégnél vagy a körülményekben, ami hosszabb távon is nehezen elképzelhetővé teszi a visszakapaszkodást, - további kedvező pozíciók felvétele nem lehetséges hiányzó likviditás miatt (azaz túl nagy a teljes portfólióban való része).
Általánosságban azért egy 3 hónapos rossz pozíciót nem kell túlaggódni. A döntések jósága csak adott időtávon értelmezhető. Amit most rossznak gondolsz, lehet, hogy néhány éves időtávon a legtöbb profitot hozó befektetésed lesz vagy lenne. A legalját vagy a legtetejét amúgy is nagyon nehéz megfogni, főként egyszerre mindkettőt.
Jelen állás szerint a SAP-ot vennék legkevesebben, ezért az megy majd a legjobban. :D Egyébként egyetértek, ha pénteki zárón választanom kellene egyet a három közül és el kellene adnom a jövő héten, akkor a SAP-ot választanám. Hosszú távon viszont csakis Carl Zeiss.
Én vettem tavaly SAP -ot egy tanácsadó véleménye alapjan, 235 Euró korul. Egy másik tanácsadó nem javasolta. De vettem. 210-re leesett. Eladtam 10 százalék bukoban, majd vissza ment 235 körülre, ahonnan leesett ahol most van. Sajnos nem néztem meg jobban a papírt, hallgattam az első tanácsadóra, aki inkabb jónak látta a negyedéves jelentest. A másik mondta, hogy szerinte rossz. Neki volt igaza
Lehet, az ember jobban jár, ha vár. Pl. egy újabb komoly háborút, mint az orosz ukrán. Akkor több részvény árfolyama is leeshet, és vesz akkor. Nyilván egy háború borzasztó, de nem a tozsdezok okozzák. Érdemes lehet hetekre hónapokra is kiszállni, készpénzben lenni, akár nem is figyelni, hanem mást csinálni. És visszatérni utána
Nos Tibi, bizony nem vagy egyedül. Nekem ez idáig egy rossz döntésem volt, de az minden eddigi plusszomat vitt. 2024. májusban kezdtem tőzsdézni. Tavaly novemberig szárnyaltam, hú de menő vagyok, jó megérzések, jó döntések, szép haszon.... csupa menő gondolatok. Minden nap mosoly az arcon, szép álmok stb. Aztán vége lett. Jött egy rossz szakasza az életemnek aminek hatására kicsúszott a kezem közül az irányítás és meghoztam novemberben egy döntést. Na, az vitte az összes eddigi gyönyörű "nyereményemet". Ha még mellé teszem azt, hogy amiből kiszálltam azóta folyamatosan csúcsokat dönt és ment már közel 20 %-ot, ha nem többet, sírhatnékom van. Vártam, hátha fordul a kocka és megindul fölfelé a szuper részvényem árfolyama, de nem, inkább lefelé megy és mivel már az eredeti tőzsdére vitt tőkém közelében van, így eléggé táncol bennem az ideg és a dilemma: Hogyan tovább? Átgondolva az egészet, újra terveztem a befektetési stratégiámat (persze itt még nem tudom kiszálljak-e teljes pakkal, vagy csak csökkentsem a felére...). Korábban írtam, hogy ezzel a döntésemmel az összes hibát elkövettem amit csak lehetett a tőzsdén. De ha jól emlékszem thinkpositive írta, hogy: nono, lesz még több is. 😄
A 3 szavazós ötletből, bár a SAP leginkább túlértékelt, pattanásra esélyt nála látok leginkább. Hosszabb távon emelkedést mégis a Carl Zeisstől várok. Szerintem az Adidas is mehet hosszabb távon feljebb, de még nem volt meg az alja.
Azért tettem fel, mert technikailag egy útelágazkodáshoz, útelágazodás..., útelá... (nehéz szó), szóval odaértünk. :D Feltételezem erre gondolsz? https://press.siemens.com/global/en/pressrelease/siemens-plans-deconsolidate-siemens-healthineers Ebből az egyik legfontosabb rész az időzítés: "Further details will be provided in early Q2, calendar year 2026." Az early Q2 legkorábban 2 hónap múlva lesz, és akkor még csak a részletek derülnek ki. Addig még sokminden történhet. Egyik olvasatban furcsa lehet, hogy a Siemens szabadul egy nyereséges üzletágtól, és bizonyosan okoz majd némi turbulenciát az árfolyamban amikor megtörténik. Másik olvasatban ez egy több hónapos hír, bizonyára árazódott már eddig is, valamint nem feltétlenül negatív a hatása a Healthineers-re nézve. "SIEMENS HEALTHINEERS, LARGE INVESTOR WELCOMES MOVE" https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/siemens-reduce-its-healthineers-stake-2025-11-12/ "For Siemens Healthineers, independence offers enhanced agility and direct access to capital markets. As a standalone entity, Healthineers can pursue its growth strategy, including large-scale R&D and acquisitions, without industrial constraints." https://www.forbes.com/sites/joecornell/2025/10/14/siemens-ag-considers-spin-off-of-siemens-healthineers-stake/ Persze mondani akármit lehet. :) Én most arra számítok, hogy a következő napokban eléri a 41-et és onnan legalább 5%-os elmozdulás jön valamelyik irányban a rá következő 1 hétben (
Fiktív szavazásch III. ADIDAS (SimonZolinak itt kötelező szavaznia)! :D ;) Jövő héten Ha az ADIDAS 145-150 -es tartományban marad (kiszúrások nélkül) vennéd? (szintén a jövő heti időtávban) Venném: fel Távol maradok: le
Fiktív szavazásch II. SAP Jövő héten Ha az SAP 165-170 -es tartományban marad (oldalazik kiszúrások nélkül) vennéd? (szintén a jövő heti időtávban) Venném: fel Távol maradok: le
Fiktív szavazásch I. ZEISS Jövő héten Ha a Zeiss 27-28 as tartományban marad (kiszúrások nélkül) vennéd? (szintén a jövő heti időtávban) Venném: fel Távol maradok a jövő héten Zeiss ügyben: le
A napokban néztem én is, de a tulajdonosi struktúraátalakítás lefutása előtt nem biztos, hogy nyugodt szívvel piszkálnám. Vagy azért hoztad fel, mert gondolod, pont ezért lehetne? :D
Az 1 euró osztalék alapvetően nem kellene, hogy sokat számítson, de így a sáv alján érdekes lehet, viszont valószínűleg jóval nagyobb hatású lesz az egy nappal korábbi jelentés. Ha annak kedvező lesz a fogadtatása, akkor az osztalékfizetés sem fogja visszavetni az emelkedést, ha pedig nem, akkor anélkül is visszaesik. A múltbéli kifizetések utáni árfolyam mozgás az alábbiak szerint alakult, egyértelmű minta ebből sem rajzolódik ki.
2025-ben az osztalékfizetés előtt 57 felett volt, majd két hónapon belül leért 41-re, de ebben szerepet játszhatott a vámpánik is. 2024-ben egy lokális mélyponton 49-en volt és egy leszúrást leszámítva a következő hónapokban nagyjából 10%-al magasabban tartózkodott. 2023-ban szintén 50 körül, akkor 1 hónapig kicsit csökkent, de 2 hónapra rá már elérte az 58-at. 2022-ban nagyjából az akkor induló oldalazó sáv tetjén volt, hónapokig tartotta a szintet, de feljebb menni értelemszerűen nem tudott.
Kockázatos, mert megint egy kicsit rosszabb a hangulat, ugyanúgy mint novemberben és áprilisban volt. Azokat túlélte, de vajon most is így lesz?
Oh ez tényleg érdekesen néz ki és február 6-áig van az osztalékfizetésre jogosultság megítélése és 10-én az osztalék, szóval ott még eshet be egy kicsit azt még érdemes lehet kivárni a vásárlással.
Siemens Healthineers Újabb részvényt hozok a fórumtudatba. :) A profil nagyvonalakban: "At Siemens Healthineers, our mission is to enable healthcare providers to increase their value by equipping them with our innovative technologies and services in the areas of diagnostic and therapeutic imaging, laboratory diagnostics and molecular medicine as well as digital health and enterprise services." https://www.siemens-healthineers.com/products-services Jó cég, stabil számokkal, mérsékelt növekedési kilátásokkal. Semmi nagy sztori vagy eget rengető várakozás, inkább kicsit unalmasnak mondható. Amiért most mégis érdekes lehet az a következő. Az árfolyam az elmúlt 4 évben a 41 és 58 közötti sávban oldalazott. Tavaly tavaszig közel 3 éven át nem érintette a sáv alját a tetejét pedig 3-szor is. Azóta viszont fordult a kocka, a 3-dik alsó érintéshez közelít, miközben fent nem járt, így egy csökkenő háromszöget formál. Képen látványosabb: https://invst.ly/1f3n0n Az utolsó záró (42,17) mindössze 1-1,5 euróra van az aljtól, amit 1-2 napon belül elérhet, ráadásul csütörtökön jön a Q1-es jelentés és pénteken kiárazódik az 1 euró értékű osztalék is. 3 elképzelésem van: 1, Letöri a 41-es aljat és visszaesik a korábbi támaszszintre ~34 körülre (nem biztos, hogy hirtelen). Ez a mostani 22-es PE-t egy kellemesebb 17-es értékre vinné le. Itt visszapattanásra, vagy hosszabb távra is jó vétel lehet. 2, A 41 ismét megfogja és tesz még egy kört a háromszögben. Néhány hét alatt 8-10%-os upside potential. 3, A 41 ismét megfogja és visszatér a csatorna tetejére. Néhány hónap alatt 40%-os upside potential.
TKMS: hol tart a TKMS indiai tengeralattjáró és kanadai tengeralattjáró üzlete? A német ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) 2026 elején mind az indiai, mind a kanadai piacon döntő szakaszhoz érkezett tengeralattjáró-üzleteivel. Míg Indiában a szerződés aláírása karnyújtásnyira van, Kanadában egy intenzív, kétesélyes verseny zajlik a dél-koreai konkurenciával.India: A Project-75I projekt Indiában a TKMS gyakorlatilag egyedüli befutó maradt a 6 darab fejlett hagyományos tengeralattjáró legyártására irányuló, mintegy 8–10 milliárd dollár értékű üzletben.
Jelenlegi állapot: A tárgyalások a végső szakaszba értek. A felek várhatóan 2026. március végéig aláírják a végleges szerződést.
Partnerség: A tengeralattjárókat Indiában, a Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL) hajógyárban építik meg a TKMS tervei és technológiai transzferje alapján.
Technológia: A TKMS levegőfüggetlen meghajtási (AIP) rendszert biztosít, amely kritikus követelmény volt az indiai haditengerészet részéről.
Indiaszintű tartalom: A cél a 45–60%-os hazai hozzáadott érték elérése a "Make in India" program keretében.
Kanada: Canadian Patrol Submarine Project (CPSP) Kanadában a TKMS egyike annak a két finalistának (a dél-koreai Hanwha Ocean mellett), akik versenyben maradtak 12 új tengeralattjáró szállításáért. Az üzlet értéke becslések szerint elérheti a 60 ezer milliárd wont (~40-44 milliárd dollár) a teljes élettartam alatt.
Jelenlegi állapot: A végleges ajánlatok benyújtási határideje 2026. márciusa. A kanadai kormány döntése 2026 folyamán várható.
Ajánlat tartalma: A TKMS a Type 212CD modellt kínálja, amelyet már Németország és Norvégia is hadrendbe állított.
Gazdasági csomag: A győzelem érdekében a TKMS egy több milliárd dolláros befektetési csomagot is felajánlott, amely kiterjed a mesterséges intelligenciára, a kritikus ásványkincsek bányászatára és az akkumulátorgyártásra is.
Helyi együttműködés: 2026. január végén a TKMS stratégiai megállapodást írt alá a kanadai Seaspan Shipyards vállalattal a jövőbeli tengeralattjárók karbantartására és támogatására.
Ha szabad az indiai üzlethez egy személyes véleményt hozzáfűznöm: a németeké a tervezés és a projektfelügyelet, és gyakorlatilag megtanítják az indiaiakat korszerű tengeralattjárót építeni. Nem biztos, hogy én ezt nevezném a jó üzlet mintapéldájának.
Eurós részvények vitasarok