Topiknyitó: buythedip 2024. 01. 22. 22:09

Eurós részvények vitasarok  

Nem tudtam valamiért a 'Külföldi tőzsde' kategóriát kiválasztani, de talán segít egy moderátor ha ez a topic lesz a fórum sztárja.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2026. 01. 17. 18:41
Előzmény: #11138  Zoltanovitsch
https://invst.ly/1erb0f
RENA Kovid óta kb ebben a csatornában halad..úgy vélem. A felső léc most nem annyira fontos tán...de ha az alsó valid akkor épp a legaljára ért le pénteken. 
Na innen érdekes megfogja -e a támasz... ha töri (esetleg visszateszt után is újra le az erős bearich jel vélem..) Akkor nagy tér nyílik meg lefelé? Hmmmm......... 
Feb 13 jelenetés. 
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2026. 01. 17. 18:12
Előzmény: #11133  thinkpositive

Autóipari szentiment(alizmusunk) :)
Köszönöm srácok a véleményeket! 
Igen! Lehet h elrontottam! :D  Ki kellett volna zárnom azt h akár NE vegyetek! :D
(Á amúgy teljesen valid h nem vennétek)! :) Én is ezen agyalok... tkp hónapok óta... Valahogy ahhoz képest h a kínaiak és az egyéb nehéz helyzet mennyire itt lebeg még eléggé "sokat mentek". Tájékozatlanul óvatosan csakis saját tévedhető véleményként : ehhez a helyzethez képest mondanám csak h nem olcsók a mostban... tán most indulna egy visszaárazás..a realitásokhoz? Dec eleji csúcsokról látok ereszkedést a legtöbben. :) 
Vagy ahogy Dip Kolléga mondja flashcrash vétel csak? 
ThinkPoz köszi a nagyszerű összehasonlító chartokat... tényleg eléggé együtt mozognak (S külön köszi a piros színválasztást a Ferrarinak -Mennyire lártszik amint sávot vált...a felső régióból majdnem a legaljába... is igen azt a reccset vettem meg elsőre....remek ötlet volt) :D 
Igaz! Befektetési időtáv: Ha veszel:  Bármi! Addig tartod ameddig jólesik. :) 
(Jelentések  előtt vagyunk épp így a célárak majd módosulnak ..de úgy általában Ti figyelitek az elemzői célárakat -ill. azok átlagát? V ignoráljátok?  Mert ez alapján most a Reanult lenne a nyerő...persze várjuk meg a jel szezon végét) :) 
Seri 2026. 01. 17. 15:36
Előzmény: #11131  Borisz
Ha tovább folytatja az esést és elesik a ~200-202 euró közötti sáv és ha jól értelmezem a chartot, akkor akár 180-190 közé is lemehet. 
thinkpositive
thinkpositive 2026. 01. 17. 14:14
Előzmény: #10940  thinkpositive
DAX
Szeretnék már egy kicsit komolyabb korrekciót, hogy tisztuljon a kép. A héten volt végre némi próbálkozás, de a heti záró még így is a múlt heti felett van. :(
Medios
Ha létezett is az a háromszög amiről írtam, akkor abból még aznap kitört. Év eleje óta a 14,5-15,5 zónában mozog, de néhány leszúrást leszámítva inkább 15 felett. Az emelkedés megkezdése óta nem töltött ilyen sokat ennyire magasan, remélhetőleg egy új támasz kezd formálódni. Ha innen megindul, akkor 18 lehet az első komolyabb megálló. További bővítésre egyre kisebb esélyt látok. :(
HelloFresh
Eddig jól tartja magát, de november óta csak oldalazásra futja az 5,25-6,25-ig tartományban, miközben a short már 9,96%. A 6,9-ről lefordulás előtt 58 kereskedési napon át oldalzott hasonlóan, most 46-nál jár.
Stratec
1,5 éve egyre szűkebb és talán egyre hosszabb emelkedő csatornákban fut. Most arra számítok, hogy ebben halad még egy darabig, vagy esetleg visszatér az előzőbe. https://invst.ly/1er7vp
Steico
A chart hasonlít a Stratec-re, az előzetes számok után már nem látom annyira borúsan a helyzetet, valamennyit lehet tartok belőle hosszú távra, de amint lehet csökkentem a pozícióméretet.
Formycon
5-én 26,95-ös magasságba emelkedett, úgy tűnt kész kitörni az oldalazásból, de ismét visszaesett. 24,05-ös heti záróval ismét közelít egy jó beszállóhoz, de itt még mindig nem az igazi.
Carl Zeiss
A múlt héten berakott csökkenő csatorna az egyik elméletem, a másik egy csökkenő háromszög, aminek a vége mintha letört volna a befejezés előtt. https://invst.ly/1er86s
Elég furcsa, de előtte is nagyon hasonlóan alakult. https://invst.ly/1er87d
Még lehet benne egy hónap, de utána valamit lépni kell.
thinkpositive
thinkpositive 2026. 01. 17. 12:34
Előzmény: #11043  thinkpositive
Vonovia
Hangyányit igazítottam az ábrán, mivel a támasz/ellenállás szint egy kicsit inkább lentebb van mint 25,7. A szeptemberi első leszúrás alja 25,61 és novemberben is volt két 25,64-es alj. Ha lehozzuk 25,65-re, akkor a múlt heti emelkedés éppenhogy megérintette és kis hunyorítással a csütörtöki csúcs (25,58) után tegnap megvolt a második lefordulás is. Bevallom a szerdai esés meglepett, de egyelőre úgy tűnik csak egy gyorsan múló anomália volt, az emelkedés lendületét pedig nem tudta kihasználni az ellenállás áttörésére. Arra számítok, hogy már csak jövő hét végéig (esetleg utána hét közepéig) mazsolázik ebben a 25,0-25,7-es tartományban, utána pedig megindul valamerre.
https://invst.ly/1er6zu
Jah, és 3 hónap szünet után már ismét 0,5% short-ot jegyeznek.
thinkpositive
thinkpositive 2026. 01. 17. 12:14
SGL Carbon
Nálam egyértelműen a hét sztárja. Csütörtökön 20% felett emelkedett az elmúlt 3 év második legnagyobb forgalmát hozó napon. Az első novemberben közvetlen az emelkedés előtt 2,6 körül volt, előtte pár nappal a negyedik és a tavalyi vámpániknál a harmadik. Tehát 4-ből 3 két hónapon belül, és ezalatt ment több, mint 40%-ot. Tegnap egy kicsit korrigált, de semmi vészes. Az elméletem szerint a Q3-as jelentés már pozitív fogadtatásra került (ezért volt a hirtelen ugrás másnap), de az akkor indított short miatt nem tudott lendületet nyerni. Az 5 éves mélyponton megjöttek a nagy vevők és azóta egyre nehezebb a szellemet a palackban tartani. Korábban említettem, hogy Nordex utánérzésem van, ez most csak erősödött, viszont sajnos igaz a pozícióméretemre is. :( A hétvégén elgondolkozom hol és hogyan tudnám akár jelentősen növelni a kitettségem, mert ebből is úgy érzem lesz valami. :)
Frissen megjelent kínai cég által készített felmérés szerint a globális piacot tekintve benne van a top5-ben és egyedüli nem ázsiaiként van megemlítve, ami dícséretes.
https://jotaintl.com/largest-carbon-fiber-manufacturer/
Az általános piaci várakozásról múltkori is tettem be egy cikket, most itt van még kettő:
https://uk.finance.yahoo.com/news/10-59-bn-carbon-fiber-115000511.html
https://uk.finance.yahoo.com/news/13-45-bn-carbon-fiber-134700913.html
A héten egyébként egy innovációs díjat is bezsebelt. Ennek közvetlen jelentősége szerintem nem sok van, de innovációban az elsők közt lenni mindig jó.
https://www.sglcarbon.com/en/newsroom/news/press-report/sgl-carbon-and-bmw-group-receive-jec-innovation-award-for-natural-fiber-composites-project/
Azért hogy a rózsaszín ködön túl is lássunk, a bevételei egy része az autóiparhoz kötődik, amivel kapcsolatban ugye semmi jót nem várok, másrészt az X-energy megrendelés az USA-ból jött és hát abban szintén van kockázat, nem beszélve arról hogy a piacok továbbra is túlfűtöttek. A számai még közel sincsenek rendben és egy esetleges csúnya jelentés könnyen visszaránthat mindenkit a cudar valóságba. De ha a geopolitikai feszültségek tovább fokozódnak, akkor a térség egyetlen kompetens beszállítójaként jóval nagyobb szeletet is megkaparinthat a tortából.
Más részről viszont a karbon részleg csak az egyik láb a 4 közül. (Graphite Solutions (GS),  Process Technology (PT), Carbon Fibers (CF), Composite Solutions (CS))
A félvezetőgyártásban betöltött szerep még ezen is túlmutathat. Ezt egy korábbi jelentésben találtam: "SGL Carbon is one of the few companies in the world that can supply high-purity graphite components for the production of silicon carbide semiconductors."
Szívesen meghallgatok egyéb véleményeket is.
thinkpositive
thinkpositive 2026. 01. 17. 10:03
Előzmény: #11124  Zoltanovitsch
Óóó, elrontottad, nem szabadott volna megengedni, hogy ne vehessünk. :D Ezért én úgy teszek mintha azt nem is láttam volna, mert ha ott van, akkor egyértelműen én sem veszek.
Az ötelt egyébként tetszik, de kicsit olyan érzésem van mint az ingatlanosoknál, ezek nagyjából egyszerre mozognak, nem nagyon lehet sokkal jobbat választani a többinél. Viszont, ha mindenképpen választani kellene, akkor:
BMW
Két okból is. Az egyik, hogy nagy részesedése van az SGL-ben, így egy kicsit hazabeszélek és náluk érzem, hogy egy kicsit jobban pozícionálják magukat a piacon. A másik, hogy a többekhez képest némileg felülteljesítettek az elmúlt évben. Felraktam egy ábrára az összeset.
https://invst.ly/1er4f-
Jól láthatóan két csoportra oszlanak, a legfelső kék a BMW,  a Mercedes és a VW követik őt szinte holtversenyben és a Porsche Holding kapaszkodik a negyedik helyen. Alul az összes többi, a kedvedért a Ferrari-t bepirosítottam, mert ugye mégis csak az az igazi Ferrari szín. Októberig ő is az élmezőnyhöz tartozott, de ott hirtelen lecsúszott. Te nem akkoriban vettél bele? :D
Egy másik megközelítés szerint viszont éppen az alsók közül kelene választani, mert a kiegyenlítődés miatt azokban nagyobb az emelkedési potenciál. Megjegyzem a start mező mozgatásával a sorrend változtatható! Sajnos hiányzik a befektetési időtáv a kiírásból, így nem tudjuk meddig is kell tartanunk. Ezért légyszíves értékelj ki 1,3,6 és 12 hónap múlva. Köszi. :P:D
Seri 2026. 01. 17. 09:46
Nem látom rózsásan a helyzetüket, így én egyelőre kerülöm az autóipar részvényeket.
Borisz 2026. 01. 17. 09:35
Előzmény: #11123  sunboy75_
Én nem nyúlok a SAP-hoz (még).
Lehet, hogy az utóbbi egy hónapban most láttunk egy dupla alj második felét, de lehet, hogy csak simán tovább zuhan lefelé, ez most még nem látszik. Ha itt a 200 körül megfogódna és északnak fordulna tartósan, akkor jó, de én sanszosabbnak látom, hogy tovább folytatja a csökkenő trendet.
buythedip 2026. 01. 17. 08:38
Renault vagy Stellantis de csak egy flashcrashben.
TozsdeMagus 2026. 01. 17. 06:22
Egyiket se!
Szabad időt vásárolj magadnak, és fordítsd a gyerekeidre, a feleségedre.
Vegyél egészséges dolgokat.
Ne igyál alkoholt.
NULLA
Pitkin 2026. 01. 17. 06:09
A VW már egyszer megmutatta, hogy súlyos helyzetben át tud alakulni hadiüzemmé. Sajnos lehet, hogy ez fogja felhajtani. Én mindenesetre tartom ezt, a thyssenkruppot és az általa fialt TKMS-t is.
Spiller 2026. 01. 17. 01:15
Előzmény: #11126  Spiller
js es usa elszippantja a nagy cegeket es a fejlesztoket.
Spiller 2026. 01. 17. 01:12
Előzmény: #11125  Spiller
Talan 18k ig lemegy a dax amikor kezdenek jonni a negyedeves szamok. Akár a 25q4 vagy 25 q1. Ha ezek jok az csoda lenne.. akkor kiderul mit tud eu.  Dupla fole emelkedo energia ar, a piac 60% anak elvesztese beesese, usa vam, migransok eltartasa, ukran penzegetes.. Jo ha eu vagy az euro túléli..ursi mosolyog..elvegezte a dolgát..benyujtja a szamlat a gazdanak.
Spiller 2026. 01. 17. 01:05
Nem tudom mit vartok eus autoktol. Oroszokkal kinaval osszeveszett eu, ezek jelentős a piacok voltak. Usa vamokat szor autokra. Energia draga euban.  Versenykepessegnek annyi. Sok autos ceg mar leepit. A beszallitoi lancok recsgnek ropognak.just in time. Autoipar hagyomanyosan alacsony haszonkulcsu iparag.  Lehet sexi,a" most vettem bmwt meg auditot"  de a magam reszerol bottal sem piszkalnam.
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2026. 01. 17. 00:08
Előzmény: #11122  Zoltanovitsch
1 BITES AUTÓIPARI SZAVAZÁS (hétvégére) :D 
Isten leszól az égből: 
HÉ TE! Befektető! Gyere csak ide! (odamész) 
VÁLASSZ 1 azaz EGY EU-s AUTÓIPARI CÉGET! ABBA ÉS CSAK ABBA BEFEKTETHETSZ! A TÖBBIT MEGTILTOM HOGY VEDD!
(Elhiszem hogy várod a csattanót de sajna nincs... csak igyekeztem a lehető leghülyébben megfogalmazni a következő 1 bites kérdést)
:
Melyiket választanátok az EU-s autógyártók közül befektetésre (a jelenben illetve a nem túl távoli jövőben mondjuuuk 2026 ban)?  (Rena, Stella, VW, Merci, BMW, Porsche, FERRARI + amit kihagytam (AML-t szándékosan de szabad) és EU-s) 
Ha egyáltalán nem fektetnél be azt is szabad megírni! :))) 
sunboy75_ 2026. 01. 16. 23:58
SAP-ot az Erste is elkezdte ajánlani. Stoppot elég szűkre vették, 198-ra viszont a célár 266. Hát ha bejön, én nem bánom...
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2026. 01. 16. 23:50
Előzmény: #11111  thinkpositive
Oké Thinkpoz Kolléga visszakerestem a szavazásod. S látom a Tiédnél félidőnél vagyunk. Jóóóó ígérem én ennyire bonyolult szavazást nem indítok! :D :D 
Viszont lefelét nem tudsz nyomni...senki sem..mert nem olyan lesz... beírós. :)))
Ja és: Soha semmilyen elemzést és témát szerintem nem ununk! Autóiparit meg főleg nem! :))) 
(Bocsánat ha mások nevében beszéltem... akinek nem inge..leveszi magáról ..éjszakai lebújokban azzal is keresnek pénzt) :D 
Na akkor jöjjön az 1 bites Autóipari szavazás!!! :D 
einstein 2026. 01. 16. 21:34
Előzmény: #11108  Zoltanovitsch
"Srácok pár napja megy rendesen az EU autópiaci leárazás"  :)
én 86-88 körül VOW-ba visszaszálnék, szerintem akkora baj nincs, mint amekkora feneket kerítenek neki

Topik gazda

buythedip
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek