Topiknyitó: Hathor 2022. 12. 08. 14:35

Magyar Állampapír tulajok  

Magyar Állampapír tagoknak
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Firekiller
Firekiller szombat, 13:57
már most is legtöbb ETF Eurós 
N0MAD szombat, 13:55
Előzmény: #46258  GajdicsNemErti
(azért eurobevezetéskor eléggé lecsökken majd nominálisan :D )
GajdicsNemErti szombat, 13:29
Előzmény: #46251  StockSzaffi2002

Egyetértek N0moddal, nem kell átfogóan tudni, h egyes szektorokban meg úgy általában a villággazdaságban mi történik. Aki átlátja, az se tud jósolni - lásd Micheal Burry, aki 15 éve havi szinten jósol összeomlást. Ugye ő jelezte előre a 2008as válságot, és szedte meg magát, Big Short. Szóval ő ért hozzá, mégis folyton téved. Elég annyit tudni, h az állampapír nominálisan garantáltan ad hozamot, és csökkenni nominálisan nem tud (hacsak nincs államcsőd), ETF-ek értéke meg tud csökkenni, de historikus adatokból kiindulva 10+ éves időtávon kb garantált a nyerő, nagyobb benne a potenciál, mint az állampapírban, és egyszerű buy and hold stratégia nyerő lesz.
N0MAD szombat, 13:27
Előzmény: #46256  Firekiller
erről beszéltem volna?
csak azért kérdezem mert nem erről beszéltem.
Firekiller
Firekiller szombat, 13:21
Előzmény: #46255  N0MAD
ja igen az összes kisgazda az Alföldön elmegy az akku gyárakba dolgozni, hogy ez nem jutott eszembe... és az Alföld-et majd Dubaj II-nek fogják csúfolni
N0MAD szombat, 13:14
Előzmény: #46254  Firekiller
lehet azt kell elengedni hogy egy országot a mezőgazdasági alkalmassága alapján itélj meg.
Mindaddíg amíg az adott ország gazdasága jó és élelmiszertúltermelés van a világban. Mondjak gazdag, meleg sőt forró klímájú helyeket a bolygón? :)
Firekiller
Firekiller szombat, 12:40
Előzmény: #46253  Firekiller
gondold el hogy felmentek a földárak .... azt most kiderül hogy az Alföldön bukta az egész...  lehet Bp-en 30 év múlva 45C lesz egész nyáron ami márciustól novemberig fog tartani... azt a sok ingatlan mániás aki arra veri hogy mennyi kecója van majd a hajára kenheti... mint aki Velencei tavi nyaralót vett 15 éve már most ba$@hatja..
Firekiller
Firekiller szombat, 12:37
Előzmény: #46246  StockSzaffi2002
senki nem tudja a jövőt mi lesz 30-40 múlva, utólag igaz volt amit írsz. Utólag. Nézz mad max filmeket meg olvass híreket hogy a Volkswagen csoport 50 ezer embert küld el Németországban.... 30-40 az sok idő a felgyorsult világban... például sivatag lesz fél Magyarországon... 
N0MAD szombat, 12:25
Előzmény: #46251  StockSzaffi2002
nem feltétlenül kell megértened minden egyes vállalat működését, jövőjének elemzését, ugyaneztb az egyes kritókra, országokra és pénznemekre. Ezt elvégzi helyetted a piac, ha nem akarsz egyedi részvényezni ezt elengedheted.
Fektess be valami kevéssé kockázatosba (etf, befalap, kötvény, ásvány, akármi) és bizakodj. Ha összeomlik a világ úgyse ez lesz a fő bajod.
Már csak azt kell kitalálnod hogyan ne nyúlj a befektetéseidhez ingatlan, autóvásárlás meg minden egyéb ok miatt, ez nagyobb kockázat a hosszútávú befektetésre mint a tőzsdei összeomlás :D
StockSzaffi2002
StockSzaffi2002 szombat, 11:23
Előzmény: #46249  GajdicsNemErti
Így egyre bonyolultabb a dolog nekem.
StockSzaffi2002
StockSzaffi2002 szombat, 11:22
Előzmény: #46248  GajdicsNemErti
Köszönöm szépen nagyon segítőkész vagy.
GajdicsNemErti szombat, 10:46
Előzmény: #46247  StockSzaffi2002

"Mi történik ha közben hosszú távon lesz valami más lehetőség? Például valami kriptohoz hasonló dolog és mindenki azt vesz, az ETF-ek meg nem növekednek többé. Olyan is lehetséges?" 1) A kriptó hardcore spekulatív eszköz. Eddig mindig volt egy ciklikussága, ez alapján a btc épp most van a ciklusa alján, és a kövi két évben akár 150-200k usd-t is elérheti, de csak akkor, ha továbbra is úgy viselkedik, mint eddig: ezt pedig nem tudhatjuk. 2) a beszakadó aztán 20 évig nemnövekedő tőzsdére jó példa a japán tőzsde. De ott bele kell számolni, h USA a világelső poziját szándékosan csinálta ki őket, emellett a demográfiai trendek is borzalmasak voltak. Ahhoz, h az ETF-ek ne működjenek, az egész világgazdaságnak vissza kell esnie, és évtizedeken át kínlódnia. Nem tartom valószínűnek, ahogy USA hosszabb távź vergődését sem. Az infláció és az eszetlen quantitative easing miatt nominális értelemben már-már szükségszerűen növekednie kell a tőzsdéknek. 3) A Föld erőforrásai valóban végesek, ugyanakkor hamarosan elérünk ahhoz a ponthoz, amikortól a globális népesség csökkenő pályára áll. A távol-keletre ez egy ideje igaz már (és ott a legextrémebb), de USA és EU népessége is csak a bevándorlás miatt nem csökken. Minél fejlettebb egy ország, annál inkább csökken a népességszám, és kb már csak Afrika meg Dél-Amerika mondható elmaradottnak. Egy afrikai viszont kb tizedannyit fogyaszt, mint egy amerikai.
4) igen, lehet h a világűr a jövő, azt viszont tudnod kell, h ezek a dolgok már előre be vannak árazva a tőzsdén. Pl az AI cégek is azért érnek ilyen sokat, mert a részvényesek arra számítanak, h ezek a cégek a jövőben iszonyatos bevételekre tesznek majd szert. Ha csak a mostani profitot néznék, nem érnének ennyit :)

GajdicsNemErti szombat, 10:34
Előzmény: #46237  StockSzaffi2002

Ez egy jó kalkulátor ilyesmihez:
https://www.investor.gov/financial-tools-calculators/calculators/compound-interest-calculator
Főleg arra, h mekkora különbség jön ki mondjuk évi 5-7 vagy 9%-os hozam közt hosszabb távon.
StockSzaffi2002
StockSzaffi2002 szombat, 10:25
Előzmény: #46244  FR73
Köszönöm akkor az állampapír mellé szerintem majd keresek valami olyan ETF-et ami szimpatikus és havonta befektetek. Mi történik ha közben hosszú távon lesz valami más lehetőség? Például valami kriptohoz hasonló dolog és mindenki azt vesz, az ETF-ek meg nem növekednek többé. Olyan is lehetséges? Szerintem az űrtechnológia a jövő, meg a Mars kolonizálása így hosszú távon nem csak a Földi gazdaság növekedése, mert az is egy véges, korlátos dolog.
StockSzaffi2002
StockSzaffi2002 szombat, 10:21
Előzmény: #46243  ktamask
Köszönöm szépen a tanácsod. Akkor az állampapírom ami van most kezdésnek jó amíg jobban belejövök a befektetések világába, de a FIRE-hez mindenképp fog kelleni más is majd. Igyekszem mindenki véleményét észben tartani. Nagyon úgy tűnik nekem ez a befektetés dolog, hogy végülis a jövőt próbáljuk megjósolni, tippelgetni aztán, hogy bejön -e az nem biztos. Viszont ha jól értelmezem aki folyamatosan fektet be nem bukhat rajta hosszú távon 30+ év, mindenképp ha nem is a lehető legjobban, de jól jár.
Firekiller
Firekiller szombat, 08:56
Előzmény: #46244  FR73
igen
FR73 szombat, 08:34
Előzmény: #46241  StockSzaffi2002
Ez a terv akkor mond csődöt, ha már sose fog a mai szintre visszamenni az árfolyam.
Sp500 pl 2001-ben nagy csúcson volt, utána esett és forintban csak 2012-re kapaszkodott vissza a 2001-es csúcsra. De 2012 óta 7x. 26 év alatt 7x.
Lehetett volna jobb? Hogyne, pl 2003-ban beszállni. Vagy 2012-ben.
De ha így gondolkodtál volna pl 2015-ben, azóta néznéd csak, hogy hova ment.
Aki 2001-ben 24 éves volt, az ma 49, és meg a csúcson beszállva is igen jól járt.
ktamask szombat, 08:10
Előzmény: #46241  StockSzaffi2002

Nyisd meg a S&P500 chartját, és láthatod a képletet magad előtt, időnként jön az összeomlás, és évek, mire jön a kijózanodás, per pill a 2007-2008 et übereljük a számokban, mégis minden ATH-n van, tehát megvan az esélyed arra, hogy a legszarabbkor szállsz be és évekig nem jössz vissza 0-ba.
Erre jó az állampapír, kockázatmentes, adómentes, bár most csak 5,5%, pár hónappal ezelőtt meg volt 7%.
De hogy az állampapírral te eléred a FIRE létet, az kizárt. Ahhoz kockáztatni kell, jobb befektetési formákat kell választanod, főleg az életed első megtakarítási éveiben.
De ez csak az én véleményem. A többiek majd írnak okosságokat, én egybites vagyok. Hallgass a többségre.
Minden jót!
ktamask szombat, 08:06
Előzmény: #46236  StockSzaffi2002

Csak teszteltelek.
Túl szépen megfogalmazott kérdések és válaszok. :D
Én amikor kijöttem a főiskoláról, az első 1 év arról szólt, hogy a diákhitelt visszafizessem, külső segítség nélkül, végül 2 lett belőle, mert nem úgy alakultak a tervek, ahogyan azt az ember elképzelte a főiskolai évek alatt, de bármi áron vissza akartam fizetni, értsd: 80-90k keresetből 50-60k diákhitel, 30-40k maradt az életre.
A harmadik pedig arról, hogy kicsit éljek, nem egyből a 40 év előtti nyugdíjba-vonulás/FIRE elérésére koncentráltam. Ha te félre tudod tenni a fizetésed 40%-át, akkor ahhoz nagyon jól kell keresned, és relatíve megfontoltan élni. Mindent lehet.
StockSzaffi2002
StockSzaffi2002 péntek, 20:46
Előzmény: #46239  mab
Köszönöm ez is tanulságos. Szerinted őszre várható korrekció vagy inkább emelkednek tovább az ETF-ek?  Az összeomlás mit takar? Mindenki bukik mindent? Lehet tartok némi kézpénzt erre az esetre, ha akkor olcsóbb beszállni.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek