Topiknyitó: Hathor 2022. 12. 08. 14:35

Magyar Állampapír tulajok  

Magyar Állampapír tagoknak
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
StockSzaffi2002
StockSzaffi2002 péntek, 20:43
Előzmény: #46238  Sugimoto
Köszönöm szépen a kedves fogadtatást.
A politika nem érdekel igyekszem egy attól függetlenül is stabil hosszú távú befektetést csinálni. Köszönöm a linkeket, meg is nézem a videókat. Már láttam a témában hasonlót YouTubeon, de róla nem hallottam még.
mab péntek, 20:31
Előzmény: #46237  StockSzaffi2002
"vagy amikor érdemes venni"
.
Ez a főnyeremény kérdés. Jópár jós már 2-3-5 éve mondja, hogy most már nem szabad venni, mindjárt összeomlik minden. Ha meg végre kivárjuk a válságot, akkor meg az alja lesz a kérdés. -20% és -89% közötti eséseket hozott a múlt. Az támpont lehet, hogy minél tovább tart az emelkedés/lufi annál nagyobb lehet a visszaesés. Meg lehet kérdezni az AI-t a visszaesésekről. Itt egy rövid útmutató. A Covid-nál sokkal gyorsabb volt a visszaépülés az itt megadottnál.
.
Visszaesés mértékeElnevezése🗓 Átlagos gyakorisága⏱ Átlagos idő a mélypontig és a felépülésig
📉 10% vagy többPiaci korrekció (Correction)Évente kb. 1 alkalommalA fenék elérése: ~3-4 hónap
Teljes felépülés: ~3-4 hónap
📉 15% vagy többMély korrekció (Deep Correction)2 évente kb. 1 alkalommalA fenék elérése: ~4-5 hónap
Teljes felépülés: ~5-8 hónap
⚠️ 20% vagy többMedvepiac / Tőzsdekrach (Bear Market)3-4 évente kb. 1 alkalommalA fenék elérése: ~12 hónap
Teljes felépülés: ~12-24 hónap
Sugimoto péntek, 20:17
Előzmény: #46237  StockSzaffi2002
Szia!Végre valaki, aki a befektetésekről érdeklődik és nem politizál. Ezért is lettél ennyire népszerű itt a topicban :-)Én Tóth Dávid YT csatornáját szoktam ajánlani kezdőknek (én sem profi befektető vagyok), mert érthetően sok hasznos tudást lehet szerezni, akár adózási vagy egyéb praktikus szempontból is.
https://www.youtube.com/@tothdavidetf/videos
https://www.youtube.com/watch?v=_v0xd-5MAj4&t=1s
StockSzaffi2002
StockSzaffi2002 péntek, 20:07
Előzmény: #46228  mab
Egyébként ez egy érdekes gondolat. Lehet érdemes lenne kiszámolnom múltbéli adatokkal, hogy mondjuk ha 40 évig minden hónapban ugyanakkor fektetek be X összeget mondjuk ETF és állampapír valamilyen arányú kombinációjába vagy amikor érdemes venni akkor több hónap alatt összegyűjtött összeget és mennyi lesz a különbség. Lehet meg is kérdezem az AI-t.
StockSzaffi2002
StockSzaffi2002 péntek, 20:05
Előzmény: #46234  ktamask
Kedves uram szerintem nem vagyunk kollégák. Ez vicc akar lenni vagy gúny, hogy meg tudok -e oldani egy másodikas matekpéldát?
ktamask péntek, 19:57
Előzmény: #46234  ktamask
Aji nem értené, ha nem válaszol ,akkor robot.
ktamask péntek, 19:48
Előzmény: #46212  StockSzaffi2002
Kolléga? Mennyi 3x6/9 =?
Fsociety
Fsociety péntek, 19:39
Előzmény: #46232  GajdicsNemErti
Hosszú távon biztosan jó,20-25 év ott egy válságot is ki lehet ülni..alatta tud necces lenni
Bar utolag mindenki okos.
GajdicsNemErti péntek, 19:36
Előzmény: #46231  Fsociety

Itt meg azt, hogy az index fund a legjobb az átlag befektető számára.
https://youtu.be/_C1g1TgZ_zA?si=5iCn7IQi5L9ljdj4
Fsociety
Fsociety péntek, 19:05
Előzmény: #46230  GajdicsNemErti
Azert a DCA is lehet bukta,vagy legalabbis tud lemaradni hozamban. Sztem egy olyan egyszerű setup is mukodhet,hogy a 200as mozgora ha lejon valami nagyobb TFen, és jó cég/sztori,akkor vegyél bele. Talan Bufett mondta ezt,vagy Munger. De mindeni ugy tegyen,ahogy azzal komfortos. 
GajdicsNemErti péntek, 18:25
Előzmény: #46224  FR73
"Vannak az időzítéssel kapcsolatban videók a neten, de emlékeim szerint az jött ki, hogy hosszú távon az nyert, aki mindig azonnal befektette, ha volt befektetni való pénze." - Ha fixen félreteszel havonta mondjuk 100-at, akkor venni kell az allworld ETF-et minden hónapban, és lesz@rni, mi hova mozog. Én arról beszéltem, mivan, hogyha hirtelen nagy pénz esik be vhonnan (öröklés?) - ha azt egyben rossz pillanatban fektetjük be, az fájhat éveken keresztül. De 20-30 éves időtávon már azért eléggé kisimul.
GajdicsNemErti péntek, 18:21
Nekem pl eddig 100% állampapír van, már akkumulálódik 5 éve. Most akarok elkezdeni ETF-ezni, ami úgy fog kinézni, hogy az ÁP kamatokat már abba fogom forgatni meg az újonnan keletkezett félretett pénzeket is. Egészen addig, amíg el nem éri az adott százalékot. Vagy onnan is meg lehet fogni, hogy mekkora összeget akar vki vésztartalékként, az 100% ÁP, és afölött lehet játszani a többivel. Mostanában vett FIXMÁP-ot, az most 3 (5?) évre ott fog maradni, nem érdemes hozzányúlni.
mab péntek, 18:15
Előzmény: #46220  Goldstein17
"Nagy előnye tehet szert egy fiatalnaj, ha jól időzíti a beszallast. Nem átlagos penzpiaci idoszak van most."
.
Ezzel egyetértek, de ilyen hosszú távon még sok beszállója lesz, és a jó beszálló időzítése fáradságos és sok esetben utólag látszik, hogy téves volt.
Ugyan 2000-ben beszállni elég rossz időzítés volt, de a folyamatos (fixösszegű) vásárlással valahol a 2000-es csúcspont és a 2002-es mélypont felezőértéke alatti átagár alakult ki, ami viszont már egyáltalán nem mondható rossznak.
A másik faktor, az alj eltalálása. A 2000-es esés elindulása után a Nasdaq-on nagyon sokan -30%-ot már jó beszállónak tartottak volna. Ki gondolt volna a -78%-os mélypontra? Én biztos nem. Az időátlagolás valahol -40-45% közötti átlagos beszállót adott volna ki.
Bonyolítja a képet, hogy az időátlagolással persze felfelé is vette volna a dotcom emelkedést, de az átlagár itt is a fele alatt alakult volna ki.
GajdicsNemErti péntek, 18:06
Előzmény: #46226  GajdicsNemErti
bocsi, eladsz egy lakást, és egyszerre, rossz pillanatban nyomod be a tőzsdére, akkor tud ütni a medve.
GajdicsNemErti péntek, 18:05
Előzmény: #46225  Fsociety
Ha minden hónapban félretesz, akkor a medvepiac se üt akkorát. Ha monjduk veszel egy lakást, és egyszerre pontban tőzsdére viszed, akkor meg tud szívatni egy lufipukkanás vagy medvepiac, de havi fix vételekkel nem.
Fsociety
Fsociety péntek, 18:01
Kivéve,ha belecsúszik egy medve piacba, bár tény, hogy igaziból olyan reg volt. 
FR73 péntek, 17:59
Előzmény: #46220  Goldstein17
Itt az a kérdés, mekkora arányban tegye kockázatmentes állampapírba a pénzét. Pl 75:25% arányban allokál minden hónap elején. És milyen terve legyen, hogy mikor lép be a piacra? Pl. ATH mínusz minden 15%-nál átpakoljon belőle valamennyit az épp leesett árú eszközbe.
Ha nincs terve, akkor nem fog belőle nyerni, mert a félelem legyőzi majd a józan ítélőképességet.
Vannak az időzítéssel kapcsolatban videók a neten, de emlékeim szerint az jött ki, hogy hosszú távon az nyert, aki mindig azonnal befektette, ha volt befektetni való pénze.
Pl várod az összeomlást, de előbb még emelkedik 100%-ot, aztán korrekciózik 30%-ot, hát nem nyertél vele.
A legtöbbet az olcsó költségekkel fogja megnyerni szerintem, évente 1% költséglehúzás pl nagyon sokat jelent 30 éves időtávon.
Fsociety
Fsociety péntek, 17:51
Előzmény: #46222  GajdicsNemErti
Mar csak azért is volatilisebb,mert igy szamoljuk: Usdhuf=eurhuf/eurusd. Hat ez a nagy trükk. 
GajdicsNemErti péntek, 17:50
A dollár egyébként jóval volatilisebb eszköz, mint az EUR. Ha megnézel egy eur/huf meg egy USD/HUF chartot akárcsak 5 év távlatában is (google egyből kidobja), láthatod, hogy mennyivel meredekebbek a hullámzások. Persze ez is inkább csak érdekesség, USA-t és a dollárt nem lehet kikerülni, ha hosszú távon akar vki befektetni, és nem csak az arany/ingatlan/magyar állampapír érdekli.
GajdicsNemErti péntek, 17:44
Előzmény: #46200  StockSzaffi2002
FIRE-ről javaslom kiszámoló blogot, ami leírja a veszélyeit is. A blog szerzője nagyon konzervatív befektető, és néha úgy érzi, meg tudja jósolni a jövőt (ez amúgy csökkenti a hitelességét...), de az elfogultabb/indulatosabb dolgait lehámozzuk, akkor nagyon hasznos. https://kiszamolo.hu/a-fire-mozgalom-rovid-tortenete/

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek