Egyetértek N0moddal, nem kell átfogóan tudni, h egyes szektorokban meg úgy általában a villággazdaságban mi történik. Aki átlátja, az se tud jósolni - lásd Micheal Burry, aki 15 éve havi szinten jósol összeomlást. Ugye ő jelezte előre a 2008as válságot, és szedte meg magát, Big Short. Szóval ő ért hozzá, mégis folyton téved. Elég annyit tudni, h az állampapír nominálisan garantáltan ad hozamot, és csökkenni nominálisan nem tud (hacsak nincs államcsőd), ETF-ek értéke meg tud csökkenni, de historikus adatokból kiindulva 10+ éves időtávon kb garantált a nyerő, nagyobb benne a potenciál, mint az állampapírban, és egyszerű buy and hold stratégia nyerő lesz.
ja igen az összes kisgazda az Alföldön elmegy az akku gyárakba dolgozni, hogy ez nem jutott eszembe... és az Alföld-et majd Dubaj II-nek fogják csúfolni
lehet azt kell elengedni hogy egy országot a mezőgazdasági alkalmassága alapján itélj meg. Mindaddíg amíg az adott ország gazdasága jó és élelmiszertúltermelés van a világban. Mondjak gazdag, meleg sőt forró klímájú helyeket a bolygón? :)
gondold el hogy felmentek a földárak .... azt most kiderül hogy az Alföldön bukta az egész... lehet Bp-en 30 év múlva 45C lesz egész nyáron ami márciustól novemberig fog tartani... azt a sok ingatlan mániás aki arra veri hogy mennyi kecója van majd a hajára kenheti... mint aki Velencei tavi nyaralót vett 15 éve már most ba$@hatja..
senki nem tudja a jövőt mi lesz 30-40 múlva, utólag igaz volt amit írsz. Utólag. Nézz mad max filmeket meg olvass híreket hogy a Volkswagen csoport 50 ezer embert küld el Németországban.... 30-40 az sok idő a felgyorsult világban... például sivatag lesz fél Magyarországon...
nem feltétlenül kell megértened minden egyes vállalat működését, jövőjének elemzését, ugyaneztb az egyes kritókra, országokra és pénznemekre. Ezt elvégzi helyetted a piac, ha nem akarsz egyedi részvényezni ezt elengedheted. Fektess be valami kevéssé kockázatosba (etf, befalap, kötvény, ásvány, akármi) és bizakodj. Ha összeomlik a világ úgyse ez lesz a fő bajod. Már csak azt kell kitalálnod hogyan ne nyúlj a befektetéseidhez ingatlan, autóvásárlás meg minden egyéb ok miatt, ez nagyobb kockázat a hosszútávú befektetésre mint a tőzsdei összeomlás :D
"Mi történik ha közben hosszú távon lesz valami más lehetőség? Például valami kriptohoz hasonló dolog és mindenki azt vesz, az ETF-ek meg nem növekednek többé. Olyan is lehetséges?" 1) A kriptó hardcore spekulatív eszköz. Eddig mindig volt egy ciklikussága, ez alapján a btc épp most van a ciklusa alján, és a kövi két évben akár 150-200k usd-t is elérheti, de csak akkor, ha továbbra is úgy viselkedik, mint eddig: ezt pedig nem tudhatjuk. 2) a beszakadó aztán 20 évig nemnövekedő tőzsdére jó példa a japán tőzsde. De ott bele kell számolni, h USA a világelső poziját szándékosan csinálta ki őket, emellett a demográfiai trendek is borzalmasak voltak. Ahhoz, h az ETF-ek ne működjenek, az egész világgazdaságnak vissza kell esnie, és évtizedeken át kínlódnia. Nem tartom valószínűnek, ahogy USA hosszabb távź vergődését sem. Az infláció és az eszetlen quantitative easing miatt nominális értelemben már-már szükségszerűen növekednie kell a tőzsdéknek. 3) A Föld erőforrásai valóban végesek, ugyanakkor hamarosan elérünk ahhoz a ponthoz, amikortól a globális népesség csökkenő pályára áll. A távol-keletre ez egy ideje igaz már (és ott a legextrémebb), de USA és EU népessége is csak a bevándorlás miatt nem csökken. Minél fejlettebb egy ország, annál inkább csökken a népességszám, és kb már csak Afrika meg Dél-Amerika mondható elmaradottnak. Egy afrikai viszont kb tizedannyit fogyaszt, mint egy amerikai. 4) igen, lehet h a világűr a jövő, azt viszont tudnod kell, h ezek a dolgok már előre be vannak árazva a tőzsdén. Pl az AI cégek is azért érnek ilyen sokat, mert a részvényesek arra számítanak, h ezek a cégek a jövőben iszonyatos bevételekre tesznek majd szert. Ha csak a mostani profitot néznék, nem érnének ennyit :)
Köszönöm akkor az állampapír mellé szerintem majd keresek valami olyan ETF-et ami szimpatikus és havonta befektetek. Mi történik ha közben hosszú távon lesz valami más lehetőség? Például valami kriptohoz hasonló dolog és mindenki azt vesz, az ETF-ek meg nem növekednek többé. Olyan is lehetséges? Szerintem az űrtechnológia a jövő, meg a Mars kolonizálása így hosszú távon nem csak a Földi gazdaság növekedése, mert az is egy véges, korlátos dolog.
Köszönöm szépen a tanácsod. Akkor az állampapírom ami van most kezdésnek jó amíg jobban belejövök a befektetések világába, de a FIRE-hez mindenképp fog kelleni más is majd. Igyekszem mindenki véleményét észben tartani. Nagyon úgy tűnik nekem ez a befektetés dolog, hogy végülis a jövőt próbáljuk megjósolni, tippelgetni aztán, hogy bejön -e az nem biztos. Viszont ha jól értelmezem aki folyamatosan fektet be nem bukhat rajta hosszú távon 30+ év, mindenképp ha nem is a lehető legjobban, de jól jár.
Ez a terv akkor mond csődöt, ha már sose fog a mai szintre visszamenni az árfolyam. Sp500 pl 2001-ben nagy csúcson volt, utána esett és forintban csak 2012-re kapaszkodott vissza a 2001-es csúcsra. De 2012 óta 7x. 26 év alatt 7x. Lehetett volna jobb? Hogyne, pl 2003-ban beszállni. Vagy 2012-ben. De ha így gondolkodtál volna pl 2015-ben, azóta néznéd csak, hogy hova ment. Aki 2001-ben 24 éves volt, az ma 49, és meg a csúcson beszállva is igen jól járt.
Nyisd meg a S&P500 chartját, és láthatod a képletet magad előtt, időnként jön az összeomlás, és évek, mire jön a kijózanodás, per pill a 2007-2008 et übereljük a számokban, mégis minden ATH-n van, tehát megvan az esélyed arra, hogy a legszarabbkor szállsz be és évekig nem jössz vissza 0-ba. Erre jó az állampapír, kockázatmentes, adómentes, bár most csak 5,5%, pár hónappal ezelőtt meg volt 7%. De hogy az állampapírral te eléred a FIRE létet, az kizárt. Ahhoz kockáztatni kell, jobb befektetési formákat kell választanod, főleg az életed első megtakarítási éveiben. De ez csak az én véleményem. A többiek majd írnak okosságokat, én egybites vagyok. Hallgass a többségre. Minden jót!
Csak teszteltelek. Túl szépen megfogalmazott kérdések és válaszok. :D Én amikor kijöttem a főiskoláról, az első 1 év arról szólt, hogy a diákhitelt visszafizessem, külső segítség nélkül, végül 2 lett belőle, mert nem úgy alakultak a tervek, ahogyan azt az ember elképzelte a főiskolai évek alatt, de bármi áron vissza akartam fizetni, értsd: 80-90k keresetből 50-60k diákhitel, 30-40k maradt az életre. A harmadik pedig arról, hogy kicsit éljek, nem egyből a 40 év előtti nyugdíjba-vonulás/FIRE elérésére koncentráltam. Ha te félre tudod tenni a fizetésed 40%-át, akkor ahhoz nagyon jól kell keresned, és relatíve megfontoltan élni. Mindent lehet.
Köszönöm ez is tanulságos. Szerinted őszre várható korrekció vagy inkább emelkednek tovább az ETF-ek? Az összeomlás mit takar? Mindenki bukik mindent? Lehet tartok némi kézpénzt erre az esetre, ha akkor olcsóbb beszállni.
Magyar Állampapír tulajok