Nekem nincs, nem is volt BMAPom. Fix és MAP+van. Sajnos egy kis 2027I PMAP is, de az is 5.9% most, meg hozzájön még vissza az 1% vétel a végén, az is 7% lesz. Nem látom át miért törjem fel. Akkor éri meg feltörni, bukni a múltkori vétel 1%ot, meg a mostani vétel 1%ot, és Fixálni 5évre, ha tartós alacsony kamatok jönnek. Nem hiszek benne. Ha mégis. Na akkor lesz ingatlan vétel vagy tőzsde maximum. 2028-2031es lejáratokban lesz idő átgondolni. Addig ázlag 6.5% megy kb kamatokkal
megy itt a beszélgetés a hozamesésről, a PF is csodaszámba írta, hogy mi történik idehaza. valójában semmi extra, volt honnan essenek a hozamok, magasról lehet nagyot esni. 4,5-5%-os 3 havi DKJ reális 1 éves távon, ami a 29/N-nek nem rossz. az a rossz, hogy hamar jár le. jómagam nagyjából 50-50%-ban vagyok fixben (fix és máp+) és Bmápban (29-30/N).
Az infláció kb. nálunk a legkisebb, az alapkamatunk meg a DKJ szintjeink a legmagasabbak, amiket a FIDESZ indokolt, nem Magyarország. FIDESZ kuka, Árad a Tisza, kicsit realizálódik a "valós" kép az országról. Én ezt látom bele. És mint írtam, emiatt jön a -50BP, mert ez a realitás.
"Szóval szerinted érdemes a djk+1%os bmápokat eladni? Én is ezen lamentálok." --- Bár nem nekem szólt a kérdés, de a DKJ +1% BMÁP-ok nálam maradnak. Gyanús ez a nagy hozamesés itthon, míg a világban inkább felfelé indultak a kamatok és a nagy jegybankoknál is inkább kamatemeléseket vetítenek előre.
Ha vmivel nő az infláció azt nem biztos h a DKJ követi le hanem a pmáp hiszen az inflációkövető. A nagy kérdés h a DKJ hozam mennyire követi le az inflációt?
Nem vált le semmit, ezt írta. Mert ő emelkedő inflációt vár, tehát a BMÁP marad itt, vagy még felfele is halad szerinte majd. 8-9%-os DKJ is akár, ha a világ összeomlik, amit 2022 óta várunk.
Te milyen bmápokat tartasz meg? Én csak azokat amelyek min DKJ+1.5%-t fizetnek, a +1% már kevés hiszen ha 5%-ig v alá csökken a hozam akkor 6% v kevesebb lesz a kamata. 2021 elejéig alig 1% v alacsonyabbak voltak a DKJ hozamok, hosszú éveken keresztül fokozatosan csökkentek!
Nem a vulág, de most 0.5%-ért megint benyelni 1% bukót nem nagy pálya. Mivel semmit nem lehet tudni a jövőről, pont annyira nem biztos 7% jó lesz 2év múlva. Lehet 10%os inflácios balhé lesz. Árstopok, üzemanyag stopokat is ha kiviszik, lesz itt visítás. Szerintem ez most egy kiugrasztás.. valószínűleg már nem ugrálok, ahogy írtam is. Ha MÁP+ lenne 250milliós határral lenyelem a békát és vágjunk bele, most már maradok így, max átforgatom tőzsdére később, ha itt nem lesz megfelelő kamat. Végre lassan minden behozza az 1%os vételi büntit. Nem fogom újra kezdeni most.. Béke
A DKJ + 1%-t fizető bmápokat érdemes lehet eladni hiszen könnyen lehet h a DKJ aukciók őszre v legkésőbb év végére 5%-ra esnek és úgy már 6% v az alatti lesz a bmáp kamat, emellett reális h jövőre 5% alatti DKJ hozamok is lesznek.
Mivel mindenkitől kérdezted, én is elmondom a véleményem, hátha tudok valamit hozzáadni az eddigiekhez. Itt a fórumon sok, nagyon jó hozzászólás elhangzott a kérdésedre. Amit én gontolok: 0,5% csökkentés nem nagy szám, millió forintonként 5000 forint differencia. Csak emiatt nem ugrálnék ki-be hasonló állampapírokból. Ami kérdés felmerül, hogy ez egy első lépés-e a kamatcsökkentés útján, vagy marad-e így hosszabb ideig. Itt megoszlanak a vélemények. Másik: tipikus értékesítői trükk, és ez minden boltban így működik, hogy a kedvező ajánlat (itt most a magasnak számító 7% kamat) csak korlátozott ideig érvényes, így nyomás alá helyezik az ügyfelet/vevőt. Én az 5 éves állampapírt nem tekintem befektetésnek, hanem likvid, de kamatozó pénzeszköznek. Folyószámla helyett tartok itt akkora összeget, ami kellhet ennyi idő alatt a családnak. Esetleg további részvénybe ugorhatok be, ha olyan a helyzet. Rugalmasságot ad a változó, és számomra kiszámíthatatlan környezetben, mivel nem vagyok pénzügyi szakértő. 33% 1,25%-os BMÁP-m van, kb 10% MÁP+, a többi FixMÁP, vegyesen 7% és tavaly nyári vétel 6,5% kamattal. Ha csak BMÁP-ben ülsz, az valóban némi kockázat a diverzifikáció hiánya miatt, ha döntenél a 7% FixMÁP-ra váltás miatt, azt csakis megfontoltan, és csakis a diverzifikáció miatt tedd, ne pánik miatt. A jövőt senki sem látja, csak többé-kevésbé megalapozott vélemények vannak, amikből valamelyik bejön, valamelyik nem. Remélem segítettem, szép napot kívánok!
Úgy értettem, hogy a 2 hónapot, hogy ennyit vesztettél "időben", kb 51-52 nap az 1%. 2 hónap nem a világ, főleg ha +0,5%-al többet kapsz évente, és +2-3 évvel kitolod a 7%-ot.
De azért azt még hozzá kell tenni,hogy az uniós pénzeknél általában nem úgy működik, hogy „egyik napról a másikra” megérkezik minden. Még egy politikai megállapodás után is hónapok, sőt akár 1–2 év is lehet, mire a gazdaságban teljes erővel érződik a hatás.Nagyjából így nézhet ki az idő rend.Piaci reakció, akár azonnal vagy néhány héten belül.Ha hiteles megállapodás születik az EU-val, azt a forint, a kötvénypiac és a befektetői hangulat gyorsan árazhatja. Ilyenkor már önmagában a várakozás is csökkentheti a hozamokat.Tényleges pénz beáramlás jellemzően néhány hónapos csúszással.Az EU-s kifizetések adminisztratív, jogállamisági és projekt szintű feltételekhez kötöttek.Gazdasági hatás, inkább 1–2 éves folyamat.Mire a beruházások elindulnak, a cégeknél megjelenik a kereslet, az államháztartás könnyebben lélegzik stb.A piac ezért sokszor előbb reagál, mint maga a gazdaság. Ha a befektetők elhiszik, hogy:stabilabb lesz a finanszírozás,javul az EU-kapcsolat,kisebb a költségvetési kockázat,akkor a hozamok már jóval a tényleges pénz beérkezés előtt eshetnek.Ezért nehéz tökéletesen időzíteni a BMÁP vagy fix kérdést is. Mire mindenki számára nyilvánvaló lesz, hogy „rendben vannak az EU-pénzek”, addigra lehet, hogy a piac már régen lejjebb vitte a hozamokat.
Magyar Állampapír tulajok