Mindenesetre ahhoz, hogy például tavaly ne legyen reálhozama a befektetőknek az állampapíron, elég durván el kéne térnie az általad érzékelt inflációnak a hivatalostól.
Nagyon? pont ott tartunk, ahol hétfőn. inkább az volt érthetetlen, hogy mire csökkent 60 bázispontot... Trampelnökúr szava sokat ér, ugye, mint az közismert...
Ezt a csoki dolgot nem értem. Nagy feketecsoki fogyasztó vagyok 85 %-os Lindtet szoktam venni, mindig akkor amikora Delhaizban leértékelik, ilyenkor minden második táblát féláron adják. Utoljára így 1,85-re jött ki egy tábla (igaz a minap 3,05-ért láttam teljes áron lehet hogy itt is volt most valami ár ugrás), Magyarországon viszont 2200 forint alatt nem látom. Az egész család szereti, naponta egy tábla simán elfogy.
A szolgáltatások simán kb 10%-kal nőttek. Viszont ez is torzít, csak másképp. Pl üzemanyagár csökkent, közművek és tömegközl változatlan. Persze ezt nem veszed észre, mert nem zavar. Vagy pl kakaó ára miatt a csoki és édességek az egekbe nőttek, kérdés, mennyi a te kosaradban ez a termékcsoport arány. És lehet folytatni...
"A bérem meg 2-3x annyi. Nincs itt semmi probléma. Akinek meg nem, az keressen másik munkahelyet." -> te a kivétel vagy, az átlagot/mediánt tekintve ez a trükk nem működik
Belga - Nótacsokor megvan? A féregjárat,a csillagkapu torzítja. Fodrász 1,5x annyiért dolgozik. Burkoló 2x annyiért. A bérem meg 2-3x annyi. Nincs itt semmi probléma. Akinek meg nem, az keressen másik munkahelyet. A minimálbér is legalább duplázódott.
Nincs saját inflációs kalkulációm, de amikor a GDP-deflátor és a CPI brutálisan eltér egymástól, ott valami alapvető torzulás történik. Ha a valódi vásárlóerő-romlásra vagyok kíváncsi, inkább megkérdezem a burkolót, megnézem a szokásos bevásárlókosaram értékét, a fodrász tarifáját, az étteremben a számlát, vagy a lakásbérleti díjakat. Ez rövid távon persze csak egyéni percepció.
Eurostat magasabb GDP növekedést mért nálunk, mint a KSH. Az Eurostat ~közel azonos inflációval számolt nálunk, max 1-2 TIZED eltéréssel, talán +ba. Ahogy Gyurcsány apó mondta, lehet itten tesze-toszáskodni. USA-ban jól számolják az inflációt? 20%-os dollár gyengülés, olajár +50-60% aztán a PCE infláció stagnált. Egy kottából játszanak, csak a KSH-nál több sor van + több osztás.
Aki állampapírban tartja a pénzét, annak a vásárlóereje folyamatosan olvad: napról napra kevesebb élelmiszert, szolgáltatást vagy lakást tud venni. Sokan képtelenek voltak fejben váltani a 2008-as válság után, pedig a klasszikus "megtakarítok és beteszem a bankba/állampapírba" stratégia már halott. Mivel nincs miből reálkamatot fizetni, a statisztikai adatokat nyugaton módszertani trükkökkel, keleten pedig bármivel is szétbabrálják. A választás egyszerű: kényszerbefektető leszel, vagy az infláción keresztül adóztatott vesztes. https://www.azenpenzem.hu/cikkek/mellar-meg-a-szocializmusban-is-hihetobbek-voltak-a-statisztikak/11128/
Írtam egy litániát, hogy miért nincs értelme egyéni inflációt mérni, mert akkor 9,5 millió ember leírhatná, hogy neki mennyi az egyéni inflációs érzékelése. Akár tetszik akár nem, a KSH mégiscsak az átlagot veszi-hozza elénk, 9,5 millió fele ennyit se érzékel, a másik fele meg a dupláját. Ettől még valid, ott van az excel. Matek. Azzal is kell számolni, hogy közben a fizetések is nőttek, milyen mértékben, az is változó. Az én fizetésem kb. duplázódott az infláció meg 50% papíron.
Magyar Állampapír tulajok