Bianco kolléga lobogtatja a "PMÁP hello" zászlót, arra reagáltam. Nekem az a hajó már elment,nincs PMÁP: 0 Van Fixmáp dögivel, szinte csak 7% és csak 5 évesek már Így vagy úgy, de idővel leáll az infláció, akkor pedig a 2031-ig tartó BMÁP-ot már nem vennék. (mert már csak ez van) Valaki a 2051G leszambázását várja, az pedig hozamcsökkenés, vagyis akkor a DKJ is csökken. Fogalmam sincs, őszintén, hogy mi a jó diverzifikálás (de utálom ezt a szót) állampapírnál 5 évre. 78,4 FIXMÁP (amiből 74,27% FIXMÁP 2031Q1 egyeduralom) 21,6 BMÁP (2029N egyeduralom)
Én arra reagaltam, hogy március 15-én fix 7%ost akarsz venni. Az a hajó miért ment volna el.Nem az eladott pmapokkal allitottam parhuzamba. Bónuszt is vehetsz,. A jövőt nyilván nem látjuk, de azért most eléggé benne van a pakliban egy inflációs megugrás. Ezért bizonytalanodtam el a fix egyeduralmát megkérdőjelezve.
Az infláció-pánik emelkedésekor a BMÁP profitál a legtöbbet, azonnali reakcióként. Gyakorlatilag nem kell DKJ-t venni, mert ott van a summa +1,5% és majd +2,5% kamatprémiummal. Fixmáp arra jó, hogy amíg az infla a HA megugrik story-t erőlteti, addig jön a 7%, stabilan visszapakolható a 7%-os fixmápba a kamaty', amiről itt sokan vizionálnak, hogy úgyis csökkenni fog, HA csökken. Ha inflációt-pánikot emlegettek, akkor nem fog csökkenni. Így nézve akkor a FIXMÁP 7% kamatos kamat, sokkal jobb, mint a MÁP+. Szumma szummárum. Tehát: BMÁP előbb profitál, PMÁP 2 évre rá. Ha annyira megugrik az infláció, mint mondtak itt tavaly egyesek? Majd akkor visszaugrunk a PMÁPba, amikor kell, még 0,1% kamatprémiummal is. Vagy ülünk végig a PMÁP vonaton, vagy bejön a HA, vagy nem.
Én már eladtam, nincs visszaút. Tavaly 640-nál hova gyűrűzött be? Sehova. Tény, volt egy kisebb árcsökkenés a Marci féle tejföl és tejnél, + túrónál, hát azt a 10-15 forintot a hajamra kenhetem. Mindig utólag bizonyosodik be, hogy mi volt a jó választás. Ha bedurvul az infla. HA Ismét a DAX topicos kollégát tudnám idézni, az elmúlt 2 iráni háború 2 napig tartott, a mostani már 2-3 napja húzódik, meddig tart ki? Látva a DAX piaci reakciókat, miszerint már a szoroson átengedik az olajat... ők fognak a békéért esedezni, nem az amerikaiak. Elhúzódik 2 hétre? Akkor 2 hét múlva helyre áll minden. Aki még tartja a PMÁP-ot, mindenki előtt a lehetőség, hogy tartsa. Majd utólag kiderül, jó döntés volt-e. Lehet ti döntötök jól.
Jól látod.... Vasárnap írtam: #41126A 3hónapos diszkont ár emelkedni fog , a bónusz állampapíroknak jó... pl 2029N ... " EUR/HUF ban dicsekvő , meg mit képzelsz magadról, " - Pedig segíteni próbáltam... Ezért vagyok 2029N ben...
Én most azért gondolkodóba estem a 7%-os fixmap vonatkozásában. Ha bedurvul az infla, biztos, hogy az a jó választás a bonussal szemben? Csak a gázolaj ára már hol tart. Nem kell hozzá sok idő, hogy begyűrűzzon minden szegmensbe..És még hol a vége.
Egyrészt nem véletlenül áramlott gigantikus tőke az USA tőzsdére, mert a cégek eredménytermelő képessége nagyon magasra került és jó ideje ott is van. Elsődlegesen ez számít valamint a kötvényhozamok szintje. Nem csak úgy fújták a longot. De mára az árazás is elég feszített lett, úgyhogy tudna korrigálni. . Másrészt azért korrigált az USA most keveset, mert első körben ők a legkevésbé kiszolgáltatottak az energiaproblémáknak. . A tőzsdét akciófilmszerűen képzeled el, ahol nagy valakik összebeszélve bármi áron védenek valamit. Ezzel szemben itt több millió független szereplő döntési alakítják az árat. Még a legnagyobb szereplőből is rengeteg van, nemcsak az USA-n belüli befektetési alapok, hanem más országokból is. Csak egy példa: "A norvég állami vagyonalap a világ legnagyobb szuverén alapja, amely a norvég olaj- és gázbevételeket kezeli. 2024 végén közel 1739 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett, 66 ország több mint 8700 vállalatában részesedéssel, ezzel a globális részvénypiac ~1,5%-át birtokolja."
Egy kedves kollégát tudnék idézni: "Gigantikus" long tőke áramlott az utóbbi időszakban az USA tőzsdére, mindenki csak a longot fújja. Pont emiatt nem esik USA, pont emiatt csak 3-4%-os korrekciókat csinálnak, mert ha ők beszakadnak, olyan pénzeket érnek el (stoppokkal), amik a világra ki fognak hatni, ami szerintem csak idő kérdése. Értelemszerűen bármi áron védik ezeket a szinteket, ami alatt már gáz van, bármi áron. Minden tőzsde legalább 10-12%-ot esett, USA meg esett 2-3%ot? hm.
Ezért nem esnek izomból a tőzsdék. vagyis, dax leröppent 10%_ot, USA meg zöldbe is fordult. DAX kapta az igazi nyaklevest. végülis a 2008-2009at sem gondolták mélynek, aztán mi lett belőle.
Az utolsó felszállás Kordával :D Március 10-én jön a következő (februári) inflációs adat, ki mennyit vár a januári 2,1 után? Én tippelek egy 2,2-2-3-at. Még 10 nap, és megveszem a tervezett áprilisi kamatfizetések értékét (március 15-én), remélhetőleg még fixmáp 7%-al.
Magyar Állampapír tulajok