Mondjuk a daytraderkedés eredményét lakossági állampapírhoz hasonlítani, annak mennyire van értelme? Meglepne, ha a tőkéd 1-2%-nál többet kockáztatnál a DT-vel. Adrenalin levezetésnek persze jó lehet.
6800-7000 között oldalazik, nevezd esésnek. NQ meg esett 7%-ot. Dow Jones meg közben ATH-ra is ment. Én DAX NQ-zok. Az utóbbi 4 nap ilyen tőkenövekedést produkáltam: 8% 7,5% 15,5% 4,5%
A PMÁP papír csak 2030-ig szólt, nem a "jövőbeli", akár 2031-32-es kamatfizetésre. Meg kell húzni egy határt, amíg reális a tartása, szerintem ezt a határt átléptük.
A fixek felé történő terelés nyilvánvaló célja, hogy a jövőbeli inflációs kockázatot ne az állam viselje, hanem inkább Te. Ezért (is) érdemes diverzifikálni. Fix, 2029N, egy kevés 1,5%-os felárú PMÁP a Kincstárnál a kedvező feltételek és a likviditás miatt, mellé kb. az előzőek összegével azonos értékű külföldi részvény és ETF a brókernél az árfolyamkockázat minimalizálására. Én így alszom nyugodtan.
És csak nem akar esni a szerencsétlen. Jó USA infla adat jött. A cégek egy része (bankok) relatíve jót jelentenek, mi támogatná az esést? MAX a pánik, a profitrealizálás. Japók toltak 1 nap alatt egy 10%-ot talán 1.5 hete, nézz rá a chartra, még ez a 10% ott van a szatyorban. Általában japó-Kína mozgása határozza meg a többit is, vagy fordítva is, tehát emiatt várnék esést, hogy ezt a Japó féle +10%-os ugrást a semmiből visszaadják.
"mert én keresem A legjobb helyet." Keresd is mert globálisan sincs jó előérzetem, hetek óta shortolom az sp500-at is folyamatosan. A tőzsdéken is érik a pofon, egy nagyobb korrekciós időszak következhet itt is. A globális gazdasági helyzet sem néz ki már szépen, Trump elég jól felkavarta a piacokat, aminek komolyabb hatásai lesznek a világgazdaságban is.
Amennyire csak lehetett próbálták a lakossági hozamokat-kamatokat padlóra küldeni. BMÁP 2029N +1,5/2,5% után jött a 2030N 2030N1 2031R1 2031R2 (pár hónap alatt lezajlott) mind mind a butításról szólt. És a jelenlegi PMÁP +0,1% kamatprémiummal a bolondok papírja jelenleg. Ezzel ellentétben a fixeket meg megemelték: fixmápot 0,5%-al, MÁP+ot 0,75%-al. Erről azt írták az okosok, hogy fixálni akarják a kamatkiadásokat, a tervezhetőség miatt. Nekünk már nem kell 16 és 19%-ot fizetni, csak 7% körül, mégis a kamatteher /szinte/ magasabb, mint 1-2 éve, mert a külföldi tőke 2-3-4% hozamai emelkednek 5-6-7% ra. Amíg USD gyengülés van, addig kőkeményen profitálnak belőle.
Én csak annyit látok, hogy röpködnek az ezermilliárdok, hitelt hitelre halmozunk és ezt már egyre többen érzik is. A választási osztogatás miatt még több hitelt vettek fel, ezt is kamatostól fogják fizetni a magyar adófizetők. A BMÁP jó lehet arra, hogy ne veszítsen nagyot aki ebbe rakta a pénzét. Én azt is furcsállom, hogy a jelenlegi BMÁP hozamát, nagyon leszorították és ez nagyon ellentmond annak, hogy ne várnának inflációt ők is. Nem fogunk várni az inflációval 2030-ig és teljesen mindegy, hogy milyen várakozásokat kommunikálnak erről.
És ha éppen akkor indul meg az infla, amikor 2030-as papírok is lejárnak? Akkor sok értelme volt tartani. 1 éve azt hallgatom, hogy nyílik az olló. Kolléga írja, ha az államot nézzük: akkor BMÁP. És mint emelkedő infla, ami azonnal leköveti, nem 2 év múlva = BMÁP / DKJ Tehát ez a favorit, de tudom mit írtam, majd kiderül 2029re..."Diverzifikálás", erről nem írnék semmit:D mert én keresem A legjobb helyet.
Ezermilliárdokba fáj itt tartani a forintot. Kong az államkassza az ürességtől és hitelt-hitelre halmoznak. Tegnap a portfolio egyik cikke, rámutatott arra, hogy az erőltetett béremeléseket és a forint erősödését a jelenlegi gazdaság nem tudja elviselni és érik a korrekció a gazdaságban és a forint árfolyamában is. Tudok olyan cégről ahol a februári fizetéseket már nem tudták kifizetni és tartok tőle, hogy dominó szerű cégbezárások is jöhetnek. Ez ellent mond az inflációnak, de annak nem, hogy a forintot a helyére billentse, ami okozhat egy nagyobb inflációt is. Én nem vagyok optimista a magyar gazdaság kilátásaival kapcsolatban egy kicsit sem és indokoltnak látom azoknak az elmélkedéseit akik nagyobb inflációt várnak. A jövőt valóban nem tudjuk megjósolni előre, de az már érződik, hogy elég nagy katyvaszba került a magyar gazdaság. Átalakulásra lehet számítani és ezen már egy esetleges kormányváltás sem fog segíteni. A 2025-évi hiány is, közelebb lesz a 7%-hoz mint az 5-höz amivel számoltak, de ezt már csak a választások után fogják nyilvánossá tenni. Ez mellett az államadósság is bőven emelkedni fog, még itt sem jön be az a kismértékű emelkedés, amivel számoltak. Érik a pofon rendesen.
a jövőt megjósolni nem tudjuk, csak feltételezéseink lehetnek. a most rendelkezésre álló infók alapján kell cselekedni, a többi lutri. tehát azért tartani a Pmáp-ot, hogy hátha majd emelkedik (nagyot) az infla, szerintem nem bölcs dolog.
Áprilisig biztosan nem fordul.. Ha így kalkulálok, amivel bőkezű vagyok; 2,1+7,5 (3*2,5) +40 (5*8) Áprilisig 2,5 Utána végig 5 Ez 4,13 átlag. Februárra amúgy 1,9et jósolnak , nem 2,5et. Bármikor fordulhat, talán.
Magyar Állampapír tulajok