Ehhez tudni kéne, hogy alakult az áfonya termelői ára, várható termelése stb. Az áfonya nem egy nélkülözhetetlen termék, nem hiszem hogy ezzel akarták behozni az árrésstoppos kieséseket. . Az AI-t megkérdezve: A szupermarketekben kapható áfonya ára általában magasabb, mivel az év nagy részében importból származik (Spanyolországból, Dél-Amerikából, Ausztráliából). Az árak az akcióktól és a szezontól függően jelentősen ingadoznak; a nyári hónapokban a lengyel és erdélyi áfonya beáramlása jellemzően csökkenti az árakat. . Lehet felületesen irkálni a boltban a látott árakat, de látszik, hogy más kép rajzolódik ki ha megpróbálunk belemenni az árat alakító tényezőkbe.
Marci beszólt,h ő bizony már kamatot csökkentene, jött a 380-392, pedig az eur usd 1.15-ről 1.18re ment abban az időszakban, vagyis csökkent a dollár erő, aminek általában a forint örül, mégse örült. Nem látom realitását áprilisig kamatcsökkentésnek. Addig kipörgetem a 6,5%-os fixmápokat és 7%-ost varázsolok belőlük. Megjön a fizetés hamarosan, megy bele a 7%-os fixmápba, ~ 30-40 nap múlva veszem ki a régi papírt. Bár így van egy kis differencia, bukta, de belefér.
"A kamatot mindenképpen csökkenteni kell, hogy a gazdaság beinduljon...." írod. Tehát? Azt , hogy miben hiszel, annak nincs jelentősége. Majd figyeld a valóságot.
https://www.portfolio.hu/percrol-percre/815978/jovo-heten-dontenek-az-arresstoprol-1015090 Jövő héten döntenek az árrésstopról
Az árréstop kivezetésével kapcsolatban Gulyás Gergely közölte: a következő ülésen döntenek arról, mi legyen az intézkedés jövője. A
miniszter szerint az árréstop jó döntésnek bizonyult, hatékony eszköz
volt az árak letörésében, és a tapasztalatok alapján bevált. Hozzátette, hogy lát érveket amellett, hogy az intézkedést meghosszabbítsák.
Amit még írtam, tavaly jan-febr-márc még nem volt árrésstop, most viszont van. tehát ennek a hatása is erősen negatív, ahogy az üzemanyag 630-560 is bő 10% csökkenés. Gyakorlatilag az árrésstopos trükközés igazi pozitívuma az év első negyedévében most jön vissza, viszont áprilisban kiegyenlítődnek az árrésstopot értékek, ott már nem lesz csili-vili csökkenő infláció, hanem egy stagnálás, esetleg még emelkedés is megfigyelhető lesz. Ennek ellenére januárra talán 2% körüli inflációt várok (február-március szintén), pont a fentebb írtak miatt. Választás környékén tudják lobogtatni a zászlót, hogy "megcsináltuk", valójában nem csináltak semmit, csak matematikailag így jön ki. Aztán áprilisban jön a kijózanodás, a választások után. Viszont az áfonya (gondolom) nincs benne az inflációs kosárban, tehát oda megy az ára, ahova akarják.
mondok egy apró példát. Auchan, "saját márkás" fagyasztott áfonya. árrésstop előtt stabilan kb. 950 Ft/fél kg. most 1900. számtalan ilyen termék van, ami nem árrésstoppos. amikor eltörlik, akkor minden stoppos terméknek az ára hirtelen megnő, de az áfonyáé nyilván nem csökken vissza. azt el tudom képzelni, ha ez a rabló és szakbarbár kormány eltirhul, akkor majd az új kormány ezt eltörli. azt viszont nehezen tudom elképzelni, ha marad a kormány és majd ők vezetik ki.
A cikket azért copyztam be, mert számomra is érdekes volt a tavalyi év vége. Eltelt a karácsony, mit láttam? A polcok tele, mintha nem lett volna karácsony. Az emberek nem vásárolták fel a karácsonyi ajándéknak szánt dolgokat, a szaloncukrok toronyban. Hiába a 30.000 ft-nyi nyugdíjas utalvány, még ez sem vitte fentebb a kiskereskedelmi forgalmat, nem hiába lett siralmas a decemberi államháztartási egyenleg. Ha magamat veszem példának, én rakosgatok félre, spórolok, nem költök többet, csak mert árrésstop van. Így is az akciókat vadásszuk, mert még így sincs olcsóság. Az árrésstoppal is saját magukat lövik lábon: egyrészt kevesebb áfabevétel, a kereskedőknek a legszarabb, az infláció meg majd pont emiatt fog robbanni, ha 1x eltörlik. Marci nem hiába vetette fel, hogy "örökre velünk marad", mert meggondolatlanul hozzák az intézkedéseket, aminek utólag sokkal negatívabb hatása lenne, mint amennyi hasznot hozott. Legalább 1-1.5%-al lehazudták az inflációt, különben még több kamatteher lett volna, tehát újabb 100-150 MRD-al elcsúsztak volna. El kellett volna engedni a 2025-öt, de inkább ragaszkodtak a marhaságaikhoz.
Én az élelmiszerek a tisztítószerek és az egyéb dolgok 80 százalékát nem Magyarországon szerzem be.. Kevesebb áfa is jobb minőségű élelmiszerek vannak a környező országokban… Persze két kifliért nem ugrok ki… Vásárolni de tudatosan vásárolok is így megéri.. Talán majd ha itt lejjebb mennek az árak akkor majd itt is fogok vásárolni
Magyar Állampapír tulajok