Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 01. 25. 09:28

OROSZ-UKRÁN háború  

Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye erről .
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2023. 02. 28. 20:26
Előzmény: #29289  duraczell
1.
Pont ezt irtam le.
Az oroszok korszerű tankjainak a fele már odaveszett.
Nagyobbak a napi veszteségek mint az utánpótlás üteme.
Ma is rakétáznak, de ma már nem a felét lövik le becsapódás előtt hanem 3/4-ét.
2. 
Képzeld el, Te vagy az ukrán haderő parancsnoka.
Kapsz 20 ezer tankelháritó rakétát.
Mit csinálsz velük?
Gyorsan összeállitasz egy menetoszlopot és küldöd Bahmut fel, hogy az ottani védők mindegyikének legyen egy db, vagy szétosztod az egész fronton. (Első esetben kockáztatod, hogy a fele odavész a szállitás közben és lesznek frontszaakszok ahol egy db sem lesz ezekből, utóbbi esetben pedig Bahmutra sem jut sokkal több mint párszáz db.)
Városba bújás:
természetesen az él ezzel a fegyverrel, aki gyengébben van páncélos technikával, tüzérséggel ellátva, akinek messze nincsen légi fölénye. Az ukránok okosan addig nem támadnak, amig nem tudnak egy jól kiválasztott frontszakaszon egyértelmű ember és haditechnika fölényt felmutatni. 
Sejtésem szerint ma az ukránok támadó haditechnika tekintetében szinte le vannak nullázódva, miután a veszteségeik ebben a tekitetben is hasonlóak lehetnek mint az orosz oldalon. (Állitólag odaveszett már kb 1700 orosz tank, közel ennyi veszteség az ukrán oldalon már szinte lenullázza a tankok számát.)
3.
A teljes nyugati nehéztank állományt nem azért irtam be, mert úgy gondolom, hogy az mind az ukránok rendelkezésére fog állni. 15 ezer db-ból elég lesz 2000-3000 (ha a háború elnyúlik vagy 2-3 évig) és a nyugati állomány szinte változatlan erejű (Márcsak azért is mert az idióta spórolás miatt pld a németeknél a tankok fele most nem alkalmas a bevetésre, most majd végre nekiállnak javitgatni.)
India és Kina beavatkozna pár vassal?
El tudom képzelni.csak nem váltvetve az oroszokkal, hanem egymás ellen. Merthogy nekik egymással szemben vannak sérelmeik.
Leültetni a feleket az asztal mellé?
Ez olyan szép keresztényi gondolat, hogy könny szökött a szemembe.
És mit mondanál az asztalfőn ülve, mint moderátor a feleknek?
Tudom, tudom.
Azonnali tűzszünet.
Az oroszok tudni vélnék, hogy a tűzszünet első pár hónapjában feláll egy moder nyugati technikával felszerelt, kiképzett új ukrán hadsereg és az első kiprovokált összeveszésre a tárgyaló asztal mellett megindulna hogy a Dnyeper bal oldalán elmenjen Krimig.
Az ukránok tudni vélnék, hogy az oroszok az időt még hatékonyabban használnák. 
A 6000db raktáron lévő T62-ből összebarkácsolnának pár ezret és a sok lúd disznót győz alapon a tűzszünet után folytatnák Dombasz "felszabaditását"
De tegyük fel lenne tűzszünet.
(Minél kimerültebbek a felek annál valószinűbb).
Utána mit mondanál az ukránoknak?
Vegyék tudomásul, hogy bukták Krim mellé még Dombaszt is?
tegyük fel elfogadnák.
Milyen biztositékot kapnak arra, hogy orosz testvéreik pár év vagy évtized múlva nem kapnak kedvet harkovra, Herszonra?
Megigérik nekik ugyanazt amit a budapesti egyezményben?
Vajon az miért nem védte meg Ukrajna területi egységét?
Mert Ukrajna nem éri meg a 3. világháborút. Ezért nem.
Megfogja érni egy esetleges mostani egyezmény megsértése esetében?
Gondolkodj.
Te szeretnéd, ha a fiad emiatt be lenne sorozva hogy az ukrán (megmaradt) területét megvédje az oroszokkal szemben, ha a NÁTO bevonul majd akkor segiteni Ukrajnába?
Bármennyire is kegyetlen, de nem célszerűbb hagyni, hogy az ukránok (ha fontos nekik) saját maguk tegyék ezt meg?
Pár százezer halott ukrán katona hátrhagyva üzvegyet és félárvákat.....
Nem tudunk mást tenni.hagyni kell az ukránokat eldönteni, nekik mennyit ér meg a harc folytatása.
El fogják tudni dönteni.
De mit mondanál az oroszoknak, miután legnagyobb meglepetésedre mégis belemennek a tűzszünetbe?Hogy az orosz alkotmány szerint már orosz megyéket (kettőt vagy mind az ötöt) adják vissza az ukránoknak?
Az oroszok túlnyomó többségével Putyin elhitette, hogy :
- ukrán nép nincsen (most mégis van?)
- ukrajna náci diktatúra alatt áll (most mégis kiegyezünk a nácikkal? Sztálin forog a sirjában)
- az emlitett megyék orosz anyaföld (most orosz területeket alkotmány ellenesen odaadunk a náciknak? Ez nem hazaárulás?)
Abszurd ez a háború, de hidd el az még abszurdabb, hogy ilyen egyszerű lenne befejezni ezt a háborút.
Törölt felhasználó 2023. 02. 28. 20:11
Előzmény: #29298  Törölt felhasználó
Azt hittem, hogy hősként fog harcolni, mint a többiek, akiknek eddig ezt tanácsolta. "a nép szolgája" LOL
Törölt felhasználó 2023. 02. 28. 19:45
Előzmény: #29297  WLM
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kénytelen lesz az Egyesült Államokba menekülni, miután Washington megszünteti a Kijevnek nyújtott katonai támogatását – mondta Douglas Macgregor ezredes, a Pentagon volt főtanácsadója egy YouTube-interjúban.
„Egészen biztos vagyok benne, hogy Zelenszkij úr végül valahol Miami külvárosában fog élni” – jósolta."
duraczell 2023. 02. 28. 18:25
Előzmény: #29292  Phylaxa
Igazad van, kucsit elbeszélünk egymás mellett. Én azt mondom, hogy nem szabad annyira lenézni az orosz hadsereget/hadieszközöket, mint ahogy...., míg berlini szerint elvi okokból ukrajna és a nyugat a sztár 😁
De a high tech dolgok szerintem igenis használva vannak. Drónok, tűzvezetés, kommunikáció, stb. Ezek beépültek, más kérdés, hogy nem lézerrel megy a lövöldözés, hanem még mindig a pl. puskapor által meghajtott szilárd testeket "kilövő/mozgásba hozó" fegyverek gyilkolnak, akár 50 vagy 500 éve. 
Phylaxa 2023. 02. 28. 18:03
Előzmény: #29288  berlini
Szerintem elbeszéltek egymás mellett. Ez a háború egész egyszerűen elsüllyeszti Ukrajnát. Addig tart, amíg nem marad semmijük, csak adóssághegyeik. Ember sem marad. Ahogy elnézem modern technikát senki sem használ, az oroszok pedig annyi rakétát gyártanak idővel, amennyi tankot a a világháborúban. Senki sem nyer, de Ukrajna elveszít mindent. Az oroszok szerintem kipróbálták a hiper rakétáikat is, nincs kétségem fel efelől, de nyilván mindenki hazudik róla, hiszen elfoghatatlan. 
Törölt felhasználó 2023. 02. 28. 17:40
Előzmény: #29289  duraczell
Az igazi mulatság az lesz, amikor a fekete piacon beszerzett javelinek szedik szét a horogkeresztes leopárdokat 😎
Dehogynincs
Dehogynincs 2023. 02. 28. 17:29
Atomja van, nem szabad bántani!
https://parameter.sk/atomja-van-nem-szabad-bantani
Az Ukrajna elleni orosz invázió megindításának első évfordulójáról méltó – erkölcsi színvonalához és politikai felelőtlenségéhez méltó – módon emlékezett meg a magyar kormány. ...
az azonnali tűzszünet csak az oroszoknak kedvezne, részben mert nyugalomban pihentethetnék és erősíthetnék csapataikat, részben mert beláthatatlan ideig a kezükön maradna, akit és amit az utóbbi egy évben elraboltak, a tizenhatezer deportált gyermektől kezdve a Mariupol melletti lítiumérctelepen át Európa legnagyobb atomerőművéig. ...
Orbán tisztában van azzal, amivel kritikusainak nagy többsége nincs: hogy a magyarországi népesség zöme két, ösztönné rögzült politikai tapasztalattal érkezett meg abba a rendszerbe, ahol a kormányzás jogát szabad választásokon lehet elnyerni. Az egyik, hogy az egyén biztonságának és jólétének feltétele az államhatalomhoz való alkalmazkodás – és mivel demokratikus hatalomról nem volt élménye, sőt az átalakulás sajátos menete miatt elképzelése sem, ez a zsarnoki hatalomhoz való igazodást is jelenthette.
A másik, hogy kollektív, nemzeti ügyekben a Trianon-fókuszú sérelmi nacionalizmus minden érvet és értéket felülbírál, tehát ha az ukránok csorbítják a kárpátalji magyarok jogait – ez sajnos az oktatási törvénnyel megtörtént –, akkor az igazság semmiben sem áll mellettük, kövessenek el bármilyen bűnöket ellenük az oroszok, minden rosszat el lehet hinni – az ukránokról.
duraczell 2023. 02. 28. 17:28
Előzmény: #29288  berlini

1. Én viszont pont azt írtam, hogy az eszközök megsemmisítése lenne a lényeg. A rakétáik hogy fogynak-e? persze, majdnem olyan ütemben mint az ukrán célpontok. De már nyár óta azt halljuk, hogy elfogyott az oroszoknak, ehhez képest azért még rakétázgatnak.
2. Valószínűleg nagyon jó haditechnikai szakértő vagy, én nem. De számok szintjén kaptak az ukránok vagy 20.000 tankelhárító fegyvert, de lehet többször annyit. Bármilyen aktiv páncélzatú harckocsit ki lehet lőni 2-3 tankelhárítóval.
Városba bújás: Az orosz offenziva idejéről beszéltem, sőt ma is. lásd Bahmut. Az ukrán ellentámadásoknál, az oroszok visszavonultak, és nem a városokat alakították erőddé. Az ukránok azóta is azokat a sebeket nyalogatják, amiket ezeken a támadásokon elértek. Vagy nem is tudom miért nem mentek tovább?!
3. Te most a teljes nyugati potenciált állítod megint szembe az oroszokéval. Szerintem ez nem cél, de akkor állítsd szembe az atomot is, mivel az is az arzenál része. Minden nyugati országra juthat pár, ha már ennyire nagyon erős mindenki, max belepusztul a világ. 
De mondhatnám azt is, hogy ha nyugat teljesen eléri a polarizálását a világnak, akkor Kína és India is be tud szállni néhány vassal, márpedig nekik is van sérelmük. Már ott is más lesz a matek.
Pont ezt az erősködést kellene visszaszorítani és a folyamatos emelését a téteknek. Inkább leültetni mindenkit az asztalhoz és abbahagyni a farokméregetést.
berlini
berlini 2023. 02. 28. 16:50
Előzmény: #29286  duraczell
1.
Nem a mozgó vonatkat irtam. Vasúti infrastruktúrát. Nagy különbség! Azt már a 2.vh-ban is szét tudták bombázni az akkori technikával. Hogy az oroszoknak nem megy? Talán mert a folyamatos füllentések után saját maguk is elhitték, hogy ténylg vannak preciziós fegyvereik nagy hatótávolságra?
Nem az én problémám.
2.
Az orosz haderó sebezhetőségét nem nekem kell "látnom". Azt látja mindenki aki nézi, hogy hogyan lehet kilőni primitiv tankelháritó fegyverekkel is modernek mondott orosz tankokat. Aktiv páncélzat???  Körberöhögi őket a világ. Figyeld meg. A következő hnapokban megjelenik havonta kb 100db T62-es modernizált tank, állitólag modernizált páncélzattal , tűzvezetéssel. Siralmas.
Az ukránok bebújtak a városokba???
Herszont is igy vették be?
Igy szabaditották fel Kharkiv megyét? Elbújva a városokba?
Igazad van . Pont az elveszett haditechnika pótlása fogja eldönteni a háborút.
3.
Maradjunk a nehéz tankoknál.
oroszország havi 20db-ot túd gyártani, (márha a döntően nyugati fejlett szerkezetek alkatrészek rendelkezésre állnak.)
Amerika még kevesebbet. Csak 15db-ot.
A németek sem tudnak még ennyit sem havonta.
Angolokkal franciaországgal együtt sem éri el a teljes nyugati havi gyártási kapacitás az 50db-ot.
Ez azért több mint 20db.
Amerika most szállit 30db M1 Abrams-ot.
Mennyi is marad még belőle ezeket levonva?
9100db.
A Leopradokból legyártottak vagy 3500db-ot. Többnyire fejlett országok haderejében vannak csatarendben.
Hogy most ebből részletekben átadnak 100-150db-ot Ukrajnának?
Az oroszok már régen a traktoraikat szerelik fel kalasnyikovokkal és aktiv páncélzattal amikor a nyugati oldal még régen nem fut ki a 15000db nehéz páncélosból.
Rosszak az információid az F-22-esekről. de hagyjuk. Azokat az ukránok soha sem fogják látni (ahogyan még az USA szövetségesei sem. Van az USA-nak 700db belőle, amivel rövid idő alatt sirba tudna küldeni pár ezer amúgy modern repülőt. A teljes orosz-kinai állomány többszörösét)
4.
Azt jól látod, hogy egész Ukrajna fegyveben van. (kb 1-2 millió fő)
De a többség területvédelmi milicista. Alig kiképzett, de ha arra kerül a sor, akkor nagy veszteségeket elszenvedve ezek is hozzájárulnak majd egy város bevételének megakadályozásához.
Ez az egyik oka annak, hogy az oroszok nem tudnak győzni. Egyetlen támadó hadműveletnél sem tudnak egyszerre fölénybe kerülni a frontszakaszon létszámban és haditechnikával.
De nem is csodálkozom.
Az USA még az afgán dimbes dombos sziklás tájait sem tudta ellenőrzése alá vonni közel 20 év alatt.
Hogyan tudná a rosszul kiképzett és a folyamatos veszteségek miatt felhigult orosz hadsereg mindezt egy Ukrajna méretű országban megtenni?
Ha lenne egy jól felszerelt és motivált orosz hadsereg kb 2 milliós létszámmal, akkor talán.
berlini
berlini 2023. 02. 28. 16:22
Előzmény: #29285  Murdoch
Bocs, de az igyenebéd az egy szólam.
Az emlitett japán példában vastagbetükkel kellett volna szednem a JEN szót.
A görögök megszivták, mert nem olyan pénzben vannak eladósodva amit saját maguk tudnak tettszés szerint szaporitani.
duraczell 2023. 02. 28. 14:57
Előzmény: #29283  berlini

Kicsit segítek az értelmezésben:
1: "Teljesen más a környezet ukrajnában és pl. iránban.Ukrajna tele van pakolva légvédelemmel, és pl. NATO légtérfigyelők is folyamatosan segítik őket. Egy ottani mélységi csapást végrehajtani a mobil/mozgó eszközök (tank/fegyverszállítmányok) ellen folyamatos felderítést is megkívánna. Gondolom nem csak a vasúti infrastuktúra heti rendszerességű megrongálása lenne a cél, hanem inkább az eszközöké. "
Mélységi csapás mozgásban lévő/szállított eszközökön kicsit más, mint a fix pontra mért. Pláne mert arról volt szó, hogy izrael is berepül radar alatt iránba és ott elszórja a bombáit egy fix pontra telepített objektumra.
2: Az orosz haderő sebezhetőségét/sikertelenségét, akkor te most abban látod, hogy a még oda sem ért nyugati tankokkal nem tudják felvenni a versenyt?  Szerintem a szar hadvezetés/logisztikájuk sokkal nagyobb hiba. Szerintem az orosz tankok legnagyobb ellenfele a jawellin és egyéb gyalogsági páncéltörő eszközök voltak az ukránok kezében, mindamellett, hogy alul volt tervezve a gyalogságuk. Az ukránok bebújtak a városokba (civilek mögé) és ott az oroszok hátrányban voltak. Nyílt mezei küzdelemben nem véletlen nem mentek bele az ukránok.
De kicsit visszatekintve a 2.vh-ba. A német harckocsik sokkalta jobbak voltak mint az amerikai típusok, de volt belőle elég. Ha majd élőben kiderül kiderül, hogy hány t90 kell egy abrams vagy leopard ellen, akkor lehet ár érték arányt mondani.
3. nincs kitömve nyugati technikával ukrajna? Akkor mégis mitől konganak üresen a nyugati fegyverraktárak? miért kell felfuttatni a nyugati lőszergyártás? Elpárologtak onnan a tarackok, ágyúk és a lőszerek?
A légierővel kapcsolatosan vegyesek az infok, mert én olyanról is hallottam, hogy az pl. F16 megette dogfight ban az f22 v f35 modelleket. Amúgy jelenleg a légierő kevésbé potens terület.
Amit látni kell, hogy az oroszok elvileg vagy 250-ezres haderővel (min 2 részre osztva) mentek neki az ukránoknak és elfoglalták az ország jó részét. egy elvileg 40 mio-s ország ukrajna ugye.
Jelenleg kb 300k orosz katona van a cca. 1000 km-es frontszakaszon és egész ukrajna fegyverben vele szemben. Lehet én nem látom jól a helyzetet, de a folyamatos orosz vereség mellett, azért létszámban minimum az ukránok oldalán kellene álljon a matek. Ezért mondom én, hogy nem szabad ennyire lenézni azt az ócska ruszki haditechnikát.
Murdoch 2023. 02. 28. 14:14
Előzmény: #29284  berlini
https://www.economist.com/content/global_debt_clock
A pénznyomtatást meg hagyjuk, nincs ingyenebéd, csak a mesében. Csak a probléma tologatására jó, az adósságokat vissza kell fizetni. Csak akkor már szétesne a jelenlegi álomvilág. Görögöknél is jól bejött a full eladósodás.
berlini
berlini 2023. 02. 28. 13:40
Előzmény: #29282  Murdoch
Szerinted egy magyar hitelből lakást vásárló mennyire aggódna, ha ezt a hitelt a saját kis házi nyomdájában nyomtatott pénzben vette volna fel a forint helyett?
Semennyire.
Tudná, hogy ha elfogyott a pénze akkor nyomtat.
Na kb ennyire aggódik Japán amiatt, hogy jenben van eladósodva rekordszinten a GDP-je 280%-ában.
(Eltekintve attól a ténytől, hogy ennek az adóságnak ma már a fele a japán jegybanknál van. Felvásárolták)
berlini
berlini 2023. 02. 28. 13:34
Előzmény: #29263  duraczell
Akkor segitek a köd eloszlatásában:
Egyrézt azt állitod, hogy az ukrán légvédelem fejlettebb mint az iráni és ezért nem lehet nyugat-ukrajnában pontos csapásokat mérni az ukrán vasuti hálózatra.
Másrészt meg azt, hogy a fejlett orosz rakéták miatt Kijevet sem képes megvédeni az ukrán légvédelem.
Nos a kettő közül az egyik nem igaz.
Az orosz haditechnikát kár lenne felülbecsülni.
Évtizedeken keresztül virágzott az orosz fegyverexport, mert az ár értékarány fantasztikusan jónak tünt.
Nos az ukrán háború bebizonyitotta, hogy ez tévedés. Lehet harmadáron orosz tankokat és repülőket venni, de ezért egy többnyire 30 évvel ezelőtti technikát kapsz.
Nagy bajban vannak az indiaiak. Legnagyobb ellenségeik a pakisztániak és a kinaiak gyorsan fejlesztik a haderőt. Miközben india most látja hogy a szinte teljesen orosz haditechnikára épitett haderő valószinűleg keveset érne egy komolyabb összecsapásban. De váltani gyorsan nem lehet. Egyensúlyozó politikát folytatnak, hogy ne vaditsák el az oroszokat akiktől a haditechnikájuk szintentartása függ.
Ami még elképesztőbb.
Jelenleg az oroszok nem birnak Ukrajnában azokkal a fegyverekkel felszerelt ukrán csapatokkal sem akik többnyire modernizált szovjet fegyverrendszereket használnak és a nyugati fegyverrendszerek közül csak kis számban a legmodernebbekkből. Eddig inkább hadrendből kivont technikát kaptak. Most lesz némi váltás a beigért tankokkal. (De ezek is 20 éves konstrukciók)
Szó van arról, hogy esetleg kapnak 4. generációs repülőket, de szerintem ez igencsak nem a következő hónapokban történik.
De tudnunk kell, hogy ezek a repülőgépek szart sem érnének egy olyan konfliktusban, ahol a legmodernekbb 5. generációs F-22 raptorokkal kellene megvivni. (Az USA szimulált légicsatát igazi F-15-ös vadászgépekkel. Egy db F-22-es elintézett 14db F-15-ös gépet anélkül, hogy a legkisebb veszélynek tette volna ki magát.)
Murdoch 2023. 02. 28. 12:57
Előzmény: #29280  yvette1999
duraczell 2023. 02. 28. 12:54
Előzmény: #29271  Istvan78
Mo NATO tag, ukrajna nem, uh a felvetésed nem állja meg a helyét. 
Pont az orosz érdekszférába történő benyomulás a problémája az oroszoknak.
Ha ez a veszély nem lett volna realis, akkor nyugat sem dotálná az ukránokat.
Az ukrán vezetés feladata az lett volna, hogy ezt elkerülje (akár a minszki paktumokon keresztül)
Azt, hogy az oroszok katonailag támadó fél, nem vonom kétségbe, de másként látom az ok-okozatot.

Topik gazda

sotime
4 2 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek