Nem az oroszok vagy Putyin felé tettem fel a kérdést, hanem az itteni oroszbarátok felé, hisz erről szól a vita most. Még egyszer, ha nem kezdődtek el ezek a tárgyalások, ez elegendő ok volt-e a háború elindításához? Az itteni oroszbarátok felé intézve a kérdést, hogy még egyszer ne tévesszen célt a kérdésem. Egyébként Putyin nem tárgyalt velem erről a kérdésről, nem mondtam neki a lenti "Minden szuverén államnak..." kijelentést. Csak jelzem.:) Valljuk be, a nyugat érdekeinek semmibevétele is zajlik Oroszország részéről. Az oroszok beavatkozása Ukrajnába a narancsos forradalom környékén és később, Belorusszzia "bekebelezése", más FÁK országok befolyás alá vonása (Kazahsztán), az EU-ban fellazító politika, hekkertámadások, trollhadsereg működtetése, az amcsi választásokba beavatkozás. Tovább is van, mondjam még?
Ha pedig a 4.0-át nézzük, akkor a kontinens kényszerhelyzetbe hozta magát, hogy átálljon az alternatív energiaforrásokra. Így már semmi ideje nem maradt és ezt ősszel meg is látjuk majd a piacokon. Lesz egy kis felfordulás valószínűleg.
Láthatólag az oroszoknak elég ok volt, de talán azt kellene tudomásul venni, hogy ha egy nagyhatalom kérését a tárgyalásokra semmibe veszel, akkor valszeg azzal is számolsz, hogy ő is semmibe fogja venni a te "Minden szuverén államnak joga van a saját (saját?) ügyeiben dönteni" dumádat. Mert valljuk be, Oroszország érdekeinek semmibevétele nem idén kezdődött.
Ha jól sejtem, akkor most egy korszak lezárása folyik leosztott lapokkal és a maradék Ukrajna EU-hoz csatolása. De ezt biztosan csak a nagy fiúk tudják. Ha pedig tágabban nézzük, akkor a gazdasági erőrendszerek (Ázsia) hozzákapcsolása az orosz piachoz.
A tárgyalásoknak arról kellett volna elkezdődniük, hogy nem lesz a NATO tagja és nem telepítenek fegyverrendszereket a területére. EZ pedig nem kétoldalú tárgyalás, hanem a NATO-nek is részt kellett volna rajta vennie. Ez nem történt meg a mai napig.
Akkor ESETLEG felmerülhetett volna már ez indokként, a "biztonság egységes és oszthatatlan" elve miatt. Ha jól emlékszem így szokták emlegetni ezt az elvet, amit sérthetett volna, ha a NATO ba befogadja Ukrajnát, ill. még inkább ha támadó reakétarenszereket telepít oda. De hol voltunk még ettől! Ezt nem akark megérteni az oroszbarátok, mert ...csak...amcsi ellenesség, miegymás okán. Vagy mert csak szeretnek szembehelyezkedni és ettől elsznek ők hős, bátor harcosok.
Nem a kérdés-felelettel van a probléma, hanem azzal, hogy ezek lényegtelenek. A lényeg az, hogy nem kezdődtek el a csatlakozási tárgyalások, amik esetleg indokolhatták volna a háborút. Próbálod megkerülni ezt a sarkalatos érvemet tereléssel.
A kérés konkrét volt és olvashatod mindenhol. A válasz volt ködös, mert egyrészt hivatalosan ha jól tudom semmi válasz nem volt, a médiában pedig (itt a topicban is) az hangzik el folyamatosan amit írtam. Te leírtad már azt, hogy "Egy szuverén ország maga dönti el, hogy csatlakozik-e egy katonai tömbhöz vagy fegyverrendszereket telepít a területére!" ? Ha igen, akkor mi a problémád. Neked ez a véleményed és kész. Ha pedig nem írtad és nem ez a véleményed, akkor fogadd el, hogy mások megtették és ez a véleményük.
Századszor is leírjátok ezt a ködös semmit. Az alábbi válasz, ha egyáltalán elhangzott, lehet, egy kitérő válasz volt, de a lényeg, nem volt ígéret arra, hogy NATO tagok lehetnek. Ahogy írtam, az agresszió akkor lett volna esetleg indokolt, ha a csatlakozási tárgyalások elkezdődtek, addig a helyzet egyáltalán nem indokolja, hogy háborút indíts.
Borissza má'ris bekamuzta a "gyors(ított) kiképzés"-t... vélhetően a brit "gazdák" ügyében is sikerült valami ígéretmorzsát kisírnia a "Z"anyakirálynőnél" ("mother queen", alias "Z")...
Olyan világszemléletű emberekkel kerültél szembe, akik mér pár száz évvel le vannak maradva bizonyos szempontból. Ők azt tartják kívánatosnak, hogy legyen egy királyuk, cár atyuskájuk, aki megmondja mi legyen. Ha nincs felettük egy uralkodó személy - orbán, putyin, stb.- akkor elkezdenek szorongani, nem tudnak mit kezdeni a szabadsággal és az ezzel járófelelősséggel.
Amúgy aztat a akartam kérdezni, hoty montyamá megh valaki mellik az a jó oldala a történelemnek, und noch dazu aztat a kijajó kismanó (pumukli) dönti el hoty az mittő is ollan GUT????
"Vízumkötelezettséget vezet be Kijev az oroszokkal szemben" . Na, az orosz katonák állhatnak sorba a nagykövetség előtt, hogy Ukrajna területére léphessenek... :)
OROSZ-UKRÁN háború