Sokkal könnyebb a villamos energiát dróton szállítani mint vizet "Biztonságos: Nincs robbanásveszély, nincs tűzveszély" durranógázzá alakítani és aztán azt szállítani. Ráadásul a vízbontással lesz 20% energiaveszteséged, az üzemanyagcellával való árammá alakítással lesz 30% veszeséged, és még nem beszéltunk a durranógáz Bakuból Belgrádba úsztatásának költségéről.
Mondok akkor egy másik példát, hátha érthetőbb: olaj vagy földgáz. Nagy mennyiségben lehet A-pontból, B-pontba eljuttatni, ahol energia igény van. A LiIon akksit ha feltöltöd, nem fogod áthurcolni Bakuból Belgrádba. :) Pont azzal van a gond hogy az energiahálózatok nem bírják el a terhelést, miközben a villamos energia előállítása sem időben sem térben nem egyenletes. Azaz ha van egy hely, ahol tudok villamos energiát mondjuk előállítani és szállíthatóvá tenni pl hidrogén formájában, akkor azt már könnyebben át tudom transzferálni. Nem írtam, hogy ez a GeoAkku, azt írtam, hogy ez a hidrogén előnye a Li akksihoz képest. Telepíthetsz 100db konténert a napelempark köré, attól még az onnan kimenő hálózat egy pontja ugyanúgy túlterhelődhet. Azt is leírtam, hogy az egész hidrogén story még mindig nem kiforrott, lassan 10 éve figyelem és látom, hogy mennyi buktatója van. Ettől még van hitem benne, hogy lesz helye az energia portfolioban. A Toyota-val értek amúgy egyet, akik szerint még a közlekedésben sem lejátszott meccs, hogy milyen energia források lesznek. Az ő meglátásuk az, hogy sokkal diverzebb lesz és még a belsőégésű motor sem tűnik el, de lesz helye a hidrogénnek, az üzemanyagcellának meg ki tudja minek is még helye. Én örülök, hogy van a tőzsdén ilyen story is, mint a GeoAkku, mert legalább valami más, izgalmas. Lehet, hogy pofáraesés ez is...simán. Jobban örülnék ha itt lenne az MVM is a béten :)
A Li kereslet évtizedek óta nő. A Li akkumulátorok ára évtizedek óta 10-20%-ot csökken évente. A Li ára 2022-ben megugrott mivel a kínálat nem követte a keresletet, majd két év alatt megduplázódott a Li termelés, az ár meg visszament oda ahol volt.
Ezt a szállíthatóságot már említetted korábban is, akkor sem értettem. Hogyan akarod a talajvíz szintje alatt 500 méterrel elhelyezett tartályt szállítani? A GeoAkku nem hidrogénről szól, hanem a tárolásáról. Ahhoz hogy hidrogént előállíts, nem kell GeoAkku. Ahhoz hogy beletöltsd egy nagy nyomású acéltartályba és szálítsd, nem kell GeoAkku. Valami nagyon félrement hogy azt mondod hogy a GeoAkku szállítható, a Li pedig nem. A CyberTruck 120 Kwh kapacitást görget négy keréken, Li akksiban. Az ipari li akkumulátorok konténerekben vannak pontosan azért hogy szállíthatóak legyenek. Persze az még nincs tisztázva hogy miért kellene az áramot akár hidrogénben, akár li aksiban komolyabb mennyiségben szállítani, amikor van vezeték, de itt már nagyon távol vagyunk az Épduferrtől és a GeoAkkutól, akik az energia tárolása talajvízben szabadalmat próbálják megvalósítani és eladni.
Amúgy ami nem tetszik az ÉPDU-ban az a rettenetes kommunikáció. pl.: miért nem írják le ők transzparensen, hogy mennyibe fájt a proto pontosan? Miért kell találgatni? Miért nem fért bele a jelentésbe, hogy megosszanak bármit erről? Szóval én sem vagyok elégedett, csak a nagy semmi helyett, most már látok valamit, ami ott van. De nem feledem, hogy papíron az OTT-ONE nyrt-nek is volt telephelye Tarjánban, ahol elvileg valami szuper cnc eszközt építettek volna, aztán ma ott tartunk, hogy a cég a tőzsdéről eltűnt, majd felszámolták, a CEO meg valahol külföldön bujkál.
ÉPDUFERR Nyrt.
https://bet.hu/site/newkib/hu/2021.12./BET_Xtend_Piaci_hatarozat_128642995