Arról én nem tehetek, hogy a közgyülés ezt így jóváhagyta, hogy a teljes konszolidált saját tökét osztották az anyavállalat részvényszámával. A közgyülés egyébként bármilyen értéket jóváhagyhat. Mondhatta volna azt is, hogy a zellenérték 0 és 2000 ft között lehet. Ez nem írja felül azt, hogy befektetöként mit helyes figyelembe venni. De nyitott vagyok. ha valaki meggyözöen érvel amellett, hogy a külsö tulajdonosokra jutó saját tökét és eredményt miért jogos az anyavállalat részvényeseihez számolni, akkor el tudom fogadni.
"A részvényenkénti ellenérték nem haladhatja meg a 2024. évi konszolidált beszámoló alapján számított saját részvények figyelembevétele nélküli egy részvényre jutó saját tőke értékét, azaz a 710 forintot. " portfolio
A számításban csökken mind a saját töke (az srv IFRS szerint negatív sajáttöke-elem), mind az osztó, azaz a darabszám. Ha az aktuális BVPS alatti áron vesz, akkor növeli a BVPS-t, ha felette, akkor csökkenti.
A 377-ben benne van az a rész is (lévén konszolidált), ami nem az anyavállalat tulajdonosaira jut, azaz nem az Opus-részvényesekre. Ez a rész 149 milliárd forint. Ezt a részt miért akarod a részvényszámmal osztani? Az szakmailag hibás számítás. Az EPS-számításnál is figyelni kell erre.
Nem tudom, ezek az OPUS számai. Az EPS 1/1 benne van a riportban (10.o.), de a bvps-t is könnyü kiszámolni: anyavállalat tulajdonosaira jutó saját töke (13. o.): 228.308.046e Ft Súlyozott részvényszám (10.o.): 536 852 979 db A kettö hányadosa: 425,271 Ft/db
21,2 milliárd forint nettó nyereséget könyvelhetett el magának 2025 első félévében a Mészáros Lőrinchez köthető Opus Global, amivel minden korábbi eredményét felülmúlta – írja a Telex
a vállalat kedden közzétett jelentése nyomán. A közlemény szerint a
„szinergiák kihasználásával” sikerült optimalizálni az energetikai
szolgáltatások közötti együttműködést, innen a jó eredmény.
NEW OPUS GLOBAL