Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Rray 2025. 08. 29. 08:15
Előzmény: #125599  blas

BABA-tól annyivan várnak rossz jelentést, hogy lehet "akár" meglepetés is... kiváncsi vagyok...  Azért a tegnap reggeli esést egészen jól ledolgozta délutánra...
Időközben GRYP megindult, tegnap megvolt a shareholder vote....  kíváncsi vagyok szeptember elején a merge-re.... :)
blas 2025. 08. 29. 07:18
Előzmény: #125598  pomperj
köszi János az összefoglalót. Baba-tól mit vársz? :) 
pomperj
pomperj 2025. 08. 29. 07:03
Előzmény: #125566  pomperj
1)SPY daytrade
Az SPY tegnapi zaraskor a 60min charton a feltetelezett ED alakzat kozepso reszen, wave(Iii)ben  jar.
A kerdes az, hogy folytatja-e a (iii) hullamot az ALT1  szerint a (c of iii) szakaszban, vagy kovetkezik-e
az ALT2  szerint egy menetkozi leszuras innen, mint (b of iii)?
.
https://imgur.com/a/M2QI1kX
.
AZ NDX ugyanez az ED szerkezet, csak sokkal gyengebben emelkedik mint az SPY.
A BIgTech elfaradrnak latszik.
Ha az utolso alj ala esik, akkor itt is  ALT2 eset lep ervenybe. DE NDX nem eppen tiszta, hogy 
pontosan hol  tart az ED szerkezetben.
.
A VIX tovabbra is alacsony, 14, nincs felelem, nincs kozvetlen lefordulasi signal. Sentiment =71.
.
A lenyeg azonban: a piac meg fenntarthatja magat egy hetig, de jelentos emelkedesre nem szamitok.
.
2)Azsia
Az AZSIA  indexek toppynak neznek ki. Az upside momentum elfogyoban van.
HA a dollar elkezdene gyengulni, es USDJPY 146 ala esik, akkor NIKKEI visszatesztelhet 41.000 fele.
.
https://imgur.com/a/4y7xVAP
.
3)Kina
HangSeng es SSEC is a paralel csatorna ala esett.  RSi is  lefordult, es bear divergenciak vannak.
BABA ma jelent, a piaci konszenzus varakozas  Q2-re 1.98 $/sh. Erdekes nap lehet.
.
https://imgur.com/a/UgRugHt
Mek-Elek 2025. 08. 29. 06:22
Előzmény: #125593  v.tomi
A csőd tekintetében nem a CSIQ-ra gondoltam, hanem kisebb gyártokra akik ezt a túltermelési deflációs időszakot pénzügyileg nem tudják átvészelni. Várni kell és figyelni hogyan alakulnak a negyedéves számok, látunk-e kapacitás leépülést a szektorban. Emelkednek -e a napelemek árai. A szektor vergődése elég sokáig eltarhat.
boxika 2025. 08. 29. 05:26
Előzmény: #125594  InvJonny
A seeking alphán vannak releváns cikkek, de ott nem fogsz ötleteket meríteni. Youtubeon az @EverythingMoney és a @piranhaprofits csatornákon érdemes tájékozódni. 
poreci 2025. 08. 28. 23:55
Előzmény: #125590  HuTi
nem azt mondta sztem pomperj, hogy ezután hasznosítják, hanem azért nem írták eddig le ezeket a gépeket.
Ezek az értékvesztések tipikusan olyan példák amit iszonyatosan szubjektívek tudnak lenni és ha akarom tudok olyan excel táblát tenni mögé, hogy az egésznek negatív jövőbeni értéke van (hisz a későbbiekben sem tervezek belátható időn belül árbevételt, de azért adok rá 20% esélyt, hogy hátha kilábal a piac és ezért nem selejtezem most le az egészet a francba, meg ha akarom, akkor azt mondom a könyvvizsgálónak, hogy nézd, tavaly nem adtuk ki ezeket egy napra sem. Tavalyelőtt szintén nem. De nézd meg negatív volt az olajár, most meg már 60-100. Tárgyalásokban vagyunk róluk és vagy ki tudjuk adni és akkor fog hozni 1 év alatt 1-1,5 yardot, vagy 0-át, ha nem tudom kiadni, de a sales divizió azt mondja, hogy szerintük ha nem is most, de év végétől bérbe fogják venni.
Mit mond erre az auditor? Hát tegyük bele ezt a teljességi nyilatkozatba , meg bizonyítsák múltbeli példákkal, hogy volt ilyen már.
Ezért úgy hagyják a könyvekben, mert ha leírnák, amikor amúgy is minuszokat csinál a cég, akkor egyrészt valszeg a hitelezők azonnal felszámoltatnák a céget, hogy mentsék ami menthető, másrészt az igazgatósági bónuszokat is nehéz lenne ilyen helyzetben igazolni.
Ezért amikor szarul ment a cég, akkor azt mondták, hogy nézzétek ez a cég bármikor egy aranybánya lehet, csak álljon helyre a piac. Aztán most meg azt mondják, hogy nézzézek már pozitív az EBITDA-nk hatalmas free cash flow-t termelünk, és leselejtezzük ezeket a gépeket, ami nem jár cash kiadással, hiszen ezeket már kifizettük tizen évvel ezelőtt és utána olyan mutatói lesznek a cégnek, hogy ihaj csuhaj.
Nyilván nem véletlenek voltak az elmúlt időszakok hígításai. A hitelezőket kellett kiengesztelni és csökkenteni a legkockázatosabb hitelek mértékét (mármint covenantok szempontjából kockázatos). Ennek engeszteléseknek meg nagy ára van a jelenlegi kisebbségi tulajdonosok részéről.
InvJonny 2025. 08. 28. 23:49
Sziasztok,
Tudnátok ajánlani olyan ingyenes oldalt/oldalakat, ahol lehet/érdemes részvény elemzéseket olvasni, ötletet meríteni?
Illetve ugyanez fizetős verzióban is érdekelne. Pl. Seekingalpha-ról mi a véleményetek? 
v.tomi 2025. 08. 28. 23:09
Előzmény: #125587  Mek-Elek
7 alatt elkezdeném venni, mostanában ilyen roncsvadász vagyok. Elég komoly a book, nem hiszem, hogy a közeljövőben mennének csődbe. Egyébként nekem a figyelőlistámon ami solar téma 2 cég van, a másik a SEDG. Az a roncshalmaz meg nem tudja megadni magát, számomra teljesen érthetetlen mi tartja a felszínen azt a hulladékot. 
Boole 2025. 08. 28. 21:23
Előzmény: #125584  pomperj
RIG - A cég a 7G-k kivételével selejtezi a fennmaradó hidegen rakott fúrótornyokat: 2025. augusztus 27-én a Transocean Ltd. (a „Társaság”) bejelentette, hogy szándékában áll megválni – harmadik félnek történő értékesítés útján – újrahasznosítás vagy alternatív felhasználás céljából a következő, értékesítésre szánt fúrótornyoktól: Discoverer Clear Leader, Discoverer Americas, Deepwater Champion, Henry Goodrich és Discoverer India, valamint bizonyos, elsősorban ezekhez a fúrótornyokhoz kapcsolódó eszközöktől. A Társaság által 2025. augusztus 27-én hozott, ezen eszközök értékesítéséről szóló döntések eredményeként a Társaság arra számít, hogy a 2025-ös harmadik negyedévi eredményei a becsült 1,9 milliárd dolláros, nem pénzbeli ráfordítást tartalmaznak majd, amely ezen eszközök értékvesztéséhez kapcsolódik.
Jelenleg további hidegen rakott fúrótornyokat értékesítenek, amelyek további értékvesztést igényelnek.Az értékesítés azonban várható volt. A döntés csökkenteni fogja a fúrótorony üzemeltetési költségeit, de azt várnám, hogy a vezetőség előrejelzésében már szerepelt ez az előny. "H. A."
MrSomm 2025. 08. 28. 21:17
Előzmény: #125582  MrSomm
Pontosítás: AISC: 1500 -> 1806 (20%) nőtt 2025-ben és a CAPEX fog nőni 11-ről 13bn-ra. Ezt félreértettem...
Másik hiányzó információm, hogy májusban bejelentették, hogy meg akarják venni a MAC Copper (réz bánya Ausztráliában), erre a tulajdonos MTAL ment 20%-ot a HMY pedig esett 9%-ot. 
Nekem még az arany önmagában is megér minimum 19$ részvényenként, ha kiszámolom a 1.5M oz éves termelésből származó profitot és rászámolok 20 P/E-t.
HuTi 2025. 08. 28. 20:47
A Q2 utáni telekonferencián nem egészen erről volt szó ha jól emlékszem. Konkrétan elhangzott, hogy ezeket az ingóságokat újrahasznosítják, szétbontják és kvázi vas árban értékesítik. Nem várható utánuk bevétel, mert kb nullszaldós a procedúra.

A mostani 5 eszközről még véletlenül sem azt írják, hogy lenullázzák az értékét és parkolnak tovább, hanem kivezetik a könyvből, eladják harmadik félnek újrahasznosításra vagy egyéb célra.

Nekem nem az a bajom, hogy kidobják ezeket az öreg roncsokat, mert alapvetően pozitív, hogy nem kell rájuk költeni a világ pénzét tárolás, állagmegóvás jogcímen. Lehetett volna korábban is.
Az jobban zavar, hogy a vállalatnak most lehet kb $10mrd a könyv szerinti értéke. Ennek idén nagyjából a harmadáról bizonyosodott be, hogy a valóságban nulla. Innentől kezdve felejtsük el azt, hogy ez a cég most 0.3-as P/B-n forog, mert ez úgy tűnik messze van a valóságtól. Persze tegyük hozzá, hogy ahogyan Te is írtad, ezeknek a hajóknak a valós piaci értéke azért gyorsan fordulhat, akár fel is értékelődhetnek.
5000 2025. 08. 28. 20:36
Előzmény: #125586  todi
Kibírom, csak 29-nél el akartam adni, gondoltam itt viszzaveszem.
Ezt buktam, kivárás.
zsoltee77
zsoltee77 2025. 08. 28. 20:34
RIG nem bír a 200MA-val, jó sok türelem kell ehhez a papírhoz. Nincs belőle sok, de ugyanúgy zavar, mint a LAC, pénzt nem termelnek, de valamikor egyszer jó lehet. Majd. Talán. :)
Mek-Elek 2025. 08. 28. 20:27
Előzmény: #125583  v.tomi
Nézegetem Én is. Nehéz megjósolni. Napelemből erős túlkínálat van a piacon. Mintha valahol olvastam volna, hogy talán Kínában már központilag fogják vissza a gyártói kapacitásokat az árak zuhanásának megfékezésére. A lithium esetében is hasonló dolog történt. A gyártói kapacitások visszafogásával védekeznek a túlkínálat és a deflációs nyomás elen. Több  kisebb gyártó fog így csődbe menni. Lehet  hogy tesztelni fogja az áprilisi mélypontot.
todi 2025. 08. 28. 20:19
Előzmény: #125577  5000
Vonovia korrekciózik. a 26,64-29,25 emelkedést. Kb. 2 hete német Vonovia fórumban írtam, hogy 27,4 köré várom vissza. Szerintem a c hullám fut. Ezt már bírd ki.
Egyébként itt egy friss hír
:https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-2025-08/66299441-vonovia-platziert-erste-anleihe-am-australischen-kapitalmarkt-015.htm
pomperj
pomperj 2025. 08. 28. 20:13
SPY daytrade
Az ED varakozas tovabbra is eletben van. A wave(iii) hullama tart felfele, a reggeli chart ervenyes.
pomperj
pomperj 2025. 08. 28. 20:09
Előzmény: #125579  HuTi
RIG
azok a "leselejtezett" furohajok tavoli kikotok hatso sarkaban kikotve rozsdasodnak. Varnak.
Amikor nincs furasi kereslet mint mostanaban, tenyleg nem ernek sokat, es ki lehet vezetni a 
konyvekbol, akar le is selejtezni papiron; mert eddig  azon az erteken volt nyilvantartva, amikor 
legutobb  hasznaltak, mukodott es penzt termelt.
.
Ezek a furohajok  azonban barmikor ujra hasznalatba vehetok, igaz, elotte 60-100m$-ert fel kell 
ujitani, korszeru uj szerszamozast kell felszerelni ra.  Adott helyzetben ezt a a penzt szivesen 
megfizetik erte az olaj-oriasok.  Es mehetnek dolgozni, akar tovabbi 5-10 even keresztul.
,
Nem is olyan regen volt, 2014 elotti evekben, hogy ezeket rendszeresen elovettek es uzembe vetteek.
Ezek mostanaban is 400k$/nap dayrate aron tudnanak dolgozni, (evesen 1.5Mrd$), 
ha lenne rajuk kereslet.  De mostanaban  nincs.
De  barmikor  kialakulhat  ilyen helyzet, akarmikor elofordulhat ilyen szituacio;
ezert a konyszerinti ertek leirasaanak lenyegeben  semmi jelentosege nincs. 
Tovabb varnak a kikotokben, amig megjon a pillanat..
v.tomi 2025. 08. 28. 19:58
Tudom, hogy a solar egy időre halott ügy, de szerintetek hol lehet érdemes elkezdeni gyűjtögetni CSIQ-t? 
MrSomm 2025. 08. 28. 18:45
HMY - Harmony Gold
Ar: 12.81
P/E: 9.63
Ma reggel jelentett eves jelentest. Meg nem volt idom atnezni tuzetesen, de 1.33$ EPS, 2620$-os atlag aranyarat realizalva 1.48M oz termeles mellett. 
Megutottek, mert 11bn->13bn rand (768M $) koltsegnovekedest varnak, illetve 1.4-1.5 Moz aranytermelest jeleznek elore.
Igy Moricka matekkal szamolva, ebben a penzugyi evben 3300$ atlagos arat siman elerhet, (nem gondolom, hogy beszakadna 3000 ala 12 honapos tavon). Igy +26% bevetel novekedes, 18%-os koltseg novekedes melle.
En szerintem vasarolok meg.
5000 2025. 08. 28. 15:09
Előzmény: #125578  TheSnake2020
29-nél gondolkodtam eladáspn. Sajnos csak gondolkodtam.

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek