Nézd meg a jelentést. Több mint fél éve csökkenő trend. És a versenytársakhoz kellene hasonlítani, nem más cégekhez. A biztosítási piacon 10% feletti átlagos növekedés volt. A CIG piaci részesedést vesztett. A cég 2022–2024 között valódi növekedési pályán volt, 2024-ben az olasz ügyek komoly egyszeri sokkot okoztak, 2025-ben a konszolidáció és az olasz hatás eltűnése hozza a javulást – de az organikus növekedési lendület lassult, az UL visszaesés és a díjbevétel-csökkenés figyelmeztető jel a 2026-os kilátásokhoz. Soroljam még?
A csoda elmaradt most is. Nagyon karcsú lett a IV negyedev és operative mínuszos. Akárhogy is nem tudott a nerben kinőni a cég, befektetőknek lényeges infok el vannak hallgatva ( tudja valaki hogy mekkora volt az állományátvétel? És már lezárult? Kiderült ugye hogy nem kell hozzá versenyfelügyeleti engedély....) Szerintem nem lesz osztalék.
Más topikokban a végletekig túlértékelt, veszteséges cégeket magasztalják az égig, triplázást óhajtanak a semmire és körbetapsolják egymást. Itt meg kijön egy 10 alatti P/E, az eddigi fő problémaforrás is megnyugtatóan rendeződik és 1-2 éven belül felszabadulhat egy nagyon jelentős tartalék, és mindenki stagnálást vizionál.... Lehet én ülök fordítva a lovon. 24 tavaszán volt ugyanez az árfolyam, csak akkor a bevétel és a nyereség is sokkal kisebb volt még. Vagy csak a MP-féle leszámolás miatt értékelitek le ennyire az egészet?
Két dolog. A 2024-es utólagos báziscsökkentés a 2025-ös „növekedési story" egyik alapköve. A második félévben a biztosítási díjak alacsonyabbak voltak, mint 2024-ben....
Esni nem kell erre a jelentésre, de olyan nagyon emelkedni sem. EPS oké, nagy meglepi nincs, ami kicsit negatív, hogy egy dinamikusan bővülő élet piacon díjcsökkenés volt (-1%), viszont ez az egyszeri díjas UL-ekből volt, ami kb semmi profit nincs, nem olyan nagy baj, helyette viszont a nem-élet díjak szépen nőnek, közte leginkább a hitelfedezeti biztosítás, amiken viszont tipikusan elég vaskos profit van. Hosszútávon ez tud jó irány lenni, ha pár évig még sikerül így növekedni. Viszont ez a cég most nem ér 500-at (sajnos, én picit jobb eredményre számítottam azért), ez a 380-420-as sáv reális.
CIGPANNONIA kitartók