"Pár napon belül közzéteszi a hitelfedezeti biztosításokra vonatkozó ajánlását, amely két lépcsőben, 2026. január 1. és 2027. január 1.-tól fogalmaz meg elvárásokat, előbbit az újonnan bevezetett termékekre, utóbbit a piacon lévő és maradó termékre alkalmaznák. Az új szabályozás lényege az, hogy magas szolgáltatási tartalmú és kedvező költségszerkezetű termékek legyenek a piacon, szélesebb körű fedezettel, költséglimitekkel, kevesebb elutasítással és kizárással" A CIg-nek a hitelfedezeti biztosítás elég fontos terméke, kiváncsi leszek ez mennyit fog megenni a profitból.
A GVH nem talált okot a vizsgálat elindítására, ebből feltételezhető, hogy az állományt 20 milliárd ft alatt vehették... ennél több valóban nem derül ki...
Van ennek azért egy másik aspektusa is: osztalékhozam: Uniqua 4%, VIG 3%, PZU 7%, CIG meg jelenlegi árszint mellett 10% körül potenciálisan. Emellé jön még az, hogy a forint év eleje óta erősödik az euróhoz és a zlotyihoz képest.
Sziasztok! Lehet hogy vak vagyok de én egyetlen számot, nagyságrendet nem látok a tájékoztatásban. Mekkora az állomány? És mekkora a vételár? Mert a rendkívüli tájékoztatás a befektetőknek szól és ezeket az adatokat mindenképpen kellene tartalmaznia.
Szerintem jól gondolkodsz, én is hasonlóan látom. A beárazódás kulcsa az osztalék lesz. A tőzsdén az nyer igazán aki előre gondolkodik, aztán jön a csordaszellem, végül aki a csorda után kullog, mint tudjuk csak a szaros füvet legeli...
Eddig nem tépték szét a gyj-re. A magam részéről ma nyitóba +3-5% ot vártam (volna) , ez nem jött be. Én ezt java rész a nemzetközi szentiment romlásának számlájára írom, jelen pillanatba épp nem túl támogató. Azonban, amit én nézek: a jelentés megmutatja a fundát, amivel nincs baj, ha jön osztalék megerősítés akkor pedig kifejezetten dekoratív a jövő. Jelen árfolyam 370, nekem a minimum elvárásom 430körül ( anno leszakadás szintje ) az innen 18%, ha ehhez jön a vélhetően kiosztásra kerülő osztalék ami legyen netto +8%. Evvel kalkulálva +26% ez még éves szinten is látványos. ....és erre rá fognak jönni mások is :) bizakodóan várom a folytatást
Ezek méretben más ligában fociznak, de a régiós biztosítók közül Uniqa 12.8, VIG 9.4, PZU 7.8. A CIG nem lesz 10-es PE-n, csak ha marad a kormány, akkor lehet. Szóval nagyjából a helyünkön vagyunk, 400-420 szerintem most a realitás, egy jó oszti hírre el is fogjuk érni. Na, sokat írtam az elmúlt napokban, megyek megint visszavonulok a topicból. Hajrá CIG!
Igen, de van egy kormányhoz bekötött tulajdonos és egy deklaráltan CIG-re és Postára szabott különadószabály. Szerintem a választásokig emiatt kell egy komolyabb diszkont a cégre, mert ebből van downside risk. Ha nem lesz kormányváltás, akkor elő lehet venni a 10-es PE-t és mivel nőni fog az eredmény 55-60 EPS-re 1-2 év alatt lehet menni majd tovább fel. De most nem itt vagyunk - és szerintem - kormányváltás is lesz, szóval az 500 most szerintem a realitás.
Európában a nagyobb biztosítók 9-12 közötti PE-n mennek, világszinten 15 körül a nagyok, nekem a CIG-re a 10-es PE kicsit erős, de a 400-420 most minden változás nélkül el kellene érni. Csak hát a kutyát nem érdekli a papír, ez van :)
Nincs nagy kapkodás szokás szerint! A Q4 historikusan erős szokott lenni, és a friss állomány is itt van már, ezért szerintem 50 forint eps meglesz. Nálam ez 500 körüli árfolyamot kéne jelentsen, amennyiben osztalékban ezt kifizetnék kárpótlásként a tavaly kimaradt év után, akkor 600-at is látok jó környezetben..!
Én IBKR-t használok, de mindenki olyan platformot használjon, ami számára megfelelő a költségeket és az egyéb kockázatokat figyelembe véve. Ezen kívül van még Erstem is, de az csak megmaradt régről a Random Capital miatt, új pénzt oda már nem teszek, mert drága és sz*r, de elég sok unrealized gainben ülök még ott.
Jó estét, illetve jó éjszakát, jó napot(( ki mikor olvassa))! Szeretném kérdezni tőled hogy melyik brokercégn él kereskedtek lengyel papírokkal, illetve mely brokercéget ajánlanátok A, BÉT es kereskedésre, B, BÉT re és külföldi elsősorban európai piacokra. Köszönöm szépen a segítséget!
Minden jövőbeli növekedés nélkül 400-420 most teljesen reális igen. És akkor ehhez jön pozitív oldalon, hogy a teljes biztosítási piac is növekedik és az MBH miatt a CIG talán picit tud gyorsabban növekedni (plusz állomány átruházások). Jövőre ha nem lesz meglepetés az árfolyamnak célba kell vennie a 450-500-as sávot. És mindenhez a kiscsillag, hogy változatlan különadó szabályok mellett, amin ott van egy politikai kockázat a kormányváltás miatt.
Jogilag nem lezárt, mert még folyamatban vannak az ügyek, de betartalékoltak rá. Ilyenkor ilyen esetben általában le szokták nyelni egyben a fekete pirulát, egyszeri negatív sokk és akkor utána még tud pozitív hír lenne, ha a tartalékból végül valamennyit fel lehet oldani ami eredményjavító hatású. Nem látjuk a részleteket, a szokásos CIG-es amatőrizmus sem segít, de azért az csúnya lenne, ha a nagy durran bejelentett céltartalék után még pluszban vinni pénzt. Én arra számítok, hogy valamennyit még végül fel lehet oldani a tartalékból, ilyenkor minden normális cég kicsit óvatosan tartalékol, jobb üzenet a piacoknak egyszer túllenni a sokkon mint újra és újra elővenni.
Nagyon rég láttam már az elmúlt napokban ilyen sok like-dislikeot a cig topikban... remélem ez látszódni a holnapi forgalomban is, akik itt nyomkodnak azok ugyanilyen bátran fognak a netbroker felületein is...
Beteges vagyok, mostanság, nehezen írok. Amiről írtam az ilyen maradványteher életszerű és reális. Maradék kockázat mindig van a biztosítóknál. Az ilyen lezáratlan ügyeknél főleg. De ez csak fikció amit írtam. De életszerű ha számolunk vele.
Egyelőre az én értelmezésem szerint az olasz ügyből most már, ha nincs újabb meglepetés, upside lehetőség van, ha végül kevesebbet kell kifizetni, mint a konzervatív módon megállapított tartalék.
Leírnád mi ez a 750 millió amit az olasz ügyre írtál többször? Az én értelmezésem szerint Q1-ben betartalékoltak konzervatívan rá, és azóta ami kijött közlemény, hogy októberben volt a követelés kb 50%-ra megállapodás peren kivül a tőkeérték 70%-ával, amire elég volt a tartalék (arányosan). Mire számítassz, miért kell még pluszban pénzt betolniuk?
CIGPANNONIA kitartók